2024-02-03 63 views
去咗間食評不錯嘅店,食咗幾樣東西,寫多兩句。首先,個芝士燒茄子,真係好正!芝士厚厚地蓋住茄子,烤得金黃香脆,一啖咬落去,熱辣辣嘅奶味同茄子嘅鮮美咁滑嗒嗒,啖啖都好滿足!然之後又試咗燒豆卜同燒雞腎,口感唔同樣鮮嫩,豆卜次次必點,外面微焦入面滑淨,雞腎咬落去扎實得嚟又唔涩口,過嘴癮!當然,點少得麻辣小龍蝦啦!嘩,真係少少麻麻地又微微辣辣,啖啖肉濃郁海鮮味,夠晒惹味,食完個嘴仲記得住佢嘅醒胃香辣。食甘多,提提你哋,記得叫埋杯青檸七喇!清新醒神,完美中和晒口中嘅油膩感。總括嚟講,呢個晚上,食好嘢又唔洗太貴,幾滿意,真係一個正嘅香港夜晚!👌🍢🌃

2024-01-06 49 views
話說今晚搵食去到「串燒殿」,一落座就覺得間鋪靚靚哋,ambiance都算唔錯。先講下我點嘅啲菜式,每款串燒都係即點即做,新鮮爆燈!先來個蒜蓉燒花甲,啖啖肉,蒜香撲鼻,食落去真係鮮甜得滯,好過market嗰啲猛味粉絲蒸花甲。再講下嗰個邪惡芝士燒扇貝,WOW!兄弟,好正喎!芝士香濃溶入扇貝嘅鮮甜,一啖嘟嘟咸香口感,正呀兄弟!翻個板,燒雞肉串亦都係一絕,軟嫩得來帶點微焦嘅邊邊,微甜醬汁簡直係perfect match!同行嘅阿婆都話嗌多碟都唔會肥,咁你就知啦!👵走心小講,呢度嘅燒土豆片,真係正爆嘅辣呀!辣到你唔見得咁猛勁,但食得嘅人會知,係間鋪入面最正嘅鬼馬代表啦!🌶️嘿,喺香港想食到好嗰串燒,真係要知道邊度去搵,「串燒殿」唔搵則已,一搵難忘記,你就知我又咁快嚟打卡,係一定有嘢值得㗎啦!🎉🍢🍡

2023-12-11 41 views
來到這家串燒店,一入門就被陣陣炭火香給吸引。度嘅裝潢簡單得嚟又唔失風味,幾有街邊地攤嘅Feel。港式嘅叫法好有趣,仲可以喺度學到兩句地道粤語。我揀咗幾串受歡迎嘅燒味:甜酸口嘅蜜汁豬頸肉、皮脆肉嫩嘅椒鹽鳳爪同埋味道濃郁嘅豉油王雞翼。嚟到呢啲,實在係好惹味!炭火嘅香氣同各種調料完美結合,啖啖肉香,口感又有層次,真係食指大動。每一串都炭燒得恰到好處,外皮微酥,內裏肉質多汁,滿足感爆燈!😋 更唔少得嗰碟香辣嘅豉油骨,夠哂Kick,辣得嚟唔會蓋過味道,夠晒刺激!完食之後,我只想用兩個字形容我嘅感受:正喇!下次還要再嚟試其他嘅燒味,一家人兜陣嚟,應該更加溫馨添!👨‍👩‍👧‍👦🔥🍢
致敬這一頓飯這家串燒!和朋友點了七個菜才145!便宜好吃誰不愛!!🥹每道菜果然都沒讓我失望七七八八選出自己top list給大家參考🍠小薯點單推薦📝——炙燒特色類——✔️燒法式鵝肝多士特別實在用料!鵝肝好大一塊,一份有兩塊,吃起來太滿足了!——炸物——✔️黑松露薯條啊啊黑松露薯條🍟!!是我吃過zui好吃的薯條了!!滿滿黑松露醬,真的好快樂!!!——海鮮類——✔️燒頂級多春魚6條-喜歡多春魚的我真是狂喜!外焦內嫩,連骨頭都吃下不剩...巨好吃!✔️炙燒8吋大虎蝦虎蝦大大一隻,好鮮好Q彈!真好吃哇,視覺味覺都賊爽!——蔬菜瓜果類——✔️燒秋葵✔️燒四季豆✔️燒甜美菠蘿✔️蒜蓉燒大大茄子真的拒絕不了串燒蔬菜,一定要安排上,感受到吃串樂趣,太帶勁了...茄子蒜蓉醬很香,吃起來味道剛好,烤菠蘿很適合當甜品吃,每一個串串食材很新鮮!簡直是香港串燒天花板!沒有之一!!——特色甜品類——✔️甜蜜脆脆燒香蕉這個不管是餐前還是餐後吃都很合適,香蕉吃起來甜甜蜜蜜很像布丁🍮,裡面軟糯,外面甜脆,燒出來很香的焦糖味,入口即化~記得一定要趁熱吃!!!🌟coconut飲料還蠻好喝🥥喜歡的小夥伴可以試試,真的很奈斯!晚上餐廳很有氛圍!
致敬這一頓飯
這家串燒!和朋友點了七個菜才145!
便宜好吃誰不愛!!🥹
每道菜果然都沒讓我失望
七七八八選出自己top list給大家參考

🍠小薯點單推薦📝
——炙燒特色類——
✔️燒法式鵝肝多士
特別實在用料!鵝肝好大一塊,一份有兩塊,吃起來太滿足了!

——炸物——
✔️黑松露薯條
——海鮮類——
✔️燒頂級多春魚6條
✔️炙燒8吋大虎蝦
虎蝦大大一隻,好鮮好Q彈!真好吃哇,視覺味覺都賊爽!

——蔬菜瓜果類——
✔️燒秋葵
✔️燒四季豆
✔️燒甜美菠蘿

✔️蒜蓉燒大大茄子

——特色甜品類——
✔️甜蜜脆脆燒香蕉

晚上餐廳很有氛圍!很適合下班後的小聚💯~

2023-10-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 甜蜜脆脆燒香蕉
  • 燒甜美菠蘿
  • 炙燒8吋大虎蝦
  • 燒頂級多春魚
  • 燒法式鵝肝多士
  • 黑松露薯條
  • 惹味蒜蓉燒茄子
所有野食都用氣炸鍋整,仲收我串燒價錢,700蚊食完一肚火,問佢啲野食點解用氣炸,仲大條道理話「我地係有啲炸嫁」問佢咁你地唔係燒嫁咩,佢扮有燒,但食落就知全部氣炸。講真做生意做都咁無誠信真係好核突,賺得我一次錢有咩意思?無回頭客真係做得住落去咩,呢種思維去做生意真係令人好不解,你話你燒得難食都算啦,成件事根本係欺騙、詐騙,不誠實行為。中伏食物排行:1. 雞肉串,圖片係鮮雞肉,但上枱係一舊撈麵粉嘅炸雞團,難食到嘔2. 蒜蓉花甲,全部都係調味粉,又鹹又多殼,肉乾爭爭(因為用氣炸鍋整)3. 鴨血,好難食,食落係無味嘅啫喱4. 魷魚桶,貨不對辦,上菜係一串魷魚5. 玉子燒,粉狀雪藏玉子燒,食落似泥膠6. 墨魚嘴,又硬又孩7. 墨魚丸,粉團一粒正常食物1. 翠肉瓜,氣炸完都有汁2. 金菇,正常好多調味粉3. 茄子,正常蔬菜類主要因為食物本身有水份,所以唔會難食到嘔,但整體都係伏,我寫食評嘅初衷係「希望多一個人睇到劣野,就少一個人中伏」唔容許劣食影響人嘅銀包同心情。希望你食之前會見到我篇食評。

中伏食物排行:

1. 翠肉瓜,氣炸完都有汁

2. 金菇,正常好多調味粉

3. 茄子,正常

2023-09-23 169 views
编写这篇笔记的时候,看得我肚子咕噜噜叫唤,太馋人了这家店虽然叫串烧,但走的完全不是日式或者台式的路线,口味就是内地烧烤的那味!想放肆一下的时候来这里是不错的选择必点烧虎皮尖椒、蒜蓉粉丝蛏子皇、炙烧8吋大虎虾、原汁风味烧鱿鱼、烧豆卜和台湾香肠唯一美中不足的是我爱吃的豆制品太少了!希望店家可以增加多点豆制品哦店名:串烧殿地址:尖沙咀金巴利道58号地下A号铺营业:16:00-02:00人均:$200
编写这篇笔记的时候,看得我肚子咕噜噜叫唤,太馋人了

店名:串烧殿
地址:尖沙咀金巴利道58号地下A号铺
营业:16:00-02:00
人均:$200
2023-09-04 203 views
旺區有呢類小店算喺驚喜,不過抱不要抱太高期望,喺會失望㗎😪😪價錢味道正常,但量少,性格比低,多人就唔抵食啦!!所以當晚都沒有叫太多,叫咗必食的止下口癮,就去咗食甜品嚕🍧照片已是3/4食物啦🫣

照片已是3/4食物啦🫣
2023-05-18 379 views
坐位闊落、店舖衛生清潔ok, 食物味道ok,價錢亦非常公道。落單後,出野食好快手,而且食物種類多,不過樓面得一個女仔一腳踢。會再去食,因為係尖沙咀區既食肆嚟講,性價比高!
今日撞到老朋友就即興一齊食個飯🤗朋友話某平台介紹呢一間係"最接近久違內地味道"嘅串燒店🤪點可以唔嚟呀!🤣🤣位置唔多🧎‍♂️大概全店坐到20人左右樓面也只有一人🚶🏻‍♀️但全店非常乾淨整潔🌟而且上菜速度也算快樓面姐姐也很有禮貌😁亦好尊重每位客人知道出面有人等緊位見到有人傻更更入嚟就想坐底都好有禮貌而且堅決咁請人哋出返去真係好值得讚揚 絕對尊重每位客人👏🏼食物味道果然係“最接近內地”嘅串燒味道食落口嘅久違味道令我覺得好幸福呀😌而且食完唔會超口渴有機會可以再去食😋
今日撞到老朋友

雞腎
韮菜
2023-04-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-03-30 179 views
天氣凍冰冰,緊係要食返d熱辣辣嘅串燒同飲返杯😆所以就黎左串燒殿食野☺️環境都幾闊落😍入到已經聞到好香串燒味🍡睇下餐牌,入面有唔少特色嘅串燒,仲有小龍蝦食添👍🏻🌺麻辣小龍蝦小龍蝦超入味,味道麻麻香香🤓🌺燒牛油粟米,燒雞中翼,燒肥牛金菇卷粟米又香又甜,雞中翼帶香料味又唔膩,金菇卷唔會太油😋🌺燒奶黃包奶黃包有流沙感覺😍🌺燒豆卜,燒雞腎,燒雞軟骨,燒雞皮 豆卜同雞皮香香脆脆,雞腎煮得岩岩好,夠爽口😆 雞軟骨味道甜甜😋🌺燒韭菜,原隻風味燒魷魚韭菜爽脆🤓仲有我最愛嘅燒魷魚🤓食落QQ😍

睇下餐牌,入面有唔少特色嘅串燒,仲有小龍蝦食添👍🏻

🌺麻辣小龍蝦
小龍蝦超入味,味道麻麻香香🤓

🌺燒牛油粟米,燒雞中翼,燒肥牛金菇卷
粟米又香又甜,雞中翼帶香料味又唔膩,金菇卷唔會太油😋

🌺燒奶黃包
奶黃包有流沙感覺😍

🌺燒豆卜,燒雞腎,燒雞軟骨,燒雞皮

🌺燒韭菜,原隻風味燒魷魚
韭菜爽脆🤓仲有我最愛嘅燒魷魚🤓食落QQ😍
2023-03-28 109 views
早排食完串燒後 一直都覺得未夠喉 好想再食多餐今日行行下街 就被呢間串燒吸住左🥲明明講緊去食其他野 但係串燒嘅香味👃🏻 改變咗我地嘅決定🥢惹味蒜蓉燒茄子🍆上菜就知 呢條茄子不得了🤤🤤茄士上鋪滿調味粉 聞都就已經流晒口水🤤唔好太咸 帶有少少辣 超惹味🥢燒奶皇包奶皇奶都可以燒?😧咁得意 一定要點啦燒到金黃金 再係面加左少少煉奶 、黑芝麻有少少似炸饅頭嘅感覺 外脆內軟 但層次再高一層 因為呢個係一個有餡嘅饅頭🤗🥢燒豆卜、燒雞腎、燒雞軟骨、燒雞皮邪惡嘅雞皮 永遠都係皇者👑要爭先有得食架🙈🥢燒韭菜、燒翠玉瓜、醬燒墨魚咀串、燒五花腩、燒秋葵醬燒墨魚咀串好正👍🏻👍🏻五花腩係厚切架😍 唔會燒到乾爭爭🥢錫紙燒蒜蓉花甲一個人可以食一兜🤤🤤一隻又一隻 停唔到口如果有個粉絲底 咁記完美無瑕好滿足的晚餐😌😌原來想食啲咩 咩都唔記得lu😂剩係知今餐食得好滋味😋😋
早排食完串燒後 一直都覺得未夠喉 好想再食多餐

唔好太咸 帶有少少辣 超惹味

🥢燒奶皇包
奶皇奶都可以燒?😧
咁得意 一定要點啦
燒到金黃金 再係面加左少少煉奶 、黑芝麻
有少少似炸饅頭嘅感覺 外脆內軟
但層次再高一層 因為呢個係一個有餡嘅饅頭🤗

🥢燒豆卜、燒雞腎、燒雞軟骨、燒雞皮
邪惡嘅雞皮 永遠都係皇者👑
要爭先有得食架🙈

🥢燒韭菜、燒翠玉瓜、醬燒墨魚咀串、燒五花腩、燒秋葵
醬燒墨魚咀串好正👍🏻👍🏻

好滿足的晚餐😌😌
原來想食啲咩 咩都唔記得lu😂
剩係知今餐食得好滋味😋😋
2023-03-27 46 views
放工同朋友聚舊約左係尖沙咀一間食串燒嘅餐廳,好正喎!啲燒嘢全部都有火喉,食得好滋味🤤串燒必點茄子🍆呢個惹味蒜蓉燒茄子吸哂蒜蓉嘅精華😘而且大條啖啖肉,抵食🤘🏻燒奶黃包😳呢個真係好有特色,一見到立即要叫,甜甜咸咸咁味蕾豐富😍我哋叫咗一堆串燒 😆燒韭菜,燒豆卜,汁燒白鱔,皇牌牛脷心,燒秋葵,燒翠玉瓜,燒雞腎,燒雞皮,燒肥牛金菇卷😂唔係講笑,樣樣都好正好惹味!特別要推薦嘅係牛脷心,爽脆又好味!而個白鱔又係好有鮮味,外層脆卜卜,果種一咬就咇啲魚油出嚟,好香好可口☺️錫紙燒蒜蓉花甲,入面啲粉絲索晒汁,花甲又大粒,正👅

我哋叫咗一堆串燒 😆

錫紙燒蒜蓉花甲,入面啲粉絲索晒汁,花甲又大粒,正👅
2023-03-23
Type of Meal
Dinner
2023-03-27 39 views
串燒店入座後以QR code自助點餐串燒全部廚房內製作,即點即燒下單後上菜速度很快,食物全部熱辣辣店鋪坐位很寬闊,坐得好舒服又唔會趕你走價格份量全部清晰例明好清楚❥超美味玉子燒 (1串) $32香甜可口既玉子燒,超級厚切,玉子表面燒到有少少焦邊,令吃起來味道更香。❥惹味蒜蓉燒茄子 $38茄子好肥美,又香甜又大條,必點之選。❥吉列炸蠔 (6粒) $48好抵食,一份已經有六隻蠔,炸蠔外皮炸得夠香脆,生蠔無炸到縮曬水無曬汁,好味👍🏻❥錫紙燒麻辣蒜蓉花甲 $58花甲份量超多,又大粒又多肉,無食到有沙,辣味不會很多,但濃厚蒜蓉香味。❥串燒雞中翼 (2串) $38點一客已有四隻雞中翼,雞翼唔會燒到好乾身,保留到肉汁,夠Juicy。❥醬燒魷魚鬚串 (1串) $32魷魚新鮮又大條,食起黎好煙韌,咬感十足👍🏻加上醬汁十分搭配。❥燒肥牛金針菇卷 (1串) $28味道都係同平時普通煮餸食既金菇肥牛卷相約,不過串左係串燒上面食另一番滋味😆❥燒娃娃菜 (1串) $14蔬菜香甜多汁大大棵,亦唔會燒到乾晒身。

串燒店入座後以QR code自助點餐
串燒全部廚房內製作,即點即燒
下單後上菜速度很快,食物全部熱辣辣
店鋪坐位很寬闊,坐得好舒服又唔會趕你走
價格份量全部清晰例明好清楚

❥超美味玉子燒 (1串) $32

❥惹味蒜蓉燒茄子 $38
茄子好肥美,又香甜又大條,必點之選。

❥吉列炸蠔 (6粒) $48

❥錫紙燒麻辣蒜蓉花甲 $58

❥串燒雞中翼 (2串) $38

❥醬燒魷魚鬚串 (1串) $32

❥燒肥牛金針菇卷 (1串) $28

❥燒娃娃菜 (1串) $14
蔬菜香甜多汁大大棵,亦唔會燒到乾晒身。
2023-03-26 46 views
之前食過西環分店,好快又再戰尖沙咀分店!終於得閒寫食評😚呢間既環境佈置得好有心意,仲有大大個霓虹燈牌👍🏻打卡一流原隻風味燒魷魚,勁多蒜!好香口!!另外叫咗椒鹽魷魚鬚,炸到好脆,少少椒鹽帶出魷魚鮮甜👍🏻另外叫咗燒土豆片,切到好薄調味啱啱好,叫咗汁燒白鱔,白鱔鮮甜,仲有唔少得燒雞腎,好爽口,我最鍾意👏🏻超邪惡芝士燒茄子,平時食得燒茄子多,今次有芝士更吸引!呢度竟然仲有麻辣鴨血粉絲湯,味道唔錯,麻辣味好香,鴨血份量都唔少,最正係啲粉絲索晒啲湯👍🏻總括而言,呢間串燒幾好,不錯不錯👏🏻

超邪惡芝士燒茄子,平時食得燒茄子多,今次有芝士更吸引!

總括而言,呢間串燒幾好,不錯不錯👏🏻
2023-03-26 42 views
餐廳地理位置方便,啱晒大家約埋一大班朋友過嚟食!錫紙燒蒜蓉花甲花甲份量非常多,調味方面有簡簡單單嘅蒜蓉已經好足夠!🤩燒翠玉瓜 燒雞腎 燒雞皮 燒肥牛金菇卷好多樣邪惡嘅食物,雞腎同雞皮係我串燒嘅最愛😍燒翠玉瓜都係好特別,串燒過後嘅翠玉瓜完全提升到另一個層次😜醬燒墨魚嘴串 原隻風味燒魷魚 燒雞中翼香港人食串燒真係冇可能錯過燒雞翼😀雞皮燒得剛好,雞肉肉質嫩滑,真係不得了🤪魷魚好大隻,見到就想食喇😭燒韭菜 燒豆卜 汁燒白鱔 皇牌牛脷心 燒秋葵燒豆卜好得意,平時好少機會食😝強烈推介大家要食燒白鱔,鱔香肥美,肉質結實有彈性,絕對係一試難忘😎
餐廳地理位置方便,啱晒大家約埋一大班朋友過嚟食!
錫紙燒蒜蓉花甲
花甲份量非常多,調味方面有簡簡單單嘅蒜蓉已經好足夠!🤩
燒翠玉瓜 燒雞腎 燒雞皮 燒肥牛金菇卷
醬燒墨魚嘴串 原隻風味燒魷魚 燒雞中翼
魷魚好大隻,見到就想食喇😭
燒韭菜 燒豆卜 汁燒白鱔 皇牌牛脷心 燒秋葵