2023-05-15 1050 views
最近特別愛食泰菜、馬拉菜之前諗住買外賣但撞正休息,今次特意堂食,就算人多都等😤🥪咖央多 (蛋椰味 / 跟餐+HKD22)必食‼️‼️每枱都必叫嘅小食🫣有得揀要幾多塊牛油同切幾多塊厚身脆口多士夾住滿滿咖央同一小塊牛油,好想叫多份食🤤先牛油香後甜甜咖央,甜而不膩又唔漏,味道啱啱好👍🏻Ps有斑斕同蛋椰味2款選擇🍴馬來椰漿飯配咖喱雞內有花生、銀魚仔、洋蔥、蛋半隻青瓜上黑色一pat係洋蔥,甜甜辣辣又有少少咸咸地幾好食撈飯正🤩雞鎚味道好有層次,一開始較濃香茅味其後甜甜地椰汁味,仲有啲辣辣地,肉質軟軟嫩滑又juice🍗微辣咖喱汁椰汁奶香味濃,撈飯食一流😍咯嫌有點少只有碟底少許,點得雞黎唔夠撈飯🥺🍴海南雞飯 跟 例湯是日例湯青紅蘿蔔,材料一定好足因為好甜好重蜜棗味,而且飲完唔口渴,有家的味道🧡平時食開海南雞都有醬汁跟埋,雖然呢間無但原汁原味一樣正🥰油飯好香味足又唔太油膩,雞有唔少肉質嫩滑雞味重,可惜雞皮較多😅- 跟餐送薏米水,但我地2個都叫特飲 (跟餐半價)🤣🤣☕️黑白咖啡(熱 / 走甜)入口好細滑味濃,走甜都好ok唔苦(本身咖啡甘甜),仔細品嚐下感覺有少少朱古力味🤔🍫鴛鴦美祿 (少甜 / 少冰)我係比個名
最近特別愛食泰菜、馬拉菜
之前諗住買外賣但撞正休息,今次特意堂食,就算人多都等😤

🥪咖央多 (蛋椰味 / 跟餐+HKD22)
必食‼️‼️每枱都必叫嘅小食🫣
有得揀要幾多塊牛油同切幾多塊
Ps有斑斕同蛋椰味2款選擇

🍴馬來椰漿飯配咖喱雞
內有花生、銀魚仔、洋蔥、蛋半隻

🍴海南雞飯 跟 例湯

跟餐送薏米水,但我地2個都叫特飲 (跟餐半價)🤣🤣

☕️黑白咖啡(熱 / 走甜)

🍫鴛鴦美祿 (少甜 / 少冰)
我係比個名吸引住而叫🤣
鴛鴦美祿=黑白咖啡+朱古力
味道幾特別,濃厚朱古力味中有若隱若現咖甘香味🧐咖啡味唔濃但整體口感細滑,冰溶後咖啡味變淡只剩朱古力味

——————

💁🏻‍♀️總結
已經過咗Lunch time估唔到都爆哂,一直keep住有客亦有唔少人買外賣

🥢食物/性價比
食物份量正常又足料,食完都唔覺口渴,2人share埋咖央多人均$80,以午餐黎講性價比👌🏻
ps 見對面客人個肉骨茶又大碗又足料好吸引🫣

🔔服務
以QR Code落單,員工們都好親切有禮,工作效率高出菜快

🌿環境
小店唔大只有4,5張4人枱,店外少許位置亦有2,3張,繁忙時間需要搭枱而且位置狹窄
之前曾經幫襯過一次南香雞飯,今朝一早要同家人去西菁街附近,就順便到位於附近的南香食飯。家人叫咗喇沙海南雞麵,雞肉無雪藏味,而且都幾嫩滑。喇沙湯底都幾濃。我就叫咗巴東牛肉飯,牛肉肉質唔會太韌,肥瘦亦算適中,個汁唔會太辣,好味。另外跟餐加錢要咗2串沙嗲雞肉,雞肉同樣美味,個沙嗲汁亦好好味。凍馬來拉茶,茶味對比港式較為淡啲,不過都算OK。至於餐廳服務方面,整體服務令人滿意,正正亦留意到有唔少客人都係熟客,。

凍馬來拉茶,茶味對比港式較為淡啲,不過都算OK。

2023-04-19
$80 (Lunch)
  • 巴東牛肉飯
  • 喇沙海南雞麵
2023-04-21 420 views
南香雞飯其實聽過好耐,但一直無機會試,終於去開附近,可以去食個BRUNCH! 2點鐘好多個餐都已經賣晒 雞飯: 叫咗白飯,試唔到油飯正唔正中,同店員講要雞胸,嚟到都真係雞胸(唔係間間做到㗎),唔好以為雞胸就一定鞋,佢好滑喎,都夠味! 蛋椰多士: 走咗牛油,多士微溫硬硬哋,加上啲醬凍凍地又淋淋哋,口感幾得意, 夠多醬,但偏甜豬頸肉摻摻面:有油面同米粉,豬頸肉夠晒多!湯底偏淡 凍檸茶正常,都夠濃!係餐廳張枱有啲油,其他都唔錯,係附近可以再食吓

豬頸肉摻摻面:有油面同米粉,豬頸肉夠晒多!湯底偏淡

凍檸茶正常,都夠濃!

係餐廳張枱有啲油,其他都唔錯,係附近可以再食吓
$70 (Lunch)
2023-04-20 338 views
呢間班蘭咖央多士簡直超級好食呀!!!!!!超級香脆嘅麵包,配上斑斕醬同鮮牛油,簡食一啖接一啖,好食到不能形容🙈😎😎😎😎另外佢嘅芽菜雞亦都非常嫩滑,雞嘅份量亦都足夠,爽滑嘅雞皮,配上嫩滑嘅雞肉,超滿足嘅蛋白質😆😆😆
2023-03-23 449 views
叫咗海南雞喇沙,檳城蝦麪,黑咖啡,兩碗麵啲湯底辣到噴火,完全唔係正常人可以食到,杯咖啡苦過廿四味,勉強食到兩啖,頂唔順,大家千祈唔好中伏,伏店,千祈唔好去,千祈唔好去

2023-03-20 343 views
班蘭鮮油咖央多士多士微暖又夠脆,唔算太熱,一上我都快快手食左去,唔脆就唔好食。多士重牛油味,班蘭味唔算話好多,但整體嘅配搭唔錯。有時都會番尋味,專登嚟食依個多士喇沙豬頸肉摻摻麵 摻摻麵姐係米粉同油麵,索哂喇沙湯底,湯底有椰香味。豬頸肉亦都好爽口,肥膏唔算多海南雞摻摻面海南雞份量多又滑嫩,但湯底對我嚟講都幾辣,最後都要用朋友嘅喇沙湯底嚟溝淡佢。2個lunch set 都有薏米水跟埋,薏米水甜甜的,仲有粒粒薏米,唔算太食得辣嘅我都意要係咁飲薏米水嚟止辣
班蘭鮮油咖央多士
喇沙豬頸肉摻摻麵
海南雞摻摻面

2023-03-07 464 views
《巴東牛肉》這份午餐價錢$57 + $3 熱奶茶是茶記價錢,但水準高師傅制作絕對無馬馬虎虎,個汁以多款香料整成似咖哩汁,還帶點酸味食落特別開胃撈飯一流呀!一份有4至5大舊牛肋肉相當抵食。《海南雞飯》海南雞皮脆肉滑,油飯有輕輕的雞油香味道不錯。這間餐廳細細只有 6-8張枱,相信以外賣為主。
巴東牛肉
《巴東牛肉》

《海南雞飯》
2023-02-04
巴東牛肉
2022-11-03 846 views
Lunch一個唔知食乜好,又趕時間想拉個地方快食,見呢間唔洗等位就衝左入去。喇沙豬頸肉摻摻麵$64湯底好香濃,少少辣,豬頸肉大大舊約7-8舊,咬落口感偏韌😥要扯好耐先咬斷,而且要咀嚼好耐,食到牙都攰,味道普通。米粉同油麵份量都多,幾掛汁,豆卜都幾吸味,唔知係咪太多肉既關係,食到一半左右開始覺得有d肥膩😅馬來拉茶+$3跟餐轉熱飲拉茶入口幾香茶味,口感幼滑,但最好襯熱攪拌杯底既奶盡快飲,凍左會結焦,飲落口感亦無咁好。粉麵味道正常,但餸就失色左d,未食過咁厚又韌既豬頸肉😥

喇沙豬頸肉摻摻麵$64

馬來拉茶+$3跟餐轉熱飲

粉麵味道正常,但餸就失色左d,未食過咁厚又韌既豬頸肉😥
📍南香雞飯食過好多次但一直未介紹,呢間就算非繁忙時間都好多人🥹午市50-70蚊就有主菜小食飲品‼️好抵✧ 海南雞飯(跟油飯)$52呢個係我首選!雞肉非常入味同嫩滑,份量剛好~✧ 喇沙豬頸肉摻摻麵 $64豬頸肉望落燒得好靚仲有焦邊,但食落同喇沙個湯底一樣唔算好濃,個人稍嫌佢唔夠味🤣✧ 班蘭鮮油咖央多士 午市套餐+$20我每次都一定會加呢款小食,切開有四舊好抵!每舊嘅咖央醬同牛油份量都好平均,好香好邪惡🥹回頭指數😼4.5/5(食物出色又抵食(≧∇≦)
📍南香雞飯

✧ 海南雞飯(跟油飯)$52
呢個係我首選!雞肉非常入味同嫩滑,份量剛好~

✧ 喇沙豬頸肉摻摻麵 $64

✧ 班蘭鮮油咖央多士 午市套餐+$20

回頭指數😼4.5/5(食物出色又抵食(≧∇≦)
鮮油咖央多
喇沙豬頸肉摻摻麵
鮮油咖央多
2022-09-17 539 views
有日想係元朗食喇沙所以上咗OpenRice睇,發現咗呢間舖頭。已經見到食評好多人話要排隊 大概一點幾兩點去到門口有五至六個人排隊等緊位 我大概等咗5分鐘都冇就入得啦 😆入面嘅座位都算有啲迫😖叫咗咖喱喇沙湯麵無叫摻摻麵,個麵質似係意粉😂 個湯都算OK嘅有應有嘅喇沙味!加咗兩串沙嗲串,味道中上。仲嗌咗海南雞飯,啲雞都算嫩滑。但係附送嘅例湯就有一浸怪味😂 仲叫咗青檸梳打就係普通梳打水+2粒青檸😂整體來講都合格但係如果要我排好耐嘅話我應該唔會再食 (成餐飯有個重點係佢可以走咗個青瓜唔使浪費)
同老婆一齊去食,聽講咖哩好出名就叫左咖哩雞飯,但係咖哩雞飯冇咖哩味,啲雞就鞋颯颯。老婆嗌咗個喇沙麵,但個麵完全唔係馬拉風味,枉稱馬來西亞餐廳,個湯又唔酸又唔甜,淡而無味;熱奶茶嘅茶味唔香。另外通常喇沙應該得一種麵,但佢一碗喇沙入面又有米粉又有麵,我同個店員講,佢話如果要淨係一款麵嘅話要預先同佢講,但個餐牌又冇寫;叫左杯西洋菜蜜,呢杯就正常,應該都好難沖到唔好飲嘅菜蜜。唔會再有下次幫襯,真心懷疑點解會有咁多人讚呢間嘢。

唔會再有下次幫襯,真心懷疑點解會有咁多人讚呢間嘢。
2022-07-23 811 views
南香雞飯都算係👦🏽👧🏻勁早期就幫襯嘅💛店👍🏼咖喱雞飯 $52👧🏻鍾意佢嘅咖喱夠辣😋一碟都有好多雞同薯仔,有成3至4件大大舊雞肉,肉質幾嫩滑同好入味👍🏼斑蘭咖映多士 $22一送上黎即刻食,熱辣辣,個多士好脆👍👍斑蘭味唔算好出,反而牛油味好香🤣甜甜地咁,可以飯前當小食,飯後當甜品食又得👍👍印度薄餅 配咖喱汁 $20/2塊感覺同咖喱雞飯既汁有小小唔同,感覺更香,同埋無咁辣🤔👧🏻👦🏽都比較鍾意食依個咖喱汁👍薄餅好酥脆,配埋咖喱汁食好惹味😋😋平靚正之選,兩個人唔想食太多粉麵飯嘅話就好似👦🏽👧🏻咁叫就一流👍🏼👍🏼
南香雞飯都算係👦🏽👧🏻勁早期就幫襯嘅💛店👍🏼

咖喱雞飯 $52
滑同好入味👍🏼

斑蘭咖映多士 $22

印度薄餅 配咖喱汁 $20/2塊
薄餅好酥脆,配埋咖喱汁食好惹味😋😋

2022-07-08 514 views
知道最近可以加$15轉翠玉瓜麵或所有主食可加$5轉菜底低醣飲食就啱晒啦翠玉瓜麵份量多,爽脆,十分滿足😋但檳城蝦面湯底就很辣喇沙湯底多了椰香味就冇咁辣另外午餐可加錢配其他小食是次加了$24要了印度薄餅配咖喱汁,有兩大塊,十分鬆脆餐廳仲有很多其他菜式,如海南雞飯、馬來椰香飯、咖咉多士都好值得一試
知道最近可以加$15轉翠玉瓜麵或所有主食可加$5轉菜底
低醣飲食就啱晒啦
翠玉瓜麵份量多,爽脆,十分滿足😋
但檳城蝦面湯底就很辣
喇沙湯底多了椰香味就冇咁辣
另外午餐可加錢配其他小食
是次加了$24要了印度薄餅配咖喱汁,有兩大塊,十分鬆脆

2022-07-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$64 (Lunch)
  • 喇沙豬頸肉湯麵
  • 脆玉瓜麵,印度薄餅
2022-07-08 309 views
去南香雞飯,成日都有選擇困難症因為海南雞飯同鮮油咖央多士一定係必點,只可以揀多個餐 今次就揀左馬來椰香飯配咖哩雞+三色奶茶海南雞飯從未失望過,雞滑油飯香,配埋佢三個自家醬就知佢幾有誠意多士足料牛油勁厚,配埋濃厚咖央醬好滿足馬來椰香飯配咖哩雞:個咖哩比想像中辣,好香好惹味,配個少甜椰香飯,非常滿意上菜速度快,但食物水準一流店員好忙但都好有禮貌,雖然坐得唔太舒服,地方淺窄,要快食快走,不過真的好喜歡這間小店,會繼續幫襯
去南香雞飯,成日都有選擇困難症

因為海南雞飯同鮮油咖央多士一定係必點,只可以揀多個餐

今次就揀左馬來椰香飯配咖哩雞+三色奶茶

多士足料牛油勁厚,配埋濃厚咖央醬好滿足

上菜速度快,但食物水準一流
  • 海南雞飯
今日去左元朗南香雞飯試下海南雞勁滑無骨 連雞中翼都無骨雞肉份量適中 唔算好多雞滑到真係好誇張 好嫩 超正個飯係油飯好重黃薑味但個酸辣汁唔合格唔酸又唔辣似豆瓣醬咁跟餐+6有凍飲另外加左個榴連咖吔多都好好食超鬆脆 一咬開唧哂d榴連醬+牛油落隻手度建議大家用快子夾來食 因為溶得好快真係好Juicy 咖哩雞飯好多配料好正宗個白飯仲要係椰汁飯好好食但個咖哩雞就鞋左d 可能煮得太耐有花生同小魚乾可以送飯 好正宗嘅感覺凍鴛鴦都好好飲好香價錢都唔算貴值得一試
今日去左元朗南香雞飯試下

海南雞勁滑無骨 連雞中翼都無骨