今天,屋企人同我提早慶祝生日。早前,屋企人問我想去邊度食飯慶祝,我思前想後,決定去食齋。屯門區素食館以大力齋廚最有名,但係今次想試下另一間素食館,於是就決定去位於新墟的妙法齋。其實,呢間舖頭開左好多年,我細細個就食過。唔知係咪星期六中午,唔洗等位,呢樣野好過大力。服務員態度好殷勤,不斷介紹我地食呢樣食嗰樣,但係就過份殷勤左少少,因為我比較鍾意慢慢睇、慢慢揀。我地總共有5個人,所以可以叫多d食物。點心方面,我地叫左:雞扎、蘿蔔糕、鹹水角、豬肚、素鴨另外,我地叫左:芋頭魚、羅漢齋炒麵、xx鮮魷時蔬(唔記得左個名)、味菜豬大腸我本來想要芋頭糕,點知賣曬,唯有叫蘿蔔糕,味道ok。鹹水角同普通酒樓食無乜分別。雞扎同豬肚就分別較大,不過都係用類似豆干之類的用料,口感好似。食完點心後,我地叫左個小菜套餐,包括左芋頭魚、xx鮮魷同埋味菜豬大腸。豬大腸同鮮魷都係用豆干,所以食唔出有乜野分別,而且d味菜好鹹。至於芋頭魚就好好食,始終即叫即製,外皮夠脆,內裏夠熱。羅漢齋炒麵就令我有d失望,雖然賣相好靚,但係d麵淋左。我食炒麵都係想食脆口麵啫,點知第一次夾就已經淋左……其實我仲有好多野食想試,好似馬拉糕、雞球

點心方面,我地叫左:
雞扎、蘿蔔糕、鹹水角、豬肚、素鴨

另外,我地叫左:

其實我仲有好多野食想試,好似馬拉糕、雞球大包咁,不過好多點心都賣曬,加上已經食到飽飽,所以放棄左。

總括黎講,呢間齋舖員工服務唔錯,但係食物真係一般,如果下次食齋,我會去返大力囉!

2013-01-05
生日