2023-10-31 190 views
三小漁三小漁坐落於上環皇后大道中139號 L Place五樓,餐廳主打粤式小炒,新穎的海鮮菜式和精美的擺碟,餐廳裝修以中式簡約,餐廳週圍見到三少漁圖案,枱與枱之間寬敞,坐得舒適,服務員招呼非常親切到位,今時今日十分難得。手拍芥末青瓜餐前小食手拍芥末青瓜,微辣,微酸,微甜,入口清爽,餐前最佳小食。手作糖山冰鎮咕嚕肉廚師精心設計,上桌非常亮眼,冰鎮咕嚕肉係餐廳其中一款人氣菜式,擺碟精緻,咕嚕肉份量多到幾誇張,食落有冰涼感覺,菠蘿和咕嚕肉一樣酸酸甜甜,越食越開胃。艇家醬香炒蜆炒蜆有辣椒,豆豉,香葱,洋葱和紫洋葱,食落甚香口,。椒鹽鮮鱿炸到金黃色椒鹽鮮魷,非常耀眼紅紅的蕃茄和青色的青瓜片作判碟,,椒鹽鮮魷點埋個配汁,入口非常鮮美又彈牙,好惹味。蓮藕蜜椒骨甜甜地鹹鹹地的蜜糖椒骨食落鬆脆又香口,第一次食炸蓮藕,入口非常香脆,廚師的巧手能夠切到咁薄的蓮藕,刀功一流。
三小漁

手拍芥末青瓜

手作糖山冰鎮咕嚕肉

艇家醬香炒蜆
炒蜆有辣椒,豆豉,香葱,洋葱和紫洋葱,食落甚香口,。

椒鹽鮮鱿

蓮藕蜜椒骨

2023-10-31 133 views
然接太太放工,中環搵中菜,決定試吓新開餐廳。餐廳位置樓上鋪,位置心臟地帶。 經理及服務員服務周到,細心接待每位食客。窩心。頭盤1/黑磚豆腐:酥脆香口,豆味濃,鋪面煙肉碎鹹香味道,細細件,好想追食第二件2/煙燻糖心蛋:雞蛋味濃,鋪面的辣油非常惹味,非常開胃。主食1/胡椒湯年糕淮山泡蜆:湯底明顯運用魚烹調而成,奶白色鮮甜無比,輕輕胡椒除去魚腥外也不會掩蓋鮮甜魚湯。蜆肉嫩口,淡淡海水味,認真真鮮🤪 中藥淮山入饌,有美顏健脾胃功能。年糕及豆卜吸曬各種食材的味道,一啖湯,一啖年糕及豆卜,食左少少有啲飽暖感覺。天氣凍凍地! 老婆表示非常滿意👍🏼2/手作糖山冰鎮咕嚕肉:脆口!味道酸甜惹味!細細件!新鮮菠蘿!一啖一口!總之非常非常出色!真係要黎試吓!3/鮮魚湯海皇芹香脆米泡飯:餐廳內有多個大魚缸,生猛海鮮是餐廳主打。今次人少,下次先黎再試吓預定餐牌🤪 原來有帶子、墨魚、蠔仔、鮮蝦等多種海鮮,餐廳一點也不吝嗇,我地食左好耐都仲有好多海鮮係煲湯內。強調係湯冇味精!!!呢刻就算好飽,都仲想食多碗☺️甜品1/金菊桃膠燉手工菊花豆腐:食物就如一個藝術品,一朵花,真係考廚師刀工。甜品清甜適中,正2/桂花桃膠燉雪梨配
然接太太放工,中環搵中菜,決定試吓新開餐廳。

頭盤
1/黑磚豆腐:

2/煙燻糖心蛋:
雞蛋味濃,鋪面的辣油非常惹味,非常開胃。

主食
1/胡椒湯年糕淮山泡蜆:

2/手作糖山冰鎮咕嚕肉:

3/鮮魚湯海皇芹香脆米泡飯:

甜品
1/金菊桃膠燉手工菊花豆腐:

2/桂花桃膠燉雪梨配手磨棗茸糕
多得經理巧妙安排(我地冇預訂架)燉雪梨真嘅要試吓,非常清甜,潤肺!秋冬之交,值得一試!再試!

下次,決定一大班人黎,可以叫多啲野美食!yummy 😝 價錢實惠,值得再黎
  • 胡椒湯年糕淮山泡蜆
  • 冰鎮咕嚕肉
2023-10-30 130 views
朋友推薦這間中菜,因為佢哋系觀塘試過,而家喺中環開了分店,方便我哋呢班中環打工仔食飯。🥢黑磚豆腐 $18/件黑色豆腐外貌幾特別,即叫即炸,兼且可以逐件order ,外脆內軟,內𥚃豆腐依然保持嫩滑,味道又不錯!💯💯🥢鹿茸菇炒慢煮鮑魚 $128/隻(2隻起)師傅將一整個鮑魚切成片狀,讓鮑魚更入味,每人一碟,讓你慢慢細嚐。🥢芝香焗菠蘿大蝦球 $124/3隻 (另加每隻 +$38)蝦球頗大隻,外層芝士香味濃,每隻蝦用菠蘿薄片格開,那塊菠蘿薄片口感煙煙韌靭幾好味,掛住食也忘記幫菠蘿薄片影番張相添!🤪🤪🥢胡椒湯年糕淮山泡蜆 $148蜆頗大隻又新鮮,淮山爽口,胡椒湯可以再濃一點就更好!🥢10年陳皮魚茸羮 $78/位傳統的魚茸羮很少地方可以品嚐到,所以特意要了一客同老友share ,這個湯羮𥚃面有魚肉、陳皮絲、蔥花、姜絲等煮成,有魚肉鮮味及帶點絲絲陳皮味,值得推薦!👍🥢金菊桃膠燉手工菊花豆腐 $58/位名符其實的手工甜品,一樽豆腐師傅原來🔪了360刀,整體不會太甜,吃完喉嚨感覺好滋潤!
🥢黑磚豆腐 $18/件
🥢鹿茸菇炒慢煮鮑魚 $128/隻(2隻起)
🥢芝香焗菠蘿大蝦球 $124/3隻 (另加每隻 +$38)
🥢胡椒湯年糕淮山泡蜆 $148
蜆頗大隻又新鮮,淮山爽口,胡椒湯可以再濃一點就更好!
🥢10年陳皮魚茸羮 $78/位
🥢金菊桃膠燉手工菊花豆腐 $58/位

2023-10-16
$400 (Dinner)
  • 芝香焗菠蘿大蝦球
  • 10年陳皮魚茸羮
2023-10-28 98 views
今晚朋友請食飯,知道呢間餐廳係觀塘有分店,能夠再開一間係中環,應該有咁上下實力。朋友點左五指毛桃燉湯,足料又夠味,十分滿意。然後係蓮藕蜜椒骨,藕片脆,個骨又好入味。之後係准山年糕泡蜆,係湯汁上嘅,正常發揮。再嚟係啫啫生菜煲,冇左連鎖酒家那樣的大浸蝦醬同滋滋聲,佢又有份高檔路線版既美味,唔會成浸味但係入面加左肉碎同個汁令到個菜好惹味。有時反樸歸真,一碟生菜反而更加見到廚師既功力。最後既桃膠豆腐花,唔會太甜亦有內涵。另外呢度嘅中菜上菜全部都有plating, 未食已經賞心悅目了。

最後既桃膠豆腐花,唔會太甜亦有內涵。

2023-10-24 2402 views
我喜歡嚐新,得知中環 L Place 開了一家「三小漁」,據說老闆非常注重味道,要求甚高,本店在觀塘,若非成功不會走到中環來,於是約朋友走來探店。現在前線人手短缺,難得招呼我們的女經理非常親切,讓我們第一次到來的生客同樣感覺溫馨,即時有重訪的意欲。當然最重要是菜式出色,看得出用心烹調,在傳統上添變奏,還供應不少預訂懷舊菜式,非常誘惑。黑磚豆腐 $18/件只是$18/件的黑磚豆腐,想不到如此厚待,一人一份,擺盤認真。瓷碟上印有一片葉,添加詩情畫意,簡單的青瓜、生菜、車厘茄,襯黑磚豆腐,豆腐面頭灑上炸蒜粒,本是平民的黑磚豆腐,立刻升價愈倍。豆腐如期望中外脆內水嫩,炸蒜增口感,這一道,絕對是性價比超高!鹿茸菇炒慢煮鮑魚 $128/隻(2隻起)相比之下同樣是一人一份的慢煮鮑魚,因為是切片爆炒的,不及原只上那麼好看。但若然講求味道,切片與材料同炒當然更滋味。芝香焗菠蘿大蝦球 $124/3隻 另一款性價比高的菜式,組合特別,擺盤吸睛。蝦球新鮮肉彈,半溶芝士包著添幼滑,最意想不到是那焗至通透薄脆菠蘿片,如甜味的蝦片,好吃。10年陳皮魚茸羮 $78/位陳皮香果然特出,魚茸細緻,醇厚滋味?胡椒湯年糕淮山
鹿茸菇炒慢煮鮑魚, 黑磚豆腐
黑磚豆腐 $18/件
黑磚豆腐
鹿茸菇炒慢煮鮑魚 $128/隻(2隻起)
鹿茸菇炒慢煮鮑魚
但若然講求味道,切片與材料同炒當然更滋味。
芝香焗菠蘿大蝦球 $124/3隻
芝香焗菠蘿大蝦球
另一款性價比高的菜式,組合特別,擺盤吸睛。
菠蘿脆片
10年陳皮魚茸羮 $78/位
10年陳皮魚茸羮
陳皮香果然特出,魚茸細緻,醇厚滋味?
胡椒湯年糕淮山泡蜆 $148
胡椒湯年糕淮山泡蜆
淮山及年糕的份量皆十足,前者爽口後者軟熟成對比,胡椒香,蜆肉鮮,冇揀錯,有意外驚喜的組合。
金菊桃膠燉手工菊花豆腐 $58/位
金菊桃膠燉手工菊花豆腐
刀工出色,話說有360刀,我相信是形容詞,但無論是幾多刀都是非一般。
金菊桃膠燉手工菊花豆腐
配桃膠、黑杞子及紅杞子各一粒,味道清甜可口,心水推薦。
金菊桃膠燉手工菊花豆腐
茶錢 $15/位。
環境佈置得特色,四圍都有魚。佈局可以靈活間房,設定的私人房可容8人,4-5千元可包。

2023-10-16
$396 (Dinner)
鹿茸菇炒慢煮鮑魚, 黑磚豆腐
2023-10-23 128 views
環境舒適,服務一流,食物好味美,地方好清潔。龍蝦做得好精美,龍蝦燉蛋好滑感覺好似吃豆腐花,雞做得好入味,小炒王做得好豐富,甜品的甜道剛剛好,總之樣樣的食物好好吃,下次我會再光臨。
環境舒適,服務一流,食物好味美,地方好清潔。
2023-10-22
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 手作糖山冰鎮咕嚕肉
  • 珍菌黃耳炒淮山
2023-10-09 284 views
昨晚我和4位朋友一同食飯,廚師發板,大家食得極開心陳生(4位)頭盤東古醬漬四頭南非鮑魚辣蒜汁扭紋青瓜湯蓮塘海味清燉口味菊花脯(4位主菜鮮蟹皇燴刺參白蘭地酒香啫啫海東星(約1斤烟燻茶香雞(半只)魚魚湯花膠勝瓜(4位)甜品香芒奶凍糕(4位)簡直天上有地下無
昨晚我和4位朋友一同食飯,廚師發板,大家食得極開心

蓮塘海味清燉口味菊花脯(4位

主菜
鮮蟹皇燴刺參
白蘭地酒香啫啫海東星(約1斤
烟燻茶香雞(半只)
魚魚湯花膠勝瓜(4位)

甜品
香芒奶凍糕(4位)

簡直天上有地下無
2023-10-05 252 views
行開上環就試試呢間中菜,中菜裝潢設計比其他餐廳更新穎及乾淨,環境好舒適及寧靜,而且員工好熱情有禮。🌟 黑磚豆腐 $18@1身為豆腐愛好者,見到呢款黑磚豆腐咁特別就梗係要一試!$18一件,可以按人數單件點,相當方便,又唔怕食唔曬!豆腐賣相相當不錯,而且即叫那炸,咬落口仲好熱,內裡豆腐超級嫩滑,無因為油炸而變得好乾身,而且豆味好濃郁,好食。🌟 芝香焗菠蘿大蝦球 $114呢款菜式一共3粒大蝦球,每粒蝦球旁都有一片焗菠蘿乾,配埋一齊食口感更有層次。而蝦肉本身已好新鮮彈牙,面頭仲有芝士沙律醬,食落蝦味更濃郁。🌟 啫啫羅馬生菜 $128除咗生菜🥬,亦有配埋碎肉粒,令菜式唔會太單調,食落更開胃。🌟 金菊桃膠燉手工菊花豆腐 $58為咗想睇睇呢間中菜師傅刀工如何,就試呢款甜品,點知完全無失望!師傅刀工出色,手工菊花豆腐造得好精緻,超級靚!金菊茶香清甜,配埋桃膠食,口感十足,而且十分滋潤養生。

🌟 黑磚豆腐 $18@1

🌟 芝香焗菠蘿大蝦球 $114

🌟 啫啫羅馬生菜 $128
除咗生菜🥬,亦有配埋碎肉粒,令菜式唔會太單調,食落更開胃。

🌟 金菊桃膠燉手工菊花豆腐 $58

2023-10-04 195 views
朋友見我呢排鐘意食中菜就話要帶我嚟上環呢間中菜館!餐廳新開無耐,裝潢華麗,空間感十足,而且好光猛又乾淨,坐得又舒服。中菜館有收茶芥錢,每位$15,每枱可以簡選一款茶沖來飲,我地今次簡咗碧螺春,好甘香解油膩。🌟 手作糖山冰鎮咕嚕肉 $198呢味咕嚕肉一上枱,就知道不同凡響!每一嚿咕嚕肉響冰面都閃閃發亮。冰糖嘅脆面,鎖住酸甜嘅醬汁同豬肉嘅肉汁。咬落去嘅時候,冰糖冰鎮嘅冰涼同豬肉嘅溫熱極大嘅對比,卻又無比既吻合,係夏天值得推薦既菜式!🌟 椒鹽鮮魷 $138呢道椒鹽鮮魷,外層炸至金黃酥脆,而入面既魷魚肉質又保持鮮嫩彈牙。每一啖都可以感受到彈牙既口感同鮮美既魚味。同時,椒鹽既調味取得平衡,成功吊出魷魚的鮮味,好滋味。🌟 桃膠雪梨配紅棗糕 $68呢個甜品,一聽就知養生!食落有雪梨既微甜,配埋桃膠,超級滋潤,再配埋煙煙韌韌嘅紅棗糕,絕對適合食完大餐去除口入面油膩嘅感覺!

🌟 手作糖山冰鎮咕嚕肉 $198

🌟 椒鹽鮮魷 $138

🌟 桃膠雪梨配紅棗糕 $68
2023-08-23 623 views
三小漁中環皇后大道中139號The L. Place 5樓中環 鬧市中一座商廈入面5樓裝修 地氈 餐具運用 雲石大枱 精緻細膩,別具用心店員好友善 有介紹有一齊傾吓偈好多菜式都有別於其他餐廳 口水雞 $108聽老闆介紹係chef用咗10幾種香料炮製而成 唔油膩但又惹味嘅辣油 雞肉鮮嫩 滲透著辣椒和花椒的香氣 相當有誠意的一份口水雞好好食😋青芥金沙鮮魷皇 $158鹹蛋黃的誘惑 金黃色的鮮魷魚,色彩非常吸引人油炸至金黃酥脆 有雕功 青瓜上面見到廚師用到雕刻出嚟嘅花紋又用青瓜砌左一個心心 好睇 打卡一流三小漁手磨棗茸糕 $62鮮紅色的紅棗粒子點綴其中 具有豐富紅棗風味的糕點口感柔軟綿密,並帶有濃郁的香氣
三小漁

口水雞 $108
雞肉鮮嫩 滲透著辣椒和花椒的香氣 相當有誠意的一份口水雞
好好食😋

青芥金沙鮮魷皇 $158
鹹蛋黃的誘惑 金黃色的鮮魷魚,色彩非常吸引人
油炸至金黃酥脆 有雕功 青瓜上面見到廚師用到雕刻出嚟嘅花紋
又用青瓜砌左一個心心 好睇 打卡一流

三小漁手磨棗茸糕 $62
鮮紅色的紅棗粒子點綴其中 具有豐富紅棗風味的糕點
口感柔軟綿密,並帶有濃郁的香氣
2023-08-22 496 views
好朋友返來香港好想食中菜,在open rice 搜到這間店。這家在商廈裡面,環境很舒適,不會覺得很吵雜。這家是走精緻中菜的路線,看他的menu 的菜式圖片都覺得得很精緻。看見很多都很想吃,但人少吃不到那麼多。最後點了個艇家醬香炒蜆,蜆肉夠肥美,没有沙,這個醬有點甜甜的很香。還有點了蓮藕蜜椒骨,反而這個菜令我最驚喜的就是這個又薄又脆的蓮藕片而且沾了些蜜糖十分好吃😋。朋友想吃這個紅湯酸菜辣煮龍躉球,我覺得這個紅湯酸菜的酸度剛好,龍躉球夠厚又夠彈牙,裡面還有其他配料有豆腐,牙菜,薯粉等。這個金菊桃膠燉手工菊花豆腐真的可以顯出師傅的手工。還有這間桂花烏龍茶都很好渴。

2023-08-22 430 views
中環新發現紅湯酸菜辣煮龍躉球酸菜辣湯味道適中,老少咸宜,非常野味,可以飲完一碗再一碗,配菜豆腐卜、黃耳索哂汁,超和味😋… 美中不足,龍𧄌球有肉無皮,失去精髓👉🏻👈🏻艇家醬香炒蜆有別於一般豉椒炒蜆,升華咗嘅秘製艇家醬香炒蜆,食到停唔到~蓮藕蜜椒骨 蓮藕片薄脆,加上蜜汁,每一啖脆薄爽甜… 蜜汁脆皮骨,師父級之作金菊桃膠燉手工菊花豆腐刀功之選,工藝品一樣,見到唔捨得食,算佢係甜品,佢又偏唔甜,偏金菊茶香,淡淡嘅平衡番全晚重口味菜式,飲過回甘舒服,師傅一定精心研究過
中環新發現

紅湯酸菜辣煮龍躉球

美中不足,龍𧄌球有肉無皮,失去精髓👉🏻👈🏻

艇家醬香炒蜆
有別於一般豉椒炒蜆,升華咗嘅秘製艇家醬香炒蜆,食到停唔到~

蓮藕蜜椒骨
蓮藕片薄脆,加上蜜汁,每一啖脆薄爽甜…
蜜汁脆皮骨,師父級之作

金菊桃膠燉手工菊花豆腐
刀功之選,工藝品一樣,
2023-08-20 180 views
跟同事食咗一次,就上癮!中環嚟講,性價比算好高,唔貴,但品質唔錯!午市套餐,都算有幾多選擇雞、豬、魚、豆腐,樣樣都有,基本上一個禮拜食兩三次都唔過分😎😎小河蝦豉汁肉碎蒸豆腐肉碎醬汁好惹味,超好餸飯仲要有大大隻,又脆卜卜嘅蝦仔,係一個好唔簡單嘅豆腐菜式👍🏼👍🏼私房黑蒜蒸龍躉鍾意食魚一定唔可以錯過!佢哋嘅龍躉,新鮮,肉質真係唔同啲,侍應姐姐話佢哋每日新鮮劏,都好講究魚份量多,性價比非常高同樣嘅價錢,如果我喺灣仔食,我諗份量起碼少¼如果肚餓,或者多人一齊食晏,仲可以加配一份蔬菜一齊分享。呢個絲瓜,清甜,仲有啲菇,都冇揸流攤㗎😂
跟同事食咗一次,就上癮!
中環嚟講,性價比算好高,唔貴,但品質唔錯!

午市套餐,都算有幾多選擇

小河蝦豉汁肉碎蒸豆腐
肉碎醬汁好惹味,超好餸飯

私房黑蒜蒸龍躉
鍾意食魚一定唔可以錯過!
魚份量多,性價比非常高
同樣嘅價錢,如果我喺灣仔食,我諗份量起碼少¼

2023-08-11 300 views
這間位於中環的海鮮酒家鄰近上環站,主打廣東粵菜,店內環境寬敞舒適,燈火通明。午市時段設有多款套餐,可以優惠價加配小食及甜品。鮮菠蘿咕嚕肉 - $78一粒粒外脆內軟的咕嚕肉熱乎乎的,有著酸甜開胃的醬汁,咬開豬肉鮮嫩多汁,更有數塊新鮮菠蘿肉香甜又解膩。惹味椒鹽豬扒 - $78一塊塊大片的炸豬扒酥而不膩,撒滿鹹香的椒鹽帶微辛好惹味,咬開豬肉好鬆軟多汁,還有不少紫洋蔥絲提味。原盅砵仔蒸飯比用電飯煲更爽更挺。桂花烏龍茶 - $8/位明顯的桂花香氣,烏龍茶湯順滑回甘。無糖可樂 +$5還有其他健康養生飲品。

午市時段設有多款套餐,可以優惠價加配小食及甜品

鮮菠蘿咕嚕肉 - $78

惹味椒鹽豬扒 - $78
原盅砵仔蒸飯

原盅砵仔蒸飯
比用電飯煲更爽更挺。
桂花烏龍茶

桂花烏龍茶 - $8/位
明顯的桂花香氣,烏龍茶湯順滑回甘。
無糖可樂

無糖可樂 +$5
還有其他健康養生飲品。
2023-08-11
Type of Meal
Lunch
2023-08-11 175 views
I visited this shop because I had a fantastic dining experience at their Kwun Tong location.Although the shop in Central is smaller, it offers a better view and more sunlight, creating a superior ambiance compared to the one in Kwun Tong.As for the food, this restaurant never fails to impress. I ordered the lobster, East Star Trout fish, dessert, and their tea, Pu’rr with Tangerine, which was the perfect way to start and end the meal.The service provided by the three managers was exceptional. Th

The service provided by the three managers was exceptional. They were attentive, knowledgeable about the dishes, and genuinely made my entire family very happy.
$700 (Dinner)
Celebration
Birthday