2019-03-29 25 views
我好鍾意食日本拉麵,一直都只係鍾意食,從來沒有研究,鍾意食係一件事,研究又係另一件事。對我嚟講就算用你用最上乘嘅材料都好,唔好食就係唔好食,好食就係好食, 一切就係咁簡單。今日夜晚原本就去食羊腩煲,不過我同我姑姐行行下,見到呢一間 一盛極牛 就改變咗心意,就入去諗住食個麵。呢一間係專門賣牛肉嘅地方,餐牌上唔係好多古靈精怪嘢,就只係賣兩種麵同一種丼,簡單就是美。 我就叫咗碗 極牛拉麵。我揀咗火炙和牛,又乜嘢配料都有一啲,麵底就要超硬。 碗麵的size正正常常,唔算特別大碗又唔算特別細碗, 因為呢度個麵湯好特別,唔係用豬骨又唔係用雞骨嘅,而係用牛骨煲嘅, 飲一啖 就覺得味道又香又正,牛湯的味道好香。牛肉嘅味道好好味,好有牛肉濃郁味,溫泉蛋 煮到啱啱好,味道好正。我覺得呢一碗麵,係一碗好好食嘅麵。

我覺得呢一碗麵,係一碗好好食嘅麵。

2019-03-27 7 views
呢日收工約老公去尖沙咀食個宵夜先返屋企.熱氣野又唔想食.所以最終決定食拉麵,連鎖果d食到慣,結果搵到呢間食和牛拉麵🍜店內環境裝修簡潔,入門口店員主動為我地安排座位,仲簡單咁同我地講解下menu台上面已經有3張紙比客人自己填寫,1張係松露湯底既拉麵1張係原味湯底,而最後1張係牛肉飯我同老公都好鐘意松露既味道,所以我地都嗌左松露湯拉麵而牛肉既份量都可以選擇,當然價錢都有唔同啦.我地都要左最基本既牛肉份量,大概有4塊.hkd 118我點既係火炙牛,老公既就係和牛刺身店員睇完我張order紙見到我要咁多配料,建議我湯底都要濃味會比較好,我就聽佢講咁嗌肉質好軟綿綿.真係想加多幾塊
呢日收工約老公去尖沙咀食個宵夜先返屋企.熱氣野又唔想食.

台上面已經有3張紙比客人自己填寫,1張係松露湯底既拉麵
1張係原味湯底,而最後1張係牛肉飯

我同老公都好鐘意松露既味道,所以我地都嗌左松露湯拉麵
而牛肉既份量都可以選擇,當然價錢都有唔同啦.
我地都要左最基本既牛肉份量,大概有4塊.hkd 118
我點既係火炙牛,老公既就係和牛刺身
肉質好軟綿綿.真係想加多幾塊

2019-03-22
Last Night Supper
1K
2019-03-27 26 views
舊年年底已經見朋友試食過呢間位於尖沙咀嘅一盛極牛,朋友嘅評價係正面嘅,但及後我亦都睇過四方八面嘅評價,都明白各人口味有所唔同,自己試一試就最準確。收工之後專登黎到金巴利道,唔係打邊爐唔係飲野唔係韓國野,反而係黎食拉麵。餐廳喺斜路行上少少,白色大招牌好易搵店內裝潢比較簡單,一邊吧枱,其餘方枱,接近開放嘅廚房,隱約都可以見到店員燒牛。平日晚上時間人流唔多,坐得舒適,清靜啲。店員亦都可以有空閒去詳解餐牌、和牛出處,畢竟唔係個個都食過和牛刺身拉麵嘛。比較有特色應該係牆上嘅電影海報,我地仲搵到唔少一齊睇過嘅電影添。枱面整齊放左調料、水、點餐紙。餐牌專一,主打和牛拉麵,仲有一款係添加松露口味。搭配和牛刺身或火炙和牛,由醬油濃度、麵嘅軟硬到配料(芽菜、蔥、紫洋蔥、溏心蛋、紫菜、筍、紅椒絲) 全部都可以自選,牛肉三個份量,定價$108/148/188。另外有牛肉丼,分三個份量,定價$40/60/80,飯量、肉汁、蔥等都可以自選。極牛拉麵 $148/刺身、火炙和牛每張枱都有張簡介,詳述湯底同牛肉有幾利害,牛骨湯以帶骨髓嘅牛骨大火煮十幾廿個鐘,第一次食就點左原味,確實有牛味,口感厚身,唔會過份稠,飲得入口

枱面整齊放左調料、水、點餐紙。
極牛拉麵 $148/刺身、火炙和牛
每張枱都有張簡介,詳述湯底同牛肉有幾利害,牛骨湯以帶骨髓嘅牛骨大火煮十幾廿個鐘,第一次食就點左原味,確實有牛味,口感厚身,唔會過份稠,飲得入口,食完亦都唔覺口乾,湯底黎講真材實料嘅
牛肉可選刺身或火炙,亦都可以好似我地咁點兩份試哂,按店員意見,如果湯底濃度揀普通,就最好配三至四款配料,唔會影響牛骨湯本身嘅味道;如果想要多啲配料,佢會建議揀濃味。
和牛來自熊本縣嘅頂級品種「和王」大腿上肉,和牛刺身要盡快食用,我地都急急腳影張相就算,以免俾熱湯浸熟左,影響鮮味。

火炙和牛份量唔多,有正常和牛香,油份唔係爆瀉嗰種,肉質軟腍。
麵質揀普通,食落偏硬身,見過有啲評價話似公仔麵,嗯,個人認為真係唔似,哈,各人口味唔同啦。
牛肉丼 $68/250g +生玉子 $5
牛肉用上安格斯,同和牛油脂感及軟諗質感唔同,特意做到牛肉乾身啲,唔會太多肉汁或者太肥膩,口感raw啲。
肉味都比想像中明顯,配埋生玉子撈勻食,會順滑啲。

最後同店員傾左陣,非常專業,得到唔少關於食材嘅知識,學到野啦
2019-03-25
Dinner
2019-03-26 8 views
從尖沙咀金巴利道走上一段短的斜路,便見到“一盛極牛”的招牌,非常顯眼。店舖不是很大,但乾淨整齊、坐得也蠻舒服,不像其他拉麵店的迫迫狹狹! 食客也很多呢!我與友人也點了白牛拉麵,二分和牛。白松露牛骨湯底,配料有很多選擇:紫菜、黑木耳絲、筍、溏心蛋等‥‥‥ 另外, 還可追加其他配菜及飲品。 至於醬油的濃度、拉麵本身的硬度,均可填寫要求,滿足不同口味的老饕!拉麵的湯是選用上等的牛骨長時間熬製而成, 補精開胃,濃厚的牛骨髓味!👍牛肉,選用A5或A4、BMS油花標準達到6級以上的頂級“和王”切成,可選火炙或刺身或雙拼,入口非常滋補好味,肉質軟嫩,口感十足!至於拉麵本身, 所用的麵粉、鹼水和蛋, 都來自日本, 加上自己的日製軟水機,做出來的真空鷄卵麵線條,外觀好, 但嫌不夠彈牙,稍感失色。整體來說,牛肉和湯料很不錯,溏心蛋黃也有流心的感覺,份量也能符合要求,吃了一碗二分量加一個飲品已能飽肚。

我與友人也點了白牛拉麵,二分和牛。

2019-03-25 350 views
星期五晚上駕駛完畢後,經已是晚上九時,因此相約喜好拉麵的朋友,來到尖沙咀,品嚐一吓和牛牛骨湯拉麵。極牛拉麵我和朋友都是點算極牛拉麵,但分別只是他的火灸和牛,我的是和牛刺身。我的牛拉麵給端上的時候,陣陣的牛肉香氣撲鼻而來。果然是新鮮的刺身,牛肉還是鮮紅的。原來他們的網絡是來自日本熊本縣極其稀有的「和王」。此種和牛需要經過日本業界協會的評選,己飼養28個月以上,並獲得最高級A5或A4等級,同時BMS油花標準等級須達到六級以上,方可稱為「和王」。要求極其苛刻,再者此拉麵店只選用大腿上用。可見負責人的執着和堅持。然而湯底是呈現深啡色的。原來負責人每天把帶骨髓的牛骨大火熬制20小時,因此味道濃郁可口,不油不膩,聲稱試牛骨湯含有多種人類所需的氨基酸,因此可以行氣活血,補充精力。麵底是用上蛋黃曲麵,因此容易掛湯,依種拉麵的名稱叫真空雞卵麵,產自南天製麵。然而品嚐此稀有的拉麵的同時,店員還親自詢問意見,還解釋近來的和牛是機切的,因此更可令肉質鬆軟可口。果然真是非常專業。雖然此拉麵味道極為濃郁,未必深受大眾顧客歡迎,但喜愛的必然成為忠實的客戶。此拉麵令我深感明白經營飲食的,必須堅持自己的理念和執着,不能
極牛拉麵
我的牛拉麵給端上的時候,陣陣的牛肉香氣撲鼻而來。

雖然此拉麵味道極為濃郁,未必深受大眾顧客歡迎,但喜愛的必然成為忠實的客戶。此拉麵令我深感明白經營飲食的,必須堅持自己的理念和執着,不能隨波逐流。
2019-03-24 7 views
尖沙咀有唔少拉麵店,但我都只係試過好少。今次朋友話上網見到有人推介呢間和牛拉麵嘅餐廳想試下,反正好耐冇食過拉麵,一於去試下啦!見openrice 最多人推薦白牛拉麵,咁我就試下啦~有白松露味嘅拉麵都未試過。非常欣賞呢度每一樣嘅材料都有得揀分量,甚至可以揀2分都唔駛加錢!係香港地呢D已經買少見少!一開始揀左普通嘅醬汁濃度,怕會太鹹,但係店主後來同我解釋話如果超過3份嘅配料最好都係揀濃味,所以就改左。非常細心嘅解釋,確保客人可以食到最好最適合嘅野而朋友就揀左極牛拉麵。上到枱非常吸睛牛肉份量多而且睇落好正!先飲一啖湯,白松露味真係好濃好香,而且可以幫手中和一下醬油嘅鹹味,所以即使叫左濃湯都唔會覺得鹹!和牛分2種,分別係和牛刺身同埋火炙和牛。兩隻嘅牛肉味都非常香,而牛肉都好有咬口得黎又唔會un。和牛唔係真係得個名!麵條普通硬度我覺得已經好岩口感,同出面嘅硬差唔多。麵嘅掛湯程度適中,令麵食落去唔會冇味又唔會太鹹。溏心蛋就梗係冇得輸啦!煮嘅程度岩岩好如果我個胃夠大嘅話一定加多半隻!朋友嘅呢個極牛拉麵就冇白松露而都揀左濃湯,個人就覺得相對鹹左少少。後來店主解釋返佢地呢度嘅普通濃其實已經係人地出面嘅濃

而朋友就揀左極牛拉麵。

上到枱非常吸睛

溏心蛋就梗係冇得輸啦!煮嘅程度岩岩好
如果我個胃夠大嘅話一定加多半隻!

朋友嘅呢個極牛拉麵就冇白松露而都揀左濃湯,個人就覺得相對鹹左少少。後來店主解釋返佢地呢度嘅普通濃其實已經係人地出面嘅濃嘅程度,加上朋友配料相對冇咁多,所以整體可能就會感覺鹹少少。
店主後來好用心咁問返我地嘅食後感,仲同我地分享左好多佢研究拉麵嘅心得同埋歷程。睇得出呢間店真係好用心同好著重每一位小客人,非常欣賞,值得支持!
2019-03-24 26 views
早已想拜訪這家以和牛拉麵為題的店。 星期五晚8點半左右到達,本以為要排隊等候,怎知店內人不多。 店內以舊電影風為題材。本想試2款不同湯底的拉麵,但為免口感相似,最後兩人叫了一飯一麵。牛飯是以安格斯牛為料,牛味濃,調味不錯,只是飯較軟身沒有口感。 反而是主打的和牛拉麵,我們是選了白牛,湯底很淡,加了炸蒜片也沒不特別,牛肉質量沒太特別,選了雙拼牛。 刺身是較軟,但沒牛味,而烤了的會香口一點,但是有根的,可能是部位選錯了 。 服務人員相當有禮,如果不用排隊也可一試。
  • 可爾必思
2019-03-24 15 views
同朋友講起拉麵,佢就帶左我黎尖沙咀一盛極牛,一入到去見到好多日本電影海報,環境望落相當舒服,店員很有禮貌帶我同朋友去到座位。一坐低當然就黎到主題:食!拉!麵!我自己就揀左濃湯牛肉刺身拉麵,朋友就揀左火炙牛肉拉麵。到左拉麵黎到面前,未食就已經聞到好大陣牛湯味,非常之吸引,我自己就真係好中意牛肉果陣味,一聞到已經好開胃,然後試左一啖湯,嘩!超濃郁既牛味,湯底絕對唔係講笑,好味!麵條咬下咬下非常有口感,如果大家食得到真係推薦加底,絕對唔會後悔!最後清左成碗湯,真係好想再叫多碗,可惜我唔係食得多既人,唯有留返下次再黎食真係好多謝我朋友帶左我黎,一盛極牛真係好好食!!

真係好多謝我朋友帶左我黎,一盛極牛真係好好食!!
2019-03-23
Dinner
2019-03-23 25 views
三月中下旬星期五晚上,天氣悶熱。下班在美甲後友人來電約局,剛巧人在尖沙咀,喝酒前當然要吃點東西護肚子。友人是拉麵控,已經到達人級別,這家拉麵店他以前來過,介紹說特別之處是牛骨湯底拉麵,而且每天限量150碗。聽著吸引,一定要試試。門面清雅,裡面全是日本名導的電影海報,風格古早簡潔,非常舒服。牛肉可選火灸或刺身,我點的是火灸極牛拉麵牛肉為熊本縣頂級和牛的和王,非常薄切,一定要先吃牛肉片,千萬不要把它們浸在湯裡,影響軟滑口感。吃完和牛片,喝一口店家的檸檬水清清口腔,喝一口牛骨湯,濃而不咸,濃濃的牛肉味在口裡散發,本人最愛這種程度的濃郁味。拉麵選了普通硬度,店家採用真空雞卵面,果真口感豐富,而且彈力十足。吃完一碗拉麵,能感受到店家的認真,各個細節真正做到恰到好處,這種就是幸福的味道。
三月中下旬星期五晚上,天氣悶熱。

火灸極牛拉麵

牛肉可選火灸或刺身,我點的是火灸極牛拉麵

2019-03-22
$166 (Dinner)
2019-03-21 8 views
通常拉麵都係用豬骨湯底啦,咁用牛油做湯底嘅就真係幾少見,之前見朋友食過呢一間放埋上面書好似幾好味,咁就過嚟試吓啦。不過佢都話如果食飯時間其實好多人,所以我就趁佢一開門就走過來食。🤩🤩咁我哋就叫咗兩個白牛拉麵,即係白松露湯底加上熊本直送嘅和牛,呢個配搭真係奢華,但係都係同普通拉麵鋪頭嘅價錢差唔多😻自己抵食。咁首先我就飲咗佢一口湯啦,係有一浸清香嘅白松露味,加上牛骨煲成嘅湯,10分鮮甜,別有一番風味。跟住我就咬一口火炙牛肉,因為佢係即叫即整,入口即溶亦非常juicy🤪💯💯

2019-03-19 15 views
一盛極牛喺尖沙咀天文台道,一往上望就會見到呢個巨型招牌,一定唔會去錯!店內坐位和走廊也是極為寬敞,另一邊就是吧位。晚上6時半左右,座位半滿。枱面準備咗凍水,另外仲有芝麻、麻油、七味粉和炸蒜片等,完全自助不求人。晚市提供3款食物:極牛拉麵、白牛拉麵同埋牛肉丼。湯底味道、牛肉份量、製法、麵質同埋配料都可以自由配搭,和牛仲可以刺身火炙雙拼添,夠晒個人化!極牛拉麵 3份牛 $188Asahi $29啤酒雪得夠凍,夠晒凍涼透心!湯底係牛骨湯,我嘅選擇係配濃味醬油;配菜選了木耳絲、紫洋蔥絲同埋蔥絲各一份,另外仲有半隻溏心蛋同埋兩片紫菜。上菜時,店員會提示刺身要先吃,這樣可好好品嚐到和牛刺身的原味。果然冇介紹錯,和牛刺身是大大的一塊,厚薄適中,而且軟腍香甜,真係好正好好好食!而火炙的和牛多了一份惹味的感覺,湯底濃郁細膩而且唔太油,令我大滿足的一碗拉麵!白牛拉麵 3份牛 $198白牛和極牛的分別在於多了白松露,估唔到白松露同和牛仲有牛骨湯底係可以咁夾,極香而且清新,食極都唔厭!烏龍茶 $18下單時和店員說了不要凍的,佢記得之餘仲真係專登走咗去搵支唔凍嘅俾我哋呀,勁體貼,超讚!

極牛拉麵 3份牛 $188
Asahi $29
啤酒雪得夠凍,夠晒凍涼透心!

白牛拉麵 3份牛 $198

烏龍茶 $18
2019-03-19 261 views
去完日本旅行, 對當地既和牛真係一試難忘! 今日同朋友去尖沙咀shopping, 一提起和牛, 朋友即推介附近一間主打牛骨湯底既和牛拉麵----一盛和牛, 正好今晚去尋找回味一下日本既和牛!晚市六點開始, 門外已經有好幾個食客排隊等候入座, 餐廳內環境開揚, 更設吧檯, 可以望到店員製作和牛拉麵既過程自行於ORDER紙上落單, 配料、麵質軟硬度都可以自由選擇喜歡食和牛當然揀個份量最多既一款!! 和牛分別有和牛刺身同埋火灸和牛, 想兩款試哂兩款, 於是選擇了雙併!另外再額外加多隻糖心蛋招牌極牛拉麵上檯, 和牛等配料佈滿整個拉面之上,和牛刺身色澤鮮紅, 均為薄切, 入口鮮嫩個人較喜歡火灸和牛, 比刺身厚一點點, 表面經火灸, 迫出部分牛脂, 入口同樣鮮嫩juicy, 牛味較為重一點拉麵質地選擇了Normal, 口質帶點點彈牙, 有很重既蛋味湯底有很濃郁既牛味, 岩哂喜歡食牛既朋友~就連糖心蛋都非常軟滑, 正啊!一碗麵既份量較少, 唔足夠大食既我, 所以最後追加了一個麵餐廳設加一服務費, 喜歡食牛不防一試, 質素唔錯, 嫌價錢偏貴, 但至少不是伏!

晚市六點開始, 門外已經有好幾個食客排隊等候入座,

餐廳內環境開揚, 更設吧檯,

可以望到店員製作和牛拉麵既過程

自行於ORDER紙上落單, 配料、麵質軟硬度都可以自由選擇
另外再額外加多隻糖心蛋

招牌極牛拉麵上檯, 和牛等配料佈滿整個拉面之上,
招牌極牛拉麵

和牛刺身色澤鮮紅, 均為薄切, 入口鮮嫩

湯底有很濃郁既牛味, 岩哂喜歡食牛既朋友~
就連糖心蛋都非常軟滑, 正啊!

一碗麵既份量較少, 唔足夠大食既我, 所以最後追加了一個麵
麵底

2019-03-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
招牌極牛拉麵
2019-03-19 12 views
夜媽媽 一個人又唔知食咩好,朋友就介紹我黎天文台道呢間和牛專門店野食和牛拉麵。叫左個白牛拉麵,可以揀一份/兩份/三份牛, 本身就己經跟左半隻溏心蛋。和牛仲可以選擇火灸定刺身。貪心既我梗係嗌三份再要左一半一半啦,一上黎就聞到好香松露味,入口又唔咸,麵彈牙又易入口。待應哥哥仲好細心咁提醒和牛要先食,牛入口即溶又唔冇渣。溏心蛋煮得岩岩好,忍唔住要加多半隻,食完麵連湯都要飲埋佢!下次一於黎試埋個極牛拉麵同牛肉飯先!!

下次一於黎試埋個極牛拉麵同牛肉飯先!!
2019-02-26
$180 (Last Night Supper)
  • 白牛拉麵
牛魔王既我一直鍾愛食牛,今次同朋友一齊黎朝聖一下《一盛極牛》既和牛拉麵🍜先!😋😋😋一入到間店舖好香牛味,店員安排左2人座位坐,有和牛拉麵🍜同牛肉丼,我地就揀左濃味白牛拉麵🍜(火炙和牛3份)$198《和牛被火焯一焯個肉面,肉質鮮嫩,入口即溶,白松露香味浸入係拉麵🍜度一齊食好oishi》及濃味極牛拉麵(和牛刺身3份)$188《和牛刺身切到好薄,所以影完相就要浸番係底透熟去,肉質都好滑,配埋爽口彈牙既拉麵🍜一齊食好滋味》,另叫左2杯飲料:Asahi 啤酒$29 及可爾必思$18,呢度可以自由選擇麵既軟硬度、蔥、洋蔥、溏心蛋等等,檯上可任意refill 凍檸水、脆蒜片同芝麻!唯獨係個湯底唔太夠火熱🔥,牛魔王既我十分滿意今晚既晚餐🥣!🥰+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
白牛火炙和牛拉麵
極上和牛刺身拉麵
白牛火炙和牛拉麵
極上和牛刺身拉麵
  • 極牛拉麵
  • 可爾必思
2019-03-17 10 views
之前已經食過一次,今次就同男朋友嚟😚同上次嚟有啲唔同,啲牛仲可以嗌雙拼,啱曬三心兩意嘅我地😂另外今次就食哂牛骨湯同白松露牛骨湯兩款湯🤤刺身和牛浸浸下就熟咗🤣油脂分佈幾平均,食落去都幾嫩滑🤤火炙和牛嘅肉味就比較濃😚#極牛拉麵 (3份牛 $188)😋好味指數:(7/10)加麵底 $19個湯飲落都幾香,不過就唔夠白牛咁重味😎而啲拉麵就係用曲拉麵,麵質就揀咗普通😙本身叫咗一個麵同三份牛,不過大食嘅我都係唔夠,所以就追加咗個拉麵🤣但係食飽之後都就有少少頸渴🤔#白牛拉麵 (2份牛 $158)😋好味指數:(7.5/10)重口味嘅我白松露濃度揀咗濃😚嚟到已經聞到好香目松露嘅味道😛湯底淆咗20個鐘,牛肉味好濃郁,加埋白松露味道唔錯☝🏻拉麵係曲麵,食落去幾彈牙😙.⭐溫馨小提示📌我地食飽之後先聽到有員工同食客講,原來係有次序咁去品嚐🤔所以大家可以主動問下喔😚

#極牛拉麵 (3份牛 $188)
😋好味指數:(7/10)

加麵底 $19

#白牛拉麵 (2份牛 $158)
😋好味指數:(7.5/10)

⭐溫馨小提示
Dining Offer