提起馬拉菜,大家一定會諗起肉骨茶,見呢間食店叫得「肉骨皇」,一定對自己的肉骨茶好有信心,周六行完附近連鎖傢私店,順道入一入大坑試一試!位置係喺大坑最多野食嘅一條街嘅街尾,尚算方便。星期六嘅brunch 時間,唔算多人,唔使等位,不過坐到走時已經full 晒。柚子蝦沙律($88)夏天熱騰騰,食飯一定要有一味開胃菜醒醒神,唔係嘢食幾好味都會好似冇咩胃口咁,加上我地今餐做左食肉獸,叫呢款柚子蝦沙律就啱晒,鮮甜嘅柚子加上甜酸醬,配埋蘿蔔絲同生菜,十分醒胃,而且蝦肉新鮮,都有4,5隻。細肉骨茶($98)食完醒胃菜,就到餐廳主打的肉骨茶。成煲上再在餐枱上煲滾,務求將最新鮮滾熱辣的肉骨茶帶畀食客。用料方面相當充足,大大煲又啖啖肉,肉骨煲到相當軟腍,仲有豆卜、金菇、冬菇等配料,不過最重要係個肉骨茶湯,口味不會很重中藥味,飲落十份舒服,應該有就返香港人口味。難怪見到不少人再叫個湯嚟送飯食! 咖啡骨($98)睇餐牌見到呢味覺得新奇,於是在好奇心驅使下就點了。食第一啖就覺驚喜,原來咖啡加肉骨都相當夾!外皮脆香,再沾上咖啡味嘅醬,成道菜都幾香口,感覺新奇有趣。青檸蘇打($31)青檸蘇打嚟講其實冇咩特別,不過餐

位置係喺大坑最多野食嘅一條街嘅街尾,尚算方便。

柚子蝦沙律($88)

細肉骨茶($98)

咖啡骨($98)

青檸蘇打($31)

青檸蘇打嚟講其實冇咩特別,不過餐廳用不鏽鋼飲筒,起碼保護了不少海龜的鼻孔,呢度值得一讚!

總結嚟講,食物方面,兩條友叫左三樣菜式加一杯飲品,埋單計算300幾蚊(餐廳設加一服務費),呢個價位在大坑嚟講都算係咁。
2019-07-06