2019-03-20 33 瀏覽
皇太后(媽咪)話想食牛排,咁啱男友上星期去完朋友新屋入伙gathering ,話朋友整左D牛排好得。就叫佢問吓起邊度入貨,琴日收早,就同男友落觀塘買材料先。間食材店叫賣肉求榮-進材食品,位於觀塘D工業大廈內,離港鐵站都唔遠,幾易揾。上到去,店子不算很大,但食材種類都不少,有多種牛排,如:澳牛、和牛、美國牛外,還有急凍海鮮,罐頭食品及酒類。店員好詳細介紹每種牛排的特色及分享煮法,幾細心,我一眼已經比成2寸厚的prime級西冷吸引,但男友想食肉眼,話淋D,咁就每種都要啦,之後男友又說想食帶子,店員就介紹左一隻北海道刺身級2XL帶子,真的好大隻!最後店員更介紹左隻澳洲甜餐酒,一於試一試。2寸咁厚的牛排,一般我之前都是用慢煮的,但店員話每邊煎2-3分鐘,再焗10分鐘,除了可保留肉汁外,肉質亦會比慢煮好,所以就試一試,prime級果然肉味十足,肉汁飽滿,唔洗慢煮都夠淋,一落鑊煎已成屋牛排香,皇太后食後非常欣賞!隻2XL帶子,我每邊煎一煎再配沙律菜食,帶子煎過非常香,外香內鮮甜,男友一路食一路讚~!
份量十足的厚切西冷
份量十足的厚切肉眼