2015-02-17
又到禮拜日,因為幫人買野就黎到荷里活了,咁當然要醫飽個肚先講啦,行行下就黎到哩間鋪嘅門口喇,好耐之前就聽過哩間鋪嘅大名了,我一般唔會逛購物中心的,今日既然黎到就試試啦入面位置其實已經唔少了,但等位總是少不免的。。。等咗一陣就入座了,坐低,其實有啲唔好意思的,外面有唔少人等位,而我就一個人,面對面就有一個空位。。。所以我盡量都想喺非繁忙時間先黎哩種餐廳的,sorry了門口在等位嘅食友們~快啲落order先,黎份【卡邦尼溫泉蛋烏冬】,再黎【綠茶豆乳布甸芭菲】吧,芭菲後上,快!店名叫抹茶館, 綠茶罐做裝飾品,木條綠色sofa裝修,周圍都係清新氣色呢~烏冬上檯了,就聞到濃濃嘅芝士味喇,賣相亦唔錯啵,白色嘅醬汁同烏冬,淡紅色嘅雞蛋同煙肉,綠色嘅蔥粒,令人好有食慾呢~試試味再講啦,醬汁味道ok啦,卡邦尼醬汁嘅味道都好難再有突破架喇,鹹味稍為有啲唔夠,但檯面冇鹽,亦冇胡椒粉。。。煙肉煎得軟軟的,冇過乾抵贊架喇,記得麥當勞嘅【煙肉蛋漢堡】,煙肉經常都過乾,蛋又經常過老,越來越冇意思,所以好耐冇食過了溫泉蛋嘛。。。稍為生咗啲wo,一掂就爆開,最起碼我用匙羹一兜,隻蛋可以喺上面維持形狀嘛,宜家我會用生雞蛋
入面位置其實已經唔少了,但等位總是少不免的。。。
溫泉蛋嘛。。。稍為生咗啲wo,一掂就爆開,最起碼我用匙羹一兜,隻蛋可以喺上面維持形狀嘛,宜家我會用生雞蛋去形容,希望係個別問題啦
烏冬口感正常,放開黎食,整體感覺其實還可以啦,檯面沒調味料令碗麵差咗一個層次囉。。。啊,雖然一開始就聞到芝士味,但食落又冇咩芝士鹹香,又冇額外嘅芝士提供,唔係樣樣都要我自己額外叫下嘛。。。服務員又唔係特別多。。。
食完烏冬喇,服務員小姐,芭菲可以上了啊~3分鐘左右就上檯了,有紅豆呢~嘗嘗雪糕。。。綠茶味是比麥當勞的濃一點點的,但也冇特別滑吧。。。哈哈哈哈,用長匙羹刮低少少,有一層cream呢 明白了,食野就係要食整體的,有時候係要撈埋一起食先食得出味道的嘛,ok,撈就撈吧~ 稍為撈撈,搞掂,繼續食,口感creamy得多了,綠茶味依然足夠。食到脆脆嘅麥片了,麥片同綠茶雪糕一齊食感覺唔錯啊。
啊,哩粒好似係白玉吧~粘粘的,哈哈,都幾得意吖。。。。食到一件滑滑嘅野。。。咩黎嘅呢?再搵下睇下仲有冇呢。。。冇喇,得一件。。。唔通係布甸???開始懷疑自己係咪食緊【綠茶雜燴芭菲】,冇叫過紅豆就有紅豆,冇叫白玉就有白玉,有叫布甸,係有布甸,但得一小件。。。算了。。。整體味道其實唔錯的,有脆脆嘅麥片,有滑滑嘅綠茶混cream雪糕,食落舒服就是了
但價錢就稍為高咗少少了,冇辦法,租金貴吧。。。。。。下次食芭菲就好了,反正烏冬冇咩好食