2024-09-11 99 views
入到城記坐10分鐘都未得閒理你,夠大聲叫到就唔洗等10分鐘,光速煮好係你面前呢間黎講碗腩粗凍央真係一個好實在嘅選擇,因為面粗鞋得來彈牙,同腩既咬口夾埋變左一個好獨突既口感總括黎講,城記要夠大聲就好可唔可以好快食到,適合當你匆忙又想食碗熱辣辣嘅碗腩粗凍央嘅時候。下次如果唔想等耐,可以考慮呢間

呢間黎講

2024-01-16 407 views
嚟到這家店,腦海中浮現嘅只有一個字:正!👌 開胃嘅牛排煙肉蛋,嗲到爆架!牛排咬落去唔使太大力,已經爆發出來嘅味道真係揮之不去,煙肉條條分明,加上啱啱好嘅溏心蛋,個個都做到非一般水平,爽口得滯😋。不過,隨餐咖啡就酸得嚇人,下次可能會考慮轉杯奶茶。話說回頭,次次都係少不了點心,牛肉球啲蒸功夫有時好有時走樣,但最正嗰次,真係啖啖肉香,掂得很!👍 真係多謝其中一位朋友推介,一試就中🎯。至於蝦餃嘅表現就一般般,厚皮加死蝦,食得我都唔知點講好。但糯米雞啲份量同味道都算不錯,撐到你話唔想再食嘅時候!總括來講,這家店啲食物平民化,味道有保證,部分菜色間中會掉漆,但總有幾款能夠撐起場面,俾人一種唔捨得走嘅感覺。打後我有機會再黎,當然唔少得嗰牛肉球啦,絕對值得一試再試!

2022-11-22 829 views
位於熟食中心,城記再分咗幾個區域可以點各式各樣食物 ,當中有早餐、西式,中式、麵食,準備食完就去踩單車🚴,今次揀咗飲茶🫖而佢唯一好處真係平過酒樓🤣姐姐熱情,仲以為要自己攞🤣不過好彩都幫手拎食物,去到可能比較晏,點心選擇得番唔多叫咗牛肉球、金錢肚、腸粉等等,味道不過不失,我覺得最好食係鳳爪排骨飯啲飯🤣因爲做法好似煲仔飯咁,啲飯整到好香🤤地方唔算大 有需要搭枱,夠晒平民貼地🤣🚩 城記飯店 (上水)上水石湖墟市政大廈2樓18號舖#addifoodie #addifoodie上水#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #鳳爪排骨飯

地方唔算大 有需要搭枱,夠晒平民貼地🤣

🚩 城記飯店 (上水)
上水石湖墟市政大廈2樓18號舖

#addifoodie #addifoodie上水
2022-11-20
$58 (Lunch)
2022-05-11 554 views
這間食店分咗幾個區域 但其實都係同用 可以點各式各樣食物 因為都係同一間 早餐有西式和中式 還可以點麵食 我哋兩人今日想飲茶 但因為大時大節去酒樓飲茶🫖就一定會加一加二 還會限時限刻 所以決定去這些點心店就算 這裡的姐姐很熱情 我哋問需唔需要親手整和拎食物 姐姐話同佢哋講和落單就可以 這裡價錢唔算平 但都可以接受 桌子唔算大 平均二至三人一張桌 不過好多醬汁都無晒 可能就要去第二枱拎醬油 今次點咗四個點心:山竹牛肉-男朋友話超難食 落咗喼汁都唔會提升口感 所以唔鼓勵點選金錢肚-這個都幾好食 😋 啲醬油醃料剛剛好 唔會太鹹 件頭都大大件 兩個人一定夠食 雞扎-兩件大大件 好足料 都係抵食之選這個差不多枱枱都有嘅盅頭飯 所以我都忍唔到要點一碗 真係好正 就算你咩點心都唔食 都唔可以放棄這個 姐姐會問你要唔要菜 如果你唔係對椰菜特別討厭 真係唔可以錯過 材料足 排骨都好充足 不過價錢就真係唔算平 當然如果唔係經常來就可以放肆下老實講這裡的點心不見得特別抵食和好味 但如果你只係一個人或者快食一族 這裡會好過酒樓好多 茶錢四蚊一位 和一般點心專門店差唔多 但其實你唔想飲中茶都可以點西茶 但我覺得
今次點咗四個點心:
山竹牛肉

金錢肚

雞扎

雞扎-兩件大大件 好足料 都係抵食之選
排骨飯

老實講這裡的點心不見得特別抵食和好味 但如果你只係一個人或者快食一族 這裡會好過酒樓好多 茶錢四蚊一位 和一般點心專門店差唔多 但其實你唔想飲中茶都可以點西茶 但我覺得中茶可以任添飲就抵飲好多
2022-05-09
$45 (Breakfast)
排骨飯
2021-03-01 736 views
重良節開放日,食食食食食慶佳節!過時過節姨丈總是來滋擾,要大量辣椒油平衡舒緩情緒。遠離阿叔阿伯,污糟邋遢唔帶口罩,痴痴呆呆坐埋一檯!不是已停大陸簽證嗎?成檯大媽講州語,仲要吱吱渣渣購這購那,原來係神州水客黨。後生仔侍應做事應真有衝勁有活力精精神神,敬業樂業值得欣賞。咸檸七,飲唔到咸味,只得甜味。熱檸茶走甜,酸酸澀澀好消滯提神,茶膽深色味濃質厚。蠔油芥蘭,速速送到,芥蘭刺身?拖拖水即到。莖脆卜卜未夠熟青味霸道濃烈,試多一條都一樣,全部吐掉,菜葉鞋鞋粗糙苦澀。蠔油菜芯,粗莖有渣有草青味,大部份都合格。牛腩撈粗麵,好清爽鬆化的滷水腩,肥瘦適中腩味香甜,每啖肉汁微滲!勁辣勁香辣椒油,味濃高檔次,咸香也不弱,兩大羹使我汗水滴滴!粗麵成餅送出,在努力跟清湯及蠔油混得均勻,終於能將她們分開,入口濕濕黏黏有點漿嘴,幸好蛋香麵香依然,彈彈有咬口的,掛上辣椒油搭埋牛腩興奮地迅速消滅。最愛爽甜靚菜浸湯食,清湯濃郁可口,浸浸生菜增添菜甜味,生色不少。牛筋牛肚麵,牛筋質地超愛膠黏綿綿徹底入味,不過濃咸化不開,我真的受不了!金錢肚先爽後腍味道特濃。麵條非常濕潤在過腍邊緣仍感受到一絲爽意,掛湯力強連辣椒齊嘆蠻不錯。

牛筋牛肚麵,牛筋質地超愛膠黏綿綿徹底入味,不過濃咸化不開,我真的受不了!金錢肚先爽後腍味道特濃。麵條非常濕潤在過腍邊緣仍感受到一絲爽意,掛湯力強連辣椒齊嘆蠻不錯。牛雜是否銷情不佳,所以滷浸幾日呢?堅咸到澀咸到苦!連蠔油都勁咸,全部撈晒麵咸死我,我雙腎呀!重份量十分多麵被我兩三啖消滅掉,同檯叔叔嬸嬸嚇到目定口呆!兩老更匪而所思,不敢相信!輕咸硬牛膀,重咸金錢肚,咸到癲牛腸,走肺換來大量牛腸。

牛雜撈麵,唐生菜爽脆多水甜味弱,沾上蠔油剛剛好,此時還未察覺蠔油超咸的。耐心地將所有蠔油跟幼麵撈得非常均勻,每條麵都要被蠔油包著染上顏色,禮成再掛埋辣椒肉食得喇!驚訝的咸度嚇死我喇,不想浪費頂硬上,爽爽幼麵地獄咸味照食可也,大大啖麵後來兩大啖清湯沖一沖再繼續,否則吞不下呢!馬虎急急了事算吧。最後兩啖才想起可以用清湯洗洗去先再食喎,但一切已經太遲咯。

淨南乳豬手,腳毛無剃乾淨喎!吉到我條脷喇,好采只係腳趾位兩舊。豬手就沒有問題,全部食晒。無肉剩皮,膠膠黏黏,南乳清爽美味,生菜爽脆,過口癮無菜甜味。

牛腸牛膀麵,叔叔煮理既滷水汁頗濃重手,牛腸牛膀同樣極韌,伯伯少點牙力都趙得辛苦。牛腸滑滑藏有肥美絨毛,甘香醇美。牛膀外皮香口膠,啡肉勁嚥韌,要給多點牙力。幼麵質素高,爽彈索索,曲曲帶湯力高強,濕潤啜得盡興,拖埋辣油夠刺激更醒神。

紫菜墨魚丸魚蛋河,雙拼魚蛋好少見搭片頭呢!魚蛋呎吋也不小,咬落微彈鞋鞋的,感覺及味道都係門鱔魚蛋。片頭爽爽索索聲,炸過香口咸味得宜。墨魚丸凹凹凸凸粗糙肌膚,硬實帶著微弱鮮味。清湯底淡淡的,撈埋紫菜都是偏淡,河粉輕灼輕烚,散碎短短實淨。整碗都清清淡淡,只落辣椒油都不夠,要再加豉油呢。

牛雜粗麵,都話走蔥咯,挑就挑乾淨去,馬馬虎虎仲有十幾粒蔥花黐住係麵度!牛雜甘甘澀澀,牛膀硬掘掘散發微弱澀味,牛腸外彈嚥韌有嚼勁內嫩油潤,不過掩飾不了陣陣澀味,牛肺綿綿不腥,牛肚軟軟腍腍味濃。粗麵黏黏的,啜入難感清爽,耐心地親自跟湯發散再享用,還算合格的。

牛坑腩麵,$41 加熱飲 $6 再加油菜 $7 共 $54,但收我 $60 ?還是只可以揀加熱飲或菜其中一樣,加熱飲 $7 另油菜收正價 $13 蚊?坑腩?條坑係邊?軟腍腍清淡牛味,不硬不乾亦無渣,似煲湯牛腩。湯底淡輕微鹼水味,淨係辣椒油都唔夠味,就連豉油都要出埋咯。

雲吞牛筋麵,大量牛筋來貨應該好平。濃味偏咸用麵捲住食較舒服,軟綿不夠膠黏。雲吞大大粒我重質不重量,趙落鬆散,蝦碎肉碎韌韌的咸咸的沒鮮甜味,過過口癮吧。

紫菜四寶麵,魚皮餃鬆散嚥韌沒有滑嘟嘟的感覺,魚咸香突出沒有過火,豬肉丸非常淡淡然的豬肉味道,實實淨淨普普通通。為辣而來,辣椒油才是主菜!無兩三羮絕對不能滿足到我,濃味重咸中大辣程度,狂吸狂啜連辣椒渣連辣湯全數沒收,高潮震動開心滿足汗滴滴!紫菜鮮味有助蓋過鹼水麵的異味,與辣椒油攜手合作如虎添翼。

紫菜牛丸米線,湯底水汪汪淡淡無香味,好幸加紫菜添點咸味啫。牛丸腍劈劈十分淡口,無鮮味無甜味。師傅想魚目混珠?有粒牛丸唔同樣架喎。貢丸始終係貢丸,點扮都無可能變成牛丸,有一刻懷疑過係咪黑椒牛筋丸。雖然食拉麵我要食極硬、食意粉我要有嚥韌帶彈,但係米線煮到爽脆餚丹提都係第一次。平時粉麵都麻麻地,依碗直頭要比劣評,堅難食!
牛腩撈粗麵
雲吞牛筋麵
紫菜四寶麵
紫菜四寶麵
2020-02-29
$60 (Breakfast)
琴晚戰鬥到朝早五點,生啤白酒再清酒,訓醒三點半的早餐,心血潮煮煲蒜子臘味蒸飯贈朋友們,食飽飽速速去買料啊!最終都係懶得專程出旺角操拳,肥埋今個月先!飯局馬拉松仲有六日。望望餐牌,我唔要食炸雞脾,脾臟好食架咩?其實我都未食過雞脾,如果係炸雞髀的話一定要試試。西冷煎牛扒?用西冷方法煎牛扒到底係點架?還是師傅英文名叫做 sirloin 呢?沙爺牛肉飽?阿爺見到牛肉就會飽?义燒公仔麵?義燒?殘體字?睇餐牌睇到我好亂呀!城記分三家,餐廳、飯店、魚蛋王。熱奶茶,味道一般不夠幼滑不夠茶香。凍檸樂,回魂曲!好很醉好很醉,要隊罐檸樂解解酒。煎豬扒,索價$19 蚊塊都幾貴喎!有誠意地煎出來,沒有偷雞取考出炸豬扒,值得一讚!淋上微甜照燒汁撞上咸香豬扒也不錯,外層煎得金黃焦香,連骨豬扒肉味特別香濃,肉質鮮嫩彈滑,雖然邊位略肥,原汁原味最緊要,熱辣辣好味道。宿醉一筆清!其實碗麵只係等左 15 分鐘,但感覺似等左半粒鐘。雖然嬸嬸話多單所以特別耐,不過明顯係漏單,遲過我黎既食客都清完碗沙嗲牛肉麵埋單走喇!我無奈地上火了,好采我脾氣好,只埋怨兩句!火腿太陽蛋香辣肉丁出前一丁,火腿太陽蛋最早到步已攤到凍冰冰,唯有掉落滾

火腿太陽蛋香辣肉丁出前一丁,火腿太陽蛋最早到步已攤到凍冰冰,唯有掉落滾湯暖一暖吧!浸暖了的太陽蛋及煎火腿當然好味道。香辣肉丁都好多粒,無孤寒無欺場,瘦肉鬆化。麵質有少少粉,差少少就唔合格。辣椒油堅辣,強辣惹味出晒汗!香辣湯汁擁著麵條跟肉丁掃入口還是滿足的,食飽飽怨氣全消,已忘記剛才的事了!

黑椒汁火腿煎蛋牛扒,火腿煎過熱熱的香香的好味道的。煎蛋技術高超,煉成荷包蛋整隻塞入口爆開﹗暖暖黃汁激射,蛋白微微焦香,非常高質!即煎牛扒滾熱辣掛上甜甜惹味黑椒汁,醒腦醒神醃味吸引,牛味濃濃帶淡淡然的肉汁,質地稍為韌左少少,整體滿意達標。

出前一丁麻油麵,價值 $16 蚊淨出前一丁,高價一定好食到不得了啦!特別地即叫即煮要等耐一點,估唔到超高質喎,深啡色濃濃湯底,麵跟湯一齊煮,麵條爽滑吸盡湯汁格外甜美,淨麵都好好食!難得新黎神州阿姐耐心地幫我寫單,最初都聽唔明我想食咩,最後都解決得到。我想歐陸餐火腿煎蛋牛扒加出前一丁,竟然要當係散叫個淨麵,我無奈地接受,最緊要好食,紅磡食開幾間茶記都只係套餐加多 $5 蚊乍。

太陽蛋豬扒出前一丁,勁鬆豬扒腍腍滑潺潺極討厭,醃味濃濁!生菜鮮甜爽嫩,可舒緩一下。丁麵掛蛋黃天作之合,辣椒油可以放埋一邊。真係煮得非常出色,即時生煮慢工出細貨,爽彈滑吸盡湯汁程淺啡,啖啖充滿湯汁甜美。腸仔煎蛋出前一丁,生煮一丁超爽超好味,湯汁濃郁無敵,城記煮麵特上高水平。高檔靚腸仔,實淨甜美還有熱狗腸味道,不咸不濁無怪味。熱辣辣新鮮出爐焦香煎蛋,流心半熟掛麵齊嘆或獨立處理都同樣開心美麗,鮮牛味道非凡,不是醃死的牛肉片,沙嗲清爽得宜,食得到天然牛味同時散發沙嗲香氣,非常得得得。

太陽蛋雞扒出前一丁,特上煎雞扒肥美多汁多水,醃味絕好提神醒腦。早前幾次都給我高質爽彈生煮丁麵,何解依碗係發脹滾水味攤腍丁麵我呢?極度難食!

火腿奄列,驚見煎蛋皮,蛋皮捲火腿絲,高溫製造的過熟蛋皮起晒豆皮兼油淋淋,賣相未能增進食慾,十足成塊厚毛巾撻係隻碟度,完全無想夾起咬啖的意慾。蛋還蛋,腿還腿,各自修行,沒怎麼交流過,老蛋鞋鞋,腿絲咸濕,免免強強入到口。

太陽蛋雪菜肉絲出前一丁,最初點叉燒,可能太晏已經賣晒,無緊要是但雪菜肉絲。嬸嬸話個套餐有火腿奄列,那我多叫隻太陽蛋都無緊要既。肉絲也不少,罕見難得。雪菜味道清新爽爽的,咸香得宜混著軟綿肉絲蠻醒胃的。新鮮生煮出前一丁真好﹗生猛有活力,激彈滑溜溜,不粉不水不腍劈劈,吸引靚湯味道甜美不陰沉不死屍,整個人精神百倍!拖著大量蛋漿更是無懈可擊,黏滑並重,蛋味濃濃甘香,啜得死去活來的愉快。連我最愛既辣椒油都唔想落,原汁原味更加美妙!

煙鴨胸照燒汁撈出前一丁,爽彈嫩滑微暖出前一丁散發麵香,照燒汁混胡麻醬酸酸甜甜黏黏濕濕,滑潺潺地啜入開胃醒腦。即食煙鴨胸叮得不夠時間,兩片微暖還可以,兩舊厚厚鴨胸頭外暖外冷,皮脆肉彈,鴨皮爆油,咬得滿嘴油淋淋不舒服。

煎雙蛋豬扒出前一丁,我要煎豬扒唔係炸豬排,炸到乾爭爭鞋烚烚,豬肉乾一樣!一望就知湯底水還水湯還湯都未融合,淡而無味白烚麵撈湯粉,麵還麵湯還湯,麵條無味道,失敗!

炸雞髀,隻雞髀重傷不停流血,止止血先好嗎?雞皮薄薄非常香脆油光立立令。炸得剛剛熟,白肉極嫩滑滑,醃味濃郁醇美,只係邊咬邊滴血水有點噁心,唯有一路食一路抹乾淨血水。不知是否心理作用,硬覺得有少少血腥味道。

煎雙蛋豬扒出前一丁,煎雙蛋食完碗麵食埋隻雞髀先到,唔催都唔到!後生仔侍應仲將我份蛋比隔離個阿婆,激死我!阿婆食緊魚蛋粉架,雖然見我無晒野食,咪就係欠煎雙蛋囉。炸雞中翼,溫油翻炸翼油淋淋,內外兼油,雖然白肉滑滑醃味清淡。

餐肉榨菜肉絲即食麵,罕見有辣油的爽脆榨菜,幾條肉絲腍劈劈,鬆軟肥美靚餐肉,彈牙清爽靚麵條。火腿奄列餐肉榨菜肉絲即食麵,火腿奄列微暖融合,滑滑有蛋汁。

午餐肉煎蛋鮮牛通心粉,煎蛋有點熟蛋汁幾乎全凝固,餐肉油潤滲著肉汁,如煎得兩面香脆金黃就更開心。鮮牛通心粉,湯汁清爽,竟然係兒時味道令人十分壞念,加埋厚身黏黏通心粉簡約古祖風,嫩牛鬆軟滑嘟嘟,撈埋餐肉碎更多彩多姿。食碗熱熱 pasta 醒醒先,Spam & beef macaroni soup!無咩胃口食少少暖暖胃,份量多得誇張,多過碗蠔仔粥咯,正常應該只一半份量呢,超抵食!

煙肉叉燒湯烏冬,椰菜真係甜架喎,爽甜不苦澀,難得難得!沒有燒過的炆叉燒,厚切估唔到鬆軟肉甜。煙肉不咸不油肉香油香,湯底特濃跟通粉湯一樣喎,飲兩幾啖都唔頸渴。即食烏冬熱騰騰煮得透徹,嫩滑濕潤滲著湯汁十分高質。

吉列豬扒,新鮮出爐略有油光,薄薄麵包糠鬆化不硬掘掘不刮嘴,完成度高鎖住肉汁,先脆後軟塾,豬肉甜味吸引無比,可遇不可求,浸湯食半濕半脆別有一番風味。
煎豬扒
吉列豬扒
沙嗲牛肉出前一丁
沙嗲牛肉出前一丁
2020-04-22
$50 (Breakfast)
出前一丁麻油麵
太陽蛋出前一丁
太陽蛋雞扒
午餐肉鮮牛通心粉
2020-11-24 229 views
捍衛廣東話,捍衛繁體字,最緊要正字!斑腩不是班腩,鹹檸七不是鹹檬七。轉眼 3 年多無到訪,點心質素提升許多喎,比起大埔街市林記更高階,不過蒸飯依然少爛濕淋淋。上水區東記及興記休息,點心我鍾意馬仔記,金都酒樓重開覺得質素下降差中,見到城記有點心有私人位唔洗搭枱就即刻坐低,獨獨餐一盅三件剛剛好。普通難食銻盅排骨飯上水街市都賣 $25 蚊,銅鑼灣波斯富街曉廚軒酒店級味道高質瓦盅賣 $28 蚊抵到爛啦!興記無開,我想食碗出前一丁架!唯有城記求鬼其食點心。見到有間新餐廳開張,龍鳳茶餐廳?個名好熟,爆場座無虛席,有機會試試。人生進入另一階段,街市阿伯一盅兩件,成場都係毒能伯好可怕!早前仲以為街市唔會有鐵觀音,求期叫壽眉啦!誰知剛落完單,後面阿叔一坐低就要鐵觀音,我以乎有點偏見呢,早知問左先算啦,有咩好估啫!阿姐阿嬸個個朝氣勃勃充滿活力混身是勁,聲線熱情開朗,服務熱誠落力,敬業樂業,正能量滿瀉,要大大力讚!食客們都食得開心舒服又暢快,收銀四眼姐姐青春又靚女,難怪客似雲來!四眼妹妹溫柔有禮招乎周到,感覺好溫暖啊!走進阿叔阿伯的世界,被咳嗽叔伯重重包圍,非常極之有壓力!只想忙裡偷閒一盅兩件街市嘆啖茶,附

走進阿叔阿伯的世界,被咳嗽叔伯重重包圍,非常極之有壓力!只想忙裡偷閒一盅兩件街市嘆啖茶,附近四眼短髮阿婆食客鬼殺咁嘈!食盅十幾蚊排骨飯要唔要專人服侍您呀?幫您捽埋腳趾好無?仲要鬧後生仔侍應:生著您就死啦!後生仔睇落廿歲都無,人身攻擊勁過份,福佳廢老!

鐵觀音,空虛寂寞的茶壺沒人理會,個個大媽阿嬸扮睇唔到,功力深厚話能知您!平時我一壺鐵觀音就剛剛好,少可地洗碗筷用多左,而且好頸渴飲多左,算鬼數預備飲埋最後一啖茶埋單閃!終於有位熱心紅毛四眼姐主動幫我添茶,多謝您啊!第一壼甘香濃厚,第二壼已經無晒味咯。眼見有幾位阿伯自己行去添滾水,都費事靠您班大媽阿嬸!

城記蝦餃皇,新鮮出爐剛蒸起,雖然不是噴住煙騰雲駕霧般出場,但溫度剛好燙嘴非常好!餃皮完整無缺,不會濕淋淋不會爛溶溶,淡淡粉紅半透明入口嚥韌,蝦仁爽甜有鮮味不陰沉死實,有料到食得下喎!

干蒸燒賣,不見三年刮目相看,當年淋劈劈濕到爛溶黏黏的燒賣不再出現!燒賣雖則不熱騰騰只散發微弱的暖意,不過大大粒肉球混蝦肉非常甜美可口,未入口已聞到肉香無比,結實的肉球一咬爆汁,蝦爽肉彈,堅好食!

四寶雞紮,到底隱藏什麼餡呢?戰戰兢兢地拆開,希望不會是我討厭既芋頭吧!驚喜萬分,開心死!火腿、豬肚、魚肚、雞柳,四寶雞紮理應成條咬,不是拆開續一擊破的,但實在太熱喇,出晒白煙!唯有兩寶兩寶食。豬肚爽甜無比不乾不鞋不粉又無苦澀味,好好食呢!夾埋爽彈綿滑多汁魚肚同吃,無得頂啊!雞柳可口醃味宜人甜美,讓腐皮捲著嘴嚼,充滿肉汁,那有不好吃的理由。

豉椒排骨飯,何解已會落豉油既?仲諗住檯面樽豉油係自己落添。排骨滿到瀉,六七粒排骨堅足料,仲好多軟骨喎!趙到咯咯聲好過癮。意料之外的味道,肉香霸道,肉甜味出眾兼有咬口,高質讚嘆。眼測已濕淋淋,試兩啖太難食要忍心放棄!只以一種飯煮成,不是自家混米欠缺飯香欠缺嚥韌飽滿的食味。

北菇滑雞飯,巨形雞柳滑嘟嘟熱騰騰,彈牙軟棉,鹹香超強味濃,要爬多兩啖飯先得!雖重口味但味道好,十分可口好好食,係鹹左少少。似乎跟排骨飯一樣濕濕爛爛水滴滴反晒光!都照樣翻弄一下查看底部什麼情況,一插落去有點分別,由筷子傳來結實的感覺,太好了!先來口原味,上部濕而下部乾,攪拌均勻後剛好平衡,加埋勁香辣辣椒渣與甜豉油混和,係依隻味喇!惹味刺激開胃,其實不想食太多飯,不經意食掉大半盅飯呢!嬸嬸驚訝地叫仲叫飯?食唔食得晒架?我梗係食得晒啦!心諗都要睇下您盅飯好唔好食既。

豉椒蒸排骨,自製雙併蒸飯,豉椒排骨北菇滑雞蒸飯,貪吃的人有福了!不肥不膩的排骨,無話油淋淋,而且無肥膏。肉多骨少啖啖嫩肉甜美好食,醃味清香肉汁飛射,質優彈滑滿分無得輸!鵪鶉蛋燒賣,微暖大大肉球拓住大大鵪鶉蛋滾進口中,一咬齊齊爆開!肉碎跟蛋黃融合,甘甜濕潤美味,何解有蝦仁既?驚喜不斷,令單調的肉蛋味道生色不少!

蠔汁鮮竹卷,厚厚的芡汁保溫度極高,雖沒半點煙霧一咬之下極為燙嘴,滾燙肉汁如激流噴射,啖啖都係肉?再咬落去都係啖啖美味肉鬆,正到痺!全部都係肉,只有少許芹菜作點綴,散發一點點清香緩和一下,還有十分滑溜的腐皮,已索盡肉汁及芡汁,我同樣比滿分!

山竹牛肉,超級滾熱辣噴煙登場!勁鬆牛肉密度低,不過夠晒滑嘟嘟軟塾棉棉,水潤連連濕濕的爆汁可口!清香的檸檬葉及爽甜馬蹄粒混在肉球之中,淋上大量甜酸喼汁,被滑而嚥韌腐皮所吸收,味道醒腦開胃酸咪咪!薑蔥牛柏葉,驚典 Albert Yip 登場!廚房師傅有誠意既細心又好功夫,居然能夠蒸到爽彈不鞋不韌不過火,無話蒸到變刷子膠。薑蔥芡甜美可口已滲入牛柏葉之中,每啖都充滿風味。

鱆魚肉餅飯,四眼妹妹推介鱆魚肉飯,您話掂就掂啦,好好好!厚厚的肉餅,索一索鱆魚味香噴噴舒筋活骼,咬一啖彈滑嚥韌,海味味道出眾。豬肉鬆化多汁肉香無比,飯粒超級爽乾飽滿,我最愛的質地!淋上甜豉油,混入勁辣辣椒渣撈得均勻,搭上肉餅一齊食越食越起勁越開胃,越食越滋味越滿足!原本只想食半盅飯,但真係不能自拔,最終清得一乾二淨!

南乳豬手,骨多肉少,皮膠黏黏最愛的質感,幾乎食唔到半點肉。勁咸勁咸吃不消都照頂,飲多兩啖茶啦!蠔油鴨腳紮,蠔油在那?真係食唔出,只得咸咸味道,好咸的味道。芋頭我唔食的,掉埋一邊。肥騰騰油淋淋腍劈劈的豬肉鬆,腐皮正常嚥韌帶滑,鴨腳皮超級爽脆,趙到索索聲。

豉汁鳳爪,微暖芡汁半凝固漿實鳳爪黏黏的,味道極重油淋淋又有點咸,難食矣!但唔想浪費,唯有照清晒去,食完好頸渴。醬皇金錢肚,夠熱夠濃,爽爽質地撈飯食好好味喎。咖哩魷魚,無鬚無頭既?好采原來收埋係底。水魷都蒸到腍啤啤,不爽不脆不彈,炆水魷咩?咖哩水勁薄,微香微辣合格。

糯米雞,變晒形!仲要漏晒餡料出黎,賣相差得很,而且微暖不熱騰騰。勁大舊雞扒肉直接塞入口,嫩滑雞美好幸福啊!多汁甜美肉醬併上濕濕黏黏糯米飯,撞得出色滋味無窮。火腿立方咸香醒神,鵪鶉蛋跟糯米飯同時食特別甘香!如果換上咸蛋黃及肥叉就更高檔更開心啦。雞絲粉卷,終於一睹蘆山真面目!其實從來未食過,非常懷舊非常罕見。唔見雞絲只有雞球,硬實外濕內乾,多蔥混西芹甘筍,厚厚粉皮吸入豉油,湊合出來的色香味都麻麻地。

煎蛋牛肉飯,忘記走菜添,免強一試吧!椰菜有澀味不清甜一片即 放棄。我期待著會否給我太陽蛋呢?唔太陽蛋都會荷包蛋掛,最後收到全熟蛋有點失望,還要廿十成熟煎老蛋一啖再放棄。強烈檸檬葉香氣,微弱牛肉味道,幸好有甜豉油辣椒油幫拖,撈上嚥韌乾爽靚飯,連我不愛飯的都要食多幾啖,惹味刺激可口美味!牛肉堅有彈力勁滑嘟嘟仲有少少肉汁濕濕的,十足十似彈牙魚滑一樣。
城記蝦餃皇
煎蛋牛肉飯
煎蛋牛肉飯
煎蛋牛肉飯撈辣椒油
2018-08-19
$65 (Lunch)
干蒸燒賣
豉椒蒸排骨
鵪鶉蛋燒賣
煎蛋牛肉飯撈辣椒油
2020-11-22 443 views
今日一早同家人去街市食早餐,本身一家人都係上水人,食開佳運,但今日有家人想食點心,所以轉去城記。❌牛肉球完全無味,又蒸過龍?喼汁溝左幾多水? 倒幾多都無味。❌排骨又係淡到食蒸豬肉甘。唯一正常係燒賣。落單姐姐態度都蝦人...叫左要碟蝦腸,又話唔知重有無,你唔識問下?去睇下?然後,問我地要唔要叉腸?甘答佢:叉腸蝦腸都照殺。最後黎左碟齋腸粉。屋企人又無睇清楚,照夾大半條,發現齋腸粉,問個落單丫姐講點解唔係蝦腸叉腸?一句:你都食左啦,照要嫁啦。咩腸都無哂嫁啦,得呢一碟嫁啦。唔想煩,所以叫家人,小事化無,鬼叫我地夾左半條咩無理由要人地鋪頭蝕錢,照比錢啦,分享完畢。
今日一早同家人去街市食早餐,
本身一家人都係上水人,
食開佳運,但今日有家人想食點心,
所以轉去城記。

❌牛肉球完全無味,又蒸過龍?
喼汁溝左幾多水? 倒幾多都無味。

❌排骨又係淡到食蒸豬肉甘。

唯一正常係燒賣。

落單姐姐態度都蝦人...
叫左要碟蝦腸,又話唔知重有無,
你唔識問下?去睇下?
然後,
問我地要唔要叉腸?
甘答佢:叉腸蝦腸都照殺。
最後黎左碟齋腸粉。

屋企人又無睇清楚,
照夾大半條,發現齋腸粉,
問個落單丫姐講點解唔係蝦腸叉腸?
一句:你都食左啦,照要嫁啦。咩腸都無哂嫁啦,得呢一碟嫁啦。

唔想煩,所以叫家人,小事化無,
鬼叫我地夾左半條咩

無理由要人地鋪頭蝕錢,照比錢啦,

分享完畢。

2020-10-23 372 views
飲茶不一定去酒樓。熟食中心可能仲有質素。上水就有家城記,盅頭飯,點心都有水準。排骨飯d排骨好多汁醬,好入味,肥瘦適中。 尤魚爽口彈牙。如果想沖壺茶坐下食下點心,可以考慮呢度。
Type of Meal
Lunch
2020-07-11 329 views
我唔敢講呢一間潮州粉麵喺最好食,但由細到大我最鍾意同媽咪去呢一間舖頭食潮州粉麵。例牌我會食牛腩河加凍奶茶,由廿幾蚊一麵一飲品食到宜家四十蚊,充滿着兒時回憶。.上水街市有幾檔潮州粉麵店都十分地道各有特色,但我每次一上到去街市熟食檔我就會不自覺去呢一間麵檔。.以四十蚊食到一麵一凍飲,都算抵食。味道方面,牛腩咬口唔會太林或太硬,佢河粉係比較幼細,我本人唔鍾意闊嘅河粉,所以我對呢一間舖頭嘅河粉係非常滿意。奶茶方面茶味足夠,唔會太淡或太濃。.
  • 牛腩河
  • 凍奶茶
係現今百物騰貴嘅社會底下💸,有時想簡簡單單食個飯或者麵🍲,又唔想咁貴,街市嘅食物中心往往都係明智之選。第一選擇多,粥粉麵飯樣樣都有得揀。第二價錢豐儉由人,由十零蚊一客點心到廿幾蚊一碗麵再到三十餘塊一客碟頭飯都應有盡有✔️。今日我就揀左哩間主打飲茶,午時有多款客飯、常餐等等供應,叫左椒鹽肉排🥩飯。豬扒份量正常,好易咬口又幾鬆軟,雖然食到豬扒走過油,但冰鮮既雪味就唔係完全去到❌。配菜既洋蔥同青椒連同乾濕蒜炒過後,非常香口送飯簡直一流。街市仲有樣好,就係人情味,食食下同枱都會同你傾下計,別具風味🇭🇰。完

2019-01-10 334 views
同个韩国frd 试下上水野食。 由上水地铁站千辛万苦来到街市。上黎试下个盅仔饭。叫左四样野,大包,排骨饭,烧卖,牛肉球。牛肉球 nice and juicy , goes along with the Worcestershire sauce烧卖 中上水平,鹌鹑蛋有点过熟,可能我不喜欢吃太熟的蛋大包 fair. 料太多,里面又有一只鹌鹑蛋排骨饭 very nice. 饭很香,排骨很好。感谢店员帮我换了一样我不想吃的食品,有点不好意思,没想到她一下子就掉了它。 我只是不想吃太多。 感谢

烧卖 中上水平,鹌鹑蛋有点过熟,可能我不喜欢吃太熟的蛋

大包 fair. 料太多,里面又有一只鹌鹑蛋

排骨饭 very nice. 饭很香,排骨很好。

2018-09-08 301 views
20180908牛腩雲吞河 ($33+5) 熱奶茶($5)牛腩 3/10食牛腩 當然唔叫咩瘦腩 咩走肥 原汁原味最好所以果然中伏 啲牛腩肥果啲好肥 瘦果啲咬唔開 可以隻牛前世做錯事 要比人咁樣煮 慘慘慘雲吞 4/10聽聞好大粒 果然得個大字 口感又差 又咸 有兩隻蝦 有啲唔知咩口感嘅肉 一個字 好怪熱奶茶 7/10黎個唔錯 茶白奶正 但放耐左有層皮 可以一試總括而言 如果你地唸唔到食咩 都可以去試下 都唔明點解佢有咁大個地方 可能上水啲人唔太追求食物質素
20180908

牛腩雲吞河 ($33+5) 熱奶茶($5)

牛腩 3/10

熱奶茶 7/10
黎個唔錯 茶白奶正 但放耐左有層皮 可以一試

2018-09-08
2018-05-07 320 views
住係上水, 星期日瞓到晏一晏想搵D平靚正, 又唔想食快餐店野, 最好就係去市政熟食街市搵食啦~條件一佢有冷氣, 條件二好味, 修件三平~ 我平時食開成記既牛腩, 因為今日瞓晏咗早午餐一齊食, 叫個雙併嘆下~ (牛腩雲吞河) 牛腩哩一間可以盡快咁叫"瘦腩" , 無錯係瘦腩, 第間叫瘦腩一定好乾好UN咬唔到,而成記D牛腩炆得好冧而不爛, 仲係一件件, 肉質白白的, 但非常有牛味, 雲吞係該店第二主打, 好大粒, 蝦很爽, 大地魚味道平均, 少肥肉~ 雙併加5蚊有兩粒喎,成本黎計2.5蚊一粒~ 真係成本價~ 仲要提下佢個河粉, 米味好香, 又滑, 加埋濃濃既湯底腩汁, 真係好鬼滿足架
條件一佢有冷氣, 條件二好味, 修件三平~
成本黎計2.5蚊一粒~ 真係成本價~
2018-05-06
$40 (Lunch)
2018-05-06 238 views
去街市食早餐真係好易花多眼亂,今次就坐低左係城記。城就有4間鋪面,一入門口位置係似茶為主,比較多老人,入面一間係湯粉麵為主,一間係炒粉麵飯為主,所以係城記基本上係乜都有。早餐幾時要去城記食呢,就係你想食港式西早餐,又有啲餓想食大份少少,但又唔想咁濃味既時候喇!呢次就叫左個早餐A,其實餐牌無你想要既組合,你亂叫都可以,姐姐會幫你計錢。30蚊 有通粉,烘麵包(已加一蚊)腸仔蛋,連一杯熱飲,一個豐富既早餐!
去街市食早餐真係好易花多眼亂,今次就坐低左係城記。