放假晏晝飲茶飲得多第一次飲夜茶🫖估唔到都咁多人嚟食點心,嘆下一盅兩件茶居keep住座無虛席,等咗一陣就有位置茶錢$6,價錢大眾化,唔使加一好抵!同一般酒樓嘅菜單差不多蝦餃、燒賣、牛肉球、珍珠雞、排骨、腸粉蒸飯、叉燒包,流沙包等等有點心拼盤,賣相精緻各款點心各二件,啱曬兩個人食啊!蝦餃出色🥢皮薄餡料多,蝦肉爽口彈牙由於菜苗餃賣哂,師傅用鮑魚燒賣取替🤤鮮蝦燒賣同鮑魚燒賣都好爽口即叫即蒸~熱辣辣黑金流沙包餡料十足!咬一啖流沙用曬出嚟😜叉燒包白雪雪~包身軟硬度適中,叉燒甜甜地,好食!峰巢糕感覺好似黑糖糕,做甜品一流🥢蒸飯雖然只系$30一盅,但份量都好多叫咗鳳爪排骨飯同北菇滑雞飯加埋豉油,暖笠笠好正啊😋原只鮮蝦腸皮薄餡靚腸粉皮滑身,包著大大粒蝦肉!鮮蝦腐皮卷即叫既炸,唔會太過油膩腐皮脆卜卜,好滋味!仲有咁多款點心,星期日仲要24小時營業🫖下次再試下其他先🥢
放假晏晝飲茶飲得多
第一次飲夜茶🫖估唔到都咁多人嚟食點心,嘆下一盅兩件

茶居keep住座無虛席,等咗一陣就有位置
茶錢$6,價錢大眾化,唔使加一好抵!
同一般酒樓嘅菜單差不多

有點心拼盤,賣相精緻
各款點心各二件,啱曬兩個人食啊!

蝦餃出色🥢皮薄餡料多,蝦肉爽口彈牙

由於菜苗餃賣哂,師傅用鮑魚燒賣取替🤤
鮮蝦燒賣同鮑魚燒賣都好爽口
即叫即蒸~熱辣辣

黑金流沙包餡料十足!咬一啖流沙用曬出嚟😜
叉燒包白雪雪~包身軟硬度適中,叉燒甜甜地,好食!

峰巢糕感覺好似黑糖糕,做甜品一流🥢

蒸飯雖然只系$30一盅,但份量都好多
叫咗鳳爪排骨飯同北菇滑雞飯
加埋豉油,暖笠笠好正啊😋

原只鮮蝦腸皮薄餡靚

腸粉皮滑身,包著大大粒蝦肉!

鮮蝦腐皮卷即叫既炸,唔會太過油膩
腐皮脆卜卜,好滋味!

仲有咁多款點心,星期日仲要24小時營業🫖
下次再試下其他先🥢

位於屯門虹橋既一間細細小店,以精緻嘅點心而聞名。雖然位置唔算顯眼,不過一踏入店內,你會發現呢度充斥住濃厚嘅傳統氣息,每一款點心都係即叫即製,值得支持下架~.Remark: $6/位茶芥.凝香蝦餃皇 $32第一啖就可以感受到薄透嘅餃皮,包裹住飽滿鮮甜嘅蝦肉,蝦肉嘅彈牙口感加上鮮美嘅味道,仲有餃子外層嘅澄粉皮都好有嚼勁,又吾會搶走蝦肉嘅風頭.鮑魚燒賣皇 $38賣相精美之餘,更重要嘅係口感同味道都好出眾。燒賣內嘅豬肉鮮嫩多汁,而頂上嘅鮑魚更加增添咗呢道點心嘅高貴滋味.鮮蝦菜苗餃 $32同蝦餃唔同嘅係,呢款點心加入咗鮮嫩嘅菜苗,蝦肉嘅鮮味同菜苗嘅清新喺口中交織出一種平衡嘅美味。餃子皮薄而煙韌,整體口感輕盈而不失豐富感.鳳爪排骨飯 $30無疑係一道充滿家常味嘅美食。鳳爪同排骨經過長時間燉煮,肉質酥軟,醬汁入味但唔過鹹,搭配下層吸滿醬汁嘅米飯,好正.北菇滑雞飯 $30滑嫩嘅雞肉同香濃嘅北菇配合得岩岩好,米飯吸收咗北菇嘅濃郁香氣,喺味道同口感上都令我幾滿意.蒜蓉蝦春卷 $30春卷外皮炸得酥脆,內裡嘅蝦肉滑嫩,仲有一D蒜蓉嘅香氣滲透其中,啖啖都係酥脆同滑嫩嘅雙重享受.椰香炸饅頭 $22外層嘅饅頭炸得金

Remark: $6/位茶芥

凝香蝦餃皇 $32

鮑魚燒賣皇 $38

鮮蝦菜苗餃 $32

鳳爪排骨飯 $30

北菇滑雞飯 $30

蒜蓉蝦春卷 $30

椰香炸饅頭 $22
外層嘅饅頭炸得金黃酥脆,咬落去係滿滿嘅椰香同軟糯嘅內餡

椰皇桃膠雙皮奶 $56
呢道凍甜品令整頓餐點畫上咗完美嘅句號。椰香濃郁嘅雙皮奶口感滑順,帶有一絲椰子嘅清香,而桃膠則增添咗甜品嘅層次感,入口即化,係一款非常岩夏日品嚐嘅甜品

無糖可樂 $12 / 枝裝豆漿 $14

Dinner
2024-08-16 172 views
📍 「凝香居」-屯門係裝修之前呢一間舖頭係好古色古香~而家裝修之後,環境大轉變,環境寬敞,餐紙上亦有多款小菜及點心選擇,價錢好合理❣️點心款款精緻而且即叫即蒸🥧✨蜜汁叉燒包叉燒餡料非常入味,而且甜度適中,不會太甜。包子皮薄而有彈性,口感不錯。✨鮮蝦腐皮卷本身以為係蒸,點知原來係炸,食落啖啖都係蝦肉🍤✨凝香蝦餃皇必點之選,保留左傳統的風味,皮薄餡靚。✨鮮蝦燒賣皇大大隻鮮蝦同豐富既蟹籽,非常鮮甜,燒賣皮薄而有彈性,豬肉同蝦比例適中。✨北菇棉花雞精粹是把炸過的魚肚配上雞件蒸熟,然而令魚肚吸盡雞油,充滿雞汁魚肚的鮮味可口。✨鳳爪排骨飯"鳳爪排骨盅飯"正宗本土味道,米飯軟硬及濕潤度剛好,滲入了排骨和鳳爪的肉汁及油脂,再加上甜甜的鼓油,特別滋味。✨蜜汁叉燒腸外皮鬆軟,係布拉腸粉皮,叉燒甜甜地味道一流。✨南北杏青紅蘿蔔燉豬肺湯湯頭非常足料,除了豬肺 、南北杏外,還有瘦肉🐷湯頭濃稠,杏仁香超濃,幼滑鮮味,豬肺亦處理得非常乾淨,沒有怪味,燉得軟綿綿,光是喝那道心機就已很值回票價🐷

📍 「凝香居」-屯門

係裝修之前呢一間舖頭係好古色古香~
點心款款精緻而且即叫即蒸🥧

✨蜜汁叉燒包

✨鮮蝦腐皮卷
本身以為係蒸,點知原來係炸,食落啖啖都係蝦肉🍤

✨凝香蝦餃皇
必點之選,保留左傳統的風味,皮薄餡靚。

✨鮮蝦燒賣皇

✨北菇棉花雞

✨鳳爪排骨飯

✨蜜汁叉燒腸
外皮鬆軟,係布拉腸粉皮,叉燒甜甜地味道一流。

✨南北杏青紅蘿蔔燉豬肺湯
湯頭非常足料,除了豬肺 、南北杏外,還有瘦肉🐷

2024-08-14 176 views
周末與家人飲茶,下午茶時間來到位於屯門虹橋旁我這間茶居,小店店面不大,幸好有避開繁忙時段便不用等待 餐點選擇比一段茶樓要多,除了有一般的點心外,還有燉椰皇等甜品店才有的選擇,亦有砂窩濃湯系列的粉麵 🥢點心拼盤(大 - $82)因為只有2個人,但又想多試幾堤點心,這個拼盤便是個好選擇!蝦餃、燒賣、菜苗餃、蜂巢糕各2件,流沙包、叉燒包各1件,蝦餃、燒賣、菜苗餃不錯正常發揮,流沙包是我最愛的咸蛋味重那款💛 叉燒包的包皮夠鬆軟亦有粒粒叉燒,蜂巢糕質感煙韌帶點紅棗的香味 🦑咖喱魷魚($38)咖哩味香、魷魚爽口、豆腐泡吸了咖喱汁好味 🥢香芋千絲酥($22)脆炸千絲包著香甜芋泥,非常邪惡 🍤原隻鮮蝦腸($30)蝦仁彈牙、腸粉皮厚身軟滑 🥒涼伴青瓜($24)因天氣太熱,所以來個青瓜開開胃 🥬生菜($22)非常新鮮翠綠 🥥椰盅燕窩雙皮奶($56)椰香奶味重且香甜🥰燕窩份量給得也不少 *茶茗$6/位,無加一服務費

🥢點心拼盤(大 - $82)

🦑咖喱魷魚($38)

咖哩味香、魷魚爽口、豆腐泡吸了咖喱汁好味

🥢香芋千絲酥($22)

脆炸千絲包著香甜芋泥,非常邪惡

🍤原隻鮮蝦腸($30)

蝦仁彈牙、腸粉皮厚身軟滑

🥒涼伴青瓜($24)

因天氣太熱,所以來個青瓜開開胃

🥬生菜($22)

非常新鮮翠綠

🥥椰盅燕窩雙皮奶($56)

椰香奶味重且香甜🥰燕窩份量給得也不少

• 咖喱魷魚
  • 香芋千絲酥
  • 椰盅燕窩雙皮奶
2024-08-07 202 views
🐯👩🏻‍🦰一收工又俾咗個難題我,話好想食點心,好彩我都有兩手準備😤凝香居位於屯門紅橋,專門係做各式各樣嘅精緻點心。率先試咗佢哋嘅招牌點心拼盤 (大)拼盤裡面包括咗各式經典點心,鮮蝦燒賣、蝦餃皇、鮮蝦菜苗餃、蜜糖蜂巢糕、黑金流沙包、密汗水叉燒包,拼盤既裝飾精緻,每樣點心都份量適中,最岩選擇困難症既大家🤣🤣🤣鮮蝦腐皮卷🍤蝦肉鮮甜多汁,配埋香脆可口嘅腐皮,再點埋喼汁👍🏻脆炸鮮奶🥛令人驚喜,外層酥脆,入口即溶,奶香四溢。口水雞髀🍗雞肉多汁,配料同煮法都好心水,口水味味道適中,唔錯既小食精選原隻鮮蝦腸|蔥花炸兩腸蝦肉爽滑,腸粉皮薄,食落唔會成口粉,而炸兩方面佢嘅油炸鬼同我平時食嘢唔同,食落有啲似餅乾🤣🤣但係鍾意食腸粉嘅可以一試椰皇桃膠雙皮奶🥥桃膠嘅份量都好足夠,雙皮奶加埋新鮮嘅椰皇,食落清新回頭率: 70%總括黎講,凝香居嘅菜式用心程度足,如果喺屯門夜晚想食點心,絕對係一個唔錯嘅選擇,又可以保住個膝頭😌

點心拼盤 (大)

鮮蝦腐皮卷🍤

蝦肉鮮甜多汁,配埋香脆可口嘅腐皮,再點埋喼汁👍🏻

脆炸鮮奶🥛

令人驚喜,外層酥脆,入口即溶,奶香四溢。

口水雞髀🍗

原隻鮮蝦腸|蔥花炸兩腸

椰皇桃膠雙皮奶🥥

桃膠嘅份量都好足夠,雙皮奶加埋新鮮嘅椰皇,食落清新

回頭率: 70%

2024-07-06 229 views
腸粉新鮮即整,點心都好食!坐位坐得舒服!夠冷氣!環境新淨!流沙包整得好,真係流心,好食!只係出面排隊有d熱。。。價錢合理!新裝修後新臉孔新作風!會再次光臨試食其他點心!
腸粉新鮮即整,點心都好食!坐位坐得舒服!夠冷氣!環境新淨!
流沙包整得好,真係流心,好食!
只係出面排隊有d熱。。。
價錢合理!新裝修後新臉孔新作風!會再次光臨試食其他點心!
2024-07-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 點心併盤
  • 牛肉腸
  • 梅菜肉餅飯
  • 黑金流沙包
  • 鮮蝦菜苗餃
8點35分喺熊貓落單自取,系統顯示8點55分可以拎,最後9點5先拎到,比原定時間等多半個鐘。現場食客唔算多,亦無新客人入座。我嗌咗4個點心,由落單到拎得足足用咗50分鐘。系統顯示嘅時間唔係餐廳揀,呢樣我理解,但有冇可能要等多半個鐘?我8點50分到達,職員淨係講未整好,冇提醒我有排等,咁我自然覺得係我早咗5分鐘到,要等一陣。等到9點3嘅時間,我忍唔住追問一次,職員答仲有3分鐘,最後係10分鐘。拎餐嘅時候連一句唔好意思都冇。建議大家有極充裕時間先好幫襯。
建議大家有極充裕時間先好幫襯。
2024-06-29
TakeAway
$100 (Dinner)
2024-05-09 334 views
早前喺外賣平台叫咗外賣自取,之後到舖頭想攞外賣之後約30分鐘左右就到達,當時見到舖頭鎖咗門,諗住可能職員行開咗所以就喺舖頭外面等咗足足15分鐘之後見到餐廳入面有一個女職員慢條斯理咁過嚟開門,之後就叫我入舖頭我都仲未開口問吓個外賣準備成點,個女職員就話:「就咁企出面,根本唔知你想點」語氣態度非常之差,想問吓你反鎖咗自己喺餐廳入面客人點樣入嚟呢?於是我只係問咗一句「請問外賣係咪可以攞得?」呢一位女職員再答我一句「識唔識得自己睇?」就係單單呢一件事,絕對唔會再光顧凝香居!服務態度同環境係極差極惡劣!從來未見過未聽過有一間餐廳會咁樣同客人講嘢,唔想再有其他人受呢啲氣!
早前喺外賣平台叫咗外賣自取,之後到舖頭想攞外賣
於是我只係問咗一句「請問外賣係咪可以攞得?」
呢一位女職員再答我一句「識唔識得自己睇?」
TakeAway
2024-02-03 445 views
今次黎到凝香居呢個茶居飲夜茶,簡直係開心到爆炸💥!首先炸到脆卜卜嘅椰香炸饅頭,拎起黎仲滴緊油,外皮香脆內裡軟綿,哥哥啲煉奶一淋,簡直係甜得嚟又唔膩口🥰。再講吓個醬皇金錢肚,入口彈牙咂醬,簡直係滋味呀!再黎就係香煎蘿蔔糕,邊煎到金黃又唔過火,食落去爽口又有蘿蔔嘅自然甜味。窩蛋牛肉飯啱曬哂我呢啲愛食嘅人,蒸得剛剛好,牛肉味濃郁,啖啖肉感覺好滿足💪。最後嚟個蛋散,叫完之後熱辣辣送上枱,外皮鬆軟得黎炸得好香,一咬落去簡直係幸福溢出黎!今晚嚟飲夜茶,真係食得好開心,凝香居絕對係滿足晚夜吓嘴的好去處,各位食客,唔試就真係遜色喇!🌙🍜🥢
2024-01-01 419 views
食到一肚火 店員對人一d 基本尊重都冇 女店員 全程西面,講飲咩茶講左三次先聽到,埋單個陣話俾八達通,佢自己係個邊撳手機,放部八達通機離我地成尺遠,完成唔知係咪可以拍得機, 乜都冇講, 無啦啦窒一聲, 問我地做咩唔嘟,超無禮貌, 單又無張,價錢又唔知亦唔講一聲, 無啦啦聲大大講一聲: 嘟啦! 無端端食餐飯比個錢要睇人面色 世界級店員野食中規中矩 價錢唔算貴,以前間唔中有幫襯下 , 之前d 店員都冇乜特別 冇乜服務但唔會令人受氣/ 唔舒服第一次見到果個 態度 惡劣既女士以後都唔想再幫襯 唔想飲個茶都要受氣如果凝香居老細你見到大家既食評希望你可以處理下貴 店既員工態度環境唔算乾淨 心情全破壞
食到一肚火 店員對人一d 基本尊重都冇
女店員 全程西面,講飲咩茶講左三次先聽到,
無端端食餐飯比個錢要睇人面色 世界級店員

第一次見到果個 態度 惡劣既女士
以後都唔想再幫襯 唔想飲個茶都要受氣

環境唔算乾淨 心情全破壞
2023-12-18
$100 (Dinner)
2023-12-11 305 views
進咗間鋪,空氣中隱隱飄嚟鹹香味,真係好惹味!🍢🐟 我地頭盤就揀咗個蒜香蒸凤爪🐾,一上桌就聞到陣陣嘅蒜香,凤爪肉質鬆軟得嚟又入味!跟住嚟咗個宮保雞丁,辣香味十足,啖啖肉超滿足!不過講真,最正嘅係皮蛋瘦肉粥,粥底滑到無朋友,粒粒瘦肉鮮嫩彈牙,皮蛋嘅醇香仲喺口腔久久不散。佢地嘅糯米雞都幾得意,糯米飯口感糯而唔膩,餡料豐富,食得出係用心煮。好彩最後留咗啲位試咗個雪山流沙包,個流沙濃郁得嚟又唔會過甜,包皮軟熟,真係撈到寶咁!🥢🥟 總體黎講,呢度嘅食物啱曬愛食又唔想費太多銀碼嘅食家。下次同啲朋友仲要再嚟捧捧場!
2023-11-12 335 views
晏昼食饭,好耐没去凝香居吃点心了,便去吃一次。没想到店里多了一位服务态度极差的店员。她看上去大概五十岁,先是装作听不到客人“唔该”,也无视客人举手示意。我们这一台的菜单纸都是旁边桌热心的客人帮忙给的,真心谢谢她。後来又装作听不懂国语,还是旁边桌热心友善的客人帮忙把店员装作听不懂的国语翻译成广东话,再次感谢她。结果买单的时候,这位店员突然国语进步神速,不仅能听懂还可以用国语和我们对话了呢!这样的店员真的很赶客,以後不会再帮衬了。
这样的店员真的很赶客,以後不会再帮衬了。
2023-09-16 443 views
食物味道不錯不失。重點想講講,有一位「呀姐/呀姨」既職員(一定唔係後生女既樣與年紀),我家人同佢講「隻碗污糟,換個碗唔該」,呢位一定唔係後生女既女職員答:「啲碗都唔係我洗喎!」。。。哦。。雖然有換過隻碗,但佢呢個回應確實在令顧客的我們感到很不愉快。到交落單紙時,我都有禮貌講聲「唔該呀姨」,位女職員當場大大聲話:「呀姨!??!」,之後好唔情願接過張落單紙。其實你個樣真係唔係後生女既樣,睇落又年長過我,叫你一聲呀姨,你可以禮貌示意舉例其他稱呼,而唔係甘樣黑口黑面對住客人。再者 餐廳冷氣機滴水十分嚴重。除左我坐既枱,滴落枱上同食物外,其他位置都有滴水情況,但我唔想再同呢位呀姨有交流啦,我怕我爆粗🙂🙂其他職員都十分良好,但一粒老鼠屎就可以令成間餐廳形象唔好。因為呢粒老鼠屎,我唔會再受氣地再去光顧。嗯。。唯有講句,祝生意好呀🙂⋯⋯
食物味道不錯不失。

其他職員都十分良好,但一粒老鼠屎就可以令成間餐廳形象唔好。

因為呢粒老鼠屎,我唔會再受氣地再去光顧。
嗯。。唯有講句,祝生意好呀🙂⋯⋯
2023-08-30 347 views
#搞串個pantry有時大家會想飲夜茶🫖,或者係凌晨🌙去飲茶食啲點心🥟。今次就喺#屯門 見到有一間通宵營業🕰️嘅點心舖,滿足晒所有夜貓人士🥱,可以係深宵時分食到熱辣辣🔥嘅點心。呢度茶芥每位收$5 ,同大部份點心舖嘅價錢差唔多🫶🏻。點心我哋就嗌咗🟢薑蔥牛柏葉($28)、🟡蒜蓉蝦春卷($28)、🟠鮑魚燒賣皇($34)、⚪️胡椒鹹菜豬肚($40)、🟤北菇滑雞飯($27)、🟣榴槤千絲酥($20)、🟠懷舊鬆化蛋散($20)。論價錢嘅話都算幾平💰,食物質素就普普通通,比較推薦鮑魚燒賣皇💕、薑蔥牛柏葉😝、胡椒鹹菜豬肚、榴槤千絲酥🤩。燒賣除咗上面放咗隻細鮑魚之外,燒賣入面本身都有蝦肉🦐!而牛柏葉同埋豬肚,食落口都好腍,好入味🤤。而個榴槤千絲酥,食落口有好濃郁嘅榴槤味。
#搞串個pantry

2023-08-20
Dinner
  • 鮑魚燒賣皇
2023-02-16 1003 views
喺紅橋附近做完嘢,近近哋就嚟呢到食點心好耐之前食過都唔係差初頭見到入面烏燈黑火以為未開門問下男店員營業時間係我哋唔好聽得唔清楚所以再問多次結果呢個男店員好唔耐煩咁答我地揀嘢食剔點心紙嗰陣問佢枱号喺邊度.佢只係用眼神,加手勢令我畀張點心紙佢最後佢走嚟同我講,飲自己嘢唔係問題但係唔好留喺度可能係佢嘅心理陰影我亦都唔介意被提醒但係都希望語氣態度可以好少少.呢度d嘢食真係幾好味,特別係藥膳雞腳但係咁嘅態度超級趕客
喺紅橋附近做完嘢,近近哋就嚟呢到食點心
好耐之前食過都唔係差

初頭見到入面烏燈黑火以為未開門
問下男店員營業時間
係我哋唔好聽得唔清楚所以再問多次
結果呢個男店員好唔耐煩咁答我地

揀嘢食剔點心紙嗰陣
問佢枱号喺邊度.
佢只係用眼神,加手勢令我畀張點心紙佢

最後佢走嚟同我講,飲自己嘢唔係問題
但係唔好留喺度

可能係佢嘅心理陰影
我亦都唔介意被提醒
但係都希望語氣態度可以好少少

呢度d嘢食真係幾好味,特別係藥膳雞腳
但係咁嘅態度超級趕客