2024-11-05 52 views
好難得過到嚟旺角食早餐呢一間係第一次食環境感覺都不錯😽當日10點幾去到,唔使點樣排隊叫咗個A餐要出前一丁、火腿、煎蛋同埋牛油多士出前一丁個湯底幾好食,火腿都好足料,會話係食得飽嘅早餐👍🏻
好難得過到嚟旺角食早餐
呢一間係第一次食
環境感覺都不錯😽
當日10點幾去到,唔使點樣排隊
叫咗個A餐要出前一丁、火腿、煎蛋同埋牛油多士
出前一丁個湯底幾好食,火腿都好足料,會話係食得飽嘅早餐👍🏻
2024-10-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-10-14 143 views
蕃茄濃湯叉燒意粉整體嚟講都幾好味。蕃茄湯整體偏甜有蕃茄肉,但湯底偏稀,如果再濃啲掛汁就仲正!而叉燒方面,個人覺得肉質有少少柴,如果用肥叉就正好多🥹🥹對於下午茶嚟講,呢個價錢真係性價比高。如果你唔介意叉燒質地,呢間嘅叉燒意仍然係一個唔錯嘅選擇!

2024-01-07 1347 views
這間位於旺角廣東道街市旁邊的茶餐廳,雖然最吸引的巨型橫幅壁畫已由舊的換成新的,但新的壁畫原來比舊的更加美麗,這天我在這茶餐廳裝修過後首次到訪,就對這裡的新壁畫留下深刻的印象,特別是這幅新壁畫上寫著的一段激勵人心的說話 Even the darkest night will end and the sun will rise,道出了即使在最黑暗中的夜裡仍要堅持信念,懷抱希望的訊息,我更是由衷喜歡。這次我幫襯吃的是這裡的「醒神早餐」中的五香肉丁湯意+煙肉煎蛋+牛油餐包+熱阿華田($38)。坦白說,這港式早餐跟其他茶餐廳的沒有甚麼不同,無論湯意粉、煎蛋或牛油餐包,都只是中規中矩,沒有甚麼與別不同的地方,就只是那兩片煙肉煎得幾香和有兩塊,比我預期的多。不過這茶餐廳既是香港為數不多的有心茶記,即使我不能經常來幫襯,有時間的話,總還是要來支持支持一下它的吧!
$38 (Breakfast)
2023-12-24 970 views
去到旺角,如果想輕鬆食個下午茶或者晏,我一定會去合發茶餐廳食。中午通常有五個餐選擇,連埋湯都係$40-50, 同埋早餐都有常餐。我最鍾意食佢個咖喱雞扒飯,超級好食,食咗好多年都係咁嘅味道。When I go to Mong Kok, if I want to have a quick afternoon tea or dinner, I will definitely go to Hap Fat .At noon, there are usually five choices of meals, including soup, for $40-50. They also have regular breakfast. My favorite dish is their curry chicken chop rice, which is super delicious. I have been eating it for many years and the taste is always the same.

咖喱雞扒飯
咖喱雞扒飯
2023-04-17 2085 views
晚上,旺角街頭的人並不多,包括這間不在大街的茶餐廳。食物雖然都係大路茶餐廳的食品,但食落發現每件食物都是廚師用心製作,絕對高質,這個價錢非常抵食。豉汁牛肉 $54 轉炒米粉底 +$15 (另餐跟飲品)豉汁調味得恰恰好,牛肉份量又夠多。加錢($15)轉米粉煎面底,配豉汁一齊食好惹味。豬扒煎蛋飯$56 (另餐跟飲品)豬扒煎得好香脆,肉質又夠淋,估計廚師是用慢火慢慢煎的,配上葱油及太陽蛋,一下子忍唔住把整碟吃光光。
晚上,旺角街頭的人並不多,包括這間不在大街的茶餐廳。

豉汁牛肉 $54 轉炒米粉底 +$15 (另餐跟飲品)

豉椒牛肉炒米

豬扒煎蛋飯$56 (另餐跟飲品)

豬扒煎蛋飯

豉椒牛肉炒米
豬扒煎蛋飯
2023-03-24 1234 views
裝修好新,店面好整潔,座位闊落,坐得舒服,侍應爽手又有禮五香肉丁炒飯,好大碟,好夠味,五香肉丁同炒蛋都夠多,啖啖飯都食到啲料,加埋蔥花同紅椒炒,食落更香口,味道更豐富薯仔炆雞碟白飯,都好大碟,好夠汁撈飯,夠味得嚟唔會太濃,雞滑,薯仔炆得夠淋,好好食凍檸茶茶底香濃,檸檬新鮮,好飲茶餐廳嚟講,合發好抵食
裝修好新,店面好整潔,座位闊落,坐得舒服,侍應爽手又有禮

凍檸茶茶底香濃,檸檬新鮮,好飲

茶餐廳嚟講,合發好抵食
2023-01-21 1082 views
試過三次,分別係早餐,下午茶同晚飯,早餐 沙嗲牛膠膠哋,得個“淋”字,並無傳聞般好食,下午茶雞肶薯條,薯條OK但雞就”’鞋颯颯“”,晚試海南雞直頭係垃圾,唔會再有第四次幫襯。
2023-01-18 782 views
合發係一間成日都會去食早同午餐嘅茶餐廳,裝修新淨,座位舒服,今次嚟係食早餐五香肉丁通粉、腸仔太陽蛋、多士同茶走碗通粉好大碗,五香肉丁多,多士脆得嚟唔燶,太陽蛋同腸仔都煎到香脆,茶走個茶底夠濃,煉奶夠多夠甜,港式早餐嚟講算唔錯,而且合發個位唔喺大街,唔會話好多人,慢慢食慢慢坐慢慢嘆杯奶茶同碌下電話都ok,唔怕阻住人張枱雖然去得茶餐廳都唔預會係五星級服務,但佢哋兩個姐姐都係有少少串嘅,個後生仔就好好多

五香肉丁通粉、腸仔太陽蛋、多士同茶走

2022-10-24 994 views
本身純粹入嚟食野 冇咩期望坐底諗左陣嗌左個沙嗲牛肉麵出期地個沙嗲牛肉好好食味夠濃 牛肉又唔會un跟餐既多士又唔會乾爭爭帶點鬆軟讚當然都係食下環境 裝修靚餐廳侍應姐姐好人 又帶點豪邁支持呀!
本身純粹入嚟食野 冇咩期望

餐廳侍應姐姐好人 又帶點豪邁
支持呀!
  • 沙嗲牛肉麵
2022-10-19 543 views
<🇭🇰我有少少鍾意咗你>📍合发茶餐厅旺角广东道981号地下兩星期前喺元朗食完#合发茶餐厅本身唔係特別鍾情#沙嗲牛肉麵 的我有少少鍾意咗佢🤪🤪嚟到#堅尼地城 士美菲路熟食中心入面的誠記試咗沙嗲鮮牛肉鹹牛肉炒蛋通粉惹味香濃 性價比高又邪惡的comfort food而且集合好多客人寶貴意見,我地將受歡迎的款式亦放到午餐內😍大家就知道心目中想食的幾時會出,可以提早約定朋友過黎食中午😉📍合发茶餐厅旺角广东道981号地下
<🇭🇰我有少少鍾意咗你>

有少少鍾意咗佢🤪🤪
嚟到#堅尼地城 士美菲路熟食中心入面的誠記
試咗沙嗲鮮牛肉鹹牛肉炒蛋通粉
惹味香濃 性價比高又邪惡的comfort food

而且集合好多客人寶貴意見,我地將受歡迎的款式亦放到午餐內😍

📍合发茶餐厅

旺角广东道981号地下
2022-10-17 448 views
點了兩份茶餐#雞蛋鹹牛肉三文治 + #熱檸水三文治比想像中大份, 但麵包有些粗糙. 手機點餐可以選走牛油, 挺細心的安排. 炒蛋跟鹹牛肉融合得很好吃#西多士 + #茶走 很普通的一份茶餐, 多士裡面是沒有餡料的, 有提供煉奶. 這個西方士很好吃📌服務態度不錯📌餐廳搭枱也有磨砂隔版
點了兩份茶餐

#雞蛋鹹牛肉三文治 + #熱檸水

#西多士 + #茶走

📌服務態度不錯
📌餐廳搭枱也有磨砂隔版
2022-10-13 440 views
想食下午茶一定係搵茶記合發就係一個好選擇下午茶嘅三文治炸比薯條又有炒粉麵又有比多幾蚊食午餐又得今日我就下午茶時間去到但係有啲肚餓所以今次就叫平時食開嘅炸比薯條/蛋白芝士包,就叫咗午餐嘅叉燒炒出前一丁大大碟好多叉燒有鑊氣 顏色均勻食晒就啱啱好飽咗坐低飲埋杯凍檸茶正呀題外話 許嘅凍飲杯係不鏽鋼杯保冷能力一流 嗌咗少冰都好食完個叉燒炒一丁都仲係好夠凍埋單$55大家食嘢嘅時候記得留意番個環境好靚㗎仲有隻貓貓店長添
想食下午茶一定係搵茶記

埋單$55

大家食嘢嘅時候記得留意番個環境好靚㗎
仲有隻貓貓店長添
2022-10-13
$55 (Tea)
2022-09-26 406 views
🌃  餐廳用了簡約日系嘅裝修, 以木質為主調 , 設有鐵板燒吧檯及普通座位選擇,座位數量不多。🌃 餐廳主板鐵板燒套餐, 價格幾親民, 人均三百幾就食到一個晚市鐵板燒套餐 ,另外有刺身丼飯,以及各款燒物料理選擇。.🍽 鐵板燒大蝦餐 (二人前)~🥗 沙律👉 沙律細細碟, 沙律菜新鮮, 配上黑醋汁, 酸酸甜甜幾開胃。.🦐 大蝦👉 廚師將大蝦剝殼燒, 並將蝦頭同蝦身分為兩部份, 蝦肉可以一分為二, 可見大蝦原隻係好大隻。👉 而成個蝦頭充滿蝦膏嘅香味, 將蝦頭咀嚼, 蝦膏同埋蝦油融入口腔中, 非常滿足, 而蝦肉爽口彈牙, 味道鮮甜。.🐟 比目魚👉 魚份量幾大件, 表面燒得金黃焦脆, 而且魚肉幾嫩滑, 食落充滿魚油嘅香味。.🐮 安格斯牛肉👉 安格斯牛肉粒煎得恰到好處, 牛肉味香濃,咬落有肉汁爆發出嚟, 加埋炸蒜片一齊食, 層次感大提升。.🥗 炒椰菜👉 椰菜份量畀得好多, 炒得幾有鑊氣, 口感爽口。.🍛 炒飯👉 呢一個好考廚師嘅功力,炒飯炒得好香好有鑊氣,賣相好靚, 配料有櫻花蝦、 蛋花、蔥花, 加上珍珠米爆炒, 飯粒粒分明, 每一啖都充滿飯香。.🍜 麵豉湯👉 麵豉湯正常發揮。

🍽 鐵板燒大蝦餐 (二人前)
~
🥗 沙律
🦐 大蝦
🐟 比目魚
🐮 安格斯牛肉
🥗 炒椰菜
👉 椰菜份量畀得好多, 炒得幾有鑊氣, 口感爽口。
🍛 炒飯
🍜 麵豉湯
👉 麵豉湯正常發揮。
2022-08-17 553 views
今日去合發打算食下午茶,最後見到午餐餐牌係粟米班塊飯,就轉左太食午餐應該係我第一次喺呢度食午餐,嚟到嘅時候估唔到咁大碟,返大啲唔出奇,但係連個餸都咁大碟,都係$52包熱飲,真係抵食班塊都有5、6塊,每件都炸到脆卜卜,唔會林晒,略嫌個炸皮有少少厚,但係都好鬆脆,好食粟米汁係玻璃芡,粟米份量都多,個汁夠挺身,配飯食一流今日晏咗嚟,所以有個餐賣晒,都有幾有興趣,就係支竹清湯腩飯,仲聽見好多客人話想食,希望下次可以遇到啦

粟米汁係玻璃芡,粟米份量都多,個汁夠挺身,配飯食一流

2022-07-15 655 views
呢間茶餐廳真係好良心 勁抵食💛嚟到一定要食沙嗲牛肉包!$30唔使 好大個😍烘到外脆內鬆軟嘅麵包🥖夾住滿滿嘅沙嗲牛肉🐮沙嗲汁勁濃郁 好惹味 牛肉又夠滑 再配埋炸薯條🍟非常之豐富💕