2023-10-23 348 views
佢嘅涼粉同涼皮都食過,個人最鍾意食涼粉(雖然間鋪出名係手工涼粉),覺得涼皮太易索晒d汁太咸,涼粉就啱啱好,叫中辣係真係有中辣辣度,啱晒鍾意食辣嘅人。幾推薦佢地個魚皮,有咬口👍🏻👍🏻👍🏻
早排出story問大家有咩好食有一個係3位foodie comment話可以試下呢間嘅涼皮其實喺太子旺角都見過佢身影😂不過一直都冇食過🥺見好似3個人介紹 應該都可以試下佢👍🏻👍🏻.#手工涼皮 走辣 👅7/10 $25好難逐一同大家介紹佢撈左啲咩野因為好多野我都喎知咩黎…😂😂反正 撈埋啲味又係咁😅我好廢 食唔到辣野(胃會痛🤭🥺) 所以叫左走辣🙅🏻‍♀️🌶 但都唔錯呀👍🏻有啲類似豆卜嘅野(應該係豆製品啦)份量算多 口感唔錯👍🏻芫荽就各位請注意 真心算少少多😂😂唔係個個都中意芫荽 所以大家自己斟酌😶‍🌫️🙏🏻成碗野食落最大嘅味: 芫荽味 一埋川味…😂真係唔識形容啊 仲有啲應該係花生 一粒粒 幾脆嘅 但我本來就麻麻地花生😂 有少少抗拒 番到屋企食左幾粒覺得唔多中意佢個味 但我都有照食至於啲涼皮 唔知係咪因為由荃灣番屋企都要啲時間 擺太耐(一個鐘都冇) 可能搞到佢痴埋左一舊…😅有啲係幾塊就會痴埋一齊 🥲🥲我唔中意啲麵呀呢啲痴埋一齊所以要撩開佢地😂 可能快啲食就會好啲唔好咁遠水路攞番去🤣.但我覺得$25唔算平又唔算好貴 比多少少我得唔得?🤣🤣.勁平均分數:😂味道👅:7/10賣相👀:7/10扺食💰:7/

早排出story問大家有咩好食
賣相👀:7/10
扺食💰:7/10
服務👩🏻‍🍳: 7/10
2022-09-05 636 views
建議見到無客人既時候先去睇下,味道算幾好,份量唔錯,但有因為只要有一個客,每個就起碼要等8至10分鐘,特別係如果前面有中年以上既女性,會等得更加耐,因為會選好耐同埋會同店員吹水。 天熱時會等得比較辛苦。
2022-08-02 536 views
買左份涼面 雞腎 雞絲 Total: $43點知返到屋企打開得涼面呃左我$23,不知所謂,搞到心情勁差已經係星期二(平日),人流又唔多都可以出現咁大既錯失追討都追討唔到,叫我點樣去拎返先。
買左份涼面 雞腎 雞絲 Total: $43
點知返到屋企打開得涼面
呃左我$23,不知所謂,搞到心情勁差
已經係星期二(平日),人流又唔多都可以出現咁大既錯失
追討都追討唔到,叫我點樣去拎返先。

2022-05-15 649 views
佢地有好多分店,之前係葵廣&廣華街都食過,經過荃灣分店就試一試,佢地無堂食,主打都係外賣-每一次我都係叫涼拌薯粉+涼拌土豆絲。-1️⃣涼拌薯粉 $25涼拌薯粉比起涼麵更好食,薯粉索晒啲辣同酸,每啖都食得好過癮2️⃣涼拌土豆絲 $25土豆絲份量好多,而且都係索晒啲辣同酸-兩樣野夾埋先$50,有時仲會加份皮蛋都好好味架,整體上價錢抵食份量亦好足,味道都唔錯,唯一就係每次既味道都有點不同,唔同人整酸同辣都唔同有時叫多酸都唔夠酸如果有個標準比員工就好啦

每一次我都係叫涼拌薯粉+涼拌土豆絲。
1️⃣涼拌薯粉 $25
涼拌薯粉比起涼麵更好食,薯粉索晒啲辣同酸,每啖都食得好過癮

2️⃣涼拌土豆絲 $25
土豆絲份量好多,而且都係索晒啲辣同酸

有時叫多酸都唔夠酸
如果有個標準比員工就好啦
2022-01-16 672 views
最近冇咗晚市堂食, 估唔到連荃灣原來都有得掃街🤪 見到都開多咗好多外賣小食店, 好多都好高質, 今次就介紹下我地食咗啲咩啦😛.四川風味小吃 (好似葵廣都有)手工涼皮 $25唔係第一次食了, 原來荃灣都有, 就係亞玉豆腐花隔離🤪 每次水準都好高!! $25超大碗, 揀咗最小辣, 好香好麻, 食落淨係有麻味唔算辣, 啱曬我呢啲唔食得辣但又鐘意花椒八角嘅人🤣 就算唔加配料, 佢地本身都有青瓜絲, 類似豆乾嘅物體, 同一啲花生😚 真係好惹味,好好食, 會食上癮🙈
四川風味小吃 (好似葵廣都有)
手工涼皮 $25
2022-01-09 375 views
好似周圍都有呢啲四川小食店,平時路德圍都會有好多人幫襯,今次等我都試下。⚫️涼皮加雞絲 HKD33叫左小辣,個麵底本身會有啲青瓜絲同花生脆脆,幸好都不太重口味。份量都算多,一個人食都夠飽。

⚫️涼皮加雞絲 HKD33
2022-01-07
Type of Meal
Other
2021-05-29 681 views
超爱食辣的我又来荃湾扫街,看到有售夫妻肺片等四川凉菜,满怀期待买左份夫妻肺片但是食落口发现肉不新鲜!只吃了几块就倒掉了麻辣烫还不错因为调味很重 但是肉类食物不新鲜尤其是夏天都担心吃了不舒服😭...希望可改进

...希望可改进

2021-04-15 552 views
衛生欠佳👎🏻👎🏻👎🏻購買酸辣粉外賣期間發現有隻小強係牆邊爬黎爬去,我即時話左比職員姐姐知,但佢地不以為然,冇諗過處理,隻小強仲愈爬愈爬近啲食物,好嘔心。外賣比漏餸👎🏻👎🏻👎🏻本身嗌左雞絲酸辣粉,點知拎到返屋企得碗淨粉,其實之前都試過,加左錢但冇餸,點知一次係咁,兩次又係咁,今次返去舖頭叫佢比返,阿姐仲死口話加左,但撩極碗野都冇,結果另一個姐姐就幫我加返。總括而言,呢間野衛生情況好差,阿姐工作態度又衰,可以唔洗試,亦都冇下次。
衛生欠佳👎🏻👎🏻👎🏻

外賣比漏餸👎🏻👎🏻👎🏻

2020-11-24 789 views
一星期總有一餐要食自己今晚就去左路德圍搵食!依度可以話荃灣最繁忙食店最集中嘅地方~又有好幾間台式飲品店、米線街、甜品小食應有盡有好一段時間冇黎過路德圍開左好幾間新嘅舖頭包括今次食嘅四川風味小吃同類型嘅舖頭係葵涌廣場見得多但係從來都未試過🧐淨係睇四川依兩個字就知道係食辣野為主~本身自己唔係好食得辣🤭所以都猶豫咗一陣好彩店員話可以選擇唔辣或者小小辣適合我依種辣唔起嘅人🤣不過小食或者麵嘅配菜原本已經醃好無得揀唔辣依方面大家要自己衡量~每間舖面擺設大同小異佢地會放所有調味料出黎同幾款最受歡迎嘅小食例如雞腎、蓮藕片等等如果唔想食麵可以選擇食麻辣燙🥘以串為單位放入一鍋麻辣湯底滾熱~如果中意食辣嘅人一定唔可以錯過!第一次食order左川北涼粉~加左雞絲同雞腎先講涼粉好似凍食嘅河粉放耐左都唔會痴埋一舊而雞絲就有小小失望好乾身咬落好韌下次一定唔會再叫最驚喜一定係雞腎🤩味道麻麻辣辣份量係超超超多!!食極都食唔完~只係加$15就好似叫左一碟嘅份量疫情底下外賣返屋企食就最啱~~
一星期總有一餐要食自己
今晚就去左路德圍搵食!
依度可以話荃灣最繁忙
食店最集中嘅地方~
又有好幾間台式飲品店、米線街、甜品小食應有盡有

好一段時間冇黎過路德圍
開左好幾間新嘅舖頭
包括今次食嘅四川風味小吃
同類型嘅舖頭係葵涌廣場見得多
但係從來都未試過🧐

淨係睇四川依兩個字
就知道係食辣野為主~
本身自己唔係好食得辣🤭
所以都猶豫咗一陣
好彩店員話可以選擇唔辣或者小小辣
適合我依種辣唔起嘅人🤣
不過小食或者麵嘅配菜
原本已經醃好無得揀唔辣
依方面大家要自己衡量~

每間舖面擺設大同小異
佢地會放所有調味料出黎
同幾款最受歡迎嘅小食
例如雞腎、蓮藕片等等

如果唔想食麵
可以選擇食麻辣燙🥘
以串為單位
放入一鍋麻辣湯底滾熱~
如果中意食辣嘅人一定唔可以錯過!
第一次食order左川北涼粉~
加左雞絲同雞腎
好乾身咬落好韌
下次一定唔會再叫
最驚喜一定係雞腎🤩
味道麻麻辣辣
份量係超超超多!!
食極都食唔完~
只係加$15就好似叫左一碟嘅份量
疫情底下外賣返屋企食就最啱~~
2020-11-06 486 views
本身回家途中經過荃灣,想找找有沒有鹽水雞,但找到了鹽水雞,去到香車街那邊,又發現那間鹽水雞剛好在裝修,因此又飲恨。不想再轉車到葵芳,因此就看看有沒有其他選擇,結果買了這間的口水雞,這間原來在各區又有幾間分店,怎麼好像有沒有見過呢?它的口水雞,一份放在雪櫃,拿出來改一點調味料,就可以外賣拿走。分量也不算太少,有雞腿、雞背、雞胸肉不太多,因此雞肉吃起上來還算滑溜,它本身應該是比較細隻的雞,因此雞肉不鞋,比較嫰,加上調味料之後都不算太辣,輕輕的麻香,少許辣味,另外我問店員取了點炸黃豆,味道也相當不錯。底下還有少許青瓜絲可以吸汁,夠清新,20-30多元一個餸,買作加餸或是配料扮乖仔乖丈夫都不錯。

不想再轉車到葵芳,因此就看看有沒有其他選擇,結果買了這間的
口水雞,這間原來在各區又有幾間分店,怎麼好像有沒有見過呢?
它的
口水雞,一份放在雪櫃,拿出來改一點調味料,就可以外賣拿走。

四川風味-口水雞外賣

分量也不算太少,有雞腿、雞背、雞胸肉不太多,因此
雞肉吃起上來還算滑溜
,它本身應該是比較細隻的雞,因此雞肉不鞋,比較嫰
,加上調味料之後都不算太辣,輕輕的麻香,少許辣味
,另外我問店員取了點
炸黃豆,味道也相當不錯。

底下還有少許
Other Info. : 路德圍這個舖位經常做不久,自小時已見過這位置常轉手,加油啊!
Type of Meal
Dinner
四川風味-口水雞外賣
2020-07-30 772 views
在疫情下,每個人都係買外賣回家食,今日收工去到路德圍諗住買外賣返屋企食啦,見到e間四川風味小吃排晒隊咁,於是就過去望下啦!見到野食都ok,就排下隊啦!點左三個小吃返去加餸啦!分別係涼拌海帶,涼拌皮蛋同埋豬肚絲。海帶係師傅即刻撈呀!我就點左中辣,見師傅都落左好多配料,非常期待。返到屋企,就試下佢地啦!首先係涼拌皮蛋,皮蛋非常好味,唔係好辣,好香皮蛋味道,份量都好足,而底下d青瓜絲都好正。到豬肚絲啦!味道同皮蛋差唔多,豬肚份量都好足,絕對比出面嘅多,食落去好香口,而且食落去豬肚有爽脆嘅口感,絕對係大師傅級數。最後就係涼拌海帶,海帶營養豐富,但係本身就無咩味道,配上川辣都幾夾呀!我點左中辣,但係感覺上就唔係好夠辣,味道係絕對可以呀!最後我都係清晒,會再幫襯!

返到屋企,就試下佢地啦!