母親節就快到啦🥰今年母親節帶媽咪嚟食私房菜!廚藝了得嘅母親大人對食有一定嘅追求同講究😎所以我都做足功課唔敢偷懶㗎!由尖沙咀地鐵站A1出口行7分鐘左右就到達餐廳好快就到啦👍🏻🌟前菜 - 自家製潮州式咸酸菜味道酸酸甜甜好開胃😋前菜仲有潮式花生🥜咸咸香香脆脆好味道!🌟燕窩鷓鴣粥係呢到嘅招牌菜👏🏻有金華火腿、鷓鴣肉同燕窩製成😋鷓鴣仲有化痰止咳作用添!食之前記得要攪勻燕窩!咁就啖啖都有絲絲燕窩口感啦!根據自己口味加入紅醋!但係我同媽咪都覺得覺得唔落紅醋都已經好好味啦!🌟民初順德式撈起「撈起」寓意風生水起!大時大節嘅日子會由長輩撈起!今日慶祝母親節當然由媽媽大人負責撈起啦😋有油炸鬼、深海魚魚生、蔥絲、辣椒、花生!包住生菜加啲白飯再加配料一齊食真係幾惹味喎👍🏻🌟廣州舊荔灣豉椒蟹避風塘炒蟹嘅原型🦀用咗好多豆豉同辣椒乾炒成嘅!蟹鉗好鮮甜仲好大隻😋廚師已經扑好蟹殼方便我哋拆蟹👏🏻不得不提炸過嘅香蔥索盡肉汁真係超惹味呀!🌟蜜汁火方蜜汁火方嘅舊式做法用蓮子同腐皮製作!但因為味道太滯而改良左新食法!用金華火腿配上菠蘿夾白麵包!減少咗肥膩感甜甜地好味又解膩!🌟清炒涼瓜招牌菜之一👍🏻將苦瓜汆水兩小時!然後直接生炒

🌟前菜 - 自家製潮州式咸酸菜
味道酸酸甜甜好開胃😋前菜仲有潮式花生🥜咸咸香香脆脆好味道!

🌟燕窩鷓鴣粥

🌟民初順德式撈起

🌟廣州舊荔灣豉椒蟹

🌟蜜汁火方

🌟清炒涼瓜
招牌菜之一👍🏻將苦瓜汆水兩小時!然後直接生炒製作🔥味道唔苦帶少少甘香口感清爽!連由細怕食苦瓜嘅我都讚不絕口😋背後嘅功夫真係唔可以睇小呀👏🏻

🌟大同荷葉飯
荷葉飯熱辣辣上枱!有冬菇、潤腸再加上有荷葉清香嘅飯🍚又香又惹味!

🌟大同炸子雞
媽咪話呢個炸子雞食得返佢以前小時候嘅味道😋雞肉好嫰滑仲有卜卜脆蝦片!仲有自家特製萬年鹵水汁👍🏻加埋一齊食真係提鮮不少✨

🌟蟹油撈麵
之前豉椒蟹製作後留起蟹油再撈麵😋最鐘意蔥渣同埋豉椒撈勻鹼水麵一齊食!真係又邪惡又好吸引呀🤤

🌟二十年陳皮紅豆沙
紅豆起沙仲粒粒都好大粒😋最重要係佢味道唔甜!清甜又唔會死甜🍬岩晒我同媽咪口味!
  • 燕窩鷓鴣粥
  • 廣州荔灣豉椒炒蟹