2023-05-06 1686 views
【觀塘區】【九鼎百味】踏入 2022 年,祝大家新年快樂!幾年前仲有好多旅遊大計、義工服務大計會喺呢幾年發生,但係全部泡湯。但係我相信路係人行出嚟嘅,我改變我自己,做吓啲唔識、冇做過嘅嘢,甚至係自己以前好憎人做嘅嘢,就係開始做 foodie 喇。唔想喺度講太多感言,我呢度係 16/5/2020 開嘅,有咩感受都留返到時有機會先再講,半年講一次大嘅感受好似密得滯。再加上,實情我就已經日日喺度講緊我心中所想,講其他感覺遠遠多過味覺,所以只要有跟開我啲 post 的話,都明架喇。適逢又係朋友約食飯,就係同我一齊食粉嶺賢河垃圾放題或者叫粉嶺垃圾賢河放題嘅嗰位朋友。今次佢話佢識人,所以絕對有質素保證,咁我當然出現啦,話晒嗰時都仲未同佢做冬。約到去觀塘,仲要上瑞和街街市個熟食中心,我第一次嚟咋。喺四樓搵咗陣先見到呢間,都係街市大牌檔咁嘅款,見佢有膠簾圍住,夏天嘅時候應該係有冷氣嘆嘅。呢位朋友係一個比較急嘅人,佢一早已經上咗去,仲食緊小食,係「炒花生」,我後尾都有試,都幾好味。坐低咗就叫嘢食,等上菜喇。首先出場嘅係「眼淚魷魚」,不過舖頭嗰邊話畀我哋試吓,所以唔知如果係 $58 買嗰碟係咪都係咁嘅款,

首先出場嘅係「眼淚魷魚」,不過舖頭嗰邊話畀我哋試吓,所以唔知如果係 $58 買嗰碟係咪都係咁嘅款,大家唔好用個相片嚟做標準。不過味道上,呢味餸真係超級惹味,啲 wasabi 勁攻鼻,我朋友流晒眼淚,我就勉強頂到冇事,正。

之後係「滋味四季豆」,我其實唔多好四季豆,所以都係店家嗰邊拎少少出嚟畀我哋試。都係冷盤嚟,有啲蒜頭、辣椒粒喺度,極惹味,令到本身唔多食四季豆嘅我都一條接一條咁食。不過同上段一樣,呢碟未必就係賣緊 $38 嗰碟,敬請留意。

好喇,講完啲試食嘅嘢,都要確切咁叫啲嘢食吖。店家推介「油鹽水花甲」,$78 一碟,就叫碟嚟玩吓囉。一上菜已經覺得佢熱辣辣,望落隻隻都肥美又厚肉,唔會得啲殻,係隻隻都係咁!食落鮮甜嫩滑,平時唔多食花甲嘅我都狂搶,非常好食!

之後就食返個「秘製羊腩煲」,今年未食過羊腩煲,就喺呢度食一個啦,反正又唔係雞煲、唔係火鍋。$328 嘅價錢唔算平,不過畀得起就唔使等試食啦。個煲都幾夠羊肉,而且啲馬蹄同埋枝竹都入晒味,所以呢個都算係一個幾唔錯嘅羊腩煲喎。

兩條友食唔得多,所以叫多個「椒鹽鮮魷」就算喇,$88 嘅價錢。我覺得呢碟就冇之前嗰啲咁驚喜,不過都係外脆內爽嘅質素之作。啲脆漿同魷魚片算係幾完美結合,加埋啲椒鹽,用嚟送啤酒就真係相當一流,不過我哋冇飲酒,所以爭咁啲。

兩個人夾埋飲咗四罐「可口可樂」,一罐 $10 都要四十蚊。由於呢餐係朋友請我食飯,我只係八到餐飯大約用咗五百零蚊。個人認為一人二百幾都合情合理,我哋冇飲啤酒都係其中一個因素,不過食到呢啲有質素嘅大牌檔食物嚟講就算唔錯啦。

本身喺呢度就講完架喇,之但係有一點我都係忍唔住要講,就係餐牌上面有道菜個名叫「火舞風雲」,即刻就諗起 1988 年嘅一套同名電影。嗰時喺某個節目講起呢套戲,即刻勁有共鳴,笑死。問返原來呢道菜係火龍果咕嚕肉,明白嘅。。。

(地址:觀塘瑞和街9號瑞和街市政大廈4樓14-15號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0536 #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #觀塘 #官塘 #九鼎百味 #眼淚魷魚 #滋味四季豆 #油鹽水花甲 #羊腩煲 #椒鹽鮮魷 #街市熟食中心 #大牌檔 #瑞和街街市 #雞煲 #火舞風雲
2023-03-17 1252 views
前幾日咁岩黎開觀塘,就好想食小菜,最後我地就黎左呢間大排檔啦🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣雞煲半隻都大大份,而且有得簡辣度,食唔到好辣既朋友都唔洗太擔心🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰而且份量都唔細,岩曬同朋友仔share😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂仲叫左小炒王,同樣大大碟,而且仲有少少炸魷魚係上面,好得得意,而且加上炸左既白飯魚,口感好好😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

2023-03-01 970 views
九鼎百味😘😘😘雙重享受烤火鍋觀塘瑞和街市政大廈、街坊食堂之選、大排擋風味、夠晒鑊氣、歡樂時光、主打雞煲、火鍋、百多種小炒、重點明爐烤魚!餐前開胃小吃、烤脆花生、重慶四季豆😀😀九鼎小炒王$148.....用心炮製、魷魚炸得鬆脆、彈牙有嚼口、蝦乾大大隻、香脆銀魚條、大大粒脆脆腰果、選取蒜心為重點、一起炒、有大排擋風味、真係夠晒鑊氣!好味yummy yummy 😋 黃金蝦球$148........鮮蝦沾蛋漿脆炸至金黃、再用鹹蛋黃蓉、快炒不停兜、至蝦🦐球沾🈵️甘香嘅蛋黃蓉、蝦鲜味夠清甜、巧手功夫菜、正菜!黃金雞翼尖都唔錯選擇😘明爐烤魚$298.......上碟完全被吸睛、色彩豔麗、時日鮮魚🐟、先將鮮魚開邊煎香、再加埋秘製嘅湯底🌶️、bb辣、豐富配菜有枝竹、豆卜、西芹、芫茜、娃娃菜、雲耳、伴碟、薯粉都好重要、滾住邊爐、越滾越入味、魚滑清甜💯**汽水啤酒供應**#觀塘#市政大樓#有鑊氣#九鼎百味港鐵觀塘站A1出口、步行約6分鐘
九鼎百味
😘😘😘
雙重享受烤火鍋

觀塘瑞和街市政大廈、街坊食堂之選、大排擋風味、夠晒鑊氣、歡樂時光、主打雞煲火鍋、百多種小炒、重點明爐烤魚!

餐前開胃小吃、烤脆花生、重慶四季豆😀😀

黃金雞翼尖都唔錯選擇😘
前菜
汽水
2023-03-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-02-23 1368 views
朋友介紹黎一間叫九鼎百味嘅食店食雞煲,一睇地址見係街市嘅熟食市場,嘩,好少去呢度食得唔得㗎🤔朋友力推佢好食又抵食,咁一於試下先。上到四樓行到最入面就係九鼎啦,唔講真係唔留意到,因為全層都係大排檔feel嘅食店😂好彩有朋友帶路。坐低先送上小食,再睇下餐牌叫咩先,店家話想食就叫,唔係樣樣都有寫落餐牌,只要佢做到就可以點,勁👏🐓重慶雞煲力推雞煲就梗係要叫啦,半邊雞$98咋,抵到爆😋賣相似模似樣,店家話大火滾十分鐘左右,撈混就食得。撈起真係好香,半邊雞份量都好多,雞件大大件夠入味,熱辣辣仲好嫩滑,熟透都唔會鞋口👍叫左少辣我覺得啱啱好,微微嘅辣味正好刺激味蕾,啲雞汁正到要撈飯食。🐟黃金白飯魚作為鹹蛋黃控見到有黃金野叫就梗係要食啦,諗緊要黃金鮮魷好定白飯魚好🤔店家推薦白飯魚,試下先~嘩‼️激香!勁多鹹魚蛋!!因為白飯魚面積較細,所以包到鹹蛋黃嘅地方更多,又香又脆無得彈,實在太好食了,點解可以咁正😍朋友話整多兩盤佢都食得落。🍚白飯餸太正要整返個白飯送下,好滿足。🥤忌廉啤酒做緊買二送一,可惜聽朝要早起開大會,都係乖乖地飲下汽水啦,樽裝汽水特別有feel🤭熟食市場都可以好衛生乾淨,又發現到一個好地方食野👍

🐓重慶雞煲

🐟黃金白飯魚

🍚白飯
餸太正要整返個白飯送下,好滿足。

🥤忌廉

熟食市場都可以好衛生乾淨,又發現到一個好地方食野👍
2023-02-21
$150 (Dinner)
2023-02-08 571 views
冬天凍冰冰,🥰當然要試下佢哋嘅烤魚火鍋!原爐送上,🔥仲可以一路煮一路食,🐟夠曬熱辣辣。煎香咗嘅魚🌶再加埋秘製嘅湯底,上邊更加有香蔥同埋西芹,滾住邊爐,❤入邊搭配嘅食材都會越煮越入味。🥢香嫩嘅魚肉,再加埋豐富嘅配菜,連腐竹,豆卜,😙都可以軟腍可口。食完魚之後,🥰更加可以加倍豐富嘅配料,佢哋嘅肥牛、🥟雲吞、牛柏葉等都非常新鮮,🐮特別推薦肥牛!!🥩同朋友一齊嚟食,更加夠盡興。#觀塘美食

同朋友一齊嚟食,更加夠盡興。

#觀塘美食
2023-02-01 360 views
一直都知道街市觀塘瑞和街市政大樓有好多食肆 經朋友介紹 今日終於同媽媽黎試下呢度既「大排檔」🔸燒汁排骨粒呢個小菜係用左燒汁炒堆半肥瘦排骨,完全唔覺得肥, 好惹味🔸小炒王不嬲食開嘅小炒王都係用韭菜煮 但呢一度特別就係用蒜心炒重有炸魷魚同炸腰果一齊炒 成個小菜好香口🔸黃酒雞鍋一打開好香藥膳味媽媽最愛😂😂😂係咁話好健康呢鍋雞超足料!入面有淮山杞子當歸紅棗黨參龍眼肉川芎😂我地成煲湯飲曬😂😂飲完成個身暖曬🤣今日凍岩囇!🔸豬油撈飯米飯粒粒分明夠乾身 豬油香配搭埋加埋熱辣辣既飯係冇得輸👍🍀總結雖然環境一定冇出面餐廳咁乾淨企理 但勝在夠鑊氣!每樣小菜同主菜都好足料同惹味!

🔸燒汁排骨粒
呢個小菜係用左燒汁炒堆半肥瘦排骨,完全唔覺得肥, 好惹味

🔸小炒王
不嬲食開嘅小炒王都係用韭菜煮
但呢一度特別就係用蒜心炒
重有炸魷魚同炸腰果一齊炒
成個小菜好香口

🔸黃酒雞鍋
一打開好香藥膳味
媽媽最愛😂😂😂係咁話好健康
飲完成個身暖曬🤣今日凍岩囇!

🔸豬油撈飯
米飯粒粒分明夠乾身 豬油香配搭埋加埋熱辣辣既飯係冇得輸👍

🍀總結
2023-01-20 745 views
依加想食大排檔真係買少見少,通常係熟食中心都仲可以搵到。呢間就係觀塘區嘅。主打鷄煲小菜,今晚黎到都坐無虛席咁劑,好彩仲有張二人枱。手寫菜牌但無寫價錢,望下枱上餐牌,價錢都係親民價,菜式選擇量會令到有選擇困難症嘅客人”病發”。就咁簡簡單單叫幾樣大牌檔必有菜式首先出場有呢碟京都骨 ($88),顏色鮮艷,刺激食慾選用排骨帶點軟骨,豐富多D唔同口感; 外面帶少少香脆度,肉質唔鞋口; 個酸甜汁包圍住每件排骨,減底肉類嘅膩度。仲有綠紅椒,紫洋蔥及菠蘿件,紅黃綠紫包羅萬有。有肉當然要有菜,呢客蒜蓉炒豆苗 ($98)大碟得令人懷疑人生(哈哈…),成坐"豆苗山"咁。印象中豆苗價錢都唔平,呢碟份量足夠4人食; 以蒜蓉快炒豆苗,唔會過老又有蒜香味,最好就係唔會食完成口油。壓軸出場就嚟個金菇肥牛粉絲煲 ($98),份量又係對眼嘅肥牛藏身於金菇粉絲中,薄薄一片,一夾輕取2-3片仲有金菇粉絲都唔可以錯過,沙嗲汁”賜予”佢地味道,用黎送飯,添飯都仲得。要食大排檔就係想要佢嘅風味同鑊氣,呢度出品每樣即叫即煮,入口熱辣辣,份量又大碟,絶對合格有餘。

主打鷄煲小菜,今晚黎到都坐無虛席咁劑,好彩仲有張二人枱。

就咁簡簡單單叫幾樣大牌檔必有菜式

首先出場有呢碟京都骨 ($88),顏色鮮艷,刺激食慾

壓軸出場就嚟個金菇肥牛粉絲煲 ($98),份量又係對眼嘅

肥牛藏身於金菇粉絲中,薄薄一片,一夾輕取2-3片

Dinner
寒冷天氣意濃,又將近冬至,所以同媽及朋友仔三人行去了觀塘瑞和街市政大樓之九鼎百味試吓品嚐藥膳羊腩煲這個非一般的傳統羊腩煲真身是名付其實的藥膳經過店員熱心的介紹,我們點了一個中size ,已經足夠令我們食到飽濃濃的湯底(如有米酒, 紅棗, 枸杞,圓肉,黨心等的中藥材外……)我們不停飲了一碗又接一碗。主角當然少不了炆淋了的羊肉及枝竹,配了腐乳醬汁,簡直滿足到不得了另外: 我們還點了兩個小菜(蜆芥鯪魚球及涼瓜炒牛肉) 廚房師父廚藝了得,小菜火候十足。朋友仔不停稱讚!九鼎百味還有好很多小炒菜式,如果計劃與朋友品嚐大排檔feel飯局,可以繼續去試

這個非一般的傳統羊腩煲真身是名付其實的藥膳

2022-12-16
$180 (Dinner)
  • 藥膳羊腩煲
尊敬嘅帶前輩路, 經過不一樣嘅裕民坊, 行上去冇咩變keep 住嘅市政大廈中嘅熟食市場, 行左兩個圈先搵倒呢間小店。🤣忽然有番一種細個跟老豆食飯嘅感覺。一開波叫左個藥膳羊腩煲試下, 上枱有 gas爐, 打住邊爐咁食, 見個湯冇油, 飲淡試試, 😆 唔口渴清得來有咩味, 羊肉有腩有腳都好淋, 但又唔會散, 真係有啲驚喜。 小炒都冇鑊氣, 小炒王啲魚仔, 炸過先炒, 唔係度度咁有心機。飲多兩飲食倒餓番, 再來個雞煲, 當餸酒菜都唔錯。順帶一提, 個羊腩煲可以加羊腩同加菜嘅, 仲有個小棠菜鍋貼餸酒都幾開心。都係食得開心, 人情味小店, 我最愛果啲 ,🤭 感恩又開多一間版圖。
忽然有番一種細個跟老豆食飯嘅感覺。
飲多兩飲食倒餓番, 再來個雞煲, 當餸酒菜都唔錯。
  • 小棠菜鍋貼
  • 雞煲
2022-12-07 213 views
位於觀塘瑞和街市政大廈的港式大排擋🥳 主打雞煲火鍋及小菜,款款惹味🔥☺️ 晚市時段好多人,好受街坊歡迎!餐廳氣氛好熱鬧,適合一班朋友共渡歡樂時光🍻 店員服務態度殷切,食物質素高,價錢中等,好味有驚喜👍🏻═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅前菜✨花生、四季豆🥘麻辣雞煲 (半隻)(小辣)✨推薦!雞肉煮得嫩滑又入味,食唔停口🤤 醬汁調味好出色!配上紫洋蔥、蒜蓉、青椒、香蔥,十分香濃惹味,小辣辣度剛剛好👍🏻 食完仲可以落牛肉及薯仔繼續燒,配上雞煲醬汁更滋味🔥🔥 目前做緊優惠價,必試!🥩牛頸脊✨偏厚身,肉質嫩滑,完全不會靭,推薦👍🏻🥔薯仔片✨薯仔片充滿雞煲醬汁,十分惹味🍄香菇片✨🥬生菜✨𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🍺嘉士伯啤酒✨有優惠!買二送一; 點一個小菜,送一支啤酒; 另外嘉士伯啤酒優惠2022年12月逢星期四全場暢飲🥤雪碧✨

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅
前菜✨
花生、四季豆

🥘麻辣雞煲 (半隻)(小辣)✨

🥩牛頸脊✨
偏厚身,肉質嫩滑,完全不會靭,推薦👍🏻

🥔薯仔片✨
薯仔片充滿雞煲醬汁,十分惹味

🍄香菇片✨
🥬生菜✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍺嘉士伯啤酒✨

🥤雪碧✨
2022-11-24 188 views
呢日同屋企人去咗街市嘅熟食中心食dinner,喺街市食小炒好有風味,呢間餐廳仲做緊優惠,每日都有一款特價小菜,除此之外,每點一道小菜都送一支啤酒,岩哂成班人過黎一路睇波一路食野啊。打開餐牌,見到有好多小菜可以選擇。小食有花生同青瓜。我哋點咗四個小菜,首先係豬紅,份量都幾多,好抵食。另外,仲點咗豬耳,口感好爽脆。蔬菜方面,我地點左豆苗,餐廳呢日仲提供左好嫩既豆苗。最後,點少得雞煲呢,呢度既雞煲夠哂鑊氣,辣辣地,配飯食一流。
打開餐牌,見到有好多小菜可以選擇。
小食有花生同青瓜。
我哋點咗四個小菜,首先係豬紅,份量都幾多,好抵食。

另外,仲點咗豬耳,口感好爽脆。
蔬菜方面,我地點左豆苗,餐廳呢日仲提供左好嫩既豆苗。
  • 雞煲
2022-11-23 241 views
📍 地址 : 九鼎百味📍 觀塘瑞和街9號瑞和街市政大廈4樓14-15號舖在觀塘, 想食到大排檔風味, 夠鑊氣熱辣辣, 又新鮮美味小炒, 真係要去這些街市上食肆,保證無去錯地方。我哋今日就去到呢度, 真係冇去錯地方, 碟頭夠大, 份量十足,環境係差少少, 舊式嘅街市上的四樓, 但坐落都好舒服, 又好招呼, 食物好有水準, 味道又正。藥膳羊腩煲超抵食現在做緊特價細煲:  特價$198中煲: 特價$298大煲: 特價$398嘉士伯啤酒, 買二送一; 點一個小菜, 送一支啤酒; 另外嘉士伯啤酒優惠2022年12月1,8,15日(逢星期四) 全場暢飲可惜我們唔識飲啤酒, 只叫了二罐 王老吉📍 藥膳羊腩煲細煲 $198好大煲,用爐滾起上, 藥材有黨參紅棗圓肉北芪杞子  ,一上枱滾起藥膳味好香, 酒味香濃, 羊腩超靚, 真正嘅羊腩有皮有肉有骨夠嫩滑, 支竹入曬藥材味,湯熱辣辣好好飲。📍蘆筍炒猪心  $108猪心炒到剛剛好爽口嫩滑, 蘆筍超嫩,  面頭皮批咗入口冇渣。📍 梅菜扣肉煲 $98扣肉好淋, 不過不失。📍 臘味煲仔飯 $98一打開煲蓋撲鼻嘅臘味煲仔香味, 連伴碟嘅炒蛋好軟滑,飯粒粒分明, 臘味
📍 地址 : 九鼎百味
📍 觀塘瑞和街9號瑞和街市政大廈4樓14-15號舖

藥膳羊腩煲超抵食現在做緊特價
細煲:  特價$198
中煲: 特價$298
大煲: 特價$398
2022年12月1,8,15日(逢星期四) 全場暢飲
可惜我們唔識飲啤酒, 只叫了二罐 王老吉

📍 藥膳羊腩煲細煲 $198

📍蘆筍炒猪心  $108

📍 梅菜扣肉煲 $98
扣肉好淋, 不過不失。

📍 臘味煲仔飯 $98
一打開煲蓋撲鼻嘅臘味煲仔香味, 連伴碟嘅炒蛋好軟滑,飯粒粒分明, 臘味食落去好香, 瓦煲用火慶個有少少炒飯嘅飯焦, 好味到停唔到口。
藥膳羊腩煲
蘆筍炒猪心
梅菜扣肉煲
臘味煲仔飯
2022-11-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
藥膳羊腩煲
蘆筍炒猪心
梅菜扣肉煲
臘味煲仔飯
💃今晚同朋友去觀塘瑞和街市政大樓4樓( 九鼎百味) 食晚餐, 👩🏻‍🦱一入去有短頭髮嘅靚女招呼我哋, 一問之下原來係老闆娘Joe 姐, 問我哋有冇咩想食, 我哋話第一次呢你有啲咩好介紹呀!Joe 姐話 天氣涼涼地, 叫我哋試下個🐐藥膳羊腩煲, 我哋兩個人叫咗一個細煲。🐐 藥膳羊腩煲💰198 一上臺開火滾起♨️, 就聞到好香嘅藥材味同埋酒味, 一 撈之下就見到好多藥材, 材料: 羊腩/ 當歸/ 川芎/ 紅棗/杞子/圓肉/ 黨參/北芪/ 淮山/ 炸腐竹。老闆娘提我哋個煲一滾起♨️, 就要飲碗湯先🍵, 之後再慢慢食羊腩, 🐐真正嘅羊腩薄薄嘅一層皮肉仲要連埋骨, 入口好容易咬開。👍🏻炸腐竹索咗啲藥膳湯嘅味, 一入口超正。😋飲完湯個身暖笠笠, 我仲要叫老闆娘開埋頭頂部冷氣😂😂😂🐷 豬心炒蘆筍💰108豬心好新鮮, 火候炒得恰到好處, 豬心嫩滑, 蘆筍入口冇渣, 配以蒜蓉韭黃炒, 好味到不得了。😋💯🥘 臘味炒飯 💰98飯粒粒粒分明, 臘味好香, 炒飯炒好之後, 放入煲仔, 煲仔仲要用火燒熱, 炒飯都有飯焦食到, 炒飯炒到好香一入口啲飯粒就全部散開, 呢個炒飯真係食得出師傅有幾勁, 功力深厚😂😂🎉今晚d一
🐐 藥膳羊腩煲💰198
炸腐竹索咗啲藥膳湯嘅味, 一入口超正。😋
飲完湯個身暖笠笠, 我仲要叫老闆娘開埋頭頂部冷氣😂😂😂

🐷 豬心炒蘆筍💰108

🥘 臘味炒飯 💰98

🎉今晚d一餐真係冇得挑剔, 食到我好滿足, 真係五星星的味道呀⭐⭐⭐⭐⭐
2022-11-22
  • 豬心炒蘆筍
  • 藥膳羊腩煲
這天晚上約了朋友到觀塘吃晚餐,我們決定吃大排檔。地鐵站附近價錢平兼抵食的主要是市政大廈4樓,裡面有幾檔鑊氣小炒,任君選擇。逛了一圈,發現角落的「九鼎百味 火鍋x雞煲」最合心意,私隱度極高。店面:裡面:雖然逛完APM去到大排檔已經9時,但裡面人山人海,座無虛席,跟街外冷清的情境形成強烈對比。有誰想到街外小貓三四隻,去到大排檔裡面竟然人頭湧湧?裡面不少食客身穿西裝,打扮斯文。這打破了大眾以往對大排檔的印象,光顧大排檔早已不是基層的專利,現在愈來愈多有經濟實力的人去大排檔,因為裡面的菜色有其他地方沒有的風味和鑊氣。餐單簡單清晰:店內有個大電視,正在播放賽馬盛事,難怪今天滿座,因為大家聚在一起看賽馬,大家一起看,氣氛非常熱烈,比在家自私看熱鬧多了。我們決定試幾個特色菜式,最緊要是其他地方較少機會吃到的,然後每人來一支可樂。可樂是玻璃樽裝的,很久沒見這個版本的可樂,實屬驚喜。比罐裝的夠氣,好像也沒那麼甜。還有花生和豆角,非常開胃:炸蟹鉗有4個,即叫即炸,入口還是脆卜卜的。有蟹肉特有的清甜香氣,鮮而不膩。每人配一小碟醬料,非常衛生。櫻花蝦椰菜粉絲煲加了蝦醬,但不算太多,我覺得本身對蝦醬無感的人也能
這天晚上約了朋友到觀塘吃晚餐,我們決定吃大排檔。

店面:

裡面:

有誰想到街外小貓三四隻,去到大排檔裡面竟然人頭湧湧?

餐單簡單清晰:

可樂是玻璃樽裝的,很久沒見這個版本的可樂,實屬驚喜。
比罐裝的夠氣,好像也沒那麼甜。

還有花生和豆角,非常開胃:

炸蟹鉗

有4個,即叫即炸,入口還是脆卜卜的。
有蟹肉特有的清甜香氣,鮮而不膩。
每人配一小碟醬料,非常衛生。

櫻花蝦椰菜粉絲煲

加了蝦醬,但不算太多,我覺得本身對蝦醬無感的人也能接受。
夠鑊氣,上菜時還是熱騰騰的。
粉絲香滑,幾乎入口即溶,又隱隱傳來櫻花蝦的鮮味。

香芋排骨煲

朋友說這是廣東名菜,本以為我熱愛美食,已經食遍天下無敵手,誰知道還有我未聽過的菜色。
芋頭煮得很香很軟,部分溶化在湯底裡。
排骨肉質鮮嫩,又融合了點點芋頭的清香。
熱辣辣很適合冬天時吃。

萵荀炒臘味

萵荀夠清新、爽口,在啖啖肉的情況下,吃點蔬菜也是好的。
臘肉味道剛剛好,不會太鹹,吃後齒頰留香。
微硬,但可接受,只是牙口不好的老人家有機會會覺得難咬。
這道菜很適合在飲酒時吃,又或者當普通晚餐也可以。

食完這麼多菜覺得有點渴,於是再點了兩支水,是樽裝雪過的,飲落喉嚨很舒服。

大排檔相比起一般餐廳很有特色,食物種類也有不同,這裡的傳統小菜夠正宗又有鑊氣,侍應既勤快又有禮貌,我們有機會還要再來!
2022-10-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-10-07 135 views
我不嬲都好鍾意熱鬧,同埋好鍾意幫襯街市嘅熟食檔😋因為呢啲地方食飯感覺親切啲,今日同我老公就來左觀塘瑞和街市政大樓4樓幫襯呢間九鼎百味,一入到去full晒場😆真係好犀利,呢到啲侍應好好,好熱情招呼,啲野食全部即叫即炒夠鑊氣👍🏻又大份🤤正一座低會有兩碟前菜:麻辣四季豆 超夾脆新鮮,真係幾麻辣炒花生 炒得好有水準,勁香口,餸啤酒一流👍🏻蒜香雞翼 炸得超惹味,同埋佢切開左一邊去炸,食個時方便啲橙花骨 呢個餸我第一次,勁香橙味,啖啖肉,好似食緊橙味嘅豬肉噤😆擺盤好有心思👍🏻干鍋豬雜煲 呢個超足料,鍾意食豬內臟嘅朋友,我推薦呢個,有豬潤,豬腸,豬肚,豬皮等等⋯⋯⋯ 全部大大件架,重有洋蔥青紅椒一齊炒,餸飯一流馬拉盞炒芥蘭 食左噤多肉,都要叫返碟菜消下膩,芥蘭新鮮爽脆,清新爽口不油膩

一座低會有兩碟前菜:
麻辣四季豆 超夾脆新鮮,真係幾麻辣
炒花生 炒得好有水準,勁香口,餸啤酒一流👍🏻

蒜香雞翼 炸得超惹味,同埋佢切開左一邊去炸,食個時方便啲

2022-10-06
$200 (Dinner)