2019-04-27 488 views
話說之前有朋友吃過這家小店,還大讚這裡的水煮田雞好好味,好開心今晚我終於有機會可以到來吃飯。雖然是一間小店,但眼見客似雲來,我們也等了一會才能入座。水煮田雞果然不錯,很大隻又啖啖肉,又新鮮彈牙,我一人也可吃大半碗。第一次點酸菜牛栢葉,這個配搭很特別,想不到很來,還相當滋味,酸酸地辣辣地,加上牛栢葉口感很好。另外,還有一款珍珠米粉,口感非常好,配埋辣湯底,好吃到一個點,最讚的是可以加很多不同配菜,價錢亦不貴,我當然不錯過最愛吃的午餐肉。

2019-04-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
2019-03-29 550 views
其實之前食過幾次,呢間野好抵食,每次黎我都鐘意食薯粉,今次我叫左一碗微辣酸辣粉要薯粉加墨魚丸同埋要多一碟雞翼。雞翼好油...啖啖油,所以我用紙巾索一轉油,一隻雞翼揸到一張紙巾成張紙巾都係油...隻手都好油...但食落味道係唔錯,味道有少少甜,又唔太鹹而薯粉黎到,我叫左微辣,但我都覺得其實都幾辣,加左墨魚丸,無咩特別,佢將墨魚丸一粒分為二,做到感覺係4粒喺度,墨魚丸粉一舊咁,薯粉都幾滑同軟身,好食,我鐘意就係呢隻,不過通常食酸辣粉我最鐘意多花生,但好可惜,佢話無花生....我就覺得差咁d la...

七味煎雞翼
四川微酸辣薯粉
2019-03-27
$57 (Last Night Supper)
四川微酸辣薯粉
  • 酸辣粉
2019-03-20 425 views
觀塘區算係比較多啲比較有特色既米線店舖,起碼唔洗成日食連鎖店既米線先👍今次喺 OpenRice見到間係食四川酸辣粉,見到個名都覺得好吸引。除左酸辣粉,仲有另外三種麵類選擇,包括:貴林米線、珍珠米粉同埋粉絲。—————————————————————#牛肉豬紅貴林米線 🍜💰43牛肉同豬紅既份量都好多,牛肉好軟身,好重口味,超好味,雖然有一兩舊肉會比較韌👍豬紅味道麻麻地,雖然無腥味。貴林米線相比普通既米線較為粗身同長,夾極都未斷😂食落質感有啲似銀針粉。小辣既辣度岩岩好(見到對面中麻辣個碗好紅😂)湯底好重口味😐好濃味,有小小肉碎同酸豆角調味令成個湯底感覺昇華咗👍吸引到我下次要試下珍珠米粉/粉絲。
—————————————————————

#牛肉豬紅貴林米線 🍜💰43
吸引到我下次要試下珍珠米粉/粉絲。
2019-03-19
Lunch
2019-02-28 375 views
以前係食開的,但係最近去食發現加左價,唔知點解以前覺得都幾好食,宜家就覺得一般般,以前食距個酸辣粉係覺得好夠味道的,同埋個水煮田雞都好正,但係呢段時間去食,發現加左價啦,呢個都算啦,可能距地鋪租加左掛,呢個不是重點,重點係,我地叫左個水煮田雞,一個酸辣粉,一個炒土豆絲,點解叫一個薯粉係因為個薯粉可以加餸的,我地叫左5個餸,所以碗粉超級大碗兩個人食岩岩好,首先講下個水煮田雞,一個字,好韌,超韌,有無味,食左幾塊已經覺得個牙好酸咯,酸辣粉,同土豆絲就無點變過,都覺得還可以啦,不過以後就不會再叫距個水煮田雞咯,
2019-01-12 562 views
晚上7點多到達已全院滿座,還好等了10分鐘左右就可入座。水煮牛一百不到已有滿滿的牛肉片,牛肉是鮮牛口感和其他地方的肥牛不一樣酸辣粉也是滿滿的一碗,和水煮牛一樣份量十足。
晚上7點多到達已全院滿座,還好等了10分鐘左右就可入座。
酸辣粉也是滿滿的一碗,和水煮牛一樣份量十足。
2018-11-30 594 views
平時唔會成日黎觀塘, 黎親都係因為去一間比較街坊既小店做facial,冇好華麗既門面, 但同d姨姨傾計都會覺得好自在!所以今次亦支持本地小店, 黎左呢間食!口水雞(微辣)一碟半隻雞份量都唔少, 雞既質感都唔錯, 今次叫微辣所以個汁會帶酸多少少, 但酸酸辣辣反而又幾開胃!酸辣土豆絲(微辣)雖然叫微辣但都幾辣, 感覺似出面食既中辣, 炒得好有鑊氣. 條條粗幼不一, 食到手切先有既口感~酥炸雞翼尖翼尖大大隻, 炸到脆卜卜, 好香口, 送酒一流!蒜蓉窩筍絲又係另一有鑊氣既食物, 清甜, 爽脆!見到店舖姨姨同其他客人有講有笑, 相信一定係一間有好多熟客支持既誠意小店!下次一定要再黎試多d野!
平時唔會成日黎觀塘,
黎親都係因為去一間比較街坊既小店做facial,
冇好華麗既門面, 但同d姨姨傾計都會覺得好自在!
所以今次亦支持本地小店, 黎左呢間食!

口水雞(微辣)
一碟半隻雞份量都唔少, 雞既質感都唔錯,
今次叫微辣所以個汁會帶酸多少少, 但酸酸辣辣反而又幾開胃!
口水雞(微辣)

酸辣土豆絲(微辣)
雖然叫微辣但都幾辣, 感覺似出面食既中辣,
炒得好有鑊氣. 條條粗幼不一, 食到手切先有既口感~
酸辣土豆絲(微辣)

炸雞翼尖
翼尖大大隻, 炸到脆卜卜, 好香口, 送酒一流!

酥炸雞翼尖

蒜蓉窩筍絲
又係另一有鑊氣既食物, 清甜, 爽脆!
蒜蓉窩筍絲

下次一定要再黎試多d野!
  • 口水雞(微辣)
  • 酸辣土豆絲(微辣)
2018-10-18 698 views
又一川是我同男朋友的老地方,雖然店舖小,環境一般,座位之間比較迫,但一到秋冬天,晚餐時間常常很快坐滿,甚至很多人會叫外賣,因為川菜來說,這間真的好抵食!份量算多,辣度可以揀小、中、大,點餐果時記住講聲。毛血旺我們每次來都是必點,有牛柏葉、豬紅、雲耳、午餐肉、芽菜、大白菜!咁足料都只係$75!水煮桂花魚我的最愛!水煮魚呀!個人推介桂花魚,因為桂花魚肉質比較嫩滑。點左大辣,非常惹味,一點都不覺油膩,加多碗白飯,大滿足!
又一川是我同男朋友的老地方
!份量算多,辣度可以揀小、中、大,點餐果時記住講聲。

我們每次來都是必點

我的最愛!水煮魚呀
2018-10-16
2018-10-15 479 views
到觀塘吃飯,很多人一開始就會想到 apm 或是旁邊的工廈。可是,你又會否想到另一邊的舊區,往往也藏著不少瑰寶。於宜安街小巴站旁邊的又一川,正是如此。吃川菜,就是要吃那麻那辣。愈是麻,愈是辣,就愈是過癮。點了個紅薯粉及口水雞。第一次試此店,先試個試小辣。紅薯粉的配料不俗,肉碎、花生帶來更多口感。辣味香至鼻,麻感久不散。不過小辣未能盡興,下次要試中辣。冷盤的口水雞肉滑,配上出色的辣汁調味,雖然辣到吃不出雞味,但冷感讓你安靜下來,之後你會想再多吃一塊。有機會再來時,一定會再試水煮及小菜。

有機會再來時,一定會再試水煮及小菜。
紅薯粉及口水雞
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 口水雞
  • 酸辣粉
2018-10-05 393 views
想食一個重口味又實惠既晚餐,所以隨意黎左呢間餐廳食個酸辣粉,友人鐘意食飯,所以佢就叫左右個雪菜腩肉飯。入門口,已係大陸式style, 呀姐都係,所以都算係有環境同食物配合得宜本身我就比較期待酸辣粉既,叫左午餐肉,豬紅,白菜同豆卜,小辣,紅薯粉。上黎都幾大碗,望落幾吸引,但食落就普普通通左,冇咩記憶點,只覺得少少酸少少辣,稍遜旺角街頭20幾蚊碗既酸辣粉,冇個種紅油香。D配菜就ok啦,午餐肉係午餐肉味,豬紅係冇煋味既豬紅味,白菜同豆卜都煮得唔夠"nam"。但係反而友人個雪菜腩肉飯幾好食。味道少少辣,少少咸,少少甜,送飯唔錯,幾惹味。腩肉少少“鞋”,唔算好彈牙。不過60蚊一個飯算係錦架啦~"要合理期待",友人說。

2018-09-20 1066 views
呢間係我食過最中意的川菜餐廳,已經幫襯左好幾年了🍴水煮菜式係我每次黎到都必食,個麻辣湯底十分濃郁😋,麻辣味好香惹味😋,唔係嗆口個種麻辣,而且唔會好油膩,送飯食真係一流🍴豬腸係我中意食之一,因為呢到豬腸滷水味濃郁,再吸埋水煮麻辣湯,十分入味同好惹味😋而且肥腸唔會好肥的配菜仲可以揀大白菜或大豆芽,不過本人唔食大豆芽所以係揀大白菜,大白菜吸哂湯底既精華👍本人每次都會加埋午餐肉😂配湯一流,不過今次d午餐肉較碎同少😭酸辣紅薯粉亦係呢到重點之一👍湯底同樣濃郁,辣味即使中辣也不會嗆口,而佢既酸味較特別,唔單止醋的味道,再加上一種醃菜--酸豆角,吸埋辣湯底,酸酸辣辣十分爽口😋而紅薯粉十分彈牙爽口,掛湯力強再叫左款小食--香脆雞軟骨炸得好香脆唔油膩,個炸漿亦唔會好厚,份量都多,用黎送酒真係一流🍻😋不過略嫌唔夠味,伙計比左支椒鹽,加埋就岩岩好總括黎講: 呢間川菜店無論川式或小食都質素高👍價錢又唔算貴,CP值高🍳🍴味道: 9/10👩👨服務: 7/10🏠💺環境: 4/10💰💸抵食: 8.5/10總消費: $206 (2人)
呢間係我食過最中意的川菜餐廳,已經幫襯左好幾年了🍴

雞翼尖酸辣粉(中辣)

水煮豬大腸+牛餐肉(小辣)

酸辣紅薯粉亦係呢到重點之一👍
而紅薯粉十分彈牙爽口,掛湯力強

再叫左款小食--香脆雞軟骨
不過略嫌唔夠味,伙計比左支椒鹽,加埋就岩岩好
脆炸雞軟骨

🍳🍴味道: 9/10
👩👨服務: 7/10
🏠💺環境: 4/10
💰💸抵食: 8.5/10

總消費: $206 (2人)
雞翼尖酸辣粉(中辣)
水煮豬大腸+牛餐肉(小辣)
脆炸雞軟骨
有理由懷疑甘多好評係做馬!!唔單止野食唔好食,衛生仲奇差!首先講食物質素。午餐,兩個人,各叫左一碗3餸酸辣粉+蒜泥白肉,埋單$155酸辣粉:小辣係完全唔辣唔酸,絕對唔係酸辣粉應有既味道,微辣就更加係清水甘既味。試左既餸有豬紅、豬皮、豬耳、牛肉、木耳、雞翼,無一樣係稱得上好味之餘,只係介乎難食同普通之間,當中雞翼更加係又淋又無味兼肥多過肉!蒜泥白肉:未食過甘難食既蒜泥白肉,啲肉又厚又「鞋」!全碟都係質素差既豬肉。其實如果淨係野食難食,都未至於令我要打人生第一篇食評去公開批評佢。但佢既衛生同店員態度真係極之過分!!事源係我剛剛開始食既時間,有個肥妹店員突然開風扇,個風扇就好似落雨甘彈曬啲水花落我身上+我碗粉入面。我出聲話:「滴水呀!」另一個阿嬸店員先叫肥妹店員熄返把風扇。個阿嬸店員仲話:「無野既,剛剛洗完風扇啫」隔左一陣我都真係食唔落果碗粉,出聲再話:「但頭先啲水花彈曬落我碗粉度」但個肥妹店員仲惡過我甘死撐:「啲水乾淨架!我剛剛喺度(指住個洗手盤)洗完咋嘛」。阿嬸店員又幫口:「係呀,洗完風扇未乾先彈水花啫,無事架,只係啲清水黎」佢地既回答真係好無知!試問把風扇乾淨既又有咩需要洗?用清水洗完
有理由懷疑甘多好評係做馬!!
唔單止野食唔好食,衛生仲奇差!

個阿嬸店員仲話:「無野既,剛剛洗完風扇啫」

佢地既回答真係好無知!試問把風扇乾淨既又有咩需要洗?用清水洗完就乾淨?彈出來既水花係食得?!
仲要把風扇係無客要求佢開。而且成件事佢唔單止無換過碗粉/退錢,仲要一句「唔好意思」都無!!

一間連樓面店員面對食客時都可以甘無衛生常識既食肆,我真係好懷疑佢背住客人時既衛生程度係如何!
2018-09-07
$77.5 (Lunch)
2018-09-06 604 views
行到邊食到邊~官塘~又一川之前一直落🌧️真想吃辣大哥幾年前因工作關係,逗留上海工作一年有多。差不多每天放工便找辣吃,吃著吃著便上癮。回來香港後,一直尋找這種辣的味道。又一川店內只有簡單的裝潢,牆上貼了幾張食物的相片,店內充斥辣的味道我們各人點了四川酸辣粉,配上不同辣度及麵類:HK$24四川酸辣粉+HK$8🐔肉配紅🍠粉(小辣)HK$24四川酸辣粉+HK$8🐔肉配粉絲(微辣)🐔肉是🐔脾肉,好滑,不過只有二、三件。幸好薯粉及粉絲份量多夠飽肚。細緻位配料花生有炸過,有人吃小辣也辣到出汗🤣想不到我可以接受微辣,第一啖在口中是沒什麼辣的感覺,差不多將粉絲吞下去時,便感覺到麻辣感🤩HK$25/涼伴皮🥚皮🥚有點硬但係D汁好😋大哥説食物味道好接近之前上海工作食的酸辣粉的味道🤩不過等食物要十幾分鐘。侍應態度一般😢
行到邊食到邊~官塘~又一川
之前一直落🌧️真想吃辣

回來香港後,一直尋找這種辣的味道。

我們各人點了四川酸辣粉,配上不同辣度及麵類:
HK$24四川酸辣粉+HK$8🐔肉配紅🍠粉(小辣)
HK$24四川酸辣粉+HK$8🐔肉配粉絲(微辣)
🐔肉是🐔脾肉,好滑,不過只有二、

HK$25/涼伴皮🥚
皮🥚有點硬但係D汁好😋

大哥説食物味道好接近之前上海工作食的酸辣粉的味道🤩

不過等食物要十幾分鐘。侍應態度一般😢
酸辣粉的粉絲
皮旦
2018-09-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$52 (Lunch)
酸辣粉的粉絲
皮旦
2018-08-29 299 views
本來諗住隨便食碗米線,快快食完就返屋企休息。 叫左碗三餸米線, 有腩肉,萵筍,午餐肉。 腩肉: 五花腩有大概五片左右,不過冇辣味,不過不失萵筍同午餐肉就同碗米線絕配。 估唔到小辣都已經咁辣,不過就食得好爽快。 碗米線勝在夠大碗, 同埋辣得好正,同平時米線d 辣味係唔同層次。

腩肉: 五花腩有大概五片左右,不過冇辣味,不過不失

• 水煮田雞
2018-08-18 252 views
米線好彈,但湯底可以再酸d都會食佢哋嘅水煮牛,呢間野都好抵食,而且都好多人食夜晚去都要排隊。😇 下次去呢可以再試埋佢其他野。位置方面,比較近牛頭角地鐵站,位置都比較偏僻啲。
米線好彈,但湯底可以再酸d
位置方面,比較近牛頭角地鐵站,位置都比較偏僻啲。
2018-08-15 327 views
晚餐要買野返去俾屋企人食 見到又一川個餐牌幾吸引就決定左呢間 樣樣都好吸引 鐘意食辣既人完全抗拒唔到最後簡左蒜泥白肉 雞軟骨 水煮肥牛 四川酸辣粉同通菜我最鐘意雞軟骨 好脆好爽 四川酸辣粉個種辣完全係令人上哂癮 屋企人個個都想再食😍👍🏻值得一推 價格仲要唔算好貴 加埋先292蚊 抵

最後簡左蒜泥白肉 雞軟骨 水煮肥牛 四川酸辣粉同通菜

TakeAway