2016-03-05 928 瀏覽
由於此黑店應該同Openrice買咗大量好評,所以好似我地食過後,拎自己寶貴時間去寫嘅真實評價,就變得無價值嗎?就無得公開比大家睇嗎?經過考慮後決定修改一下食評,因為真心好想比大家知道,呢間餐廳真係黑店,唔想大家上當被騙。首先係街到你會見到有個打折嘅宣傳牌(有隱藏條款,唔理男女老幼,全枱必須要比手機佢哋檢查有冇喺Facebook follow咗先)呢張係餐牌,呢個價錢已經可以係唔少出名嘅韓燒餐廳食,甚至貴過佢哋。首先點咗海鮮,個海鮮同圖片完全唔一樣,未完全解凍,帶子勁腥味,食得出係急凍海鮮。之後點咗個牛舌條同牛肉,因為食物唔新鮮,所以黑店需要放喺急凍,客人要先攞出黎。所以肉拎到黎枱面,係「完完全全」未解凍過,非常硬。牛舌肉質非常硬,無牛味。牛肉肉質好乾,無肉汁。最後仲點咗個豬腩肉,都係「完完全全」未解凍過,都係非常硬,話就話有調味,但其實只係一啲醬汁,查咗係啲未解凍嘅豬肉上面。豬肉唔入味,食起上黎口感好差,無肉汁,一燒就縮水。最後,係黑店由坐低,到食完埋單。成個過程個幾鐘,竟然連一杯水都無拎過比客人,亦冇問過需唔需要。「下面先係真正食後嘅感想」「下面先係真正食後嘅感想」話說某日夜晚,揸

「下面先係真正食後嘅感想」
「下面先係真正食後嘅感想」

話說某日夜晚,揸車經旺角,因為太夜,好多食野嘅地方都閂左門,因為此垃圾店門口招牌實在光得有啲過份,所以咁橋比我見到佢門口有個發曬光嘅廣告牌寫住幾點入坐有折扣,咁就入咗去食。

一入咗去原來就係惡夢嘅開始,首先入去之前你要用你雙手好大力咁拉開一個好重好難開嘅門,跟住入到去你會發覺冇人會招呼你,即使你好大聲咁同啲店員講「唔該!兩個位呀」,佢地都似乎聽唔到,不過見到當時全店只有兩個員工,咁我心諗都算啦,可能佢哋忙得濟姐,之後終於都有個店員留意到我,最後幫我安排左兩個位。
跟住我同女友一坐低,一個疑似店長嘅店員「四眼仔」(主角)就行埋黎,第一句即刻同我地解釋,門口嘅折扣優惠係唔包括套餐同野飲嘅,咁我心諗梗係冇問題啦,好正常!跟住就開始落單叫嘢食,但當我地睇緊餐牌嗰陣時,果個疑似店長嘅店員就行過黎瘋狂推銷套餐,話其實套餐雖然冇折扣,但其實比折扣左嘅單點野更加抵食,當時覺得好無奈,因為我地都簡完食咩,疑似店長就有必要再推銷啲套餐咩?兩個人姐,兩百個人咩,當時心諗,所以當時無理佢。

之後當我地點嘅野一碟一碟咁送到黎我地枱面,我哋就一次又一次咁受到嚴重心理創傷,因為嚴重貨不對辦,再一次證明「圖片只供參考」嘅威力有幾大!

之後前面發生嘅野都算啦!但我之後就發覺原來呢間餐廳衛生情況非~常~差。。。首先烤盤上有大量白色粉狀物體,之後當然係叫疑似店長嘅店員換咗佢啦。再之後當我準備用生菜包住啱啱燒好咗嘅五花腩黎食嘅時候,發現原來包住件五花腩嘅生菜上,竟然有大量嘅深色物體,原來係「泥」呀!!!即時叫女友唔好食住,之後每次用生菜包燒好嘅肉之前,都會睇清楚片生菜同埋用紙巾抹一抹。仲有最重要嘅就係,我其實要求過換過幾次餐具,之後個疑似店長嘅店員就同我講:「對唔住,我哋嘅洗碗工新請返黎架。」不過佢都到咗協,最後都算啦,出嚟食預咗污糟架啦。

再之後,我哋兩個食咗一個幾鐘,完全無店員為我地收過一隻吉碟或者再問我哋有冇咩需要,最後我地成張枱都係吉碟同垃圾,同埋我廿幾歲仔,從來未入過一間韓燒餐廳,佢連半杯水都唔會比你嘅。

最後,所有嘢都算啦,當自己唔好彩入咗間黑店,但到底係咩原因,會令一個原本無Openrice帳號嘅人,開帳號,再拎自己半個鐘嘅光陰,去打呢篇千幾字嘅文章呢?

原因如下:
原來一開始見到個係行人路上着晒燈嘅廣告板,係有一個隱藏條款。當我買單嘅時候,果個疑似店長嘅店員就同我講:「你地喺Facebook嗰度follow左我地未啊?」當時我攞住我張信用卡,目定口呆咁望住個疑似店長嘅店員,之後我話出邊個燈箱廣告根本冇寫,點解依家買單先講?之後我都無所謂啦,拎個電話出嚟,打幾個字,禁幾個制姐。當我準備再俾我手上張信用卡買單嘅時候,個疑似店長嘅店員再次同我講:「對唔住,我都係唔可以比出面廣告板個折扣優惠你!」佢話需要所有同枱食野嘅人都要一齊喺Facebook到follow佢哋,之後火都黎,不過我女友息事寧人,叫我埋單走人算啦,當自己唔好彩入咗黑店。
點解一間餐廳可以咁樣強迫啲食客,買單前一定要follow左佢哋Facebook先?真係咁想搏啲免費嘅宣傳?做生意唔係咁做嘅。咁想免費宣傳,我依家就幫你地宣傳。

仲有講漏左一樣野,就係個疑似店長嘅店員,其實提供好多好貼心嘅服務,就係幫你哋燒下野,但「大前提」係:你張枱必須全部係年輕女性。

總結:
食物:唔新鮮,貨不對辦
衛生:疑似店長:「我哋嘅洗碗工係新請嘅!」
環境:都ok
服務:差