2011-06-10 265 views
今日早上要到鑽石山辦點事,趁著早到了點的空檔時間,便到商場地下這間茶記吃個快早。店內地方寬敞,可能是星期六的關係,小朋友不用上學,大朋友不用上班,所以店內吉枱甚多。馬上找了個四人卡座坐下,看過餐牌便馬上點餐。這裡的精美早餐共有六款供食客選擇,款式都是最大路的火腿通、沙嗲牛、雪菜肉絲、炸菜肉絲、五香肉丁等等。在沉悶的款式中,我還是很快的選擇了沙嗲牛肉公仔麵,原因很簡單,就是感覺較穩陣。另外,配了例牌的牛油方包,跟午餐肉、炒蛋及凍奶茶少甜($24)。先來了牛油方包、餐肉及炒蛋,看似很不錯的!牛油方包不用多提了,牛油份量足,麵包夠軟身,一點也不馬虎。午餐肉算是厚切,而且邊煎致微焦,外層多了一重脆脆的口感,吃落亦帶點咸香,但少不免有點油。不過,也算是不錯!炒蛋方面絕不能跟「澳洲牛奶公司」或「華星冰室」的混為一談,但若以一貫屋村茶記來說,這裡總叫做有點驚喜。炒蛋算是炒得剛熟,蛋汁需不算多,但切開後中間總叫做有啲,吃落亦算是滑身有蛋香,算是滿意!!!!!近排常常吃到沙嗲牛肉公仔麵作早餐,而公仔麵煮得軟腍適中,牛肉大概是罐頭貨,不過咬落不韌,而且醃得蠻入味,不錯!可惜的是湯底味道半濃半淡,沒太多沙嗲

早餐menu
但少不免有點油。
不錯的牛油方包、餐肉及炒蛋
近排常常吃到沙嗲牛肉公仔麵作早餐,而公仔麵煮得軟腍適中,牛肉大概是罐頭貨,不過咬落不韌,而且醃得蠻入味,不錯!可惜的是湯底味道半濃半淡,沒太多沙嗲香味,不過不失。
不過不失的沙嗲牛肉公仔麵
凍奶茶少甜,茶味夠濃,奶味亦足,口感香滑,水準不俗,飲得過的!
飲得過的凍奶茶
2011-04-02
$24 (Breakfast)
早餐menu
不錯的牛油方包、餐肉及炒蛋
飲得過的凍奶茶
(Non-member)
2011-01-30 174 views
一坐低,真係O晒嘴,價錢一次比一次貴,呢間可能係加價加得最多既茶記!真係唔知叫乜好,唯有叫番潮洲粉面,嘩!成$20一碗魚蛋河!如果叫牛腩仲要加多1蚊,仲要唔跟野飲。出面食都唔駛呢個價錢啦,以為自己係米芝蓮1星餐廳咩!搶錢咩!魚蛋例牌成陣胡椒粉味,完全沒有魚味!還記得幾年前食都係$15碗,$18跟餐有埋野飲。宜家如果想飲埋野,要$25﹣$27。真係唔敢再入去食。加價唔緊要,但D野無好食到之餘,用料越黎越馬虎,尤其是D辣椒油,方死你落得多咁,入面加左勁多辣粉,得一個字,”辣“!完全沒有香味!以前唔係咁架!題外話:店面經常出現兩個男人婆,唔知係唔係老闆來的。希望老闆見到可以自我檢討下,不論食物質素、價格、甚至乎你地D態度,都希望可以改善一下

真係唔知叫乜好,唯有叫番潮洲粉面,嘩!成$20一碗魚蛋河!
如果叫牛腩仲要加多1蚊,仲要唔跟野飲。
出面食都唔駛呢個價錢啦,以為自己係米芝蓮1星餐廳咩!
搶錢咩!魚蛋例牌成陣胡椒粉味,完全沒有魚味!

以前唔係咁架!

2011-01-17
$30 (Other)
  • 潮式粉面
2011-01-17 95 views
叙苑可謂我的飯堂,因為近屋企平時去叙苑都正正常常,但今次就當日叫的是沙爹牛排腸仔飯,但是來了白汁牛排腸仔飯,我最憎就係白汁所以就叫服務員換過碟,但係茶記又點肯成碟換,佢就裝過d飯,有白汁既牛排同腸仔就走去洗,牛排當然如一般茶記水準有筋,腸仔正常,一般茶記味道

叙苑可謂我的飯堂,因為近屋企
平時去叙苑都正正常常,但今次就

當日叫的是沙爹牛排腸仔飯,
但是來了白汁牛排腸仔飯,
我最憎就係白汁
所以就叫服務員換過碟,
但係茶記又點肯成碟換,
佢就裝過d飯,有白汁既牛排同腸仔就走去洗,
牛排當然如一般茶記水準有筋,
腸仔正常,一般茶記味道
今早去左叙苑食早餐,叫左個早餐SET啦,有沙爹牛肉麵同埋火腿奄列仲有杏仁霜,都只係$21,真係正,,勁好味.係出面食沙爹牛肉麵果陣,可能比出面既沙爹牛肉驚嚇得太多,第一次係呢度點沙爹牛肉麵睇下好唔好食,話晒呢度五香肉丁麵又食得多,試下個沙爹牛肉麵先,食左一啖,正呀,,,即時對沙爹牛肉改觀,超級好食,牛肉好味夠淋夠滑,牛肉仲有沙爹汁黏著,都有好多舊牛肉,沙爹汁好味,個大光麵煮到啱啱好唔會太淋,總之正.個火腿奄列好大份,仲有方包一件,我不嬲都習慣將火腿奄列夾入方包食,呢個火腿奄列大份到,一件方包都夾唔晒,咁只有切一半夾方包,另一半就空口食,切開奄列,,,蛋汁流出,半熟的奄列仲有蛋汁流出,係我食過最好食既奄列,平時其他餐廳食果D奄列,,,煎到乾晒好多油同埋好細件,夾入方包剛剛好,好開心呀,,,食到個咁正既早餐~~仲有,,,提多一提,,,要留意下呢間茶餐廳既"牛肚"同埋"牛腩",,,D粉麵好正,,,加埋辣椒油簡直係PERFECT,,,

今早去左叙苑食早餐,
叫左個早餐SET啦,
有沙爹牛肉麵同埋火腿奄列仲有杏仁霜,
都只係$21,
真係正,,勁好味.

係出面食沙爹牛肉麵果陣,
可能比出面既沙爹牛肉驚嚇得太多,
第一次係呢度點沙爹牛肉麵睇下好唔好食,
話晒呢度五香肉丁麵又食得多,
試下個沙爹牛肉麵先,
食左一啖,
正呀,,,即時對沙爹牛肉改觀,
超級好食,牛肉好味夠淋夠滑,牛肉仲有沙爹汁黏著,
都有好多舊牛肉,沙爹汁好味,
個大光麵煮到啱啱好唔會太淋,總之正.

個火腿奄列好大份,仲有方包一件,
我不嬲都習慣將火腿奄列夾入方包食,
呢個火腿奄列大份到,
一件方包都夾唔晒,
咁只有切一半夾方包,
另一半就空口食,
切開奄列,,,蛋汁流出,
半熟的奄列仲有蛋汁流出,
係我食過最好食既奄列,
好開心呀,,,食到個咁正既早餐~~

D粉麵好正,,,加埋辣椒油簡直係PERFECT,,,
2010-05-01
$21 (Breakfast)
  • 早餐
  • 沙爹牛肉麵
  • 火腿奄列
  • 牛肚
  • 牛腩
  • 辣椒油
2010-02-10 83 views
鑽石山斧山道宏景花園內的 (叙苑).今次食下午荼 $20奶茶, 西多士~奶茶: 茶葉獨特香濃, 在口中回甘, GOOD! 西多士: 炸時, 火侯控制佳, 無油益味, 配上大量糖漿. 好味. 西多士是本人小時開始, 最喜歡的茶餐廳食物. 至於 其他的出品, 麻麻地啦.
鑽石山斧山道宏景花園內的 [敘苑] (叙苑).

今次食下午荼 $20

奶茶, 西多士~

奶茶: 茶葉獨特香濃, 在口中回甘, GOOD!

西多士是本人小時開始, 最喜歡的茶餐廳食物.

至於 [敘苑] 其他的出品, 麻麻地啦.
奶茶
2010-02-10
奶茶
  • 西多士
時常去吃它的紫菜墨丸米,潮式食法加了蔥蒜,幾香,墨丸也是中上水準,當然不可同嘉麗園一類級數比,但是好過好多茶記車仔麵檔了。另外,牛什也不錯的,除了腸多肥糕,也是中上水準。奶茶味道都不錯。不過碟頭飯普通,始終是街坊茶記。這一頭好少食肆選擇,這兒環境ok,不錯的街坊飯堂。

另外,牛什也不錯的,除了腸多肥糕,也是中上水準。
奶茶味道都不錯。

不過碟頭飯普通,始終是街坊茶記。
這一頭好少食肆選擇,這兒環境ok,不錯的街坊飯堂。