2021-04-04 238 views
今日本來預備去何文田cafe坐下享受下呢個復活節假期,點知度度都人山人海,唯有下次有緣再去。行行下肚餓就諗住是但搵一間餐廳食個小食啦,見到呢間成日排晒長龍既米榮冰室竟然唔洗排,咁當然就想試一試啦。入去時都跟足晒防疫措施,感覺比人幾良好。因為夜晚仲約左朋友開餐,於是點左個xo醬五香肉丁炒出前一丁麵啦,佢地上菜都算幾快手,點完餐10分鐘唔洗就上枱。野食方面都唔馬虎,肉丁足料,xo醬都落唔少,份量足足兩個麵底咁多,最緊要炒得乾身同夠鑊氣夠香,茶餐廳黎講算係幾唔錯,價錢$55蚊包凍飲都ok,下次經過會想再試埋其他野食😋

Xo醬五香肉丁炒出前一丁
2021-04-03
Xo醬五香肉丁炒出前一丁
2021-03-23 434 views
平日早上11點左右,唔洗等位。安排左坐卡位,因為疫情關係 所以有板隔開。早餐選擇多,基本上港式早餐都齊。叫左沙嗲牛肉麵配炒滑蛋 牛油方包,飲品凍熱同價。滑蛋炒到好靚,完全唔老。另外沙嗲牛肉幾濃味,單食會偏咸,配公仔麵岩岩好。埋單$33,對比其他茶餐廳,呢間早餐唔錯。
埋單$33,對比其他茶餐廳,呢間早餐唔錯。
2021-03-23
Type of Meal
Breakfast
2021-03-21 254 views
同朋友行行吓街,都想搵個地方坐低飲吓嘢食少少野!唔使多介紹,食下午茶一定係食西多士!呢個牛油西多士算幾好食,入面有花生醬!牛油大大件,完全有好香嘅牛油味,西多士唔算好油膩,不過上枱嘅時候唔算好熱,所以食落嘅時候冇咁過癮!呢份西多士如果係諗住飽肚食嘅話都可以!但係如果諗住係嘆吓下午茶嘅話,真係爭少少。唔算特別吸引,但係以呢個價錢來講,都已經算係咁!環境: 6/10食物:4/10服務:6/10性價比:6/10
同朋友行行吓街,都想搵個地方坐低飲吓嘢食少少野!
唔使多介紹,食下午茶一定係食西多士!

呢個牛油西多士算幾好食,入面有花生醬!

呢份西多士如果係諗住飽肚食嘅話都可以!
但係如果諗住係嘆吓下午茶嘅話,真係爭少少。
唔算特別吸引,但係以呢個價錢來講,都已經算係咁!

環境: 6/10
食物:4/10
服務:6/10
性價比:6/10
2021-03-06 388 views
近年沙嗲牛肉麵比人炒得好熱,有見及此,我都開始留意。見到呢間餐廳有出煲仔沙嗲牛肉麵,梗係入去試吓啦。碗麵沙嗲味好濃郁,份量亦都好十足,再點埋枝可樂,簡直就一流既享受,推薦大家去試一試,過吓引同場見到其他食客既菜,份量十足,加上價錢大眾化,大約由30-60不等,對於一眾窮忙族既香港人而言,呢間餐廳係非常唔錯既選擇!名副其實入大件夾抵食!得別推介佢既常餐、奄列同煲仔飯比大家,相信係份量上面唔會令大家失望!

已經係第二次去食光榮嘅沙嗲煲仔麵 真係超好味😋😋😋😋沙嗲汁好濃好香~之前去過慈雲山另一間好出名嘅茶餐廳食煲仔麵 但係光榮呢個真係好食好多同埋抵好多🤩🤩🤩佢個煲仔麵有兩個選擇 一個係配金菇,另外一個係配窩蛋,雖然金菇好似抵食啲,不過個人認為窩蛋撈埋個沙嗲汁真係好正😋同埋建議如果兩個人一齊去食嘅話,唔好兩個都叫煲仔麵,會有啲太漏~如果唔介意share黎食嘅話,一個叫煲仔麵,一個叫普通常餐個沙嗲牛一丁,真係絕配!順帶一提如果唔想食太漏,其實光榮本身個沙嗲牛一丁都好好味😋😋(暫時試過咁多間光榮都係覺得旺角嗰間最好食!)
沙嗲煲仔麵
沙嗲煲仔麵
2021-03-06 690 views
今日行過旺角,又想平平地食個午飯。經過光榮冰室,我就諗都唔使諗,行咗入去 入到去見到好多人幫襯,證明呢間店舖好受歡迎望一望餐牌,選擇非常之多,又有經濟實惠嘅碟頭飯,又有傳統嘅煲仔飯,一時之間都唔知點揀落手😆😆 最後我望見餐牌第一個就係叉燒炒蛋飯,我心諗放咗第一個位置一定有佢原因。所以就隨心咁叫咗一份☝🏼嚟到之後,我嘅自然反應係: 有無咁抵食呀............😍😍首先睇吓個賣相,成碟都係叉燒炒蛋,完全遮住下面啲飯🤤🤤 而且炒蛋同每塊叉燒都合二為一,加上少少豉油,顏色相當吸引。一入口,炒蛋嫩滑,叉燒肥瘦適中,選料可以話係上品👍🏼👍🏼加埋杯凍檸茶都只係大約$50😻😻仲有一次,有個食客要去銀行㩒錢,個收銀員同佢講”唔緊要,慢慢黎! 我地信得過你!!” 當年個食客最後都有返番轉頭俾錢。由此可見,食客同餐廳員工都有好高嘅質素🙌🏼🙌🏼 估唔到食一餐飯,都可以體現到人與人之間應有嘅信任同高尚嘅情操👍🏼👍🏼咁好嘅餐廳,絕對足夠我哋一試再試如果一次都未食過,你唔係唔試呀嘛😏?!?
入到去見到好多人幫襯,證明呢間店舖好受歡迎

加埋杯凍檸茶都只係大約$50
😻😻

咁好嘅餐廳,絕對足夠我哋一試再試

如果一次都未食過,你唔係唔試呀嘛😏?!?
2021-02-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2021-03-02 347 views
生滾煲仔金菇沙嗲牛麵🍜$46又係睇到沙嗲牛肉關注組🤣結果忍唔住,就走咗去試😏呢個的確係幾啱我口味😋滾住上枱,望住覺得好自癒😎個湯底真係好濃郁😆絕對係關注組所講嘅洗腎系列🥸湯汁掛到麵,味道亦都啱啱好😇而且牛肉都多,仲要夠厚身🤤整體而言,我係幾鍾意😍個餐連飲品,冷熱同價😇注意⚠️暫時只於旺角及荃灣店😆十一時半後供應,只限堂食,不設外賣🥸光榮冰室 (鴻威大厦) (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大厦地下12-13號舖
生滾煲仔金菇沙嗲牛麵🍜$46

又係睇到沙嗲牛肉關注組🤣
結果忍唔住,就走咗去試😏
呢個的確係幾啱我口味😋
滾住上枱,望住覺得好自癒😎

個湯底真係好濃郁😆
絕對係關注組所講嘅洗腎系列🥸
湯汁掛到麵,味道亦都啱啱好😇

而且牛肉都多,仲要夠厚身🤤
整體而言,我係幾鍾意😍
個餐連飲品,冷熱同價😇

注意⚠️
暫時只於旺角及荃灣店😆
十一時半後供應,只限堂食,不設外賣🥸

光榮冰室 (鴻威大厦) (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大厦地下12-13號舖
2021-02-20 267 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗旺角調查呢間冰室🥩🍜沙嗲牛肉煲仔麵 $46📸表示喺茶餐廳或者冰室食沙嗲牛麵係好普遍,但個麵用砂煲煮完再原個上枱就比較少見,好期待個麵用砂煲煮會有咩分別🤔🙋🏻‍♂️表示一碗沙嗲牛肉麵,沙嗲絕對係成個麵嘅精髓,呢碗麵個沙嗲汁好多,仲要好杰身,味道非常香濃,好似食緊撈麵咁,加上個麵用砂煲嚟煮,食落有陣陣焦香,好惹味📈吃貨指數😋好味度 7/10🔙返啅度 7.5/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗旺角調查呢間冰室
🥩🍜沙嗲牛肉煲仔麵 $46

📈吃貨指數
😋好味度 7/10
🔙返啅度 7.5/10
2021-02-02 391 views
開心樂園餐$55+咖喱牛腩飯$48評分:上癮程度:⭐️⭐️⭐️(唔可以成日食,會變肥妹仔)美味程度:⭐️⭐️⭐️外貌程度:⭐️⭐️⭐️價錢低食:⭐️⭐️⭐️⭐️(碟頭飯價錢)
開心樂園餐$55+咖喱牛腩飯$48

評分:
上癮程度:⭐️⭐️⭐️(唔可以成日食,會變肥妹仔)
美味程度:⭐️⭐️⭐️
外貌程度:⭐️⭐️⭐️
價錢低食:⭐️⭐️⭐️⭐️(碟頭飯價錢)

2021-02-02 301 views
幫襯光榮係情意結,懷念茶餐廳味道,今次叫臘味煲仔飯外賣,加8蚊送埋煲仔,煲仔係傳統瓦煲仔 ,梗係加錢換啦咁開心😂 裡面有1條臘腸、1條潤腸、1件臘肉和一件臘鴨,個人比軟喜歡臘腸潤腸,都好好味,係個豉油唔夠甜同咸咗d😞煲仔豉油要杰杰地甜甜地先好味,不過喺屋企可以食到瓦煲煲仔飯已經好開心啦🤭可能當日係假期應該太多客叫呢款,所以等咗1個鍾,好彩喺屋企等,而且好味嘅等下都無妨😁用錫紙包住送到嚟仲熱辣辣添~

臘味煲仔飯
Delivery
臘味煲仔飯
知道喜歡的「光榮冰室」新推出了「生滾煲仔沙嗲金菇牛肉麵」($46連冷或熱飲),在這北風凛烈的寒冬中甚為吸引,便在一個午後,趕在晚上六時前前往這冰室的旺角分店幫襯。下午五時左右,來到這冰室門外,前面已有數人在等,大約過了十分鐘,當我可以入內用膳的時候,跟在我後面,趕在晚上六時前堂食的客人,已有接近二十人了。也是的,要是家中沒有晚飯吃的話,如果不在六時前舒舒服服地堂食,便要買外賣回家才有得吃了。因為一早已鎖定目標,所以只是花了兩三分鐘,已可下單,過了一會,一窩熱氣騰騰,教人寒意盡消的「生滾煲仔沙嗲金菇牛肉麵」便已送到。這煲上桌時還在冒煙,熱呼呼的「生滾煲仔沙嗲金菇牛肉麵」湯底加入了秘製沙嗲汁,味道濃郁適中,既不過鹹,也不過甜,惹味得很,那些份量不少的沙嗲牛肉,也切得大大件的,口感不差,加上索汁力極強,索滿了美味沙嗲汁的爽滑麵條與金菇,就像是冬日裡的一股熱流,讓人感到份外溫暖。老婆仔的下午茶「生炸大雞髀配沙律」($31)也不錯,即炸雞髀熱辣辣的,雞皮炸得脆,裡面的肉仍嫩滑,港式沙律懷舊得來也好味。在寒冷的天氣裡,吃上一煲熱燙可口,教人心生溫暖的「生滾煲仔沙嗲金菇牛肉麵」,確是甚好。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 生滾煲仔沙嗲金菇牛肉麵
2020-12-19 611 views
繁忙時間唔係等好耐,餐廳忙住做外賣,就算入面有位都唔得閒招呼人入去。上次食雞扒常餐,雞扒同蛋庵列都大過我塊面,蛋庵列有好多火腿。全部野食都好大份,食曬雞扒、蛋同麵包已經超飽,最後差唔多食剩半碟米粉。叉燒炒蛋飯($35)今次試叉燒炒蛋飯,專登叫少飯,今次食得曬!!蛋炒得啱啱好,好滑。叉燒份量好多,有肥有瘦。經典唂咕好少見茶餐廳有唂咕,貪新奇想試下咩黎,點知中伏😑😑聞落好香朱古力味,飲落得苦同水味,最後只係飲左兩三啖。

叉燒炒蛋飯($35)

經典唂咕
2020-12-17 341 views
其實就唔係話好好食,但真係抵食大碟又快上菜!如果唔知食咩又唔想諗去食茶記係一個唔錯嘅選擇!但環境位置就好一般,旺角同尖沙咀位置都好逼。反而深井就坐得舒服啲闊啲!而啲員工態度都真係一時時一間間⋯時好時壞!但食得茶記都唔好預有幾好服務!
其實就唔係話好好食,
但真係抵食大碟又快上菜!
如果唔知食咩又唔想諗去食茶記係一個唔錯嘅選擇!
但環境位置就好一般,旺角同尖沙咀位置都好逼。
反而深井就坐得舒服啲闊啲!
點餐時候有個帶眼鏡嘅男職員幫我落單,我話要蔥油雞扒三眼蛋飯,可能我帶口罩講野佢聽唔清楚。之後我睇到張單寫左普通蔥油雞扒飯(B餐),我就同佢講番我係要蔥油雞扒三眼蛋飯(E餐)。佢話我頭先叫蔥油雞扒飯。我話我想要蔥油雞扒三眼蛋飯。佢話B餐都係蔥油雞扒飯。我就唔係好明點解佢唔明我其實只係想叫佢轉番做E餐姐。咁我講多次我想要蔥油雞扒三眼蛋飯,佢先好不滿咁拎走張單去改。我都係想食個飯姐,唔明點解要受氣。其他女職員就nice嘅。係呢個哥哥仔唔知做乜咁燥。食物就普通水準啦,份量足料嘅,男仔都好夠食。不過三眼蛋就有一隻變左熟蛋。雞扒就似係炸嘅,皮好脆但係啲肉就有啲老。凍檸茶就放低嘅時候都已經無冰咁濟。杯野係室溫嘅。期望質素可以有改善啦,我都希望多啲有質素嘅黄店不負香港人嘅支持。

2020-11-07 530 views
好大個黃店光環😇一個飯有好多條不知明既毛🤯,望落去好似幾好,不過食落無咩味。咖哩就係普通茶記咖哩無咩味😂開心浩園,下面係炸豬扒+三個蛋有驚喜既咸檸水,係好飲既
好大個黃店光環😇
咖哩牛腩

開心浩園

開心浩園,下面係炸豬扒+三個蛋
咸檸水

有驚喜既咸檸水,係好飲既