2019-09-05 53 瀏覽
唔同嘅中菜都食咗好多次,但係又高級又好味嘅中菜真係好少有㗎,今次就去銅鑼灣呢個高級地帶食咗一間爆炸性好味嘅地道上海菜,等我一一向大家介紹下。張生記位於銅鑼灣地帶,門面裝潢碧麗,燈光鮮艷得很,一睇落去感覺高級,內裏環境十分舒適,盤碟擺佈100分啦。老鴨煲: 店員主動向我哋介紹,係用咗精挑細選嘅老鴨並且燉煮咗非常耐既時間,確保味道濃郁並且滋潤。餡料十分充足,包含金華火腿,竹筍等等高級食材,飲落口濃郁美味,亦都感受到新鮮嘅口感。鴨肉食落去一啲都唔老,反而食到嫩肉嘅感覺。秘製雙拼: 魚餅彈牙鮮甜,咬落去有啖啖肉嘅口感,但係一啲負擔都冇,咬落口口感十足非常清新。魚腸口味濃郁,同樣不失彈牙口感,值得一讚啦。撈汁海蜇頭: 作為一個清爽嘅開胃菜,可算是十分出色,海蜇咬落去充滿口感,有彈牙並且煙銀嘅口感,醬汁清爽開胃,咬落去酸甜得宜,值得一讚。黃金脆豆腐:豆腐非常嫩滑,酥炸口感恰當得宜,鹹香十足。杭州熏魚:醬汁濃郁美味,增添左不少獨特風味。魚肉熏得十分酥脆,咬落口食到啖啖肉嘅感覺,雖然係魚肉,但依然不失口感。東坡肉:味道濃郁,脂肪同肉嘅比例恰如其分,配合埋餐廳附近嘅饅頭一同食用,將油膩嘅感覺徹底減卻,值

老鴨煲

秘製雙拼:

撈汁海蜇頭

黃金脆豆腐

黃金脆豆腐:豆腐非常嫩滑,酥炸口感恰當得宜,鹹香十足。

杭州熏魚

東坡肉

東坡肉:味道濃郁,脂肪同肉嘅比例恰如其分,配合埋餐廳附近嘅饅頭一同食用,將油膩嘅感覺徹底減卻,值得一讚。

龍井手剝野生河蝦仁

龍井手剝野生河蝦仁:蝦仁彈牙爽口,龍井清新卻有苦澀滋味,食落去有一陣陣嘅清新亦都有淡淡茶香,風味十足。

菊花糕

菊花糕:菊花香融入口中,入口即溶,糕點並唔會鬆散,咬落去啖啖清新,值得一讚。

咁高級嘅上海菜真係好少地方可以食到,希望嚟緊有更多嘅機會可以食到就好啦!
老鴨煲
秘製雙拼: