2024-12-01 0 瀏覽
飯後食甜品是常識吧?香港甜品鋪越嚟越多,每個人心見中都有一個甜品鋪排行榜,今次呢間嘅前身相信喺大部分人嘅榜上有名!就係聰嫂甜品啦,重出江湖改咗個名叫聰c~名就改咗但排隊嘅人一樣咁多,絲毫唔會輸比以前!講個「秘密」比大家知,劉德華都曾經幫聰嫂親自提筆!-——————————————💕◖榴槤黑糯米◗ $48表面鋪滿肉眼可見嘅榴連肉,啖啖榴連香,榴連控必叫!榴槤黑糯米聽落可能覺得普通,雖然材料大致都係由呢兩個組合而成,但食落嘅口感絕對係豐富,榴槤嘅香軟加上黑糯米獨特嘅味道同煙韌口感,未食之前完全唔會覺得呢個組合會搭得咁好!💕◖芒芒麗莎◗ $48芒果超足料,幾乎成碗都係芒果粒、芒果汁,再配有少少冰,捉住夏天嘅尾巴試吓!仲有幾粒小丸子,令佢唔會太單調💕◖椰汁芋頭芋圓紫米露◗ $39熱食甜品第一位!紫米露好濃稠,紫米味超香,芋頭切得好細粒,啖啖都會食到芋頭粒,芋圓口感偏軟,個人就鐘意口感煙韌啲嘅芋圓💕◖芝麻糊燉蛋白◗ $40芝麻糊同燉蛋白應該分別係熱食甜品嘅前幾位,今次搞搞新意嚟個mix版本,冇諗過配搭得好好,芝麻味好濃郁,蛋香好香滑🌟Encore指數:8.8/10
-——————————————
💕◖榴槤黑糯米◗ $48