2017-11-02 511 views
朋友介紹去左呢間食川菜既小館,試左佢地水煮魚,拍青瓜,雲耳同辣子雞!水煮魚麻辣適中,超香麻辣味,手拍青瓜,爽口,用小黃瓜夠晒清甜,辣子雞就麻麻地,唔夠乾身,唔夠辣椒,雞粒太大,有點似雞件. 價錢都算底食,每人150蚊.
價錢都算底食,每人150蚊.

2017-10-31
$150 (Dinner)
  • 水煮魚
  • 拍青瓜
2017-03-09 745 views
經朋友介紹 係接近荔枝角MTR 附近有間味川小店仲話口水雞一流 於是就慕名而來來試試首先,口水雞睇見D相都好想食多次😍😍42蚊絕對足料 絕不兒戲 啖啖肉 麻辣得黎又口感佳最尾 仲要多碗飯 用d汁pour去飯度 超惹味如果有機會 我會再encore d雞真回味無窮
經朋友介紹

最尾 仲要多碗飯 用d汁pour去飯度 超惹味

如果有機會 我會再encore d雞真回味無窮
口水雞
2016-09-05 870 views
呢度本來係一間川菜館,午市做特價午餐,天天不同環境方面就有些殘舊,但尚算衛生,不過真係要求唔好太高食物方面,試了幾天不同的菜式,真係幾雜下,有台灣肉燥但配吉列豬扒,肉燥飯好食唔油,豬扒即炸,卜卜脆。接著是椒鹽豬扒,佢既做法又幾特別,勁多炸蒜頭,好似一碟避風塘炒蟹,但又幾好食,麻甩佬至愛。最後是回鍋肉飯,不是上海果種,佢真係川菜做法,肉是炸到好硬,食慣上海飯店的我就唔太like了。下次一定要試下晚市的川菜,牆上有介紹不同菜式的餐版,期待!
呢度本來係一間川菜館,午市做特價午餐,天天不同
環境方面就有些殘舊,但尚算衛生,不過真係要求唔好太高
下次一定要試下晚市的川菜,牆上有介紹不同菜式的餐版,期待!
2016-08-08 749 views
第一次食呢間舖, 位於長沙灣舊郵局隔黎, 呢個位置其實麻麻一點半入到去人唔多, 隨便搵位坐陳設比較舊, 地方唔大, 少少大陸feel, 但算乾淨佢地主要食中菜, 有蒸鯇魚, 海南雞, 都係40左右但我見佢地有口水雞, 42唔係貴咁就試下口水雞: 用蒜泥, 薑片, 洋葱, 葱花, 花生碎, 紅椒粒伴雞件, 仲有D黑黑地色既野我食唔出            應該係某D調味既香菜, 以前食過大陸既口水雞, 好多時都係得個辣字            今次呢個明顯好好多, 食得出各種味料既香, 雞肉連皮唔老            唔算好辣, 送飯之後岩岩好飯: 一碗, 感覺上少左D竹蔗茅根: 少冰, 淡淡地唔太甜, 中和辣味一流唔使加凍飲費, 盛惠42蚊
第一次食呢間舖, 位於長沙灣舊郵局隔黎, 呢個位置其實麻麻
一點半入到去人唔多, 隨便搵位坐
陳設比較舊, 地方唔大, 少少大陸feel, 但算乾淨
佢地主要食中菜, 有蒸鯇魚, 海南雞, 都係40左右
但我見佢地有口水雞, 42唔係貴咁就試下

今次呢個明顯好好多, 食得出各種味料既香, 雞肉連皮唔老
            唔算好辣, 送飯之後岩岩好

飯: 一碗, 感覺上少左D

竹蔗茅根: 少冰, 淡淡地唔太甜, 中和辣味一流

唔使加凍飲費, 盛惠42蚊
Other Info. : 已經好耐無試過, 食完飯後兩個鐘, 果種香味仍然留響口內 呢餐唔錯, 一般價錢, 優質享受, 好滿意, 有機會想試埋佢地個海南雞
2016-08-08
$42 (Lunch)
  • 口水雞
2014-06-28 1355 views
經常開車經過上址,見食客頗多,便入內試吓知道買川菜辣為主,但反而打邊爐人多,當田決定打邊爐先來半隻竹笙雞煲湯底,再叫其它配料雞煲的湯好明顯加入雞粉,一試便知道,但加入紅棗,杞子,等中藥材效果不錯,還放了白蘿蔔,雞亦好味好滑完全沒有腥味,至打完邊爐再吃都好滑牛肉是打邊爐的主打,叫了份美國切片牛肉,不錯,中上貨式,不會只有肥肉,在我角度偏廋,但我接受蝦滑,當日是即是做,一來等久了,二來聽到廚房撻蝦膠聲,味道好還好爽雲吞也不差,裡面有整隻蝦,須然不是大蝦,但亦新鮮見隔枱的蠔廷好,便問那裏蠔,廣島蠔急凍的,58元6隻,叫了一份,三個人應該夠吃,味道不怎樣,相比下,美國桶蠔較大隻及有蠔味其它如芝心丸,炸支竹,菜...都是街巿買回來,不會太離譜叫了買得最平的啤酒,好似是青島純生,酒精純度底當日三個人加三支啤酒盛惠650大元左右若大班人來亦化算,價錢合理,食物質素中上
經常開車經過上址,見食客頗多,便入內試吓
知道買川菜辣為主,但反而打邊爐人多,當田決定打邊爐
先來半隻竹笙雞煲湯底,再叫其它配料

雲吞也不差,裡面有整隻蝦,須然不是大蝦,但亦新鮮
其它如芝心丸,炸支竹,菜...都是街巿買回來,不會太離譜
叫了買得最平的啤酒,好似是青島純生,酒精純度底
當日三個人加三支啤酒盛惠650大元左右

若大班人來亦化算,價錢合理,食物質素中上
2014-06-25
$150 (Dinner)
2014-03-12 1236 views
嚟呢間火鍋店幾次,食物幾好,味道唔錯....但服務真係好唔得。今次食麻辣雞煲火鍋,小辣都好夠辣,都足料,還有生蠔很好味,反而手打牛丸就不多鮮,同女職員反映,佢即刻話今朝運來,冇可能味道有問題,不停説冇問題,我同朋友即是O嘴... 反映下,又唔係叫你唔收錢,點解堅持冇問題?D牛丸唔食其實都聞得出有變味,佢都唔肯望下,就話冇問題😡!如果有得揀,下次未必會再來
$100 (Dinner)
2013-01-09 717 views
溫馨提示: 食過幾次,這店近日紅了起來,基本上要訂位才有得吃啊可能由於地點的關係,這裡的雞煲很便宜,88蚊就有半隻5-6人吃一辣一不辣都可以這裡的竹笙雞煲真的值得推薦,雞湯很濃很有雞味,煲內還有很多竹笙和冬瓜吸了湯的精華後到吃,真的是冬日很好的comfort food這裡的辣雞煲是本身有湯的(即是隨變的那一種,不是來來的那一種)麻辣味較帶勁,沒有甜甜的海鮮醬味,個人較喜歡這一種這裡的配料也很便宜,另外,好像是不收加一的

可能由於地點的關係,這裡的雞煲很便宜,88蚊就有半隻
5-6人吃一辣一不辣都可以

麻辣味較帶勁,沒有甜甜的海鮮醬味,個人較喜歡這一種

這裡的配料也很便宜,另外,好像是不收加一的
2012-07-09 474 views
之前去過兩次晚飯都無位,今次早些去剛好有人離枱,開心到死,点知........坐低即刻点菜,見數枱客都叫了雞煲,但賣相一般,既然叫得小厨,當然要試大厨既手勢;可惜睇云成張餐牌,都係廣東小菜及火鍋配料,還好前面有幾味川式小食,於是叫了〝口水雞〞、〝夫妻膾片〞,〝拍黃瓜〞、另加一碗〝酸辣米線〞、一份〝油浸筍殼魚〞一Jar 菊花茶。三款川式小食先上枱,每樣試一口,有無搞錯,全部一樣味;夫妻膾片只有牛肉,無牛肚,拍黃瓜無蒜蓉,口水雞無芝麻及麻醬,最離譜是三樣小食都蓋上同一味汁,有薑、葱、酸味豉油,全與川味無關,既然有心做川菜,唔該去學吓啦。呢間店生意不錯,都唔明点解可以生存,又或者火鍋才是主角吧!油浸筍殼魚做得唔錯,算是有点安慰。總結最好的是那瓶菊花茶,好清香又不太甜。

,有薑、葱、酸味豉油,全與川味無關
,既然有心做川菜,唔該去學吓啦

總結最好的是那瓶菊花茶,好清香又不太甜。
Other Info. : 以食廣東菜的心情去感覺可能會好啲。
2012-07-06
$90 (Dinner)
  • 菊花茶
2012-06-12 397 views
辣辣小隊有這麼多辣店要去試,除了雞煲始祖之外,基本上我們都不會去同一家店兩次,不過上一次吃過這家之後,大家對這裡窩筍念念不忘,所以這一次就再多約一些吃辣雞煲的食友來,也看看這店的水準保持得如何。早兩個星期前已經訂位,因為有食友說這裡有房間,所以就請店家替我們留了房。可是去到的時候,看到食友們在那間所謂的房間裡,像焗桑拿一樣,臉熱得紅紅的,原來裡面有一部冷氣壞了,而且那間不能說是一間真正的房,而是一個類似天井的東西不過有蓋而已,所以只好要求坐回室內的位置,否則肯定會吃得不舒服。我們一行十人,店家很好的為我們合併了四張二人檯,坐起上來也不會太擠,而且冷氣很足,又有電視可以看,所以我想就算下次裡面的冷氣修好了,還是坐在主用餐區比較好。我們一共點了七款頭盤,分別有涼拌皮蛋、豬耳、鳳爪、海帶、窩筍、魚皮和夫妻肺片,其實每一款頭盤的醬汁是一模一樣的,面頭都是灑了一大堆花生、蔥花和炸蒜粒。醬汁不太辣,以醋的酸味為主,不算很特別。而七款配料當中、我比較喜歡窩筍、海帶和豬耳,窩筍爽口,可以不及火鍋淥般清甜;海帶切成薄薄的,不會太黏口;豬耳爽脆,其實魚皮也不錯,不過前個星期吃過川味港,水準超班,相對地這裡

我們一共點了七款頭盤,分別有涼拌皮蛋、豬耳、鳳爪、海帶、窩筍、魚皮和夫妻肺片,其實每一款頭盤的醬汁是一模一樣的,面頭都是灑了一大堆花生、蔥花和炸蒜粒。醬汁不太辣,以醋的酸味為主,不算很特別。而七款配料當中、我比較喜歡窩筍、海帶和豬耳,窩筍爽口,可以不及火鍋淥般清甜;海帶切成薄薄的,不會太黏口;豬耳爽脆,其實魚皮也不錯,不過前個星期吃過川味港,水準超班,相對地這裡就沒那邊好吃。
酸辣粉。非常普通,喜歡吃腍麵的我也覺得煮得太腍,入口幾乎完全爛掉,不太推薦。
除了招牌麻辣雞煲之外,我們這次還叫了竹笙雞煲,湯底很清,裡面加入竹笙和白蘿蔔,上檯時裡面已經有半隻煮好的雞,如叫一隻雞的話,另外半隻雞會另上,店家說因為避免雞肉煮得太久,所以吃完第一輪然後再加。

麻辣雞煲點了中辣,不要看到面層的一片辣油就以為很辣,我們都覺得辣度不如上次般強烈,但味道方面仍然能保持水準,帶點藥材味,雞件夠入味,肉質嫰滑,值得一讚。由於覺得不太辣,所以我們主動請店家加辣,然後他就拿了一些橙色辣椒碎,某幾個食友吃了一口,連最吃得辣的也覺得很辣,原來這是叫做南海燈籠椒,我也冒死試了一小片,我只把它放在口的右手邊,然後整個右口腔都像火燒一樣,而且持續很久,實在厲害。店員說辣雞煲裡面也加了一點,如果愛吃很辣的不妨叫店家多加一些,肯定非常刺激。
窩筍。窩筍到底有多好吃?前前後後我們一共點了四碟,每碟大家都是搶著吃。窩筍就算在麻辣鍋裡煮也能保持其清甜度,又爽又甜實在是百吃不厭。
鵝腸。如此肥美的鵝肥真的不容易見到,有食友打趣說看到這碟鵝腸就等於看到膽固醇、心臟病,我自知沒什麼配額,所以沒有吃。不知為何我覺得那些鵝腸的膏看起來有點像發泡膠,實在有點嚇人,但酷愛鵝腸的食友卻相當盡慶,可是想追加的時候發現已經沽清了。
手切肥牛。這一碟牛肉只不過是一百六十多元,份量多之餘質素令人驚喜,肉味濃郁,又帶油甘香,肉質嫰滑,大家都覺得相當超值,最後也追加多一碟。
墨魚滑。被人遺忘了的墨魚滑,一直放在一旁卻沒人理會,沒想到質素還不錯,有墨魚味又有墨魚粒,彈牙鮮美,值得一試。
其他的火鍋料水準正常,沒什麼大問題,吸湯的火鍋料如冰豆腐、腐竹和響鈴卷等等都不錯。飲品方面有自家製的菊花茶和酸梅湯,我只喝了菊花茶,跟在外面喝到的不同,有一種涼涼的感覺,也不太甜,很適合吃辣鍋時喝。

最後結帳每人一百四十多,比想象中便宜,因為我們也點了不少東西,最高興的是食物質素仍然能保持,在眾辣雞煲食友心中,無可否認這一家肯定是全港頭三甲之選!
$140 (Dinner)
2012-01-18 321 views
雞煲熱潮早幾年也火紅過一段日子,沉寂一輪過後近來好像又開始復甦.佐敦的隨變晩晩排長龍,旺角的寶寶也甚旺場.這天來到友人介紹位於長沙灣的小店來試試麻辣雞煲.除雞煲外這裡也有其它川味小炒供應.涼拌萵荀----在等友人到來的時間先試了這款小吃.萵荀青嫩爽脆,辛辣中帶有花椒香味.除了雞煲外是還有其它辣與不辣的煲可供選擇.配料選擇種類也算不少.既然大家也是辣友便要吃得盡興,就來個大麻辣雞煲吧!味道是麻的比例較輕,是偏重於辣味作主導,煲內已有半隻份量的雞件.待滾起後撈來吃,肉質入味之餘更是意料之外的嫩滑!萵荀----煮熟後鮮甜無渣,是揀手靚貨.這類能吸收湯底味道的配料怎能少!黑牛柏葉----灼一灼已可吃,質感比經漂白過的爽脆得多.炸響鈐----不是鮮炸出品,一沾到湯已迅速解體.鵝腸----用上連著肥膏的新鮮鵝腸,吃下重油香質感更非經化學處理過的貨色可比.手切牛肉----一百二十多元有此份量及質素還想怎樣?杞子菊花茶----足料自家涼茶沒有下太多糖甜度適中,值得一讚是雪得夠冰凍,邊吃辣邊流著汗去喝感覺𣈱快!消費是街坊小店的價錢,食物質素表現不錯.是值得找一眾辣友再來大掃牌.
雞煲外這裡也有其它川味小炒供應.
除了雞煲外是還有其它辣與不辣的煲可供選擇.
配料選擇種類也算不少.
萵荀----煮熟後鮮甜無渣,是揀手靚貨.
手切牛肉----一百二十多元有此份量及質素還想怎樣?

$175 (Dinner)
2011-12-17 298 views
吃完一家水準一般的店子決定要溝貨, 在openrice搜尋完一大輪最後來到這裡門面說真的不怎麼樣, 我們剛進去的時候都有點忐忑, 但最後也是點了一份雞煲試試水準這個自製菊花茶很好喝!滿滿的菊花浸著在樽內入口, 是清香的菊花味, 不會過甜淡淡的菊花香很讚! 好像對這店有好感, 雞煲來了看來很像樣顏色很深, 上面帶紅紅的辣油. 味道超香的! 麻辣香帶有濃濃的藥材香料氣味湯頭真的是很夠味. 叫了大辣, 辣度很滿意, 入口也帶麻香跟藥材香氣, 是很有深度的湯頭味道嚐起來那種麻辣味, 不會讓你的口腔覺得不舒服, 很快就會散去. 好喜歡他們的湯頭, 很讚!叫一隻雞, 煲內是先有半隻雞, 等到吃完再加另外的半隻以防雞肉變老. 很為食客著想的安排想不到這裡的雞肉也帶點雞肉味道, 肉質嫩滑, 湯頭味道因為夠濃, 所以很快就能入味帶麻辣香的雞肉很好, 吃很快就被吃光了太愛吃萵筍的我們點了涼拌萵筍萵筍切得細條狀的, 入口爽脆, 麻辣味突出跟醋香很平衡試過雞煲味道很好就放心地點了一堆配料麻辣配鴨血是最好吃的但香港比較難找, 豬紅也不錯吃入口蠻滑嫩, 跟麻辣味也很配合牛柏葉質感爽脆也有本身的鮮味不錯吃鵝腸一上桌
菊花茶
這個自製菊花茶很好喝!
滿滿的菊花浸著在樽內入口, 是清香的菊花味, 不會過甜
淡淡的菊花香很讚! 好像對這店有好感, 雞煲來了
大辣雞煲
半隻雞件
本身煲內還有半隻雞件在內
帶麻辣香的雞肉很好, 吃很快就被吃光了
涼拌萵筍
太愛吃萵筍的我們點了涼拌萵筍
萵筍切得細條狀的, 入口爽脆, 麻辣味突出跟醋香很平衡

試過雞煲味道很好就放心地點了一堆配料
豬紅
麻辣配鴨血是最好吃的但香港比較難找, 豬紅也不錯吃
入口蠻滑嫩, 跟麻辣味也很配合
牛柏葉
牛柏葉質感爽脆也有本身的鮮味不錯吃
鵝腸
鵝腸一上桌的時候大家都大讚!
帶有油脂, 很肥美的鵝腸只要灼一會, 充滿油香鵝香的鵝腸就可以吃, 超美味的, 推薦!
一叫再叫的萵筍
另一樣好好吃的是這裡的萵筍因為是現點現切, 萵筍清新的香氣來得比一般的重
就算再怎樣煮在濃烈的湯頭上, 也能吃得到萵筍香味. 我們一叫再叫, 實在太好吃了!
薯粉
響鈴
鬼馬豆卜
因為湯頭味道好我們都盡情點了一些吸湯頭味道的配料如薯粉, 響鈴, 鬼馬豆卜
來貨全都很不錯用來吃麻辣鍋很配很惹味

這裡的麻辣火鍋水準很高, 很好吃! 真的很盡興的一晚~真心推薦這家小店
$104 (Dinner)
大辣雞煲
一叫再叫的萵筍
  • 麻辣雞煲
  • 萵筍
2011-04-30 184 views
話舌有日放工搭車出城,見到附近間上海嘢執咗, 變咗間麻辣嘢~所以就搵日lung遲搵埋同事K去試試試喇~足本: http://hk.myblog.yahoo.com/yr100fungf/article?new=1&mid=5035
$45 (Lunch)
有好多麻辣菜式, 見到都流口水呀~ 奈何得兩條友, 唯有叫兩碗粉+碟涼菜食啦~
涼拌青瓜---唔太辣但夠濃味, 正~
2011-04-06 154 views
星期一(4-Apr-11)已經很久無寫食評,就係這一間四川風味的店子,再次令我提起興趣。來來回回都試過很多火鍋店,星期日在Open rice 偶爾看到這一間別具風味的小廚,便希望來一試。由於得知這裡位子不多,中午時候已經打電話預訂,所以不用等便可以入座。店子真的不是很大,只有7~8張枱,有點小本經營格局,不像那些大集團的連鎖式餐廳。老闆及服務員的服務好好,一點怠慢都沒有。食物方面因為是第一次來,都點選了大路菜色。湯底方面要了一個鴛鴦湯底,只是要了「小小辣」,但都已經好勁,果然係四川特色。生蠔都好新鮮,食完一碟還要再 order 多一碟先夠滿足。肥牛自然是火鍋不可欠缺的食材,這一碟雖不是此店的首席菜,但都已是水準之作。豬潤及潮州魚旦都不過不失。唯獨是鴕鳥肉在以上的菜色中給比下去,比較失望。整體而言,在這裡可以享受到一頓十分滿足的晚餐。二人消費$420 (已包括啤酒及飲品)
星期一(4-Apr-11)
老闆及服務員的服務好好,一點怠慢都沒有。
食物方面因為是第一次來,都點選了大路菜色。

鴛鴦湯底
生蠔都好新鮮,食完一碟還要再 order 多一碟先夠滿足。
生蠔
手切肥牛
豬潤及潮州魚旦都不過不失。
潮州魚旦及豬潤
唯獨是鴕鳥肉在以上的菜色中給比下去,比較失望。
鴕鳥肉
整體而言,在這裡可以享受到一頓十分滿足的晚餐。

二人消費$420 (已包括啤酒及飲品)

2011-04-04
$210 (Dinner)
鴛鴦湯底
生蠔
潮州魚旦及豬潤
手切肥牛
2011-02-25 132 views
真係十萬分sorry, 我竟然將食評post錯地方!!!!!!!!!!!!!!!!!短短3個星期, 我已經幫襯左3次! 次次都係打邊爐.2月9日晚, 我同先生係偶然途徑入去食飯, 當晚, 揀選了麻辣雞窩, 實際上係火鍋, 大大煲仲好快上檯!附送的唐好菜非常新鮮, 乾淨, 最難得係洗得乾身之餘係完整的一棵棵, 並不似時下火鍋店的濕水版, 散成一塊塊菜葉狀的. 成棵的一兜菜份量多好多, 也都不容易係煮到爛融融, 撈唔到.你明唔明呢種用心, 火鍋湯底最忌濁, 而麻辣火鍋的菜, 烙太短時間就只有辣味沒有鮮味, 太長時間又怕爛晒!我比第一個感動!!(半隻雞$88, 送大大兜菜, 好抵, 不可不試)我同先生係不折不扣川菜迷, 食川菜唔可能避得過令你痛愛的花椒,呢間不起眼的小店使用的花椒, 色澤新鮮, 天然的香氣令你嚼落不感痛苦, 香氣在口腔環繞之餘, 麻辣才不慌不忙地佔據你的味蕾.我的第二個感動, 做人不可做俗人, 煮食最忌FLAT, 只有揀o岩香料調味, 送菜先會有深度, 有層次!我地試的係小小辣, 建議選擇中辣or小辣, 湯底的平衡最出色, 不油膩.雞窩裡面的雞, 建議大家最後食, 因為我發覺

短短3個星期, 我已經幫襯左3次! 次次都係打邊爐.

雞窩裡面的雞, 建議大家最後食, 因為我發覺一個鐘頭後, D雞竟然越煮越滑, 好入味.
放心喇, 呢個鍋, 唔會香料多過雞, 好清好容易打撈, 哈哈!
凍豆腐同炸魚皮都屬於係十幾蚊的經濟之選, 但分量就十足!
就算成班朋友去食都個個有份.
我地9號晚就外order左$58的薑蔥廣島蠔, 不算大隻, 但很鮮甜, 大約8隻左右, 超值!
14號我地決定過個麻辣情人節, 於是再度登門, 今次我地order左廣島蠔打邊爐
落1-2分鐘, 唔縮水, 好鮮甜, 正!

重慶來的薯粉煙韌棉柔, 吸收湯底精華後味道更加吸引,
第一晚我地係order來打邊爐, 第二次我就order左涼拌粉, 都一樣好食!
其實次次都食唔晒架, 但個湯底實在太吸引, 所以我地14號晚又order埋土豆片同豬潤.
你睇到架, D豬潤好新鮮, 落好耐都咁滑, 哈哈哈哈哈
薯仔打邊爐唔會太辣, 不過我就覺得太飽肚, 胃口細就淺嚐即止喇!

其實我21號晚同朋友又去多次, 今次齋麻辣湯底, 要左中辣, 我覺得呢個應該係好多香港人的極限.
推薦大家一定要試的, 係手切牛肉, 非常有牛味.

次次去都係2百幾蚊埋單, 最後一次走我仲order埋口水雞外賣!
好入味! 我都好期待下次再去!!
2011-02-14
$100 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
  • 麻辣雞窩
  • 廣島蠔
  • 口水雞
  • 薯粉
2011-02-14 70 views
老公返工既日子,同老爺,奶奶,囝囝,大伯,兒甥仔—齊食飯去—間己經聽幾個朋友都話好味既味川小㕑,點了—個招牌鍋,但因小朋友及老爺,奶奶不食辣的,店內侍應建議我地點鴛鴦鍋$98,—邊四川麻辣雞鍋,—邊竹笙清湯雞鍋,—個鴛鴦鍋可選半隻雞,真係太好,因為朋友話店內仲有其它火鍋配料叫都係好鬼正㗎! 首先我哋講下個四川麻辣鍋先,食落同其它的麻辣鍋有D吾同,因為佢既麻是好夠味,但又唔會嗆喉,以為佢會落好多花椒,但撈個底又只有十多粒綠青色花椒,問清楚原來連湯底既調味係從四川嚟既,所以好夠味。跟佳竹笙清湯鍋,味道很清很鮮甜,D雞又滑又有雞味,個個勁讚好味。 然後點火鍋配料,店員推介手切牛—碟$128很大碟,6個都食牛肉都剛剛好,牛味好濃又滑 正。仲有鱷魚尾$68初初有D驚,但係—食落囗,嘩,好有囗感。好鐘意食,唔知係咪對呢問鋪有好感呢!覺得連食隻烏冬都好味過人!哈哈— 最後D野咁好食,忍唔住再點幾味小菜,清蒸荀殼魚,很滑,很新鮮。豆腐琵琶蝦$68,特別。黃金白飯熏,炸得好香。 好開心呀!今日去間味川小㕑,每一樣野都咁好食!店員又好,又唔貴。下次—定會再黎食!
老公返工既日子,同老爺,奶奶,囝囝,大伯,兒甥仔—齊食飯

最後D野咁好食,忍唔住再點幾味小菜,清蒸荀殼魚

2011-02-09
$80 (Dinner)
  • 手切牛,麻辣竹笙鴛鴦雞鍋,清蒸荀殼魚