Restaurant: 五月星牛肉麵
Info:

今次去到觀塘的駱駝漆搵野食,OP發現到呢間五月星牛肉麵❤️不過今次我哋就冇食到佢哋招牌嘅牛肉麵~下次有機會再試🤣反而我哋試左佢的其他野~~宮格餐$88宮格餐好正~貪佢可以滿足我5個願望😍一次過叫齊蒜泥白肉、台灣腸、鹽酥雞、地瓜條、滷肉飯~~如果一個人嚟講,每樣食少少,又唔會太多,都唔錯😍😍最緊要係我哋樣樣野都想試,呢個餐可以一次過平平地試晒🤣🤣🤣刈包$39見到好多人都食刈包~我哋都叫左個試下😍入面超大舊五花肉,有好多酸菜配搭住,仲有啲花生碎,甜甜酸酸都幾過癮~~口感都幾特別👍而且個包熱辣辣~包身仲好軟,跟住個蒸籠上~賣相唔錯👍起司肉鬆蛋餅$42餅底係蔥抓餅,所以表面香脆,充滿鹹鹹地蔥香味😍芝士🧀都算幾多,芝士同雞蛋兩者混合埋一齊軟軟糯糯~呢個我都幾鍾意👍👍白灼時蔬$28時蔬係生菜🥬配搭豉油同蠔油~~都算大大碟,可以中和返D濃口味~~豆腐避風塘$16由於我哋8:30後入座,所以有三款避風塘小食做緊半價優惠😍我哋叫咗避風塘豆腐,豆腐香脆嫩滑,新鮮炸出嚟,仲係熱辣辣🤩而且豆腐充滿避風塘的香辣惹味~👍百香果益力多$28百香果味的益力多~~味道都唔錯😊今次的感覺都唔錯~下次有機會可以試埋其他野❤️五

宮格餐$88

刈包$39

起司肉鬆蛋餅$42

白灼時蔬$28

豆腐避風塘$16

百香果益力多$28
百香果味的益力多~~味道都唔錯😊

今次的感覺都唔錯~下次有機會可以試埋其他野❤️

五月星牛肉麵 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
  • 刈包
  • 金好呷宮格餐
  • 百香果益力多
  • 滷肉飯
  • 起司肉鬆蛋餅
【觀塘區】【五月星牛肉麵】一向都成日有機會去工商業區做嘢,今晚喺觀塘做嘢,就同美女朋友喺駱駝漆大廈搵嘢食。聽講呢度有間台灣嘢幾好,就去試吓。去到果然好多人,不過好快有位。美女朋友試 $88 嘅「金好呷宮格餐」,配鹽酥雞、台灣腸、手拍青瓜、香芋丸同撈檬粉。佢話佢嗰份幾好食,我就試 $36 嘅「古早滷肉飯」同 $42 嘅「肉鬆雙重起司蛋餅」,兩者都好有台灣 feel,好味嘅。跟住試 $32 嘅「避風塘豆腐」,估唔到台灣菜都整到咁好食嘅豆腐,本身都係抱住一試嘅心態,但係佢冇令我哋失望,辣得嚟幾正。嚟到台式餐廳冇理由唔叫返杯台式飲品,我試 $29 嘅「黑糖珍珠撞奶」,佢試 $24 嘅「巨峰提子綠茶」,兩者都係有質素嘅。埋單 $251,食咁多嘢真係唔貴。聽講佢哋仲會開宵夜時段,夜晚八點半後,避風塘系列半價,我哋試過個豆腐係唔錯嘅。。。(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室)@wuyuexing_beefnoodles#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlo

(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室)

@wuyuexing_beefnoodles

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #openrice #google #xiaohongshu #1am觀塘區 #觀塘 #五月星牛肉麵 #觀塘美食 #金好呷宮格餐 #鹽酥雞 #台灣腸 #手拍青瓜 #香芋丸 #撈檬粉 #古早滷肉飯 #肉鬆雙重起司蛋餅 #避風塘豆腐 #黑糖珍珠撞奶 #巨峰提子綠茶 #1am1557 #1ambackup
2024-10-31
原來長期爆滿🤩💛工廈高質台灣料理🥳😍可能係我食過最好食嘅蛋餅💯#sdm觀塘 #sdm台灣菜 #sdm小店 #和你食啲咩 💛💎 肉鬆雙重起司蛋餅 $42必食💯💯(😋:9.5/10)👍🏻:蛋餅超足料!每嚿都好大件!重點係佢Double芝士🧀真係每一舊都會做到好長嘅芝士拉絲🤤🤤忍唔住咁影咗張相俾大家睇🤭👎🏿:。💎 蚵仔煎 $48可以一試✅(😋:7.2/10)👍🏻:呢個蚵仔煎又係好足料👅入面蠔仔有好多🦪 唔知係咪因為醬汁嘅問題呢🤔始終都覺得同台灣食嘅蚵仔煎有少少唔同味道🙈大家有冇邊間介紹?👎🏿:。💎 金好呷宫格餐 $88值得一試‼️ (😋:8/10)👍🏻:呢個餐盒超級啱有選擇困難症嘅我😂但係將全個餐牌嘅嘢都差唔多放晒入去,一個套餐已經可以揀五款唔同嘅配搭(😍好啱自己一個嚟食飯,但係又想食好多唔同種類嘅人)由於選擇真係太多,我最後放咗Menu俾大家慢慢睇🤣🤣我哋叫咗 芝士豬扒 麻辣鴨血 蒜泥白肉 米紙春卷 滷肉飯芝士豬扒完全係爆芝士超好食💛🤤👎🏿:。💎 DIY 試管鹽酥雞 $49值得一試‼️ (😋:7.9/10)👍🏻:研究咗一陣先知原來試管一直都擺咗喺張枱度😂😂就係一支支做實驗嘅test tube

#sdm觀塘 #sdm台灣菜 #sdm小店
#和你食啲咩 💛

💎 肉鬆雙重起司蛋餅 $42
必食💯💯(😋:9.5/10)

💎 蚵仔煎 $48
可以一試✅(😋:7.2/10)

💎 金好呷宫格餐 $88
值得一試‼️ (😋:8/10)
我哋叫咗 芝士豬扒 麻辣鴨血 蒜泥白肉 米紙春卷 滷肉飯
芝士豬扒完全係爆芝士超好食💛🤤

💎 DIY 試管鹽酥雞 $49
值得一試‼️ (😋:7.9/10)
👍🏻:研究咗一陣先知原來試管一直都擺咗喺張枱度😂😂就係一支支做實驗嘅test tube 裝住唔同嘅調味粉🫙俾大家可以自由配搭唔同味道嘅鹽酥雞🍗有紫薯粉,辣粉,芝士粉,酸梅粉,椒鹽,海苔粉🥳6隻唔同味都可以試晒

💎 糖醋豬軟骨$58
值得一試‼️(😋:8.3/10)
👍🏻:我超鍾意食炆得好腍嘅豬軟骨🍖呢個口感啱啱好😚而且軟骨真係有啫喱嘅感覺😍配埋酸酸甜甜嘅糖醋完全係可以加一碗飯嚟食🤤🤤

💎 百香果多多 $28
可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:嘢飲方面就正正常常啦,我幾鍾意呢個百香果益力多🍹好Refreshing🍀

💎 黑糖撞奶 $29
可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:叫呢個係為咗滿足自己所有願望的😂呢個Combo又飲到奶蓋,又飲到珍珠🧋

環境:7.5/10
服務:7.5/10 (冇加一)
價錢:人均約$70-100
性價比:8.3/10

📍五月星牛肉麵 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #觀塘好去處 #觀塘美食 #觀塘cafe #觀塘黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #觀塘食咩好 #觀塘 #觀塘工廈 #五月星牛肉麵 #五月星台灣菜
  • 糖醋豬軟骨鹵肉飯
  • 起司肉鬆蛋餅
餐廳:五月星牛肉麵 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室原來對上一次嚟五月星牛肉麵已經喺五年前佢哋啱啱開業嗰陣,今次再過嚟食晏🥢,見到佢哋推出咗唔少新產品新食物,例如即叫即整嘅煲仔飯同避風塘系列小食,既然喺新嘢食就緊喺要試吓啦🤪。星期日中午過嚟餐廳坐滿咗八九成客人,想嚟呢度食碗牛肉麵都真喺要趁早🤓✝️紅燒爆汁牛丸+牛肉麵 $80採用70年嘅台灣老秘方炮製湯底,以新鮮騸牯牛骨熬煮20幾個鐘而成,清甜濃郁無味精,加埋酸菜香蔥嘅配搭,令成個湯底層次香味更加豐富👍。牛丸同牛肉嘅份量唔算多,但牛丸確實彈牙爆汁又有香濃牛羶香,牛肉就帶有筋部,食落軟嫩有咬口😋✝️剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63最近新出嘅煲仔飯,因為即叫即煲所以落單到上枱大概需時20分鐘🕒,個人認為值得加$5要埋胡椒雞湯就可以享受一煲二食,何謂一煲二食呢?平時煲仔飯就慣咗加豉油,原來胡椒雞湯可以做到吊味嘅同時又令到整體鮮味提升⬆️,尤其冬天食夠晒暖笠笠🥰,當中仲有啲飯焦,煙煙韌韌又香脆嘅口感令煲仔飯嘅美味道大幅提升😎✝️避風塘甜粟米 $32避風塘口味喺香港特色🇭🇰,以鹹香同蒜辣為特色,尤其將爆炒過後嘅蒜粒同辣椒鋪喺粟米上面🌽,
餐廳:五月星牛肉麵 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

✝️紅燒爆汁牛丸+牛肉麵 $80
牛丸同牛肉嘅份量唔算多,但牛丸確實彈牙爆汁又有香濃牛羶香,
牛肉就帶有筋部,食落軟嫩有咬口😋

✝️剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63

✝️避風塘甜粟米 $32
令平平無奇嘅粟米變得份外惹味吸引,完全食唔停口🤤

✝️黑糖珍珠撞奶 +$15
跟餐加錢叫咗呢杯台式特飲🧋,除咗面頭有一層奶蓋之外,黑糖同鮮奶嘅配搭完美咁襯托出台灣滋味,仲有接近四分一杯煙靭珍珠,大大提升咗飽足感🫃
2024-12-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
3 day(s) ago 0 views
《特色台式小店🇹🇼》-#五月星牛肉麵 😍-觀塘工廈有唔少隱世美食,就喺駱駝漆嘅工廈樓上就有呢間新開台菜,性價比十足,啱哂喺附近返工嘅打工一族😆-⭕️ 九宮格超級啱有選擇困難症嘅朋友,一個套餐可以揀五款唔同嘅配搭,適合想食好多唔同種類嘅小鳥胃🥳我哋叫咗鹽酥雞、蒜泥白肉、地瓜條、台灣腸同滷肉飯,非常抵食豐富😆-🔥煲仔飯估唔到台式菜都有得食煲仔飯,啱哂秋冬季🍂 煲仔飯分別有四款臘味,包括臘腸、臘鴨、臘肉和潤腸,味道濃郁,油香撈飯再配上甜豉油好正,食到落底仲帶有脆脆焦香嘅飯焦,充滿層次感☺️-小食嗌多咗個避風塘單骨雞翼,佈滿炸蒜同辣椒,非常惹味香口,肉質嫩滑😍-🍌抵deal 指數:7/10
《特色台式小店🇹🇼》
#五月星牛肉麵 😍
⭕️ 九宮格
🔥煲仔飯
🍌抵deal 指數:7/10
2024-12-17
Type of Meal
Dinner
鴛鴦臘腸煲仔飯估唔到台灣菜都會有煲仔飯食😍米飯粒粒分明,吸晒兩種臘腸嘅香味,油潤但唔會過膩,飯邊仲有少少鍋巴,充滿焦香有興趣嘅朋友仲可以【一煲二食】加$5要埋胡椒雞湯,倒啲湯落煲仔到,撈埋啲鍋巴一齊食應該都幾特別台灣腸拼花枝丸拌麵(椒麻味)麵條爽滑彈牙,吸晒椒麻醬汁嘅香辣味,帶少少麻感幾惹味,花枝丸外脆內嫩,台灣腸肥瘦適中,帶少許甜味,同時滷肉粒甜甜咸咸,令整碗麵味道豐富避風塘豆腐外層炸得金黃酥脆,內裡滑嫩細,避風塘嘅蒜香濃郁,帶少少鹹辣味,仲有炸蒜同辣椒碎,食落好惹味白灼時菜生菜口感爽脆,加左少少豉油都幾清爽黑糖珍珠奶茶黑糖味道突出,甜而不膩,珍珠Q彈,牛奶奶香都幾濃百香果氣泡水百香果嘅酸甜味突出,加上清爽嘅氣泡水,飲好解膩📌五月星牛肉麵 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #
鴛鴦臘腸煲仔飯
估唔到台灣菜都會有煲仔飯食😍

台灣腸拼花枝丸拌麵(椒麻味)

避風塘豆腐

白灼時菜
生菜口感爽脆,加左少少豉油都幾清爽

黑糖珍珠奶茶
黑糖味道突出,甜而不膩,珍珠Q彈,牛奶奶香都幾濃

百香果氣泡水
百香果嘅酸甜味突出,加上清爽嘅氣泡水,飲好解膩

📌五月星牛肉麵 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#五月星牛肉麵 #鴛鴦臘腸煲仔飯 #花枝丸拌麵 #避風塘豆腐 #黑糖珍珠奶茶 #百香果氣泡水 #駱駝漆大廈
2024-12-15 0 views
今日喺觀塘駱駝漆嗰邊買嘢順便想食吓嘢咁岩想食台灣嘢所以揀左係三座11樓既五月星牛肉麵食呢間舖頭都幾多人食好在啱啱去到有位金好呷宮格餐:呢個好方便,可以一次過揀五樣嘢食,我哋揀咗鹽酥雞、花枝丸、蒜泥白肉、甜不辣同滷肉飯,真係成個台灣嘅感覺返咗嚟,好有台灣嘅風味,好正臘腸蒜香魚腩煲仔飯:啱啱天氣凍咗,見到有煲仔飯就勁想食,入面個魚好嫩滑,而且佢個飯焦恰當好處,不錯避風塘單骨雞翼:單骨雞翼嫩滑入味,加上香酥脆避風塘炒料,好美味麻辣菇菌派對:啲菇好入味,辣得黎好過癮台灣腸:食落肉質不錯,夠熱夠爽口整體來講,以呢個價錢食呢個質素,真係性價比高了!
今日喺觀塘駱駝漆嗰邊買嘢
好在啱啱去到有位

金好呷宮格餐:

臘腸蒜香魚腩煲仔飯:

避風塘單骨雞翼:

單骨雞翼嫩滑入味,加上香酥脆避風塘炒料,好美味

麻辣菇菌派對:

啲菇好入味,辣得黎好過癮

台灣腸:

食落肉質不錯,夠熱夠爽口

整體來講,以呢個價錢食呢個質素,真係性價比高了!
2024-12-15 182 views
係附近做完野時間已經好夜,9點幾既堂食選擇唔多,係openrice 睇到呢間餐廳未關門,就立即上去睇睇。估唔到9點幾都仲好多人,坐低後揀左個黑醋豬軟骨拌麵。豬軟骨好入味,黑醋汁酸酸地,仲有少少肉燥撈麵食,麵質幾彈牙,口感唔錯。不過整體黎講比較濃味,如果配飯應該會好啲,可以平衡多啲。下次有機會再幫襯的話會選擇返魯肉飯或湯麵。
估唔到9點幾都仲好多人,坐低後揀左個黑醋豬軟骨拌麵。
2024-12-12 0 views
【觀塘•五月星牛肉麵】@ππππππππππππππππππππππππππππππ臘腸蒜香魚腩煲仔飯金好呷宮格餐豬頸肉花枝丸手拍青瓜米紙春卷滷肉飯臘腸蒜香魚腩煲仔飯這道臘腸蒜香魚腩煲仔飯,讓人一試成主顧。米飯吸收了魚腩的鮮味和臘腸的鹹香,每一口都充滿層次感。蒜香的氣味讓整道菜更顯誘人,魚腩的鮮嫩與臘腸的嚼勁完美結合,令人食指大動。煲仔飯底部的鍋巴更是酥脆可口,增添了口感的多樣性。金好呷宮格餐這套餐點的選擇讓人眼花繚亂,各式小吃搭配得當。 豬頸肉:肉質鮮嫩,油脂適中,搭配特製醬汁,口感滑順。花枝丸:彈牙的口感,鮮味十足,讓人停不下來。手拍青瓜:清脆爽口的青瓜,搭配香醋,更添清新感。米紙春卷:皮薄餡多,香脆可口,裡面包裹的新鮮蔬菜令人回味。滷肉飯:濃郁的滷汁包裹著白飯,油而不膩餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#觀塘美食 #五月星牛肉麵 #web3觀塘五月星牛肉麵開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
【觀塘•五月星牛肉麵】@

米紙春卷
滷肉飯

臘腸蒜香魚腩煲仔飯

金好呷宮格餐

這套餐點的選擇讓人眼花繚亂,各式小吃搭配得當。

豬頸肉:肉質鮮嫩,油脂適中,搭配特製醬汁,口感滑順。
花枝丸:彈牙的口感,鮮味十足,讓人停不下來。
手拍青瓜:清脆爽口的青瓜,搭配香醋,更添清新感。
米紙春卷:皮薄餡多,香脆可口,裡面包裹的新鮮蔬菜令人回味。
滷肉飯:濃郁的滷汁包裹著白飯,油而不膩

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#觀塘美食 #五月星牛肉麵 #web3觀塘
五月星牛肉麵
開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
2024-12-10 0 views
來到觀塘的駱駝漆大廈搵食,今次就揀來一間台式的人氣小店,這店的性價比很高,所以都需要排一陣隊等候入座。👫🍽️🧋✨ 招牌臘味煲仔飯($63),踏入秋冬季又是開始食這款香港經典的臘味時令菜式。煲仔飯分別有4款臘味,包括臘腸、臘鴨、臘肉和潤腸的組合,每一種臘味都是散發出濃郁的香氣,臘鴨的肉質鮮嫩,帶有一絲獨特的煙熏香,而臘腸和潤腸的油香落在飯再配上甜豉油,煲仔飯食到落底帶有脆脆的焦香口感,令整個飯充滿層次感。🍚🦆🥩✨ 肉鬆芝士蛋餅($42),這是一道台式的經典小吃。金黃酥脆的餅皮中包裹著綿密的芝士和鮮嫩的蛋液,當一口咬下去,芝士的絲滑和蛋餅的嫩滑令人回味非常,肉鬆的鹹香更是提升了整份小食的風味,絕對是不能錯過的美食。🧀🥚🍞✨ 金好呷宮格餐($88),這個是一份可以自由配搭的便當套餐,一主食配上四款小食。我們就揀了蔥油拌麵作為煮食,其餘的小食就選了鹽酥雞、花枝丸、手帕青瓜和甜不辣,這些都是台灣的傳統美食和夜市常見的小食,組合豐富、擺放整齊,令食慾提高,每份份量適中,能過口癮,價錢都好抵食,絕對是人氣之選。🍱🥠🍝🫔✨ 奶蓋生椰拿鐵($32),椰子的清香撞入了香濃的咖啡,有陣陣透心涼的感覺。頂層的奶

招牌臘味煲仔飯

肉鬆芝士蛋餅

奶蓋生椰拿鐵

✨ 奶蓋生椰拿鐵($32),椰子的清香撞入了香濃的咖啡,有陣陣透心涼的感覺。頂層的奶蓋綿密厚實,飲用時會多了一份幸福感。🥥🥛🍹
黑糖珍珠鮮奶

✨ 黑糖珍珠鮮奶($29),底層Q彈軟糯的珍珠,整杯飲品的鮮奶奶香濃滑,最正就是上層的奶泡再加了黑糖漿,真的很不錯。🧋☺️
$130 (Dinner)
招牌臘味煲仔飯
肉鬆芝士蛋餅
奶蓋生椰拿鐵
黑糖珍珠鮮奶
2024-12-10 0 views
駱駝漆有唔少美食,不過星期日唔係間間都開,上網查過五月星星期日都會開門,所以就揀咗呢間!同朋友各點了一碗招牌牛肉麵同番茄牛肉麵,再加了兩個小食手拍青瓜同皮蛋,另外點了紅棗桂圓茶及珍珠奶茶,2人食咗$198!招牌牛肉麵湯略嫌少啲、反而朋友點嘅番茄湯就份量好大,佢仲話牛肉份量同樣多,食唔晒!至於牛肉份量真係唔少,亦煮到好淋,但食完之後都係有d口渴,我朋友就話比較甜,感覺一般!另外紅棗茶亦都勁甜,扣咗啲分!
招牌牛肉麵
Type of Meal
Lunch
招牌牛肉麵
2024-12-09 0 views
🍽️ 五月星牛肉麵(觀塘)📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈笫三座11樓F室😍金好呷宮格餐 好特別的名字,一個套餐有多種食物可以選擇,包括一個主食及四款小食,我選擇了滷肉飯、鹽酥雞、台灣腸、蒜泥白肉、香芋丸,好啱有選擇困難嘅我,每款試小小,好有台灣Feel,實在太好味。😍蘋果清燉爆汁牛丸牛肉麵牛肉係牛腱部位,超腍及入味,肉味濃郁,牛丸彈牙充滿肉汁,湯底用牛骨及蔬果熬製,味道清甜,麵條口感煙韌彈牙又掛汁,加上酸菜,真係食到停唔到口。😍台灣腸是經典的台灣美食,腸皮脆肉香,口感彈牙,我很喜歡。現在每晚8:30pm後,惠顧避風塘系列小食,有半價優惠,我要留待下次再試試😍
🍽️ 五月星牛肉麵(觀塘)
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈笫三座11樓F室
😍金好呷宮格餐

😍蘋果清燉爆汁牛丸牛肉麵

😍台灣腸
是經典的台灣美食,腸皮脆肉香,口感彈牙,我很喜歡。

位於觀塘駱駝漆大廈❣︎五月星牛肉麵❣︎係一間無落味精嘅台式餐廳😋最出名係牛肉湯麵,湯底係由新鮮騸牯牛牛骨熬煮20幾個鐘而成😀呢到食物款式選擇多,上菜快,仲免收加一架,超推薦比大家🫶🏻❣︎蔬果清燉蜂巢牛肚牛肉米線❣︎$83轉米線加$3,份量相當大碗😋👍🏻牛肉燉得相當淋滑,口感一啲都唔膩👍🏻牛肚清爽,鍾意食清淡啲記得揀我呢款湯底清清地。❣︎古早黑醋豬軟骨滷肉拌麵❣︎$69豬軟骨超軟淋😍黑醋汁酸甜度岩岩好👍🏻拌麵口感彈牙,成個組合超夾。❣︎手拍青瓜❣︎套餐+$9必食推薦😋👍🏻個醬汁酸度教得岩岩好,青瓜勁爽脆,食唔停口。❣︎黃金皮蛋❣︎ 套餐+$9用麻辣汁整成,麻香味超重,鹹香帶極少辣,超滋味😋👍🏻❣︎蒜泥白肉❣︎套餐+$18肥而不膩,蒜香味唔算超濃郁,食多幾件都唔會有罪惡感😆❣︎白灼生菜❣︎$28生菜好新鮮,色澤油潤青綠。❣︎黑糖珍珠撞奶❣︎套餐+$15味道香甜😋👍🏻入口滑溜,珍珠Q彈。❣︎黑糖珍珠奶茶❣︎套餐+$15因為用左黑糖,所以味道唔會太甜,唔鍾意飲太甜嘅奶茶就岩晒😋👍🏻

❣︎蔬果清燉蜂巢牛肚牛肉米線❣︎$83

❣︎古早黑醋豬軟骨滷肉拌麵❣︎$69

❣︎手拍青瓜❣︎套餐+$9
必食推薦😋👍🏻個醬汁酸度教得岩岩好,青瓜勁爽脆,食唔停口。

❣︎黃金皮蛋❣︎ 套餐+$9
用麻辣汁整成,麻香味超重,鹹香帶極少辣,超滋味😋👍🏻

❣︎蒜泥白肉❣︎套餐+$18
肥而不膩,蒜香味唔算超濃郁,食多幾件都唔會有罪惡感😆

❣︎白灼生菜❣︎$28
生菜好新鮮,色澤油潤青綠。

❣︎黑糖珍珠撞奶❣︎套餐+$15
味道香甜😋👍🏻入口滑溜,珍珠Q彈。

❣︎黑糖珍珠奶茶❣︎套餐+$15

2024-12-06
$123 (Lunch)
  • 手拍青瓜
2024-12-09 0 views
#跟住我食唔中伏 #香港真好食餐廳 前日同媽咪一齊去觀塘逛街,決定在「五月星牛肉麵」食午餐😄呢間餐廳位於駱駝漆工廠大廈,環境雖然簡單,但價位實惠、食物質素超高,店員好友善☺️我們一進去就覺得很舒服!我最期待的紅燒牛肉麵,牛肉燉得非常入味,湯頭濃郁,麵條彈牙,真的超好吃!媽咪點的係清燉牛丸牛肉麵,牛丸鮮嫩多汁,牛肉軟腍,搭配清爽的湯底,感覺很清新不油膩👍為了配合主菜,我們還點了小食避風塘豆腐,外脆內軟,搭配香辣醬油,仲可以加唔同味粉,好食到停不下來!另外,我們也叫了手拍青瓜,口感清爽,正好可以解膩😎飲品方面,我們選擇了凍珍珠奶茶和凍黑榶薑茶。珍珠軟Q,茶味香濃;而黑榶薑茶則帶有一點暖意,非常適合這個天氣。總結,真的值得一試👍食物好、價錢實惠,真是觀塘午餐的理想選擇☺️下次再去觀塘都想二訪!
#跟住我食唔中伏 #香港真好食餐廳

前日同媽咪一齊去觀塘逛街,決定在「五月星牛肉麵」食午餐😄

另外,我們也叫了手拍青瓜,口感清爽,正好可以解膩😎

星期五晚上 OT完之後八點幾以為已經唔使排隊點知去到都有唔少人 價錢親民真係幾受歡迎招牌牛肉麵 一定要點招牌紅燒牛肉麵$75 湯底好濃郁 睇得出用咗好多配料 牛肉亦都好入味覺得呢度嘅牛肉比平時的台灣餐廳質素更高肉鬆雙重起司蛋餅賣相唔係好驚喜 但係真係幾好食肉鬆好香 加埋拉絲芝士 推薦蛋餅做得好薄鹽酥雞配滷肉飯 鹽酥雞,即即炸超好食 記得蘸上旁邊的特製試管🧪有唔同嘅味粉鍾意食辣可以加辣 或者椒鹽味都好正滷肉飯半肥瘦 真係食得乾乾淨淨炸花枝丸都係好食 大大粒 有口感 炸得好香脆都可以根據喜好加少少味粉
星期五晚上 OT完之後八點幾

賣相唔係好驚喜 但係真係幾好食
肉鬆好香 加埋拉絲芝士 推薦
蛋餅做得好薄

鹽酥雞配滷肉飯
鹽酥雞,即即炸超好食
記得蘸上旁邊的特製試管🧪有唔同嘅味粉
鍾意食辣可以加辣 或者椒鹽味都好正