2018-07-02 581 views
好好好好好好好食嘅土炮小食。喺華都商場入邊嘅小店來講,算有裝修,設計好用心。但當日去到得一個員工,所以都要等好耐先有得食。但值得嘅!!!👍🏾👍🏾推薦佢個蝦醬雞翼!好好食,又入未!個雞皮又夠脆。仲帶咗炸雞皮,炸雞皮其實好難整得好食,喺台灣食過一間好好食嘅。所以Standard太高,佢唔算好食。炸哈密瓜奶都係佢其中一樣招牌嘢食。但個人來講唔太鍾意,蜜瓜奶似係維他奶嗰種假味蜜瓜奶。三樣招牌小食中,最推介都係蝦醬雞翼。但其實喺華都商場嘅小食來講,算偏貴!

2018-06-23 382 views
今日經過見到佢寫住懷舊特飲就比佢吸引左睇下有咩食一見到有k房雜果賓治仲寫住一試難忘就梗係試下啦K房雜果賓治(味道同k房十分相似,但味覺淡左少少)仲見到個幾特別既招牌蝦醬雞翼(食落好大陣蝦醬味,又唔會太鹹,好好食)
今日經過見到佢寫住懷舊特飲
就比佢吸引左睇下有咩食

一見到有k房雜果賓治仲寫住一試難忘就梗係試下啦

K房雜果賓治(味道同k房十分相似,但味覺淡左少少

仲見到個幾特別既

招牌蝦醬雞翼(食落好大陣蝦醬味,又唔會太鹹,好好食

• 招牌蝦醬雞翼
2018-04-29 390 views
每次行過華都商場都見到有人喺門口買嘢飲,所以今次都決定停低等一等叫咗杯梅子梳打,有細個飲咸令七嘅味道,佢嘅酸味會比較重,因為入邊放咗兩粒話梅嘅關係,不過如果你係比較鍾意食酸野嘅話我會絕對推介呢杯野飲小食方面就叫咗炸哈密瓜奶,味道同口感同細個係屋村食嘅味道係一模一樣 不過$25得三個相對就好貴炸雞皮方面,稱唔上好味,好普通嘅炸雞皮加上5香粉同埋辣椒粉 相對上會比較失望兩個小食加上一杯野飲都要$80 ,下次會再買佢啲嘢飲不過小食方面就可能冇興趣(見到隔離有人買佢嘅炸茹盤,都形容平平無奇)

兩個小食加上一杯野飲都要$80 ,下次會再買佢啲嘢飲

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2017-12-22 683 views
土炮懷舊特飲 的飲品我一直很想嚐試,可是每次在華都商場的小店都吃得飽飽的,昨天精明了,先在板卷吃壽司,手卷,後再來土炮喝一杯,午餐份量剛好。土炮的特飲變化多端,光是熱飲和凍飲已經有四,五十種可選,而且各有特色。小食方面都挺吸引,沙嗲牛肉腸粉,炸蜜瓜奶等我也想吃的,可惜剛才已吃飽,唯有下次吃吧。面對這龐大的飲品列表,我都苦思了一會喝甚麼,想了又想,都是潤喉系列陳皮話梅梳打較適合乾燥的冬日。梳打有著陳年的淡黃色,看起來陳皮與話梅已融合當中。梳打酸甜清爽,陳皮滋味濃厚,喝起來很舒喉,味帶回甘,真真正正將香港的特色注入梳打中。

陳皮話梅梳打

TakeAway
陳皮話梅梳打
Huadu shopping center is a distribution center for young people, on the surface with the general old-style shopping malls is no different, but it has a large number of shops, boutiques, stationery stores, nail shops everywhere, more affordable snacks also more open, and even shopping Conform to the trenddeveloped just like street snacks. In order to attract young people's attention, these small restaurants are very personal, or cheap food as a welcome. Like the main Hong Kong-style local artille

Like the main Hong Kong-style local artillery, all kinds of pig miscellaneous noodles greatly, cheap restaurant
utf8 and so on. As the name suggests, the nostalgia of indigenous artillery is a Hong Kong-style and authentic
trend. It is not only selling nostalgic special drinks, but also many Hong Kong-style nostalgia snacks that will
surely arouse the memories of many Hong Kong children. The selection of red, white and blue as the main
 banner of the store is quite distinct, but it has always been a small shop.

Only catering for furnishings, dining cards, old-style calendars and antique typewriters, the choice of
restaurant can better reflect the direction of the shopwindow. Hong Kong-style nostalgia, ice cream
red bean ice, green bean ice jelly, Shanban words plum ice, black bull, white cow, shrimp paste chicken wings,
fried honey melon milk, fried bread ... ... will wake up diners hidden for many years Of childhood food
memories.
2017-12-12 2188 views
華都商場是青年人的集散地,表面上看跟一般舊式商場無異,卻有着林林總總的特色小店,時裝店、文具店、美甲店林立,平價小食店亦愈開愈多,甚至連商場也順應潮流,發展得儼如小食街一樣。為吸引年青人們的注視,這些小食店都很有個人特色,或是以平價美食作為招來。像主打港式小食的土炮、各式豬雜麵的習大大、廉價西餐廳utf8等等。土炮懷舊特飲顧名思義就是走港式、地道的走向, 也不獨只賣懷舊特飲,還有不少港式懷舊小食,定能喚起不少港人兒時的回憶。選紅白藍作為店面主色旗幟相當鮮明,但始終是小店一家,惟有在陳設、餐牌上花心思,舊式日曆、古董打字機以外,餐牌選擇更能體現店風的走向,小食飲品徹頭徹尾是港式懷舊之作,雪糕紅豆冰、涼粉綠豆冰、山渣話梅冰、黑牛、白牛、蝦醬雞翼、炸蜜瓜奶、炸饅頭......定能喚醒食客潛藏多年的,兒時的美食記憶來。兒時記憶太多,可惜胃納太小,點一份炸蜜瓜奶($20)就好。店員說要等上十分鐘,這一說真會讓不少食客打退堂鼓。看着店員確是即叫即炸,但說到要用上十分鐘是太誇張了吧,才不過是三件小小的炸蜜瓜奶而已。 炸蜜瓜奶是即炸的關係,外層的炸皮薄薄的很脆口, 陽光蜜瓜豆奶的味道是再熟悉不過了,特

炸蜜瓜奶

炸蜜瓜奶是即炸的關係,外層的炸皮薄薄的很脆口, 陽光蜜瓜豆奶的味道是再熟悉不過了,特愛那入口即溶的感覺,軟綿綿的、甜甜的、淡淡的奶香,十分孩子氣的口味,也確是令人懷念的,炸鮮奶的味道。

唯一要批評的就是份量太少,而定價要比其他小食為高。不過誰叫它實在是很受歡迎,在我跟面的兩位客人選的也是炸蜜瓜奶,即使定價再高也會有捧場的客人吧!
2017-11-15
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
2017-12-08 383 views
呢個商場好多平民掃街小店,非常適合長期糧尾嘅我嚟填肚。見到好多屯門友都讚過土炮個炸蜜瓜奶,就慕名而來。$20有3粒,熱辣辣炸起,炸粉唔會太厚,個涵好重蜜瓜奶味,又唔會似普通炸奶咁過甜,最緊要係冇一放入口就散,而係淋得黎又可以喺口入面妹下妹下,一個人食三粒啱啱好!本身想叫埋佢啲特飲,不過又唔想飲凍飲,等下次先。最後口痕,叫多個炸菇拼盤,有齊三種菇,呢個就等左15分鐘喇,但值得嘅,好似台灣夜市啲杏鮑菇嘅調味,不過金菇炸完真係太過油喇。

炸菇拼盤
2017-12-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-08-04 609 views
唔單止嘢食懷舊,佢哋連張餐單都一樣咁懷舊啊!炸蜜瓜奶即叫即整,超級新鮮而且熱辣辣。炸蜜瓜奶外脆內軟,而且唔會話好厚粉,只係薄薄嘅一浸。另外佢哋中間蜜瓜奶嘅部份亦都好好味,蜜瓜奶味香而甜度亦唔係太重。雖然一杯只有3舊,分量有啲少,但每舊炸蜜瓜奶都幾大舊下,小編認為性價比都幾高。而且呢啲懷舊嘅食物真係買少見少,有時口痕買來食下都唔錯架!椰汁紫米露就食得多,椰汁紫米冰就真係第一次聽啦!椰汁味好香但個人應為就有少少偏甜,不過好彩成個攪勻晒一齊之後,甜度就稍為降低少少。另外裏面亦都有超級多嘅紫米喺度,足料到爆炸呀!但係小編超級嚴重建議佢哋可以落多少少冰,因為杯野完全飲落去完全係室溫。一攞到上手嗰陣炸嘢食咪已經深深咁吸引着小編,味道上亦十分惹味,而且雞翼亦十分juicy。小編生平以來都係第一次見到蝦醬雞翼,今次真係完完全全俾佢吸引住。佢哋嘅雞翼本身都醃得好入味。不過唯一一個美中不足嘅就係隻雞翼太細隻啦!

唔單止嘢食懷舊,佢哋連張餐單都一樣咁懷舊啊!

椰汁紫米冰

蝦醬雞翼
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
椰汁紫米冰
蝦醬雞翼
2017-07-19 575 views
屯門有新小店喔😍今次係主打懷舊特飲,例如涼粉紅豆冰,美祿雪糕脆脆,鹹檸檬檬食甜筒,薄荷賓治,山渣梳打等等🍹另外仲有唔同小食😏作為屯門友梗係try try 留意係外賣店,無堂食架 一一一一一一一一一一一一一 1️⃣陳皮話梅梳打 $22 評分: 8/10 店家推介😋飲落確幾正,陳皮同話梅完全冇手軟,好足料👍仲會飲到啲陳皮條,酸酸地有口感😽呢個組合再加梳打,真係中西合璧😂好解口汗解暑 2️⃣雪糕紅豆冰 $22 評分: 7/10 好多紅豆😍飲前俾雪糕溶多d,跟住一次過mix,飲落好香甜💖另外蓋既設計都好貼心,洞口開得好大,方便食入面既紅豆 3️⃣雞全部都係雞 $29 評分: 7.5/10 有3款食品,蝦醬雞翼,大雞鎚同炸雞皮😄店家推介既蝦醬雞翼真係好唔錯,蝦醬味好實在,個陣"臭臭"既味好吸引👍🏻👍🏻讚👍🏻大雞鎚肉夠滑,鹹香味出👍🏻炸雞皮食落有d似炸魚皮,如果有得配沙律醬就好lu 4️⃣炸蜜瓜奶 $20 評分: 7.5/10 即叫即炸😏咬開就見到滑滑蜜瓜奶,個味好出,不錯😋而且炸得夠脆又唔會油淋淋😈唯份量唔多,得3粒,但幾好食 5️⃣炸小饅頭 $10 評分: 7/10 配煉奶,同樣即叫即炸,外帶脆身

2017-07-02
2017-07-16 364 views
好耐無泥過屯門同老婆放假返外家經過 突然聽到有人嗌左句「椰汁紫米冰」之後俾老婆拉左埋去反正又口渴 老婆咗椰汁紫米冰 我就叫咗杯紅豆冰 店員推介蝦醬雞翼 $10 2隻椰汁紫米冰老婆鐘意到不得了 紫米夠多 椰汁也香而我杯紅豆冰都好多紅豆 紅豆冰寫住自家制 紅豆全部一粒粒 又夠粉 最正係個杯個洞開得夠大 好方便食蝦醬雞翼要等5分鐘 即叫即炸 雞翼蝦醬味好濃 食落有少少咸 但可以接受幾好 店員有禮貌唯一要彈係 男店員幫我地拆飲管個包裝插入飲品到 (眼見佢每杯都係咁)我同老婆都覺得好不衛生 也聽到其他客(應該同我地一樣等雞翼的)都有感覺不衛生旁邊兩個客人講「要佢幫我拆咁要獨立包裝做咩 都唔知佢隻手摸過咩」最後同老婆自己用紙巾抹抹就算了食物飲品係好高分 但用手摸到客人飲管個位要改善下
好耐無泥過屯門

食物飲品係好高分 但用手摸到客人飲管個位要改善下
  • 椰汁紫米冰
  • 蝦醬雞翼
2017-07-10 639 views
呢個鋪位之前係一間我幾鐘意嘅熱狗店,早前換上新面貌,接手嘅係一間飲品店。鋪位以紅白藍設計,收銀處掛有手撕日曆、打字機等懷舊代表,不過當中最有本土特色都係店面紅底白字嘅手寫餐牌。台式飲品店、芝士、奶蓋雖然成行成市,但喺屯市其實都係得間貢茶,所以土炮懷舊特飲喺位置上並非輸蝕。飲品店主打懷舊特飲,例如黑牛、雪糕紅豆冰、涼粉冰、薄荷賓治、鹹檸柒等;要喺平平無奇嘅飲品展現小心思,唯有從名字入手,例如K房雜果賓治、鹹檸檬檬食甜筒、士多啤梨蘋果橙梳打都有陣港式飲品味,定價$19-24。不過講到底,齋做飲品之路艱難,所以小店都供應唔少土炮小食,蝦醬雞翼、炸雞皮、炸鰻頭、魚蛋燒賣等,$10- 25。綠豆冰 $19紅豆、綠豆係自家製,特別係杯蓋位置開左個大咕窿,可以直接用匙更食到綠豆,簡單黎講就係可以一路行一路飲嘅綠豆冰。綠豆份量佔幾乎一半,幾有咬口,上層係較稀身嘅奶,比起台式飲品嘅死甜,或者都係土炮飲品解渴。冰用原粒,而且份量都幾多,不過我地怕熱就冇乜所謂。廿蚊唔洗,當支持下小店乜乜,唔洗下下幫襯貢茶7仔囉。

綠豆冰 $19
冰用原粒,而且份量都幾多,不過我地怕熱就冇乜所謂。

廿蚊唔洗,當支持下小店乜乜,唔洗下下幫襯貢茶7仔囉。

2017-07-01
$20 (Tea)
剛好在屯門工作,聽說有家專賣懷舊小吃的店,於是加班完就狗衝去買了!點了個炸蜜瓜奶和薄荷賓治。炸蜜瓜$20/3粒,比我想像有點小貴,但味道值了,蜜瓜奶糕味挺濃,而且炸粉不厚,即炸即食,贊。薄荷賓治 $22一杯,沒有很特別,就雜果算多,薄荷漿也夠,可以一試。
剛好在屯門工作,
聽說有家專賣懷舊小吃的店,
於是加班完就狗衝去買了!
點了個炸蜜瓜奶和薄荷賓治。
炸蜜瓜$20/3粒,
薄荷漿也夠,
可以一試。
2017-06-27
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$40 (Last Night Supper)
2017-06-15 208 views
行過見到有新飲品店!店員姐姐一句山查梳打,即刻引起我注意!好多款飲品,出面台式飲品、果茶滿行都是,而依間的飲品則行「懷舊」路線!跑出新血路! 最後叫左杯「洛神花梳打」,以為係用普通濃縮糖水沖制而成,所以叫了少甜,但原來是由有洛神花「果肉」的糖醬沖的! 有輕輕的酸但帶甜,十分清新,而且梳打水不會過份多氣,飲落好舒服! 可以話飲過咁多間飲品台的洛神花,依間係早好飲!限量特飲及小食!下次要試埋佢個蝦醬雞翼先!
行過見到有新飲品店!店員姐姐一句山查梳打,即刻引起我注意!

限量特飲及小食!下次要試埋佢個蝦醬雞翼先!

2017-06-11 161 views
山楂梳打,酸酸甜甜,異常清新。夏天飲用,確是佳餚。懷舊特飲清單上還有「K房雜果賓治」,不知味道如何?店主非常有禮,還推介蝦醬雞翼。可惜,太飽沒有購買!下次真的要試試!
山楂梳打,酸酸甜甜,異常清新。

夏天飲用,確是佳餚。

懷舊特飲清單上還有「K房雜果賓治」,不知味道如何?

店主非常有禮,還推介蝦醬雞翼。

可惜,太飽沒有購買!下次真的要試試!
2017-06-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Tea)
2017-05-27 343 views
呢間野上一手係熱狗店,依家換左做一間飲品店,裝修都好特別,全部係紅白藍,同埋做懷舊飲品,華都無飲品店,真係岩晒呀!朋友就買左杯K房什果賓治,我地估佢應該係想講Neway掛🤔飲出黎個味好好味呀😆仲有一粒粒既什果飲到,唔駛撩黎食,讚!我就叫左杯山楂梳打,味道好清新,特別,出面未聽過,個底仲有山楂肉,好特別!店員仲有Sell到佢地自家製既蝦醬雞翼,叫左一個試下,叫我地等五分鐘到,原來係即叫即炸,一食落去好香蝦醬味,仲有肉汁唔乾!真心鍾意呀😍見到鋪頭仲有好多特別野飲,有陳皮話梅梳打,又有洛神花梳打,餐牌又寫得好得意,仲有男朋友最鍾意食既炸饅頭呀😋😋可惜兩個人試唔到幾多野,下次要帶埋男朋友黎試先得😁

呢間野上一手係熱狗店,
華都無飲品店,真係岩晒呀!
2017-05-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 蝦醬雞翼