2023-07-22 1862 瀏覽
最近朋友話想去一間餐廳打卡,話嗰度有好多好靚嘅花,所以我就跟住佢去啦。入到去見到天花板有好多唔同嘅花喺度,窗邊亦都有唔少嘅花,牆上都有外國嘅景色令到自己真係好似置身喺外國一樣。入座後,店員就會畀餐牌同埋喺枱上面放上蠟燭,蠟燭係有香味嘅,而且每一款都唔同,似置身唔同嘅花海一樣!見到隔離枱嘅餐點都好大份所以就擱置嗌咗個意大利飯同埋意粉去食再加錢要咗個餐,包埋餐湯,餐包同埋飲品!見到佢上枱嘅餐點都係好精緻,上枱嘅時候見到係兩個大杯同蒜蓉包一齊上,如果杯就係用長頸鹿嘅花紋,打卡一流!而其他菜式都係用個盤去上,然而喺隔離放上假花,增添浪漫感覺! 是日餐湯係南瓜忌廉湯用一個大杯裝住,上枱時都幾熱辣辣㗎,份量非常之充足。味道方面,南瓜嘅香氣同埋甜味好突出,香甜濃郁。湯嘅口感亦都好rich,好creamy,亦都飲落去會都到南瓜蓉嘅感覺。調味亦都啱啱好,唔會搶咗南瓜嘅甜味。餐包係蒜蓉包就有4塊。味道方面,佢唔似出面咁樣係打爛曬啲蒜蓉,而係會有啲蒜粒喺上面,而且佢嘅牛油應該係再有特別調配過,相比平時出麵食嘅蒜蓉包更加深色,蒜蓉味香口,酥香惹味。不過麵包就唔會烤焗或者油炸,所以就唔會好似平時出面食嘅香脆,反

餐包係蒜蓉包就有4塊。味道方面,佢唔似出面咁樣係打爛曬啲蒜蓉,而係會有啲蒜粒喺上面,而且佢嘅牛油應該係再有特別調配過,相比平時出麵食嘅蒜蓉包更加深色,蒜蓉味香口,酥香惹味。不過麵包就唔會烤焗或者油炸,所以就唔會好似平時出面食嘅香脆,反而口感同食牛奶麵包一樣,柔軟鬆化。

主菜就叫咗日式原條鰻魚意大利飯,鰻魚有成隻碟咁大條,而飯嘅份量就都足料啦,一個人食嘅話一定足夠。除此之外飯底仲有翠玉瓜,少量沙律菜,及大量木魚碎。鰻魚方面,肉質肥美紮實,啖啖肉亦都唔會食到有骨,而且佢燒到唔會話好乾柴,燒得啱啱好。蒲燒鰻魚汁亦都令成條鰻魚好惹味。意大利飯方面,佢都唔會煮至太濕,米飯口感煙韌,甚至吸收咗鰻魚汁嘅甜味,加上少量菇類,令到成碟飯雜菌香氣迫人嘅同時,亦散發住鰻魚同鰻魚汁嘅香味。煙韌嘅飯,再加埋爽脆嘅翠玉瓜同埋菌令到成個口感豐富咗。

法式蟹肉蝦膏汁扁意粉份量就同鰻魚飯差唔多大碟,蟹肉亦都落得好慷慨,表面已經見到好多蟹肉碎,同時仲有少量沙律菜,有時仲食到蝦,蜆同八爪魚添。味道方面,海鮮嘅鮮甜味可以講非常之濃烈,佢嘅蝦膏汁蝦味濃郁入味,用嚟撈扁意粉一流。蟹肉鮮甜。扁意粉亦都好彈牙,加上濃烈嘅海鮮鮮甜味,令人想食完再食。

飲品方面我同朋友都各自嗌咗一杯梳打,荔枝同柚香菠蘿檸檬梳打。兩杯都幾大杯㗎,而且佢嘅匙羹係貓形狀,好得意呀!同時佢唔會落好多冰,所以都有一定嘅份量。味道同口感方面,梳打水落得充足,所以氣泡亦都好多,飲落就非常之清爽啦。荔枝味亦都唔會假或者好甜,但有荔枝嘅香味同埋清甜味道。杯中仲有一粒荔枝肉,果肉偏甜。另一杯佢嘅柚子蜜都落得好足料,篤埋檸檬就酸酸甜甜,唔會話飲到最後好淡!

食完都好飽,所以都食唔落甜品,下次有機會都想試下食佢嘅窩夫!
2023-07-20