最近返工壓力大,放工約會都想食好啲。諗起前排有個日本朋友影過一張相係有粗口字句既啤酒,所以今次就試一試呢間!進入餐廳之前,要經過一條巷,比較隱秘,拉門入去,見到座位唔算多,加上由於當日落大雨,所以無得坐出邊露天既位,好彩有book檯。野食種類都算幾多, 餐牌分開幾大類,有肉類,海鮮,蔬菜,丸類,卷物燒及甜品等。肉類鹽燒厚切牛舌($68)呢個係全晚咁多野食中最好食的! 不會太硬, 又有少少爽口, 其實唔使太多調味已經好正!自家製惹味炸雞($38)炸雞都ok,只係平時食慣左韓式既厚肉, 呢個太薄就一般般。川式爽彈火雞腎 ($34)如其名, 真係好爽彈!!! 佢切到好細粒,比較易咬,而且每人有一串,都ok! 當晚我地冇食太多肉, 因為蔬菜佢都好齊好吸引!蔬菜日式汁燒雞脾菇($22)圖在上面, 燒汁唔重味, 唔會燒到好乾。日式汁燒娃娃菜($22)呢間小店既菜類係算平既, 而且份量都好足, 大部份蔬菜都係落少少燒汁及鹽, 岩我呢D唔食重口味既人。鹽燒日本甜薯($25)呢個不過不失。燒芝士丸($22)未到可以拉絲咁多芝士, 不過芝士味都好夠。川式燒韮菜($28)名有"川式"但係唔辣的, 未見過燒韮

肉類
鹽燒厚切牛舌($68)

自家製惹味炸雞($38)

炸雞都ok,只係平時食慣左韓式既厚肉, 呢個太薄就一般般。

川式爽彈火雞腎 ($34)

當晚我地冇食太多肉, 因為蔬菜佢都好齊好吸引!
蔬菜
日式汁燒雞脾菇($22)
圖在上面, 燒汁唔重味, 唔會燒到好乾。

日式汁燒娃娃菜($22)
鹽燒日本甜薯($25)

呢個不過不失。
燒芝士丸($22)

未到可以拉絲咁多芝士, 不過芝士味都好夠。

川式燒韮菜($28)
名有"川式"但係唔辣的, 未見過燒韮菜, 覺得幾新奇, 同埋原來呢個處理手法係幾好食的, 幾推薦一試!
蒜蓉燒原條茄子($49)

蒜同木魚係好足料, 鋪滿晒成條茄, 仲附埋刀俾我地切,幾細心。味道比起上面幾個菜都重口味, 加蒜好惹味, 最後食到連蒜都食晒。

醬燒牛油新鮮粟米($29)
食落就知點解咁強調"新鮮",因為好甜, 我見都幾多人推介。
其他
黑松露沙律醬薯條($49)
打卡之選, 用一個有福字既高身碗裝,薯條份量好足!!
汁燒豆腐串($25)
竟然係似台灣炸臭豆腐既口感, 有驚喜!
日式燒魷魚串($79)

成張單最貴既一樣野食, 魷魚應該好難燒, 因為燒太耐會變左食橡膠咁, 呢個火侯剛剛好, 如果份量再多返少少就好。
燒玉子($32)
接近我喜歡既甜度, 咬落都好有層次, 其實呢個係想encore, 不過要試其他所以最後冇, 下次一定會再食。

小店位不多, 其實我地張二人檯好細,但係侍應收碟速度非常快,基本上一食完就會收走,值得一讚,所以張檯嘅空間都算足夠。
食串燒,啤酒係必備的!見到其他人都有叫特色手工啤,不過我地今次就想飲返日本受歡迎既Asahi($68),搵返D去日本居酒屋既感覺。
事源係幾年前去日本旅行,食過一間好細既居酒屋,小店內有濃厚既人情味,之後幾乎每一次去日本都要搵間居酒屋試一試,日本既小店總係唔會令人失望,但香港居酒屋通常比較商業化,欠缺日本個種人情味。今晚呢間都可以列入encore list 喇 ,食完將工作辛酸一掃而空,痛快!
2019-07-11