2014-06-05 302 瀏覽
曾經喺香港風靡一時的台式餐廳真係愈來愈少,以前開過好多間分店的仙跡岩,已經俾咖啡店取代,真係感到不是味兒。今日出開去葵芳,就入去回味一下。以前餐廳以台式飲品及小食作賣點,宜家生意難做,連飯同粉都賣埋。我地2人入去正是食晚餐。我點左一個台式牛肉麵線加花生吐司,老婆就點左一碗雞翼新竹米粉+熱飲。先講我碗麵線,完全食唔出嗰種台灣麵線感覺,我只係覺徥似公仔米粉。老婆的新竹米粉亦唔見突出,只係比一般米粉爽口。至於花生吐司就保持一貫水準,都幾好食!除左食物之外,最重要係員工態度。佢地唔係太有經驗,落單時成日聽漏客人點餐,態度又麻麻!雖然我都嚮往舊日的台式餐廳feel,但係食物質素真係下降左,希望可以改善一下。

牛肉麵線
花生吐司
雞翼新竹米粉

2014-05-24
$53.5 (晚餐)
花生吐司