2023-04-28 202 views
是日出紅磡做嘢,做到兩點幾先有得食晏,係附近見到呢間「友義氣」,一於同同事食個酸菜魚。由於唔係午飯時間,人唔算太多;下午茶時段有85折,都算抵食。餐廳有好多中式燈籠及畫,碗碟都好有中式味道。老壇酸菜魚 :兩個人叫咗一份標準酸菜魚,店員講可以根據我地喜好調校酸度、辣度及麻度,同事唔太食得辣,所以只係叫咗小辣。標準酸菜魚大大碗,鱸魚片份量好多,無骨啖啖肉夠晒嫩滑,配菜有萵荀、金菇、芽菜及雲耳,吸收晒酸酸麻麻嘅湯,非常惹味;另外仲有好多薯粉,兩個人都夠食。大檸茶 :食酸菜魚梗係要有冰凍嘅飲品,呢杯大檸茶就啱晒喇,絕對唔駛驚唔夠飲,食完酸菜魚飲返杯真係份外冰涼。

餐廳有好多中式燈籠及畫,碗碟都好有中式味道。

老壇酸菜魚 :

大檸茶 :
2023-04-28
-今次同朋友去食酸菜魚,朋友就推薦左這間店~見到枱枱都有點酸菜魚,就知係招牌菜😍-酸菜魚 特選海鱸魚🐟(標準份量)($188)今次點小辣,2個人食標準份量就足夠了😎一上菜,見到酸菜魚份量十足☺️鍋底有好多材料,例如:萵筍、寬粉、金菇、芽菜🤪酸菜魚好滑,食落無魚骨(*´∀`*)個人覺得小辣食落不算好辣,少少麻辣♪( ´θ`)ノ整體而言,都係好好食😋-沙拉骨($85) 另外再點左小炒🤤好有鑊氣有好多肉,仲有青椒🫑紅椒食落好好味🥰-荔枝乳酸($22)菠蘿乳酸($22)兩杯飲杯都好大杯,幾解渴😍而且飲落不會好甜😌-Name🏠: 友義氣‧酸菜魚Location📌:紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下18-19號舖(港鐵何文田站 A1 出口, 步行約11分鐘)價錢💰: 酸菜魚 特選 海鱸魚($188),沙拉骨($85) 荔枝乳酸($22),菠蘿乳酸($22)
今次同朋友去食酸菜魚,朋友就推薦左這間店~
見到枱枱都有點酸菜魚,就知係招牌菜😍
酸菜魚 特選海鱸魚🐟(標準份量)($188)

今次點小辣,2個人食標準份量就足夠了😎
一上菜,見到酸菜魚份量十足☺️
鍋底有好多材料,例如:萵筍、寬粉、金菇、芽菜🤪
酸菜魚好滑,食落無魚骨(*´∀`*)
個人覺得小辣食落不算好辣,少少麻辣♪( ´θ`)ノ
整體而言,都係好好食😋

沙拉骨($85)
另外再點左小炒🤤
好有鑊氣
有好多肉,
仲有青椒🫑紅椒
食落好好味🥰

荔枝乳酸($22)
菠蘿乳酸($22)
兩杯飲杯都好大杯,幾解渴😍
而且飲落不會好甜😌

Name🏠: 友義氣‧酸菜魚
2023-04-26 106 views
食晏時候,搵食黎到位於紅磡嘅友義氣·酸菜魚😁點左個bb辣,可以接受到,唔會太辣,麻麻辣辣嘅感覺好刺激🤣啲魚又滑又入味,配埋煙煙韌韌嘅薯粉,好正,份量又唔少,鍾意食麻辣口味嘅可以一試👍
食晏時候,搵食黎到位於紅磡嘅友義氣·酸菜魚😁
2023-04-20 114 views
屋企附近紅磡廣場開左友義氣‧酸菜魚店!係專門食烤魚同埋酸菜魚呀😍😍😍岩哂我香辣烤魚海鱸魚 海鱸魚🐟超級厚肉,大條、魚肉嫰滑,食完條魚仲可以打邊爐㗎,海鱸魚在爐中未完全煮熟需要再煮多一陣,大約5-10min呢一條魚嘅份量應該適合兩至三人去食入面包埋配料有萵筍、青紅椒、芹菜、香蔥真係好抵食😛 金菇、大豆芽是我的最愛飲品方面叫咗一杯特大嘅檸檬茶,好抵呀10分解辣紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下18-19號舖

香辣烤魚海鱸魚

海鱸魚🐟超級厚肉,大條、魚肉嫰滑,

飲品方面叫咗一杯特大嘅檸檬茶,好抵呀
10分解辣

紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下18-19號舖
2023-04-09 549 views
美味酸菜魚小菜呢日臨去紅館睇演唱會前,過左黎紅磡廣場「友義氣·酸菜魚」食野,雖然呢間分店新開,但又幾有水準。呢日同朋友就叫左老壇酸菜魚(標準)($198)、椒鹽雞軟雞($90)、沙拉骨($85)、白飯兩碗($20)、荔枝梳打($22)、芒果梳打($22)。老壇酸菜魚酸辣可口、香氣撲鼻,酸辣的口感令人回味無窮。配料方面,魚肉份量多,而且質地鮮嫩,酸菜的口感不错,整道菜都很豐富。「友義氣」嘅沙拉骨,類似將京都豬扒,加上沙拉醬,肉質非常嫩滑,入口即化。其次,沙拉醬的酸甜口感同濃郁嘅肉香相互融合,吃了之後回味無窮。至於酥炸雞軟骨十分酥脆,口感十分獨特,非常適合搭配啤酒一同享用。荔枝梳打非常香甜,芒果梳打酸甜得宜,十分滿足。友義氣‧酸菜魚 (紅磡)紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下18-19號舖美味酸菜魚小菜呢日臨去紅館睇演唱會前,過左黎紅磡廣場「友義氣·酸菜魚」食野,雖然呢間分店新開,但又幾有水準。呢日同朋友就叫左老壇酸菜魚(標準)($198)、椒鹽雞軟雞($90)、沙拉骨($85)、白飯兩碗($20)、荔枝梳打($22)、芒果梳打($22)。老壇酸菜魚酸辣可口、香氣撲鼻,酸辣的口感令人回味
美味酸菜魚小菜

荔枝梳打非常香甜,芒果梳打酸甜得宜,十分滿足。

友義氣‧酸菜魚 (紅磡)

荔枝梳打非常香甜,芒果梳打酸甜得宜,十分滿足。

友義氣‧酸菜魚 (紅磡)
紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下18-19號舖
the newly opened franchise resto inside Hung Hom plaza.looked very quiet, the aunties there wasnt super friendly but oh well!we ordered the Sichuan Pickled mustard green fish (suen choi yu) for takeaway n it was surprisingly good! i would totally go back n try their other dishes next time!
2023-04-03
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$90 (Dinner)
location:红磡广场,地铁直达何文田或者红磡都可以到达,一进去就可以看到它菜品:我们就点了他们家的招牌酸菜鱼,避风塘茄子,还有鸡丝凉皮招牌酸菜鱼:已经非常香港本土化了,对于一个从小吃辣的辣妹来说,加加加辣也是一点点辣。菜品分量很大,鱼肉下面放了莴笋,豆芽和酸菜,鱼肉挺嫩滑,但是酸菜不够酸。避风塘茄子:避风塘口味的菜算是香港本地的特色吧,薄薄的面子里面是嫩嫩的茄子,风味十足鸡丝凉皮:我最喜欢这菜如果路过红磡广场,大家可以去尝尝一下
[向右R]location:红磡广场,地铁直达何文田或者红磡都可以到达,一进去就可以看到它
[向右R]菜品:我们就点了他们家的招牌酸菜鱼,避风塘茄子,还有鸡丝凉皮
鸡丝凉皮:我最喜欢这菜
如果路过红磡广场,大家可以去尝尝一下
酸菜鱼
酸菜鱼
  • 避风塘茄子
明明唔食得辣,但係對酸菜魚又情有獨鍾😌今日趁放假,一於去會一會呢間喺紅磡廣場新開嘅”友義氣‧酸菜魚”🐟 想講佢啲裝修都幾fusion🤔店內有好多中式燈籠🏮同掛畫,轉過彎仲有西式燈泡同西洋畫🤣 不過呢度都幾好坐,有卡位,仲配埋雲石枱啱晒打卡,真係估你唔到!講返佢哋招牌嘅酸菜魚先!由大、中、小,去到BB辣同唔辣都有,我就嗌咗BB辣,不過都唔惹少🔥🐟老檀酸菜魚 $188/標準好大份,賣相豐富,仲連埋魚頭上🐟!啖啖無骨魚肉,嫩滑得嚟又唔會一夾就碎,真係冇牙婆都啱食👵🏼😋入面仲有薯粉、萵筍、金菇,全部索晒個湯汁好惹味!個薯粉真係整得啱啱好,一啲都唔韌,仲好入味!雖然覺得整體都幾辣下🥵(我太廢),不過辣得過癮,真係食到好好好飽,啲魚勁多!💡下午茶時段2:30-5:00有85折🌟,折實唔使$160就有咁大兜酸菜魚,好抵食呀!🍗鹽焗走地雞半隻配米線 $78 (折後$66)中規中矩,掛住食個酸菜魚,都唔係太食得落佢。不過都幾大份,仲搭咗好多菜比我哋🥬🥬🍹芒果梳打 (特飲跟餐+$8,不過因為全單85折又再扣減咗幾蚊🤣 )想講呢個梳打好好飲🤘🏻我嗌咗少冰少甜,啱啱好,有飲到芒果果肉,幫我解吓辣refresh

想講佢啲裝修都幾fusion🤔

🐟老檀酸菜魚 $188/標準
好大份,賣相豐富,仲連埋魚頭上🐟!

🍗鹽焗走地雞半隻配米線 $78 (折後$66)

🍹芒果梳打
(特飲跟餐+$8,不過因為全單85折又再扣減咗幾蚊🤣 )
想講呢個梳打好好飲🤘🏻
我嗌咗少冰少甜,啱啱好,有飲到芒果果肉,幫我解吓辣refresh吓!

🍹珍寶凍檸茶
呢個size好驚人,勁勁勁大杯!不過食辣嘢就梗係要飲返啲凍飲解辣,覺得呢個都係誠意之作嚟嘅👍🏻

推介大家下午茶時段嚟食,星期一至日都有做85折㗎,仲有得book位添!同埋啲店員姨姨都好好人👍🏻👍🏻
2023-03-28
2023-03-27 143 views
平日都好少黎紅磡, 今日係附近做完野就順便同同事係呢頭食埋先返屋企....我地係紅磡廣場見到間中餐廳環境唔錯, 食物價錢又OK就入去食喇~~餐廳有好多CAR位同圓枱, 坐得好舒服唔會迫呢~~餐牌有多款食物選擇....主要以中式小炒為主~老壇酸菜魚 (標準) $188標準既份量已經好多喔, 2個人食食極都好似未完咁酸菜魚入面既調味料有酸菜, 花椒, 辣椒等~ 可自選辣度, 我地點左微辣....辣椒同酸菜既味道可以話係完美既融合丫!! 酸酸辣辣非常可口~~魚肉好豐富丫, 肉質鮮嫩冇乜骨~~湯汁濃郁, 送飯食一流呢厚身嫩滑既魚塊酸菜似仲配左唔同配料....例如芽菜, 蒿荀, 薯粉, 木耳等, 口感非常豐富!!友義氣黃金蝦 $118金黃色既黃金蝦好吸睛呀!!!外皮炸得好鬆脆, 脆到連皮食左都唔覺 咸蛋黃味道濃郁, 咸香撲鼻 大蝦新鮮, 蝦肉爽口彈牙 荔枝梳打 $22荔枝味清爽, 梳打好夠氣, 甜度適中~~最特別係飲品入面有爆珠丫, 好正好個隱 草莓乳酸 $22草莓味道唔會假, 酸酸甜甜好開胃.....呢杯都一樣有爆珠架 呢道既服務好好, 職員有禮, 有機會會再黎幫襯
~~
餐廳有好多CAR位同圓枱, 坐得好舒服唔會迫呢~~

餐牌有多款食物選擇....
主要以中式小炒為主~

老壇酸菜魚 (標準) $188
標準既份量已經好多喔, 2個人食食極都好似未完咁

魚肉好豐富丫, 肉質鮮嫩冇乜骨~~
湯汁濃郁, 送飯
食一流呢

厚身嫩滑既魚塊

酸菜似仲配左唔同配料....
例如芽菜, 蒿荀, 薯粉, 木耳等, 口感非常豐富!!

友義氣黃金蝦 $118
金黃色既黃金蝦好吸睛呀!!!
外皮炸得好鬆脆, 脆到連皮食左都唔覺

咸蛋黃味道濃郁, 咸香撲鼻

大蝦新鮮, 蝦肉爽口彈牙

荔枝梳打 $22
荔枝味清爽, 梳打好夠氣, 甜度適中~~
最特別係飲品入面有爆珠丫, 好正好個隱

草莓乳酸 $22
草莓味道唔會假, 酸酸甜甜好開胃.....
呢杯都一樣有爆珠架

呢道既服務好好, 職員有禮, 有機會會再黎幫襯
  • 老壇酸菜魚
  • 友義氣黃金蝦
紅磡廣場內最近有一間人氣很厲害的新餐廳聽名字也覺得很正! 「友義氣」烤魚專家當然為了吃烤魚而來香辣烤魚海鱸魚🐟 ($238)有大辣、中辣、小辣選擇,而我選擇了小辣麻辣香味濃郁,越吃越開胃海鱸魚份量足料,兩個人吃也沒有問題魚肉少骨滑溜,十分厚實嫩滑,配料有金菇和薯粉跟魚肉搭配非常合適,粉條很煙靭入味👍黃金大蝦球🍤 ($125)充滿蛋黃咸香的味道,蝦肉爽脆彈牙大大粒啖啖肉,要趁熱吃就不會有油膩的感覺菠蘿乳酸🍍($22)酸酸甜甜,很開胃,不會太甜青檸梳打 ($22)十分冰涼,很清新的感覺新鮮的青檸正中下懷,適合解辣解油店員非常有禮貌,而且熱心介紹菜式,座位闊落坐得舒服,有大圓桌,適合一班「有義氣」的朋友來「友義氣」聚會友義氣‧酸菜魚 (烤魚專門店) (紅磡)📍紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下18-19號鋪

紅磡廣場內最近有一間人氣很厲害的新餐廳
聽名字也覺得很正! 「友義氣」烤魚專家
當然為了吃烤魚而來

香辣烤魚海鱸魚🐟 ($238)
有大辣、中辣、小辣選擇,而我選擇了小辣
麻辣香味濃郁,越吃越開胃
海鱸魚份量足料,兩個人吃也沒有問題

黃金大蝦球🍤 ($125)
充滿蛋黃咸香的味道,蝦肉爽脆彈牙
大大粒啖啖肉,要趁熱吃就不會有油膩的感覺

菠蘿乳酸🍍($22)
酸酸甜甜,很開胃,不會太甜

青檸梳打 ($22)
十分冰涼,很清新的感覺
新鮮的青檸正中下懷,適合解辣解油

友義氣‧酸菜魚 (烤魚專門店) (紅磡)
📍紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下18-19號鋪

香辣烤魚海鱸魚🐟
2023-03-24
$200 (Dinner)
香辣烤魚海鱸魚🐟
2023-03-20 84 views
屋企附近開左間新餐廳🍴仲係我最愛既 #酸菜魚🤩好西要揾埋我隻長期飯腳一齊食😼#酸菜魚 鱸魚🐟 $188 標準份量勁滑,一條骨都食唔到,魚肉係晶瑩剔透😋超新鮮🫶🏻湯底又麻又辣,好惹味🌶️愈食愈開胃,份量大大兜,連個湯都好好飲🤣配菜有 #金針菇 好爽脆,烚得啱啱好!#萵荀 俾飯腳食曬,我一舊都無食到,所以味道不詳😂 #薯粉 必備,又滑又飽肚😜#溏心皮蛋 $48唔同一般既黑皮蛋,唔會有陣臭味!好爽口加埋流心蛋黃好有食慾😌#珍寶凍檸茶 我對凍檸茶係情有獨鍾,茶味啱啱好,解油膩🫶🏻#士多啤梨梳打 望落幾靚仔,有特色,唔會太甜🍹呢間仲有午市menu,好啱打工仔lunch~又平又抵食,下午茶最平只需$25就食到🤩俾個like十卜下啦😘

#酸菜魚 鱸魚🐟 $188 標準份量

#溏心皮蛋 $48

#珍寶凍檸茶 我對凍檸茶係情有獨鍾,茶味啱啱好,解油膩🫶🏻
#士多啤梨梳打 望落幾靚仔,有特色,唔會太甜🍹

2023-03-20 83 views
紅磡廣場內新開的友義·酸菜魚侍應們非常有禮貌,熱心介紹各種菜式👍店舖光猛,座位寛敞舒服😍酸菜魚專門店當然要食酸菜魚啦😋由於唔係好食得辣,所以要求微辣,店舖用的是海鱸魚,魚肉超級無敵嫩滑而且無骨的,仲有多種配菜(金菇、芽菜、萵筍等等)又有超煙靭粗身粉條,好大碟,食極都食唔完🤣真係好好食👍鮮果咕嚕肉~首先擺碟吸睛,無骨啖啖肉,咕嚕肉外皮脆卜卜的,配新鮮菠蘿酸酸甜甜,好開胃(菠蘿面還有炙燒過的效果😍)
紅磡廣場內新開的友義·酸菜魚
侍應們非常有禮貌,熱心介紹各種菜式👍
店舖光猛,座位寛敞舒服😍
酸菜魚專門店當然要食酸菜魚啦😋
2023-03-17
2023-03-19 48 views
好耐無行過嚟哩頭見到開咗三哥 竟然商場入面有埋酸菜魚見門面都幾企理就入嚟試下海鱸魚 叫咗微辣但都夠麻 好正😍肉質十分嫩滑配料有薯粉、芽菜同萵苣兩個人嗌標準十分夠食因為我地仲嗌咗雞絲粉皮粉皮夠滑,雞肉無骨無皮 份量充足加埋啲麻醬好好食!見圖片好吸引就試埋黃金軟殼蟹每件都係一口size炸得同大牌檔嗰啲唔同似日式炸法好香口又唔油膩值得覆桌!我地仲嗌咗芒果乳酸同水蜜桃乳酸甜甜的 好開胃見到呢度完條烤魚都有下次想試吓
好耐無行過嚟哩頭
見到開咗三哥 竟然商場入面有埋酸菜魚
見門面都幾企理就入嚟試下

海鱸魚 叫咗微辣

但都夠麻 好正😍
肉質十分嫩滑
配料有薯粉、芽菜同萵苣
兩個人嗌標準十分夠食

因為我地仲嗌咗雞絲粉皮

粉皮夠滑,雞肉無骨無皮 份量充足
加埋啲麻醬好好食!

見圖片好吸引就試埋黃金軟殼蟹

甜甜的 好開胃

見到呢度完條烤魚都有
下次想試吓
2023-03-18
$200 (Dinner)
2023-03-18 780 views
今日就嚟到紅磡廣場新開「友義氣‧酸菜魚」係專門食烤魚既「烤魚專家」!嘩講到咁巴閉當然梗係要會一會你啦😌 🌶 #香辣烤魚海鱸魚 hkd $238有大辣、中辣、小辣 (上菜係中辣)海鱸魚厚度啱啱好,魚肉非常之嫰滑,入口sir都落喉嚨,冇牙婆婆都可以食得到。海鱸魚上嘅時候係半熟狀態,一路煮香辣味就一路慢慢浸入魚肉!下次要同男閨密食大辣先🌶 #嗜辣 嘅朋友仔必叫👍🏽海鱸魚份量都超級多,兩個人食啱啱好!配料有萵筍、京蔥、青椒、芹菜、金菇、銀芽;如果唔夠湯可叫職員再加,配白飯或再加生菜都very nice🌶#惹味虎皮椒尖椒 hkd$58豆豉蒜蓉炒,非常惹味,鑊氣十吹,而且尖椒夠辣🍺珍寶凍檸茶 - 必叫!2杯凍檸茶size😤唔會死甜,夠檸檬,紅茶底👍🏽🍺青檸梳打 - 用新鮮青檸擰汁,啱晒解辣解油膩Overall嚟講CP值爆燈!靜雞雞話俾大家聽呀~「友義氣」個好朋友「有鑊氣」就係飯堂,今次就係衝住烤魚嚟食~ 果然冇令我地失望!而且老闆娘仲講每一間分店都有唔同嘅特色,例如我最鍾意佢朋友嗰間嘅冰鎮咕嚕肉,佢哋銅鑼灣分店就有啦;如果鍾意食滷味同埋小炒嘅話就必定要是九龍灣分店等。老闆娘話午市套餐都有麻辣香鍋牛

香辣烤海鱸魚
🌶 #香辣烤魚海鱸魚 hkd $238
有大辣、中辣、小辣 (上菜係中辣)
海鱸魚份量都超級多,兩個人食啱啱好!
香辣烤海鱸魚/惹味尖椒

🌶#惹味虎皮椒尖椒 hkd$58
豆豉蒜蓉炒,非常惹味,鑊氣十吹,而且尖椒夠辣
珍寶檸檬茶/青檸梳打

🍺青檸梳打 - 用新鮮青檸擰汁,啱晒解辣解油膩

Overall嚟講CP值爆燈!靜雞雞話俾大家聽呀~「友義氣」個好朋友「有鑊氣」就係飯堂,今次就係衝住烤魚嚟食~ 果然冇令我地失望!而且老闆娘仲講每一間分店都有唔同嘅特色,例如我最鍾意佢朋友嗰間嘅冰鎮咕嚕肉,佢哋銅鑼灣分店就有啦;如果鍾意食滷味同埋小炒嘅話就必定要是九龍灣分店等。老闆娘話午市套餐都有麻辣香鍋牛肉食(但就冇烤魚有酸菜魚)真係值得一試!

⏰𝗣𝗹𝗲𝗮𝘀𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘆 𝘁𝘂𝗻𝗲𝗱 ....聽日會介紹飯堂「有鑊氣」

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

🌶友義氣‧酸菜魚 (紅磡)
🌶紅磡馬頭圍道37-39號紅磡廣場地下18-19號舖
2023-03-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$178 (Dinner)
香辣烤海鱸魚
香辣烤海鱸魚/惹味尖椒
珍寶檸檬茶/青檸梳打
  • 惹味尖椒
  • 珍寶檸檬茶
  • 青檸梳打
2023-03-12 119 views
友義氣,紅磡店,在紅磡廣場地面,我們一共4個人,剛坐下當然是看餐牌和看看隔離左右都在吃甚麼,參考一下。酸菜魚專門店當然要點招牌酸菜魚,但由於3個人都是不吃辣,我們要求做微辣口味,用的是海鱸魚,魚肉超級嫩滑無骨,面有多種配菜,粉條很煙韌超👍,魚頭炸得很香酥,最後我們連湯也喝了大半,這碟是$188,約2至3人分量,如果人多可以選$298(4至6人分量)。基本上每桌必定要的超級大檸樂,店家落重本,用的是罐裝可口可樂,不是糖漿水,所以夠氣、夠凍又非常解辣。另一個菜是三份二枱上都會見到的鮮菠蘿咕嚕肉,啖啖肉無骨,配搭鮮菠蘿酸酸甜甜好開胃。其中一位朋友話要吃軟殼蟹,於是在避風塘/椒鹽/金沙三種做法裡選了椒鹽軟殼蟹,香口酥脆,簡直大滿足。最後係一個鑊氣十足傳統大排檔菜式,配飯或者啤酒都咁啱嘅小炒皇,有韭菜花、蝦干、海鮮,完美配搭。待應哥哥姐姐非常有禮貌,耐心回答查詢及推薦菜式做法,讚👍👍👍

大檸樂

鮮菠蘿咕嚕肉