2024-05-17 1230 瀏覽
晌尖沙咀「天文台道」完咗聚會,算喺時間尚上就不如食個糖水先打道回府,上網摷一摷附近就有間「糖宮」。雖然未幫襯過,但上網睇一睇風平不俗,同埋見佢勝在款式夠多元化,又有榴槤系嘅甜品,啱晒小弟喎。餐廳樓高兩層,從門面睇,以為是以白色為主調,但走入餐廳,一室水泥地、水泥柱,有少少工業風;而廚房設晌地下入門口位,所以,下層嘅用餐區座位唔太多,有幾張卡位,亦有少少對住街嘅吧枱位。然而上到二樓地方就大好多,有種別有洞天嘅感覺,加埋牆上少少霓虹燈裝置、動物掛飾,成為少少打卡位。部分櫈面又有啲幽默語句,都幾搞嘢。不過要數到較為亮點嘅喺有貓店長駐守,其實內裏有一處喺佢哋嘅地盤,不過,貓店長就晌餐廳週圍走。雖然小弟本身對貓無特別喜好,不過,睇見佢懶洋洋週圍行,啲毛色又好靚,隻眼又精靈,得意得嚟幾惹人喜愛。翻一翻餐牌,選擇真多,由奶凍布甸系列、椰皇系列、精選系列、精選系列、刨冰系列、烘焙系列、窩夫系列、芋圓系列、中式糖水系列……等等,仲有啲特飲系列,全部都圖文並茂,夠晒清楚,用二維碼落單,版面設計易用,而且,兼有其他微細選項,具彈性。綠林(加湯圓)$55餐牌就列明喺以抹茶奶凍、紅豆、小丸子、抹茶雪糕組合成比較
,而且,兼有其他微細選項,具彈性。
綠林(加湯圓)$55

餐牌就列明喺以抹茶奶凍、紅豆、小丸子、抹茶雪糕組合成比較和風嘅甜品,再倒入煉奶,晌雪糕方面亦可以轉款,老友就轉了雲呢嗱口味。佢嘅食後感喺奶凍好滑身,又夠重抹茶茶香味,紅豆清甜又綿,小丸子煙韌有口感,雲呢嗱雪糕亦好軟滑富奶香。
綠林(加湯圓)
椰皇燉蛋白(加湯圓)$70

老婆就喜歡燉蛋白,貪佢清甜夠滋潤,加埋椰皇就更加正啦!我都有試少少,啲蛋白燉得非常嫩滑,口感輕盈,一入口就滑落喉嚨咁,仲帶有少少椰香味,食起嚟味道就更香。食到近尾,當然唔可以錯過啲椰皇肉啦,因為燉到軟透晒,輕易就刮到出嚟,大片大片咁放入口,清甜軟熟,食得夠爽。另加咗啲芝麻湯圓,外皮煙糯唔黏口,芝麻餡好香濃。
邪榴圓 $60

小弟一心想試啲榴槤甜品,所以,就相中呢一款,因為有榴槤果肉,又有榴槤雪糕,仲加埋西米、三色芋圓,全部都喺小弟嘅心水嘢,真喺無理由唔揀佢。啲榴槤果肉夠晒熟,榴槤味濃,好軟綿綿,正呀喂;而榴槤雪糕亦唔錯喎,同樣好有榴槤香味,口感軟滑;三色芋圓煮得啱啱好,煙韌有咬口,帶有榴槤香味嘅汁底混有唔少西米,更加好食。
邪榴圓
地方大,又撞正未喺食糖水嘅高峰時段,自然好坐,感覺更輕鬆。其實,食碗糖水啫,唔使咩攻略嘅,隨心就可以啦!
$60 (宵夜)
綠林(加湯圓)
邪榴圓