上星期去咗澳門睇演唱會,一直都好鍾意食葡國菜,不過之前試過好多間都唔夠正宗,朋友介紹話呢間好正宗,咁就一於去試吓啦。一去到,佢嘅環境已經好有風味,感覺好適合拍拖或者朋友聚餐。呢度嘅環境好適合影相打卡,啱晒女仔。前菜主廚特製蟹肉釀蟹蓋以新鮮嘅蟹肉為主角,經過精心調味,同時保留咗蟹肉本身嘅鮮甜味。蟹蓋外層烤得金黃香脆,內裡嘅蟹肉嫩滑多汁葡式炙燒香腸一上枱已經聞到好香,香腸外皮焦脆,內裡肉質結實且多汁,襯埋獨特既香料真係好夾主菜方面,我哋選擇咗葡式烤乳豬。乳豬嘅外皮燒得好脆,而且唔會太肥,肥瘦適中,唔使點醬汁已經好好食。另外我哋仲叫咗個葡式焗鴨飯,米飯吸收咗鴨肉嘅鮮美,口感豐富。鴨肉嫩滑多汁,米飯粒粒分明,配上適量嘅香料,非常推薦大家試吓。葡富軒焦糖布丁最後我哋試咗呢款焦糖布丁,焦糖整得香脆,而且唔會太甜,同滑溜嘅布丁好夾,非常適合作為呢餐飯嘅結尾。呢間葡式餐廳又靚食物質素又高,而且價錢一啲都唔貴,非常推薦大家嚟試吓。

前菜

主廚特製蟹肉釀蟹蓋