招聘中
$16,000-$22,000
月薪 (面議)
2022-08-27 182 瀏覽
其實已經怎少寫食評,知道一字一句對餐廳會有影響,疫情過後先好返少少,生日約下朋友岀去食飯,約好朋一行四人去camp主題餐廳度食燒肉,知道新餐廳又星期五晚一定爆人,我地係7月底已打去book位,因為未去過,唔知四人圓枱得三張,六人有帳篷枱有三張需要min pay 2500 ,但當日我地係7:30左右已約到現場,並安排生日cake入餐廳雪櫃,同時間職員A通知我哋呢一邊有張四人長方枱可以先入,問我哋要唔要入坐?我回覆我哋想等圓枱,佢就話,吹下水,向門口打下卡,好快就到8點,6點booking的客人起身離開,其他8點Booking的客人已開始向Reception位置排隊,而派位同事已換上職員B,我哋怕職員B唔知我係有要求坐圓枱,所以就從隊尾開始再排多次,同職員B再講一次我哋的要求,佢回覆係[ok,但要企埋一邊等等先]由於職員A就開始安排左排向我哋前面的人入坐,當中包括四人圓枱,我地睇住頭兩張圓枱已有人入坐,我哋立即詢問職員B,職員B 就話,[因為你係本身book位時無Request到要個d位,而且會安排5人客人入坐個d枱先],但入去坐的都係四位,而book位排版上係無任何remark邊位客人有
其實已經怎少寫食評,
知道一字一句對餐廳會有影響,
疫情過後先好返少少,
生日約下朋友岀去食飯,
約好朋一行四人去camp主題餐廳度食燒肉,
知道新餐廳又星期五晚一定爆人,
我地係7月底已打去book位,
因為未去過,唔知四人圓枱得三張,
六人有帳篷枱有三張需要min pay 2500 ,
但當日我地係7:30左右已約到現場,
並安排生日cake入餐廳雪櫃,
我回覆我哋想等圓枱,
佢就話,[ok,但要企埋一邊先,晏d客人買單再幫我哋安排!]
吹下水,向門口打下卡,好快就到8點,
6點booking的客人起身離開,
我哋怕職員B唔知我係有要求坐圓枱,

所以就從隊尾開始再排多次,
同職員B再講一次我哋的要求,
佢回覆係[ok,但要企埋一邊等等先]
我地睇住頭兩張圓枱已有人入坐,
我哋立即詢問職員B,[我地7:30等到依家都未入得,其實我哋係等咩?]
但入去坐的都係四位,
而book位排版上係無任何remark邊位客人有要求坐邊d位,
真係純粹只係職員B,想點派位就點樣派位,

我就火爆回覆[你地明知我地係7:30等到依家,遲過我哋嚟的客人都入哂去,你依家同我講,其實我等緊一啲我哋唔會等到嘅位?你今日的booking排版係岩岩呢一分鐘先見到,7:30時你同事睇唔到今晚個三張枱係full booking?然後10分鐘前我地再同你講的時候,你依然叫我企埋一邊等等!?咁其實我地依家要等d咩?]
然後職員C,疑似負責人,想詢問職員B發生咩事,我立即要求同職員C對話,並將整件事再重術一次,而職員C眼見仲有一張四人圓枱,就禮貌地回覆[你哋俾少少時間我處理一下,我安排一下]
我地當下就要求取回生日蛋糕離開,
其實職員A唔識處理,將件事交咗俾職員B,
亦都見佢哋係有溝通過,
而職員B亦都嘗試將責任推喺職員A身上,
話對方冇同佢交代清楚,
我都有話佢哋呢啲係你溝通上嘅問題,
唔係由得四個客人俾人打哂尖而白等30分鐘後再回婉轉同我哋講,你哋想坐個位唔一定有嘅理由,

揸住雞毛當令箭,呢啲態度真係好乞人憎,
大家係服務性行業明白大家繁忙時溝通係可能不足,因此見換咗人排位,
我地都再排隊去提一提你哋嘅時候,
我認為我已經盡左我能力去交代我需求,
亦都俾足誠意去提早一個月book枱,
提早半個鐘去等位,點解咁都安排唔到
其實俾我覺得職員B係有心唔俾我哋坐嗰啲位
2022-08-26