6 day(s) ago 0 views
新鮮牛脷配胡椒湯底,比起平時嘅胡椒豬肚更特別!唔需要太多調味啦,牛脷有咬口,啖啖都係肉汁,令人食完仲想再嚐。胡椒湯底唔會太濃,幾好飲,又唔會蓋過牛脷嘅鮮味。加埋少少辣菜脯,三樣夾埋胡椒豬肚湯係俾唔到呢個效果整體黎講,食新鮮牛脷胡椒湯底係一種很特別嘅享受。如果你鍾意爽口嘅湯底同大方嘅牛脷,呢個絕對係一個值得一試嘅餐點!
新鮮牛脷配胡椒湯底,比起平時嘅胡椒豬肚

2024-09-10 0 views
呢一間豬雜粉麵,我已經幫襯過其他分店,呢一間係我第一次幫襯嘅,佢喺律敦治醫院附近,之前去睇醫生嘅時候咁啱第一次食,今日喺附近複診就再去幫襯我最愛佢嘅邪惡豬油撈飯🙈 聽日豬油撈飯份量都非常多,啱晒大食嘅朋友🙈我今日揀咗另外三個唔同嘅餸,分別有牛舌牛肉餅同埋墨魚丸,呢間餐廳嘅墨魚丸非常爽口彈牙,而且成日都好早就會賣晒,咁啱今日竟然可以食到真係非常有驚喜!牛舌亦都係一貫水準,非常juicy, 配飯食真係好正,食完飲埋胡椒湯成身都非常暖!今日就令我飲咗五花茶,喺餐廳是自家製嘅飲品,價錢嚟講都非常實惠,$12支,味道都非常好,鍾意嘅朋友都可以試吓!

2024-08-28 184 views
5點幾見無乜人。諗住隨便一餐,心諗快就得,應該都麻麻地,點解勁難食,之前食過蠔仔泡飯都過得去啦,見佢又話買隻雞帮你切埋,試下啦。$20白飯買2個。$88隻雞(都估一般般了),又凍一陣味,想換個其他菜,唔肯換,最後換左2隻雞,最後掉了垃圾桶。建議大家都係食個粉面穩陣啲
。建議大家都係食個粉面穩陣啲
蔥油雞
2024-08-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2024-08-14 396 views
呢間又係冬天就好鍾意嚟食,佢嘅白胡椒湯底飲完好暖胃好滿足。不過lunch time 嚟食就要排隊,好彩食麵啲人都食得快,通常等10分鐘度就有位啦。今次叫咗黑豚肉餃同埋鮮牛肉,配白胡椒湯底。湯底一如以往,夠香胡椒味又夠辣,飲得出無落味精。夏天飲真係流哂汗🤣呢間配料出名嘅係內臟為主,平時都叫開豬潤、豬肚。但今次就試下其他。鮮牛肉食得出唔係急凍貨,無雪藏味,幾新鮮。黑豚肉餃就無咩特別,但都皮薄,無豬燥味。

2024-07-22
10 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2024-08-01 670 views
午飯時間見排隊人龍不多(前面只有4 位),一於排隊試試;~ 自選粉麵三併配豬骨清湯豬肚、魚皮餃、枝竹 + 米粉合格~自選撈麵鮮牛肉、牛肉餅、鯪魚球配白胡椒湯 + 豬油撈麵白胡椒湯好好味,鮮牛肉、鯪魚球合格,牛肉餅有點過份爽脆,要挑剔的話撈麵麵質本身有點差,太過淋同無味道。。。。。 ~花鵰鮮醉雞冰鮮雞味道還可以,雞肉生熟程度掌控非常好,加分!~上湯白蘿蔔白蘿蔔炆得夠軟滑入味,要挑剔的話有點過甜,師傅落糖重手咗啲。
午飯時間見排隊人龍不多(前面只有4 位),一於排隊試試;

~ 自選粉麵三併配豬骨清湯
豬肚、魚皮餃、枝竹 + 米粉
合格

自選粉麵三併配豬骨清湯

~自選撈麵

~花鵰鮮醉雞
冰鮮雞味道還可以,雞肉生熟程度掌控非常好,加分!

花雕鮮雞

~上湯白蘿蔔

上湯白蘿蔔

2024-07-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$97 (Lunch)
  自選粉麵三併配豬骨清湯
花雕鮮雞
2024-07-08 856 views
在落灣仔道嗰間元朗合興潮州粉麵,我就最鍾意同同事晏晝去食,一般嚟講都要排一陣隊,今日好好彩一去到就有得食我同事就鍾意食豬什撈油飯我就鍾意食牛腩撈飯先講咗個豬什撈飯先佢撈嗰個飯係用豬油撈所以真係好香,另外本身佢個豬雜處理得合到好處,同埋佢哋一大特色係個胡椒湯,如果冬天食成個人暖笠笠,夏天就幫你排咗啲汗我就點咗個牛腩撈飯,個牛腩何其多,成碗滿的 ,我覺得真係好抵食辣菜脯佢個辣菜脯係可以任加嘅,我鍾意將個菜譜加埋落個飯度食落個口感,更加係提升咗一個層次所以每個幾個星期點都要嚟食一次,值得推介

我同事就鍾意食豬什撈油飯
我就鍾意食牛腩撈飯

先講咗個豬什撈飯先
佢撈嗰個飯係用豬油撈

辣菜脯
佢個辣菜脯係可以任加嘅,我鍾意將個菜譜加埋落個飯度
食落個口感,更加係提升咗一個層次

所以每個幾個星期點都要嚟食一次,值得推介
2024-07-04
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2024-06-29 852 views
平日午餐時段都要排隊才能有位置的今晚比較晚才肚餓所以來到時客人已經不多既然不用排隊就來試試~胡椒豬肚湯是主打,必點,真的好好喝~白胡椒很惹味,不是超辛的那種,我覺得還可以再辛口多一點現在的口味是為了符合一般人接受程度很暖胃,又唔會太口渴我朋友平日不吃內臟,這裡的豬腸他會吃證明豬什清洗得乾淨,沒有「豬味」囉~醉酒雞翼是OK的,算是大大的一只~另外豬油撈配油麵就不太推介了~可能豬油份量不夠,少少乾,最後都剩低一大碗當晚人客少,店裡服務的人態度也不錯哦要排隊的話是不會再吃🤣值得一試的!
平日午餐時段都要排隊才能有位置的
今晚比較晚才肚餓
所以來到時客人已經不多
既然不用排隊就來試試~

胡椒豬肚湯是主打,必點,真的好好喝~
白胡椒很惹味,不是超辛的那種,我覺得還可以再辛口多一點

現在的口味是為了符合一般人接受程度
很暖胃,又唔會太口渴

我朋友平日不吃內臟,這裡的豬腸他會吃
證明豬什清洗得乾淨,沒有「豬味」囉~

醉酒雞翼是OK的,算是大大的一只~

另外豬油撈配油麵就不太推介了~
可能豬油份量不夠,少少乾,最後都剩低一大碗

當晚人客少,店裡服務的人態度也不錯哦

要排隊的話是不會再吃🤣
值得一試的!

2024-06-07 994 views
想不到這一家已經開了七家分店, 初時吃的時候覺得奇怪, 因為它打着元朗的名號, 但本店是在灣仔, 而家在元朗則沒有分店. 不是主打麻辣米線已經相當不錯, 湯底是胡椒豬肚湯底, 也算是潮州風味, 這裏用上白胡椒, 而且在煲湯之前精磨過, 不會有一粒粒的胡椒, 喝起來舒服, 微微辛香, 在潮濕的天氣也很適合. 配料比較特別的除了豬肚外, 就是牛肉餅, 不是一件件有麵皮的牛肉餅, 而是牛肉丸的變奏, 像是壓扁了的版本, 吃起來有肉香, 也不會追求很彈牙的口感, 味道相對天然.蔥油雞的蔥油份量澎湃, 而且薑粒夠多, 味道調得不錯, 但是雞件本身口感一般, 沒有太多雞味, 雪藏味也頗為明顯, 用蔥油來蓋過沒有太多問題, 但在處理上要注意了.

2024-06-03 816 views
聽朋友講呢間餐廳長期排長龍,今日離遠見到唔洗排隊就衝過去,原來都要等一陣位,好彩都係10分鐘左右就入座。係等位期間睇睇到底係食咩嘢咁把炮可以咁多人排隊,見到係港式嘅粉麵,豬雜似乎係鋪頭都出名但由於本人唔係所有豬雜都食,所以就無揀。見餐牌上面醉雞都有手指公係隔離,於是乎就揀咗個醉雞撈麵,撈麵係聲稱用豬油撈。入座後就落單,上菜速度都好快,醉雞分量都算多,撈麵好香,而撈麵另外仲跟咗碗湯添,本來以為碗湯係普通比人濕下嘴,點知一飲就係胡椒湯底嘅湯,又甜又辣好惹味!好飲到我下次食會想叫湯麵。醉雞面頭個層無掂到汁就無乜味,要浸返落去先食到醉雞味,雞唔算特別滑但有雞味,可能始終唔係主打菜,整體只係一般般。撈麵味道唔算超濃但係有豬油香嘅,加埋鋪頭特制辣椒油就豐富啲,但由於佢麵係只有油麵揀,個人比較喜好粗麵,所以未到十分滿意。整體其實味道唔差,只係下次再食會自選湯麵,感覺上選擇更開心滿足!

2024-05-01 1104 views
真係失覺晒嘞,原來呢家店全港已有六家分店,我竟然未聞大名添!它大字標題推介胡椒湯底,與爆汁牛肉餅,我覺得颇特别於是試試。另一特别,是可以叫:銀針粉。於是我要了,胡椒湯,銀針粉,牛肉餅,鱼皮餃。合共 ¥48。胡椒湯不错。牛肉餅其實與牛丸差不多,故弄玄虚之馬!但也不錯!銀針粉,有新鲜感,但其實跟吃米線頗類似。份量 OK, 收 $48 也合理,皇后大道東是貴租地段。店内也很整潔,座位不太逼。我加了辣椒油与辣菜脯,哇!原來是非常辣的。現今罕有咁勁辣的,恍惚回到了 30 年前!結果,太辣,我要了一瓶菊花茶。 $12。竟然是非常深颜色的菊花茶!這也是古風。也算是 古早味!

另一特别,是可以叫:銀針粉。

於是我要了,胡椒湯,銀針粉,牛肉餅,鱼皮餃。合共 ¥48。

2024-05-01
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2024-03-08 1281 views
已經連續兩次畀錯我。因為唔想食辣,特地+3蚊轉清湯,結果次次都系畀我胡椒湯底。上次我投訴openrice,結果打過來電話講退3蚊抑或下次免費轉清湯。呢個唔系3蚊問題,系辣到成個餐完全唔得食。呢次專登返回店鋪換,竟然唔系重新做一份畀我,而系將原嚟嗰份倒掉胡椒湯底,加入清湯。結果仲系有辣味。因為上次嘅經驗,呢次攞餐時特登check佐收據明細,結果收據寫豬骨清湯,但實際系胡椒湯底。以前呢舖頭胡椒湯底冇而家咁辣我和同事間中都會幫襯,後尾因為量少同事食唔飽,就只有我幫襯。但呢兩次體驗真系太讓人失望。
TakeAway
2024-02-24 1053 views
之前要成日排好耐先有得食,今次去灣仔試吓。保持到水準,叫咗細豬什銀針粉,最愛,胡椒湯,夠勁,驅風一流,又夠味,豬什無臭味,唔太老。蠔仔泡飯芫荽味重,正呀,大大粒蠔,嫩細冇沙。價錢合理。
之前要成日排好耐先有得食,今次去灣仔試吓。
蠔仔泡飯芫荽味重,正呀,大大粒蠔,嫩細冇沙。
價錢合理。
2024-02-24 921 views
2/5裝修有特色,座位空間也足夠,乾淨企理。醉雞先到,淡淡嘅甜味,酒味唔重,唔太香。雞皮爽滑,但係雞肉爭小小。胡椒豬肚湯,胡椒味超級重,個人認為過火咗少少。豬雜類都偏乾身,豬油唔太香。自家五花茶少甜好飲,菜莆辣勁十足也非常好食。
2/5
裝修有特色,座位空間也足夠,乾淨企理。

自家五花茶少甜好飲,菜莆辣勁十足也非常好食。
2023-12-11 1521 views
成日食港式粉麵,今日轉轉新口味!🔸豬什銀針粉胡椒湯底非常濃郁,少少胡椒,天氣涼涼哋非常合適!豬什新鮮乾淨,烹調剛剛好,唔會柴實👍🏻🔸上湯白蘿蔔蘿蔔非常清甜,配上胡椒湯底perfect!個人覺得如果下次嘗試撈麵嘅時候,可以再配搭上湯蘿蔔,咁就可以又有撈麵,又有啲湯暖胃~🔸花雕醉雞雞件非常入味,亦都唔會太過肥膩👍🏻總括🔹經常食港式雲吞麵的話,想轉轉口味可以一試潮式胡椒湯底粉麵!小食都有唔少款式,下次再試招牌墨魚頭~
成日食港式粉麵,今日轉轉新口味!

🔸豬什銀針粉

🔸上湯白蘿蔔

🔸花雕醉雞
雞件非常入味,亦都唔會太過肥膩👍🏻

好搞笑地明明間本店係開喺灣仔,因為咩會有元朗呢個招牌呢?原來元朗合隆潮州粉麵招牌寫住「元朗合隆」,是潮州人老闆為紀念爸爸當年50年代喺元朗開辦的合隆冰室😆 大家千祈唔好去錯元朗揾嚟食主打嘅豬雜麵一碗有勁多款式,每一個部位都有唔同嘅滋味。而且全部都清得好乾淨無異味,好有心而個暖心暖胃辛香惹味白胡椒湯底正不特只,食嗰時記得要加埋勁正嘅辣菜脯同香到不得之了嘅潮州辣椒油。好香又辛辣🥵越食越刺激!脆門鱔魚皮同平時一般魚皮比厚身好多,油香豐富,香脆嘅魚皮索咗湯之後個口感更一流佢哋完全無一般中式粉麵舖油冧冧,地下滑潺潺嘅感覺!連個筷子筒都係爽身,可見清潔做得好足,呢點好值得欣賞呀👍
豬雜麵

脆門鱔魚皮
2023-11-13
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
豬雜麵
脆門鱔魚皮