4 day(s) ago 0 views
收工嚟到旺角呢間懷舊車仔麵——來多碗車仔麵🍜食完原來有幾間分店 店內有啲插畫 好有舊式香港風情🇭🇰有多款麵底同配料選擇 排隊嗌完餸之後就可以搵位入座啦 最驚喜既係竟然有瀨粉!🤩真係好少麵檔會有 所以我就揀左瀨粉 +豬皮 雞翼尖 牛筋 紫菜 溏心蛋 仿鮑片 黑椒台灣腸本身冇諗住嗌咁多餸 但見有我鐘意食既鮑片同台灣腸就忍唔住嗌埋😂😂同行朋友就食左河粉+牛筋 豬紅 雞翼尖 菜肉餃 魷魚 豬血同牛筋都好入味湯底本身有腩汁 另外有沙嗲 微辣同魔鬼辣醬俾客人自己加 梗係要試佢個秘製辣醬 真係辣得好過癮🌶️小食試左三款,台灣麻辣鴨血勁推介👍🏻上枱已經聞到好香食車仔面點少得飲品 有支裝普通豆漿同黑豆漿 都係$9枝 幾抵食嘅車仔麵 值得一試📍來多碗車仔麵 (上海街) (旺角)旺角上海街441號友榮大廈地舖

小食試左三款,台灣麻辣鴨血勁推介👍🏻上枱已經聞到好香

📍來多碗車仔麵 (上海街) (旺角)
旺角上海街441號友榮大廈地舖
2024-10-10 0 views
今日同朋友去旺角行街睇戲食晚飯,我朋友提議去食車仔麵,佢話附近有間舊港式嘅車仔麵店舖,仲可以自選配料,由一麵選二餸到一麵選十餸,好食又抵食。 這間車仔麵店叫來多碗車仔麵,位於旺角上海街441號友榮大廈地舖, 港鐵油麻地站A1 出口,行幾分鐘就到,非常方便,我朋友仲話必須介紹我一定要落這間麵店嘅秘製辣醬來食,就更超好食。這間車仔麵店先係門口排隊,唔使睇餐牌,睇到門口同牆上擺放餐牌和食物照片,淨餸真係非常多,有45款淨餸,款款餸菜都好吸引,自選麵底都有10款,仲有7款特色小食及8款跟餐飲品,入到店舖就同店員講選擇要咩麵底要咩餸,揀好要唔要芫茜蔥,就可以攞埋碗車仔麵上枱,坐低後就叫埋小食同飲品,非常方便快捷。這間店舖嘅環境都唔錯,簡潔舒適夠晒光猛,枱凳整齊,坐得都令人舒服,枱上見到一張餐牌寫住我係魔鬼辣醬係超辣㗎,請你慢慢加我嚟食啦,我就攞咗少少秘製辣醬來試,味道香而不太辣,非常惹味,同車仔餸好夾。@ 一麵8餸車仔麵 (米線)淨餸有牛柏葉、牛筋、牛肚、豬手、豬腸、魷魚、生菜、蘿蔔,牛柏葉口感爽脆,牛筋炆得好入味又腍滑,牛肚咬落入味香爐,豬手炆得好淋好入味,豬腸夠肥乾淨又入味,魷魚好爽口好味道

@ 一麵8餸車仔麵 (米線)
淨餸有牛柏葉、牛筋、牛肚、豬手、豬腸、魷魚、生菜、蘿蔔,牛柏葉口感爽脆,牛筋炆得好入味又腍滑,牛肚咬落入味香爐,豬手炆得好淋好入味,豬腸夠肥乾淨又入味,魷魚好爽口好味道,生菜新鮮爽趣可口,蘿蔔完全冇渣非常清甜,米線爽滑非常配搭同淨餸一齊食。

@一麵6餸車仔麵 (粗麵)
淨餸有牛筋、牛肚、牛腩、蘿蔔、冬菇、生菜,牛筋炆得好入味又腍滑,牛肚咬落入味香爐,牛腩炆得夠腍和味濃,蘿蔔完全冇渣非常清甜,冬菇香味濃郁口感極佳,生菜新鮮爽趣可口, 粗麵份量十足,麵底加濃味的湯汁和醬汁,超好食。

@小食嘅豬皮魚蛋、秘汁雞翼、必食辣魷魚
豬皮魚蛋有辣味,又唔係好辣,豬皮夠滑夠入味,魚蛋鮮甜蛋牙,同辣味好夾,雞翼份量不少,肉質鮮嫩,鹵水味濃,辣魷魚好爽口彈牙入味,加上秘製辣醬,超好味道,真係要必食。

@飲品嘅玉泉忌廉、豆漿
汽水豆漿都非常配合來食香辣嘅食物,尤其是豆漿好有香甜味並不甜嘅飲品,好夾來食車仔麵。

這間來多碗車仔麵好值得推薦俾大家,好食抵食,價錢又唔貴,選擇材料又多,店員服務態度又好,我哋下次一定會再嚟食。
2024-10-10 0 views
依間車仔麵係上海街,就喺信和過兩條街口就到,行完街想食碗麵都好方便。車仔麵應有嘅餸都齊晒之餘,仲有啲唔算常見嘅選擇。麵底選擇都好多種,而最令人驚喜就係……居然有瀨粉﹗﹗﹗而家好似越嚟越少見到瀨粉,至少我屋企同公司附近嘅茶記/麵店都無先,所以一見到已經唔洗諗,就決定喺瀨粉啦﹗入座之前要先決定好食咩再比錢,半自助嘅形式。本來只係打算要5個餸,因為放工之後去咗買嘢所以比較晏先食飯勁肚餓,但同店員講要咩餸果陣,啲餸就直接喺你面前,結果見到依樣好吸引,果樣又好似好正嘅時候,不經不覺就加到去八個餸。人生第一次,見到碗麵都覺得自己好似有啲誇張。例如本身我哋打算啲餸share一齊食,結果變成叫咗兩份嘅台灣黑椒腸。最後我果碗係瀨粉,加咗牛腩、生菜、溏心蛋、豆卜、咖哩魚蛋、台灣黑椒腸、金菇、響鈴。男朋友無我咁選擇困難,本身佢已經揀好要食咩,幾乎無改變。(其實佢都好多餸好豐富,只係放我隔離變得好似唔多咁XD)佢叫咗出前一丁,餸就有台灣黑椒腸、貢丸、漢堡扒、午餐肉、芝士腸、獅子狗卷。每樣餸嘅份量都唔少,就算男仔都好夠飽。同埋每樣都好好食,推薦加咖哩魚蛋,好入味,都幾辣下好過癮。因為叫咗牛腩所以主動幫我加咗腩汁

入座之前要先決定好食咩再比錢,半自助嘅形式。

每樣餸嘅份量都唔少,就算男仔都好夠飽。同埋每樣都好好食,推薦加咖哩魚蛋,好入味,都幾辣下好過癮。因為叫咗牛腩所以主動幫我加咗腩汁,個湯夠味又唔會太咸。
最最最推薦係落埋放係收銀附近嘅沙嗲醬,唔會太辣,好香好濃嘅沙嗲味,加小小已經好夠味。

叫咗檸樂,比玻璃裝自己倒落杯度,正啊﹗豆漿都好飲。
最後我哋兩個都食得晒,超滿足。
2024-10-09
2024-10-08 0 views
比起米線 我更鐘意食車仔麵 無論係味道 同 賣相 都比較港式而且每間既湯底都略帶不同 要係旺角鬧市屹立一d都唔容易入到去係先叫野食後座低 餸多眼亂 而且比一般既車仔麵店更多餸 好似麻辣鴨血 、雞腎、豬耳等叫左粗麵豬手 豬耳 腩肉 紫菜 通菜 蘿白 調味方面 有沙嗲 、微辣 同 魔鬼辣醬 我揀左沙嗲豬耳爽脆 同時食到滷水嘅味道 腩肉肥瘦適中 厚切肉汁豐富 豬手同蘿白炆得好淋好入味 食完飲可樂爽晒朋友叫瀨粉鮮枝竹 豆卜 牛筋 牛腩 韭菜 麻辣雞腎 枝竹 豆卜 都好入味麻辣雞腎爽口 辣辣地好惹味牛筋軟嫩 牛腩夠晒厚肉餐飲仲可以揀凍檸茶另外仲叫左份豬腸鴨血 $30 麻辣鴨血 十分入味 就咁食都好惹味豬腸係豬小腸 食落無咁肥 有咬口雖然係街頭小食 但食得好滿足
比起米線 我更鐘意食車仔麵
無論係味道 同 賣相 都比較港式
而且每間既湯底都略帶不同

要係旺角鬧市屹立一d都唔容易

入到去係先叫野食後座低
餸多眼亂
而且比一般既車仔麵店更多餸
好似麻辣鴨血 、雞腎、豬耳等

叫左粗麵
豬手 豬耳 腩肉 紫菜 通菜 蘿白

調味方面 有沙嗲 、微辣 同 魔鬼辣醬
我揀左沙嗲

麻辣鴨血 十分入味
就咁食都好惹味
豬腸係豬小腸 食落無咁肥 有咬口

雖然係街頭小食 但食得好滿足
尼間車仔麵最大特色係,可以望住職員姨姨夾餸煮麵既過程。配料花多眼亂,每樣都好吸引。先揀麵底,後揀餸,再配調味料,飲品,再俾錢。之後自己隨便揀位坐。當日晚市,估唔到人流多,好多人食。揀左2碗餸,2款飲品。牛肚超入味,軟冧。豬腸份量多,冇臭味。肉類選擇多。素菜冬菇厚肉,同樣炆得入味。紫菜一大餅放入碗,好少鋪頭有尼個選擇。通菜爽脆。麵類款式比其他鋪頭多,竟然有瀨粉。重點係個湯底超濃郁唔太鹹,香噴噴。要腩汁/清湯都得。另一碗腩肉肥瘦均勻,一層層,肥肉位彈牙,肉冧,炆左好耐。牛筋大大件,口感完全唔韌。麵筋必點,吸哂湯汁,份量又多。而蘿蔔雖大塊,但冇渣,一樣吸湯一流。食完超滿足,又飽肚,坐得又舒服。唔錯既車仔麵選擇。

另一碗腩肉肥瘦均勻,一層層,肥肉位彈牙,肉冧,炆左好耐。

牛筋大大件,口感完全唔韌。

食完超滿足,又飽肚,坐得又舒服。唔錯既車仔麵選擇。
2024-10-04
Type of Meal
Dinner
車仔麵好味抵食,感覺親民☺️款式更可自由配搭🥢是香港馳名地道的街坊美食😄點了一碗五餸幼麵及六餸粗麵🍜麵煮得剛剛好,軟硬適中,份量也不少😙腩汁湯底夠哂濃郁🥘再加上秘製沙爹醬及招牌辣醬,非常惹味🌶️腩肉及豬大腸十分入味又夠腍🐽豬紅煮得好滑有咬口,鳯爪大大隻🥹魚皮餃好有魚肉鮮味,咬落煙韌🤤咖喱魚蛋及麵筋充滿濃厚咖喱風味😋鎮店之寶辣醬魷魚更加是必食之選🦑味道香辣可口,口感爽脆🤩有滿滿香港原味道🍲
車仔麵好味抵食,感覺親民☺️
款式更可自由配搭🥢
是香港馳名地道的街坊美食😄

點了一碗五餸幼麵及六餸粗麵🍜
麵煮得剛剛好,軟硬適中,份量也不少😙
腩汁湯底夠哂濃郁🥘
再加上秘製沙爹醬及招牌辣醬,非常惹味🌶️

腩肉及豬大腸十分入味又夠腍🐽
豬紅煮得好滑有咬口,鳯爪大大隻🥹
魚皮餃好有魚肉鮮味,咬落煙韌🤤
咖喱魚蛋及麵筋充滿濃厚咖喱風味😋

鎮店之寶辣醬魷魚更加是必食之選🦑
味道香辣可口,口感爽脆🤩
有滿滿香港原味道🍲
2024-09-30 57 views
約咗妹妹嚟食lunch~ 揀咗之前食過嘅車仔麵,午餐時間都幾多人,所以我哋都早啲去食!我哋揀咗生菜、蘿蔔、牛腩、香菇同埋糖心蛋😆湯汁都幾好食,又唔會好重口味,個蘿蔔完全冇渣,非常清甜!牛腩都幾淋臭,少少肥都好食😀蛋都唔錯的😘另外叫咗米粉底,今碗有叫特別菜式鮮竹魚卷!的確幾好食,入面幾彈牙🥰🥰魚蛋都好入味😽小食叫左兩款,一個係雞翼! 好入味,一下就啜到肉了~ 另外辣魷魚都幾惹味!下次再試下其他🤤🤤

小食叫左兩款,一個係雞翼! 好入味,一下就啜到肉了~

另外辣魷魚都幾惹味!下次再試下其他🤤🤤
2024-09-29 48 views
在繁忙的街道上,找一碗熱騰騰的車仔麵真是一種享受!這裡的豬紅滑嫩,咬下去超級過癮,讓人忍不住想再來一口。再加上那脆脆的豬皮,外面酥脆,裡面軟滑,真的很搭。牛腩也是一絕,肉質軟爛,湯汁濃郁,和麵條一起吃特別好。辣味魷魚更是驚喜,辣得剛好,鮮香四溢,讓整碗麵瞬間活躍起來,味蕾都跟著跳舞。還有豉油雞翼,醬油味十足,肉質鮮嫩,咬下去汁水四溢,真是讓人垂涎欲滴。最後,來一杯豆漿,解膩又清爽,味道更是一流。總的來說,這碗車仔麵的搭配超讚,每一口都充滿驚喜。不管是自己享用還是跟朋友一起,都是個不錯的選擇!下次我肯定還會再來!

滴。最後,來一杯豆漿,解膩又清爽,味道更是一流。

2024-09-28 40 views
今日又OT,放工經過旺角那那聲食返碗車仔麵醫下肚仔先😆豐儉由人,由兩餸去到十餸都有,餸菜款式超過40款,梗有啱你口味😋「來多碗車仔麵」仲有秘製魔鬼辣醬,啱晒我呢啲鍾意食辣嘢嘅人🌶️我嗌咗一麵七餸,豬腸、鳳爪、豬皮、蘿蔔、牛筋、牛腩、糖心蛋配油麵,再加上兩大羹魔鬼辣醬,辣得夠刺激🌶️必食推介豬腸,滷微勁入味,口感Q彈,處理得非常乾淨👍🏻蘿蔔清甜多汁,牛筋牛腩,滷水味道濃郁,糖心蛋估唔到咁出色,入面金黃色嘅蛋黃夠入味之餘仲好creamy,Yummy😋同事嗌咗一麵六餸,牛肚、牛腩、豬皮、蘿蔔、腸仔、魚皮餃配瀨粉,我都試咗牛肚同豬皮,金錢肚爽口軟腍,豬皮夠滑夠入味,店家嘅滷水汁味道濃郁香甜,令食材嘅味道更加提升👍🏻另外,我地再嗌咗兩款小食,辣魷魚同秘汁雞翼,魷魚入口微微辣,爽脆有咬口,雞翼一碟5隻,都只係$22,抵食又好味📍來多碗車仔麵 (上海街) (旺角)旺角上海街441號友榮大廈地舖人均消費:$50-100食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍來多碗車仔麵 (上海街) (旺角)
旺角上海街441號友榮大廈地舖

人均消費:$50-100
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-09-26 41 views
晏晝去咗「來多碗車仔麵」食嘢,一入去,就感受到濃濃嘅懷舊氣息。喺廚房門口落單嗰陣,香氣撲鼻而來我即刻叫咗個「1麵8餸」,米粉底,啲餸料好豐富首先試咗啲牛筋丸,彈牙有嚼勁,一啖咬落去,汁水四溢,香氣撲鼻。冬菇就吸滿咗湯汁,鮮甜多汁,配埋米粉簡直絕配。牛腩軟嫩得嚟又唔肥膩,香噴噴嘅,食落去就知道燉足咗時間。最正嘅係個糖心蛋,蛋白熟透但蛋黃仲係流心嘅,一啖咬落去,成個口腔都係濃郁嘅蛋香味。通菜爽口清甜,牛柏葉同牛筋就軟滑彈牙,魷魚就香口彈牙,唔會過韌。我仲叫咗個麻辣鴨血,辣得過癮又唔會辣到頂唔順氣。個鴨血嫩滑得嚟又夠韌,啖啖都係麻辣鮮香。最後,我仲叫咗支豆漿,香濃滑順,唔會太甜,飲落去好解膩,完美收尾。

我即刻叫咗個「1麵8餸」,米粉底,啲餸料好豐富

牛腩軟嫩得嚟又唔肥膩,香噴噴嘅,食落去就知道燉足咗時間。

2024-09-23
Type of Meal
Tea
港式車仔麵最吸引嘅地方,就係可以一碗麵食到好多款唔同嘅餸呢碗粗麵底,叫咗通菜、牛筋、牛肚、豬腸、豬紅、紫菜同豆卜,粗麵重蛋香有咬口,啲餸好入味,豬腸同牛筋口感好好,菜同內臟都洗得好乾淨,豆卜同紫菜好掛湯另一碗米線底,配生菜、芝士腸、菜肉餃、墨魚丸同貢丸,菜肉餃皮薄餡料足,米線亦有口感湯底本身都好味,仲有幾款秘製醬汁煮俾大家揀,沙嗲同辣醬都好香口小食嗌咗雞翼同魷魚,好入味最驚喜係奶茶,茶底好香濃,口感順滑,冇諗過車仔麵檔嘅奶茶有傳統老字號茶記嘅水準餸嘅選擇極多,保留傳統直接搵師傅嗌餸,見到都覺得吸引,又有人情味座位好乾淨好闊落,牆身啲畫又靚,絕對值得推薦俾大家!
港式車仔麵最吸引嘅地方,就係可以一碗麵食到好多款唔同嘅餸

小食嗌咗雞翼同魷魚,好入味

座位好乾淨好闊落,牆身啲畫又靚,絕對值得推薦俾大家!
2024-09-22 54 views
「來多碗車仔麵」位於旺角上海街441號友榮大廈地下…… 一麵2餸起…. 我挑戰咗一麵7餸🫣🫣😂😂份量不少,尤其個幼麵底,看似是兩個幼麵的份量😮‍💨😮‍💨😂午餐肉係厚切而且有兩塊…台灣黑椒腸味道也不差….豆卜唔會似一般車仔麵浸林晒…牛筋牛腩都好入味,尤其是個蘿蔔唔錯!還有佢嗰個魔鬼辣醬真係好辣如果食得辣嘅人可以挑戰一下😂😂小食叫咗豬手好入味,又夠腍身👍雞翼$22有五隻完全入晒味不錯!
  • 豬手
  • 雞翼
今日好開心同朋友搵咗一間旺角上海街嘅車仔麵,好有驚喜,我覺得一定要推介俾朋友,呢間餐廳可以話係快靚正,如果趕時間,又想坐低舒舒服服嘅話,就嚟呢一間車仔麵啦,因為呢間車仔麵嘅質素好高,而且價錢經濟實惠,服務態度良好,所以我好推介呢一間啊,首先食物方面,有好多選擇,我特別推介係魷魚,雞翼,冬菇,蘿蔔,仲有我最鍾意食嘅河粉都有得選擇,加埋蔥,仲要叫埋多藍汁,真係好好食呀,蘿蔔好林同埋好甜,而且雞翼好油滷水味,真係好好食呀,而且仲有嘢飲,豆漿汽水檸檬茶奶茶,都有㗎,所以我覺得呢一間餐廳都好豐富,而且份量十足,仲有佢哋嘅車仔麵嘅湯底都昇華了,簡直是人間美食,而且車仔麵係好有香港特色,所以我哋都叫咗一個特製辣醬,辣得來好有層次感,如果鍾意Kolor嘅朋友,一定要泥試❤️❤️❤️
2024-01-01 440 views
呢間嘢不知所謂,叫完個面俾錢時,佢問我飲咩,我問是否跟餐包?個服務員話係,餐包嘅。我一心諗住咁講,即是餐飲唔使錢。收錢時快快手唔知佢收埋我$9熱檸水錢。做生意一啲都唔公道,講返食物質素個湯底根本就係味精湯底,雖然多送選擇,但食材唔新鮮,食完一啲都唔開心,唔會再有下次。

2023-04-03 902 views
作為一個車仔麵愛好者,我對車仔麵嘅自由度同口味要求算係幾高。今次就去咗旺角一間叫「來多碗」嘅車仔麵店食個快lunch,見佢有幾間分店,一於試吓佢得唔得。呢度係要自己排隊叫餸,唔係劃紙落單,所以最好搵定個位先。佢D餸都好大路,我就叫咗滷水鮮枝竹同辣味魷魚。見到佢個湯好深色,味道似係滷水汁多過似腩汁。值得一讚嘅係,飲完都無口渴。味道方面,個枝竹好食,又大條。呢個餸推薦,值得一試。但係魷魚就唔得,好硬,好似煮唔熟,亦唔覺有辣味,呢個下次可以唔叫。最後,要留意佢個收費。某D餸要再加$2。

呢度係要自己排隊叫餸,唔係劃紙落單,所以最好搵定個位先。
味道方面,個枝竹好食,又大條。呢個餸推薦,值得一試。
最後,要留意佢個收費。某D餸要再加$2。