2013-08-02 397 views
名薈有一位女主任,服務態度勁差,上班可以不穿制服,我初時以為是老闆娘,後來才知是女主任.我見過她用粗口罵茶客,而經理從來不理.今次,我和太太飲下午茶,廚房出菜奇慢.坐在我們附近是一對老人.伯伯中風坐輪椅,婆婆等了很久,菜還沒有到,她便問這位主任,誰知她罵婆婆多聲氣,其他食客看不過眼便幫婆婆,她仍邊走邊罵.我真不知這間酒家為甚麼可以容忍這種態度惡劣的員工.一句:無制度!
Other Info. : 大部分員工的態度都不理想.一到過節,就迫客人買禮卷.食具不太乾淨.
2013-07-30
$60 (Tea)
  • 炒欖菜四季豆
話說,我本來開開心心咁同婆婆公公飲茶,但係一入到去,7個人坐左係4-5個人嘅枱,好!唔緊要,可能星期日係比較full!!叫左in total 18樣點心!!雖然好快就黎左幾碟,但係由於我地唔見左張stamp card,每次個d嬸嬸都好唔禮貌地上菜!! Oh My GOD, 咁ge服務態度都得!!服務差唔再講,衛生一樣咁差!! 一入到去,枱上面ge碗筷唔係有飯粒,就有茶積,好似無洗過wpr!! EXTREMELY DIRTY!!喝茶嘅時候,"茶"ge quality 係好重要ge,但係佢provide ge 香片有一種難以形容ge"酸酸臭臭"味,好奇怪!!食物質素仲惡劣!!脆皮燒腩仔,話明脆皮應該係脆"pop pop",但係食落一d都唔脆,又凍,一d都唔新鮮!!><腸粉一d味都無,又唔滑,就算加左甜豉油,都無辦法帶出腸粉ge粉香!-.-潮洲粉果, 皮薄,但係個inside 就唔足料,淨係得花生,同埋少少菜,食落似麵粉加炒雜菜!!--__--服務, 衛生同食物質素都極級惡劣,你估下我下次仲會唔會黎??

2013-04-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2013-04-17 192 views
每隔一段時間都會到位於坑口站的「名薈」飲茶,因這裡地方大,等侯時間較短,而且食物質素都不錯。就算等位,門口都有好多椅子,可以舒服等位。今天再去,但趕不及12時前結帳,所以要俾原價。12時後結帳$17.8(小) $21.8 (中) $25.8(大) $29.8(特) 12時前結帳$13.8(小) $17.8 (中) $21.8(大) $25.8(特) 點了四款點心及星洲炒米,埋單$190;這個價錢在將軍澳都唔平,可以有更好的選擇;下次要早D起床先可享早市優惠。菜苗餃大大隻,裡面好多菜苗,菜苗味道甜甜的,好似落左糖;有少少蝦,蝦味欠奉;皮厚,味道一般蝦腸粉皮厚,唔夠滑;蝦份量少;味道一般鳳爪都五隻,份量足;味道都惹味叉燒包蜜汁味不錯,可惜叉燒不太多;麵包鬆軟,味道都可以~星洲炒米星洲炒米份量都幾多,炒得幾干身,味道都可以比之前食差左~下次會唔會再來?

12時後結帳

12時前結帳

菜苗餃
大大隻,裡面好多菜苗,菜苗味道甜甜的,好似落左糖;
有少少蝦,蝦味欠奉;皮厚,味道一般
蝦腸
粉皮厚,唔夠滑;蝦份量少;味道一般
鳳爪
都五隻,份量足;味道都惹味
叉燒包
蜜汁味不錯,可惜叉燒不太多;麵包鬆軟,味道都可以~
星洲炒米
星洲炒米
份量都幾多,炒得幾干身,味道都可以

比之前食差左~下次會唔會再來?
2013-04-13
$100 (Lunch)
2012-08-27 85 views
原本諗住和外母一家人開開心心食餐生日飯,點知啲餸菜非常一般,離譜是海中蝦(6隻)收費$88,但隻蝦個size絕對唔喺中蝦!另外,叫了條龍躉,但似青班多過似龍躉,仲要唔喺游水嘅,真喺食落一肚氣!仲有,大家落單前一定要諗清楚,一經落單,便不能更改,真喺激到噴煙😡
$130 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 片皮鴨二食,但8時落單已沽清
2011-06-21 102 views
4月30日(星期六)晚,這頓晚飯有幾重意義:一、這晚是內子首次以正式家庭成員身份出席家庭聚餐;二、是內子第一次和由遠在楓葉國來港的阿姨吃晚飯;三、家母和二姐姐同是在五月生日,是晚既預祝她們的生辰外,也順道慶祝母親節。是晚晚飯地點由家父決定,但點菜的責任依然落在我身上,但跟以往不同,這重任有內子和我一同分擔。因為人數也不少,總共點了以下菜肴:皇室牛柳粒:賣相有點驚喜,相信是用類似京都醬的醬汁來煮牛柳粒,略嫌牛柳粒份量不多,煮得雖不算老卻也不夠嫩滑;竹笙羅漢上素:清淡健康的菜式,份量也不少;鮮蝦荷葉飯:蝦仁的份量尚算足料,飯粒鬆軟且調味方面恰到好處,奈何欠缺荷葉的香氣;翡翠冰斑球和白玉蒸頭腩:因家父愛吃魚,每逢出外晚飯我亦例必點有魚的菜肴,是晚家父想吃傳統酒樓晚飯必有的大斑兩味。前者是將魚起肉炒球,魚肉細致軟滑;後者是蒸頭腩,最能突出魚的鮮味,不過無論魚的味道如何,我最愛看家父吃得津津樂道的樣子;脆皮燒腩仔:由於家父和兩位還小的外甥女也頗喜歡吃燒腩仔,所以這個也是經常點的;這裡的燒腩仔肥瘦分明也適中,肉質亦頗嫩滑,若皮可以更脆就能媲美名店出品;蝦干銀絲節瓜煲:蝦干甚具鹹香,節瓜亦煮得入味爽

皇室牛柳粒
竹笙羅漢上素:清淡健康的菜式,份量也不少;
竹笙羅漢上素
鮮蝦荷葉飯
翡翠冰斑球
白玉蒸頭腩
脆皮燒腩仔
蝦干銀絲節瓜煲:蝦干甚具鹹香,節瓜亦煮得入味爽脆,配上可口的粉絲,絕對是送飯佳肴;
蝦干銀絲節瓜煲
脆皮石榴雞(半隻):外皮雖脆而雞肉亦頗嫩,卻和炸子雞甚為相似,差點以為來錯了;
脆皮石榴雞(半隻)
芝士焗波士頓龍蝦(伊麵底):中式煮法的「焗」和西式的截然不同,中式煮法是將龍蝦放在鑊內煮再蓋上鑊蓋視之為「焗」,西方的卻是將食材擺放在器皿內再放進焗爐內烘才稱得上「焗」;真想不到在中式酒樓內能夠吃到西式煮法的焗龍蝦,,難得的是龍蝦肉爽滑鮮味,而且無論是何種煮法,芝士汁伴伊麵往往是最受歡迎的;
芝士焗波士頓龍蝦(伊麵底)
壽包半打:新鮮蒸出來的包熱辣軟綿,蓮蓉餡料甜度適中,不過很飽,祇能和內子共同分享一個。
壽包半打
是夜晚飯吃得很開心,亦很難得這麼齊人,若住在大西北的舅父仔一家能夠同桌,更是難得!
2011-04-30
2011-04-29 11 views
脆皮燒雞, 外脆內滑上湯龍蝦, 雖然好食但係都幾少片皮鴨$5X, 都有得即場片唔肥唔瘦, 好食!!送既老火湯, 正!第1次試呢間, 水準唔錯下次試下飲下午茶
$60 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 片皮鴨
2010-07-19 8 views
在將軍澳東港城, 飲茶的地方不多, 今天選了名薈名薈酒家裝修有豪華和 簡潔的味道, 即使中午時間, 客人也不算很多,究竟是什麼原因?侍者帶我們到一張枱坐下, 酒家設有數台電視, 客人坐著也有點娛樂.我們點了二人餐, 包括一道小菜, 兩種點心和一道小炒 所選的點心是蝦肉燒賣和鳯爪, 小菜有甜酸排骨, 而且要了菜遠蝦仁健康米.蝦肉燒賣份量適中, 賣相醒目, 蝦有鮮味, 混和鮮肉, 就是可口!鳯爪味道一般, 甜酸排骨做的不錯,拌碟有糖霜腰果, 幾特別!菜遠蝦仁炒紅米飯味道適中, 適合口味清淡的我這一餐連茶錢要一百四十元多, 吃得很飽!食物是有水準, 但七元一位茶錢再加一對一般人來說是高價享愛吧!
在將軍澳東港城, 飲茶的地方不多, 今天選了名薈

我們點了二人餐, 包括一道小菜, 兩種點心和一道小炒
菜遠蝦仁炒紅米飯味道適中, 適合口味清淡的我

2010-06-24
$75 (Lunch)
  • 點心 甜酸排骨
2010-05-14 101 views
4月24日(星期六)晚,是晚為家父賀壽,因家父覺得這裡環境不錯,特意和親戚來這裡吃晚飯,還包下廂房一間,好讓一眾親友吃得自在一點。以下菜單是家父欽點的,雖然一圍十五人有兩位小孩子,但我怕始終不夠吃,就加多了一個素菜:五褔乳豬件全體:皮脆,不太肥且肉味濃;上湯焗龍蝦(伊麵底):樓酒稱足三斤龍蝦,相信是兩至三隻龍蝦組成,原本龍蝦肉還算爽口,但可能其中一隻放尿功夫做得不好,其中有數件龍蝦有“押”味,令我頗失望;上湯鮮腐竹浸雜菜:這個是我刻意加的素菜,主要是為牙齒不好的姑姐而設,整體味道清淡;黃金帶子百合珊瑚蚌:黃金帶子原來是炸帶子,粉漿太厚影響了口感,帶子則欠缺鮮味,用了雪藏貨也難怪,其餘百合珊瑚蚌則是普通酒樓吃到的酒席菜式;百花炸釀蟹拑:炸得不算過火,口感尚算爽脆彈牙;翡翠玉環瑤柱甫:又是一道酒樓常見的酒席菜,不過不失;紅燒鮮蟹肉海皇翅:紅燒湯芡不太濃味,應該沒有下太多“師傅”,蟹肉、帶子和翅等份量不少,頗足料;清蒸東星斑:因家父愛吃魚,所以由原本的海星斑加了數百元換了這條紅色的東星斑,肉質果然鮮味幼滑,但最重要是家父喜歡;名薈金牌石榴脆皮雞:外表和一般炸子雞沒分別,皮脆肉嫩,始終是用冰鮮

五褔乳豬件全體:皮脆,不太肥且肉味濃;
百花炸釀蟹拑:炸得不算過火,口感尚算爽脆彈牙;
翡翠玉環瑤柱甫:又是一道酒樓常見的酒席菜,不過不失;
名薈金牌石榴脆皮雞:外表和一般炸子雞沒分別,皮脆肉嫩,始終是用冰鮮雞,雞味欠奉;

眾人吃到這時都已經很飽,所以跟著的海皇鴛鴦炒飯和瑤柱金菇炆伊麵都要包走,但是晚最期待的壽桃包當然要趁熱吃,每個壽包個子不大,口感軟熟,蓮蓉餡不太甜,還算不錯;之後還有紅豆沙和果盤,而女友對這裡的紅豆沙甚感滿意。

祝父親身體健康,老如松柏!

上湯焗龍蝦(伊麵底)
黃金帶子百合珊瑚蚌
Dinner
清蒸東星斑
壽桃包
2009-12-13 21 views
平時茶餐廳叫外買會收 五毫子一個盒, 我接受這種收費, 因為利潤不高.但在一間酒樓, 收足茶錢 $10一位, 酸菜 $30 , 一碗白飯都$10, 又有加一服務費就絕對接受不了外賣盒每個收 $1.0這實在太小家了. 真想問一句裝盒膠袋又要唔要加收費用呢~~這種做生意態度, 實在佩服萬分.
就絕對接受不了外賣盒每個收 $1.0
這實在太小家了.
真想問一句裝盒膠袋又要唔要加收費用呢~~

這種做生意態度, 實在佩服萬分.
2009-10-01 57 views
今晚提早做節...本意除了做節, 平時各有各忙, 也想一家人珍惜時間聚一聚! 預先訂了位, 人客不太多! 片皮鴨兩吃(+涼瓜炆鴨肉), $168 + $50, 片皮鴨不脆, 沒有什麼味道, 麻麻地, 反而涼瓜炆鴨肉用豉汁炆, 非常入味, 鴨肉又好多, 不知我家女性是否不吃得苦, 通通不太愛它的苦味, 但爸, 哥, 老公卻讚不絕口!蒜子浸菜遠, $5X, 唔夠腍, 一般!蜜桃咕嚕肉, $5X, 怪怪的咕嚕肉, 沒有多少汁, 也不是常吃的顏色, 黑黑沉沉…一點也不吸引, 而豬肉本身也不太腍, 味道不是酸甜的, 怎會好吃!清蒸海斑, $168, 約十二兩, 幾滑…家人話街外既蒸魚好吃點, 我就舉腳反對啦…太容易得到的, 大家也不懂珍惜! 媽媽永遠是最好的廚師!白玉翡翠環, $8X, 冬瓜環中央藏著什菌, 期望過高, 冬瓜不入味, 略硬, 菇菌獻汁也過厚!環境夠寬闊, 也容納到我們的 BB 車, 侍應人數不太夠, 隔離枱一面投訴冷氣不夠, 一面投訴等了四十五分鐘也未有菜送上, 這麼一吵, 侍應們跑著送菜, 非常危險, 有時會覺得如果人能鬆容一點, 對自己對人也較好! 最後….小食 (花生),
預先訂了位, 人客不太多!

, 但爸, 哥, 老公卻讚不絕口
!

蒜子浸菜遠, $5X, 唔夠腍, 一般!

!

最後….小食 (花生), 白飯 x 5, 連加一每人約 $120! 價錢較一般酒樓貴, 但大家吃得舒服, 開開心心…不是已值回票價嗎?
$120 (Dinner)
2009-09-30 7 views
標題咁寫, 係有原因的!尋晚同外家成家人去名會食飯, 提早做節 (中秋節), 一家大細加埋六個人, 叫左幾樣小菜食, 包括: 乳豬件, 豬腳仔, 蝦醬a菜, 酥炸牛腩件, 薑蔥大鱔煲, 咕嚕肉同埋龍蝦伊麵底 (呢味要三百幾蚊, 因為成隻上)乳豬好有水準, 好好食, 皮夠脆, 肉唔靭, 燒汁夠入味; 豬腳仔都好正, 慢慢損, 好滋味!酥炸牛腩件我十分之欣賞, 牛腩唔靭, 鬆化的酥炸做法令牛腩更香更好味, 仲有黑椒汁同檸檬汁俾我點, 正!薑蔥大鱔煲熱辣辣, 香噴噴, 鱔肉有彈性, 絕對係新鮮的肉, 薑蔥汁味道好好, 咕嚕肉都好食, 唔會太甜或太酸, 味道啱啱好正想大讚之際, 出事喇!! 龍蝦伊麵個汁原本係芝士焗的, 但味道好似奶粉的味, 本來都唔係大問題, 因為都唔算太難食, 但係龍蝦件出奇地有一半係臭的, 仲臭到入唔到口真係一子錯, 滿盆皆落索, 本來要俾笑臉, 但因為碟龍蝦, 變成了一個ok
標題咁寫, 係有原因的!

2009-06-09 13 views
今天返娘家陪父母兄嫂飲茶, 原想去利寶閣, 父親大人誤會了....不過, 家人吃飯, 無咩所謂啦!點心如下叉燒腸, 叉燒不太多, 但粉皮很薄, 很滑, 還有些少菜在內!馬拉糕, 很鬆軟, 黃糖味不重, 也不甜, 正!蒸牛肉, 幾滑, 牛肉味不重!鳳爪, 沒有吃, 有花生粒墊底!魚湯浸油麥菜, 吃得最多, 油麥菜夠爽, 又清淡, 不俗!蝦餃, 四隻大大隻, 粉紅色夠吸引!鹹魚蒸肉片飯, $22, 好細好細既瓦罉, 份量不多!"小心"香芋包, 只有一點點流餡, 但好夠熱, 不太甜, 香芋味不夠濃!咸水角, 媽打話很熱!整體食物比同區好食, 但價錢當然也略貴, 一分錢一分貨, 自己選擇吧!

點心如下

馬拉糕, 很鬆軟, 黃糖味不重, 也不甜, 正!
蒸牛肉, 幾滑, 牛肉味不重!
鳳爪, 沒有吃, 有花生粒墊底!
魚湯浸油麥菜, 吃得最多, 油麥菜夠爽, 又清淡, 不俗!
蝦餃, 四隻大大隻, 粉紅色夠吸引!
鹹魚蒸肉片飯, $22, 好細好細既瓦罉, 份量不多!
咸水角, 媽打話很熱!

叉腸
馬拉糕
糯米卷
魚湯浸菜
香芋包
蝦餃
咸水角
$40 (Lunch)
叉腸
馬拉糕
糯米卷
魚湯浸菜
香芋包
蝦餃
咸水角
2008-06-20 8 views
逢星期六日下午會去飲茶, 去黎去去都係坑口晶苑~好悶阿~昨天去了呢間野飲茶. 因為間間都要等位..呢間竟然唔洗等~ 仲唔洗搭枱tim.叫左佢下午特價都有六七款,全部八元. 味道唔錯.睇到點心紙, 比附近其他酒家多d款,樣樣都想叫.. 環境裝修過.冷氣不太夠.但不至於焗.. 上菜都幾快. 係埋單比較耐.
逢星期六日下午會去飲茶, 去黎去去都係坑口晶苑~好悶阿~
昨天去了呢間野飲茶. 因為間間都要等位..
呢間竟然唔洗等~ 仲唔洗搭枱tim.
叫左佢下午特價都有六七款,全部八元. 味道唔錯.
睇到點心紙, 比附近其他酒家多d款,樣樣都想叫..

環境裝修過.冷氣不太夠.但不至於焗..
上菜都幾快. 係埋單比較耐.

呢間酒家開唔夠兩個禮拜,佢原址本來係金麟酒樓,但東港城商場大裝修後,個舖位有一大截間畀TASTE,所以依家呢間酒家size細好多,又所以飲茶時段都有好多人等位,正所謂新屎坑,特別多人想試,因此仲未有機會試佢點心,唔知掂唔掂?上星期四晚卒之忍唔住走去試佢晚飲小菜,一坐低就有好多伙計走埋問開茶未,初步覺得佢服務算唔錯,當我同老婆度睇緊個Menu陣,其中一個伙計向我推介佢招牌菜,就係糯米雞翼同石榴雞,老婆唔食雞,所以一定唔會考慮石榴雞,至於糯米雞翼本來都冇諗住叫,但係我叫個素鵝佢又話賣晒,所以咪聽佢點叫兩隻呢個25蚊一隻糯米雞翼囉!唉......以後真係唔好亂咁聽人推介呀!隻雞翼又細隻,最命係冇味道,同農圃飯店比,真係輸足9條街,真係唔知佢點解夠膽同人講係招牌菜呀!真係想即刻走出去拆佢個招牌,小南國椒鹽小黃魚都係25蚊一條,就好食同抵食過佢多多聲喇。另外我叫燒汁野菌牛仔骨,呢味都幾好味,仲有叫蜜桃咕嚕肉,個菜名有蜜桃兩個字,但就摷極都摷唔到一塊蜜桃,只係有菠蘿,點解唔叫菠蘿咕嚕肉呢?真係神奇!呢度白飯好細碗,仲要成10蚊碗,唔通米價真係加到咁離譜?係啦!仲有一樣好笑想講,呢間係用編號落單,咁佢除有本比較靚Menu之外,另外又會畀張單張我睇,我原本想食素鵝係show本Menu裡面,佢編號竟然同單張裡面鹵水掌翼一樣,所以佢畀錯個掌翼我,不過碟賣相好差,我唔想要,咪同個伙計講話我係要素鵝,佢走,後來有個部長走同我講素鵝賣晒,話幫我cancel個order,我問佢係唔係根本冇素鵝o架?佢死撐話有,但我睇番佢放面張單,個編號明明係寫住鹵水掌翼,真係服佢囉!最後呢度小菜碟頭唔係好大,同稻香差唔多,真味鮮廚就大過佢好多喇!真味咕嚕肉好食過佢好多。