2024-11-19
中環IFC嘅「唐述」,真係俾佢嘅格調同美食驚艷到!✨ 餐廳環境優雅舒適,落地玻璃窗外就係維港醉人嘅景色,真係令人心曠神怡!💖 加上柔和嘅燈光同精緻嘅擺設,整體感覺好有氣氛,好啱同朋友、家人或者另一半慢慢享受美食。😌我哋今次點咗「世味人生」套餐,由前菜到甜品都充滿驚喜,真係令人回味無窮!😋滕椒蔥油蟶子皇: 蟶子皇肉質飽滿鮮甜,配上香辣惹味嘅滕椒蔥油,真係好開胃,令人胃口大開!20年古越龍山花雕鮮鮑魚.梅子蕃茄.海蜇銀花: 鮑魚用20年花雕慢煮,酒香滲入鮑魚之中,口感軟糯入味,令人一試難忘!梅子蕃茄同海蜇銀花酸甜清新,正好平衡鮑魚嘅濃郁。綿綿川貝杏汁花膠螺頭燉蜜瓜湯: 呢個湯真係滋潤養顏!綿滑嘅口感,加上花膠、螺頭同蜜瓜嘅清甜,飲完感覺暖笠笠,好舒服!🥰脆皮海參•麒麟魚: 海參外脆內嫩,麒麟魚煎得香脆可口,兩者嘅口感同味道都非常夾!珍寶珠: 清新嘅雪葩,酸酸甜甜,可以清除口腔嘅油膩感,令人期待下一道菜。太子玉枕: 賣相精緻可愛,味道清甜,口感軟糯,真係令人愛不釋口!茅台鮮蠔屈雞煲: 呢個煲真係好有特色!茅台嘅酒香完美咁融入咗蠔同雞肉裡面,味道濃郁醇厚,非常惹味!甘栗珍菌炆飯: 飯粒吸收咗
甘栗珍菌炆飯: 飯粒吸收咗甘栗同珍菌嘅精華,口感豐富,每一啖都好有層次!
萬壽薑茶鴛鴦湯圓: 最後以暖笠笠嘅薑茶湯圓作結,為呢一餐畫上完美嘅句號。
聽聞「唐述」嘅「珠光寶盒」、「燈影蓮藕」、「桂花烏龍煙燻脆皮雞」等等,下次一定要試吓!😍
總括嚟講,「唐述」無論係環境、服務定係食物質素都非常出色,絕對值得推薦俾大家!👍 下次打算帶屋企人嚟試吓其他菜式,相信都會有驚喜!💖