2024-06-10 74 views
🍗天龍燒鵝  (灣仔) 📍平時成日喺canteen度會嗌燒味飯,但真係好耐未試過認認真真去一間燒味舖度食🥺。今次嚟到呢一間米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業嘅鋪頭🌟,我哋3點去都好多人。🍴明爐手轆乳豬飯  $80我哋轉咗做瀨粉,佢好貼心咁樣另上❣️,咁啲乳豬就唔驚濕晒。乳豬個皮好脆🐷,而且肥瘦均勻。🍴肥燶腩叉飯  $60如果叉燒燶邊燶到勁脆✨,雖然叫肥叉,但其實都好均勻⚖️,唔會話剩係得啲肥膏🐖,而且份量都唔少。🍴天龍燒鵝皇 下庄  $155  終於到重頭戲燒鵝啦❗️,見佢寫住現場即燒🔥,原來佢全日都會不停咁乳豬同燒鵝🤩,一咬落去,個皮勁脆,啲鵝油咇晒出嚟💦。📍 天龍燒鵝 灣仔軒尼詩道354號昌業大廈地舖
🍗天龍燒鵝  (灣仔) 📍

🍴明爐手轆乳豬飯  $80

🍴肥燶腩叉飯  $60

🍴天龍燒鵝皇 下庄  $155

📍 天龍燒鵝

2024-06-06 64 views
今日同朋友黎到銅鑼灣行街,經過依間天龍燒鵝餐廳,聽聞係由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚主理,而且全日不停燒製乳豬丶燒鵝,實在好吸引,就決定係依間餐廳食晚餐原隻燒鵝髀拼雞髀:一人套餐仲有一份油菜、一個湯和一個前菜,相當抵食,前菜係酸辣木耳青瓜,令人開胃,原隻燒鵝髀是十分足料,燒鵝髀既油香十分重,皮燒得香脆,配上酸梅醬十分好食,雞髀亦十分嫩滑,豉油汁入味。乳豬拼燒鵝:乳豬皮十分香脆,脂肪同乳豬肉嘅比例大概係一比一,食起上嚟層次分明,配上乳豬醬,十分好食,而燒鵝較燒鵝髀少肉,個人都係比較推介叫燒鵝髀,滿足感大啲。

2024-06-01 69 views
孤獨的美食家又出動搵食,今日想食燒味,就諗起近期人氣推介,位於灣仔軒尼詩道的燒味飯店「天龍燒鵝」,餐廳老闆更是米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚,怪不得如此有水準,佢哋大受歡迎嘅「乳豬」同埋「燒鵝」係每日不停燒製,確保客人食到最新鮮嘅美味👍🏻🙎‍♀️▪️一人套餐 原隻燒鵝髀拼乳豬 $ 180(油菜、青瓜木耳、例湯、白飯 )今日一個人嚟朝聖,燒鵝同乳豬都想食,就點一個一人套餐,有齊晒燒味、菜、湯、小食 ,想飲飲品都係加幾蚊就可以享用,豐富又抵食🪿一係唔食,要食就食好啲,我就揀咗燒鵝髀,燒鵝皮色澤油潤,一口咬落去鵝皮香脆,鵝肉與鵝皮中間夾最後一層薄薄既脂肪,油香滿瀉,鵝肉入味肉質軟嫩又多汁,超級美味🐷乳豬一樣咁出色,皮脆尤如食薯片一樣,肉質軟腍又入味,而且肥瘦相間充滿油香,沾上乳豬醬,更加滋味😋

🙎‍♀️▪️一人套餐
原隻燒鵝髀拼乳豬 $ 180
(油菜、青瓜木耳、例湯、白飯 )

• 燒鵝乳豬雙拼
喺附近返工一早已經聽聞過呢間天龍燒鵝,廚師係米芝蓮二星中餐廳燒味部主廚開,成日都排長龍,難得今晚收早一於去朝聖一下🫡佢哋最出名嘅就係燒鵝同埋乳豬,餐廳係全日不停咁樣燒製嘅,所以一定保持新鮮出爐特別好食!既然燒味咁出名,梗係要個燒味四拼 咩都試吓~ 我哋揀咗燒腩仔 燒鵝 肥叉 同埋貴妃雞~只能說真係驚為天人,難怪是米芝蓮二星主廚嘅出品。先是招牌燒鵝:脆皮 鵝味濃郁 鵝油香四溢。叉燒肥瘦得宜 玫瑰露香。燒腩仔脆皮彈牙。最正係貴妃雞 好有驚喜!入口濃濃酒香 非常嫩滑 😳😳😋我哋仲加咗一個麻辣尖椒皮蛋作為前菜,麻麻辣辣 令到胃口大開😋朋友想試埋梅菜扣肉飯,呢個都做得非常唔錯。梅菜份量超多 唔會過鹹 甜甜鹹鹹的好正 非常邪惡!無論係燒味定係碟頭飯都做得出色 大推!👍📍天龍燒鵝 (昌業大廈) (灣仔)灣仔軒尼詩道354號昌業大廈地舖

📍天龍燒鵝 (昌業大廈) (灣仔)
灣仔軒尼詩道354號昌業大廈地舖
全日不停燒製燒鵝燒豬🔥天龍燒鵝ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡天龍燒鵝由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業✨平時都幾鍾意食叉燒飯 今次就去咗佢哋新開嘅第二分店食個快飯🫶🏻▪️一人套餐 燒鵝拼燒腩仔 💲8️⃣8️⃣呢個套餐都幾豐富 有好多唔同配搭❣️我就當然係揀佢哋招牌嘅燒鵝啦❤️佢哋燒鵝聲稱係全日不停燒製✨燒鵝外皮脆薄 鵝肉肉質夠嫩 配酸梅醬好正👍🏻燒腩仔個皮都幾脆 而且層次分明 肥瘦比例岩岩好跟著仲包埋白飯、菜心、小食同老火湯~小食涼拌雲耳幾正 酸酸地又夠爽口 好開胃▪️原隻雞髀拼叉燒瀨粉💲8️⃣0️⃣雞髀都幾大隻下 不過有少少肥 肉都嫩嘅~叉燒係燒味中我嘅最愛❤️呢到嘅叉燒偏瘦 燒燶多少少就正!佢可以特別加錢order 肥燶腩叉✨唔知會唔會好味啲呢(・∀・)瀨粉份量超多!唔知點解食親燒味都要配佢🍜▪️海哲燻蹄💲4️⃣0️⃣海蜇好爽口又有彈性 有少少辣🌶️燻蹄都幾有嚼勁 兩樣我都幾鐘意食!▪️滷水豬腳仔💲4️⃣0️⃣豬腳仔都幾肥仔 冇乜肉食 滷水都好入味!不過其中一嚿 有啲豬毛仲係上面 有啲扣分.⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧📍天
全日不停燒製燒鵝燒豬🔥天龍燒鵝
天龍燒鵝由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業✨

▪️一人套餐 燒鵝拼燒腩仔 💲8️⃣8️⃣
呢個套餐都幾豐富 有好多唔同配搭❣️
我就當然係揀佢哋招牌嘅燒鵝啦❤️
佢哋燒鵝聲稱係全日不停燒製✨
燒鵝外皮脆薄 鵝肉肉質夠嫩 配酸梅醬好正👍🏻
燒腩仔個皮都幾脆 而且層次分明 肥瘦比例岩岩好
跟著仲包埋白飯、菜心、小食同老火湯~
小食涼拌雲耳幾正 酸酸地又夠爽口 好開胃

▪️原隻雞髀拼叉燒瀨粉💲8️⃣0️⃣
雞髀都幾大隻下 不過有少少肥 肉都嫩嘅~
叉燒係燒味中我嘅最愛❤️
呢到嘅叉燒偏瘦 燒燶多少少就正!
佢可以特別加錢order 肥燶腩叉✨
唔知會唔會好味啲呢(・∀・)
瀨粉份量超多!唔知點解食親燒味都要配佢🍜

▪️海哲燻蹄💲4️⃣0️⃣
海蜇好爽口又有彈性 有少少辣🌶️
燻蹄都幾有嚼勁 兩樣我都幾鐘意食!

▪️滷水豬腳仔💲4️⃣0️⃣
豬腳仔都幾肥仔 冇乜肉食 滷水都好入味!
不過其中一嚿 有啲豬毛仲係上面 有啲扣分.

📍天龍燒鵝
灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下D號舖
2024-05-24 52 views
老公話想食去食燒味,即刻介紹佢去一間由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業嘅燒味店,餐廳全日不停燒製乳豬及燒鵝,保證新鮮。我哋一人一個套餐share食,一人套餐已經包咗油菜、湯、小食。我點咗原隻燒鵝髀拼乳豬配飯$108。老公點咗燒味雙拼(叉燒拼貴妃雞)$80。套餐裏既前菜係拍青瓜同埋雲耳,好爽脆。油菜係蠔油菜心,都爽嫩。粉葛湯幾真材實料,味道濃厚,飲得出係老火湯。燒味先係主角,燒鵝髀皮脆肉嫩,好有鵝油香,但肥膏不會好多,都幾厚肉。乳豬同燒鵝一樣脆皮,好肥美,豬肉嫩滑。叉燒雖然係瘦叉燒,但一啲都唔會肉韌,邊位嘅焦燶恰到好處。貴妃雞,雞肉就算係雞胸食落唔嚡,幾日味,連埋薑蔥一齊食,好味。然後,我哋仲點了個小食麻辣尖椒皮蛋$20。不錯的小食麻辣味不會太嗆,皮蛋甘香。總括,燒味質素不錯,尤其是燒鵝同埋乳豬。

老公點咗燒味雙拼(叉燒拼貴妃雞)$80。

套餐裏既前菜係拍青瓜同埋雲耳,好爽脆。

油菜係蠔油菜心,都爽嫩。

粉葛湯幾真材實料,味道濃厚,飲得出係老火湯。

乳豬同燒鵝一樣脆皮,好肥美,豬肉嫩滑。

叉燒雖然係瘦叉燒,但一啲都唔會肉韌,邊位嘅焦燶恰到好處。

然後,我哋仲點了個小食麻辣尖椒皮蛋$20。
不錯的小食麻辣味不會太嗆,皮蛋甘香。

總括,燒味質素不錯,尤其是燒鵝同埋乳豬。
果日去左天龍燒鵝既灣仔新分店食野😛係由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業架,仲係全日不停燒製乳豬同燒鵝。可以食到新鮮出爐既燒味🥰餐廳都夠闊落同幾光猛,都有多種燒味套餐揀🤣今次揀左原隻燒鵝髀拼乳豬套餐,套餐包括白飯、是日油菜、小菜及老火湯。另外叫左個涼拌海蜇及凍檸檬菜蜜🤤原隻燒鵝髀拼乳豬套餐燒鵝皮好酥脆,入面啲肉好嫩滑多汁,而乳豬皮脆肉嫩,味道好出,肉汁好豐富,食落口入面啲脂肪爆出黎😆佢地油菜係菜心黎,小菜係涼拌雲耳,老火湯係青紅蘿蔔湯黎😚涼拌海蜇海蜇絲好爽脆,仲好有咀嚼感,而且仲有啲酸甜又辣辣地,幾開胃😍凍檸檬菜蜜唔會好甜,好解渴😍食緊野都見到不停有乳豬同燒鵝出爐🤣
果日去左天龍燒鵝既灣仔新分店食野😛
可以食到新鮮出爐既燒味🥰

餐廳都夠闊落同幾光猛,都有多種燒味套餐揀🤣

另外叫左個涼拌海蜇及凍檸檬菜蜜🤤

原隻燒鵝髀拼乳豬套餐

佢地油菜係菜心黎,小菜係涼拌雲耳,老火湯係青紅蘿蔔湯黎😚

涼拌海蜇

凍檸檬菜蜜
唔會好甜,好解渴😍

食緊野都見到不停有乳豬同燒鵝出爐🤣
2024-05-23 24 views
位於灣仔既天龍燒鵝餐廳由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚所創業所以燒味既質素絕對有保證而且乳豬同燒鵝係全日不停燒製 💯確保新鮮美味 誠意之作👍🏻🌟燒鵝脾配肥燶腩叉燒鵝燒得好均勻色澤靚又夠企身外皮夠哂香脆 帶濃厚既鵝油香氣兼肉嫩多汁而肥燶腩叉都係好不錯油脂甘香 肥燶夠惹味 入口鬆化多汁🥢👍🏻🌟雞脾配叉燒雞脾肉質嫩滑 蘸上薑蓉更正搭配肥瘦均勻既叉燒👍🏻套餐仲有包老火例湯,油菜,小食同白飯夠哂豐富😋
位於灣仔既天龍燒鵝

油脂甘香 肥燶夠惹味 入口鬆化多汁🥢👍🏻

🌟雞脾配叉燒
雞脾肉質嫩滑 蘸上薑蓉更正
搭配肥瘦均勻既叉燒👍🏻
套餐仲有包老火例湯,油菜,小食同白飯
夠哂豐富😋

2024-05-20 36 views
店名: 天龍燒鵝地址: 灣仔軒尼詩道354號昌業大廈地舖銅鑼灣站B出口,行7分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5朋友強烈推介天龍燒鵝,係由米芝蓮2星中餐廳嘅燒味部主廚創業,質素一定有包證😆而且佢全日不停燒製乳豬同燒鵝,保證入口新鮮😝乳豬拼原隻燒鵝髀飯❤️❤️❤️❤️❤️$160乳豬皮厚度適中,入口非常鬆脆,有陣陣帶煙燻香,加上充滿油香嘅肥膏,入口即化🤤燒鵝髀皮燒得好靚,口感酥脆,表面油亮唔會過乾,肉質同樣嫩滑😍肥燶腩叉❤️❤️❤️❤️❤️$100難得有腩叉,當然要試下,色澤亮麗,入口肥瘦適中,燶邊令其有陣陣香氣,撈飯一流☺️海哲❤️❤️❤️❤️$50海蜇入口爽脆,帶微辣,十分美味😆凍檸蜜❤️❤️❤️❤️+$8套餐+$8就有凍飲,唔會太甜
店名: 天龍燒鵝

味道: 4.5/5

乳豬拼原隻燒鵝髀飯❤️❤️❤️❤️❤️

肥燶腩叉❤️❤️❤️❤️❤️

海哲❤️❤️❤️❤️
海蜇入口爽脆,帶微辣,十分美味😆

凍檸蜜❤️❤️❤️❤️
+$8
套餐+$8就有凍飲,唔會太甜
2024-05-20 32 views
聽朋友說天龍燒鵝是米芝蓮2星的中餐廳的燒味部主廚開的店,今日去開銅鑼灣,就決定入去一試。 餐廳全日不停地燒製乳豬和燒鵝,保證新鮮美味。我哋點了兩個一人套餐$150,有齊小食,白飯,油菜同老火湯。其中一個是原隻燒鵝髀拼叉燒,另一個是拼燒腩仔。涼拌青瓜爽脆,酸酸地,開胃又去膩。燒鵝髀色澤金黃,皮脆肉嫩。鮮嫩的肉質在口中融化,配上香脆的皮,簡直是絕配👍叉燒也肉質細嫩,入口滑嫩,肥瘦均勻,帶著微微的甜味同焦香,香氣四溢。 燒肉亦烤得恰到好處,皮脆肉嫩,每一口都充滿了肉香同脆卜卜嘅口感,讓人回味。 菜心綠油油的,經過適度的烹調,保持了蔬菜的鮮甜口感。

涼拌青瓜爽脆,酸酸地,開胃又去膩。

菜心綠油油的,經過適度的烹調,保持了蔬菜的鮮甜口感。
2024-05-17 44 views
之前吃了好几次的那家竟然歇业了,换一家,突然想吃烧鹅,于是选了这家,烧鹅+脆皮猪肉一份米饭折扣之后是61.2,米饭上有4颗比较小(但也很嫩)的广东菜心,还有一小碗例汤,出餐巨快,刚下单不到五分钟就可以取餐了,就是距离我单位有点距离,最扎心的是,取完餐就看到洛克道路对面“25两送32净送”的牌子,瞬间觉得自己手中的烧鹅不香了,还好,回去吃上确实还是很美味,汤不错,烧鹅及烧肉都很不错,米饭也不黏糊,下次还,嗯,我先试试两送饭再说吧
,嗯,我先试试两送饭再说吧
2024-05-16 43 views
天龍燒鵝位於灣仔,地理位置非常方便,餐廳係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業。仲係全日不停燒製乳豬,燒鵝~非常新鮮。餐廳嘅位置都非常闊落,唔似平日嘅舊式燒味舖咁。亦都非常光猛!🌟燒腩仔油雞飯燒腩仔脆卜卜,油雞亦都非常滑嫩!🌟一人套餐~原隻燒鵝髀雙拼叉燒白飯~油菜菜心~涼拌青瓜~老火湯非常豐富嘅一人餐,仲要有原隻燒鵝髀,燒鵝髀非常香口啖啖肉,好味到不得了。老火湯絕對係抵讚🤝足料夠味🌟燻蹄拼生腸煙煙韌韌嘅生腸再加上燻蹄絕對係開胃之選。

🌟燒腩仔油雞飯
燒腩仔脆卜卜,油雞亦都非常滑嫩!

🌟一人套餐
~原隻燒鵝髀雙拼叉燒白飯
~油菜菜心
~涼拌青瓜
~老火湯

🌟燻蹄拼生腸
煙煙韌韌嘅生腸再加上燻蹄絕對係開胃之選。
2024-05-13 37 views
放工喺灣仔附近食飯,老公話帶我去食好嘢,我心諗燒味飯會有幾好食,點知呢度啲燒鵝同埋乳豬真係好正。原來呢一間餐廳係由米芝蓮二星中菜部主廚創業,唔怪得知咁有水準啦,加上我見餐廳keep住燒乳豬燒鵝,唔係一早燒定晒好多貨,真係新鮮好食。原隻燒鵝髀拼乳豬一人餐 $180燒鵝髀個皮燒得好靚,酥脆得嚟又唔會乾,肥美得來又唔會好多肥膏,肉質鮮嫩沾上酸梅醬好好食,食髀真係唔同啲。乳豬好鬼正,啲皮酥脆,唔硬,帶少少煙燻香,乳豬唔會全部都係肥膏冇肉食,呢度啲乳豬係一層脆皮,然之後一層薄薄肥膏仲有充滿肉汁嘅嫩肉。一人餐跟一碗飯、一個小食,即係醃青瓜雲耳,同埋一碗老火湯。叉燒拼油雞飯 $60油雞好有驚喜,我哋冇特別加價要髀位,但係都好滑好滑,豉油味就正常,配蒽蓉食好正。叉燒就正正常常,唔乾唔柴,都幾稔,如果想再好食啲,可以加$5要肥燶腩叉。涼拌海蜇 $50我仲加咗呢個小食,海蜇爽脆爽脆,少少辣,好開胃。

原隻燒鵝髀拼乳豬一人餐 $180

叉燒拼油雞飯 $60

涼拌海蜇 $50
我仲加咗呢個小食,海蜇爽脆爽脆,少少辣,好開胃。
Type of Meal
Dinner
餐廳係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業主打燒味,而且每日不停燒製乳豬、燒鵝,質素一定有保證ღ乳豬拼原隻燒鵝髀飯 $160唔想食飯可以轉粉麵我就揀咗米粉,份量十足!食落夠晒爽口而乳豬皮又燒得夠晒香脆,放耐咗仲係脆卜卜😍燒鵝髀大大隻啖啖肉,皮脆香嫩,口感帶滿滿鵝油香🤤ღ四寶飯 $60一次過滿足四個願望有燒腩仔,皮脆肉嫩又香口,腩肉帶點鹹香,貴妃雞皮油油亮亮帶著香氣、雞肉入口好嫩好滑,仲有紅腸同咸蛋,米粒口感彈牙,飯香四溢ღ燻蹄拼海蜇 $48燻蹄薄薄一片片,彈牙爽口,海蜇脆口微辣惹味😋🥤凍奶茶+$6🥤凍華田+$6
餐廳係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業
主打燒味,而且每日不停燒製乳豬、燒鵝,質素一定有保證

ღ乳豬拼原隻燒鵝髀飯 $160
唔想食飯可以轉粉麵

我就揀咗米粉,份量十足!食落夠晒爽口

而乳豬皮又燒得夠晒香脆,放耐咗仲係脆卜卜😍

燒鵝髀大大隻啖啖肉,皮脆香嫩,口感帶滿滿鵝油香🤤

ღ四寶飯 $60
一次過滿足四個願望

ღ燻蹄拼海蜇 $48
燻蹄薄薄一片片,彈牙爽口,海蜇脆口微辣惹味😋

🥤凍奶茶+$6
🥤凍華田+$6
2024-04-30 54 views
灣仔燒鵝乳豬燒味專門店✨餐廳的來頭不小,主廚是來自米芝蓮兩星中餐廳燒味部,食物水準定必有一定的保證!《燒鵝飯》$68港式燒味深受港人及遊客歡迎,燒鵝有著皮香肉嫩的口感,而且是啖啖肉,淋上燒鵝汁,其味道特別香濃,且富有鵝油香氣,撈飯一流!《乳豬飯》$80乳豬燒得恰到好處,沒有焦黑的皮,而是脆卜卜口感的脆豬皮,另外每件都連有燒豬肉,豬肉更是嫩滑易咬。《燒味雙拼-例》$120餐廳設有雙拼、三拼和四拼的燒味拼盤,任君選擇!是次點了一份雙拼,叉燒拼燒腩仔,份量十足,叉燒嫩滑軟腍,口感鬆化,有肉汁!而燒肉肉質肥美,看清楚是有三層的層次,半肥半瘦,皮亦脆口,正宗!飯餐更有老火湯附上。
灣仔燒鵝乳豬燒味專門店✨

《燒鵝飯》$68

《乳豬飯》$80

《燒味雙拼-例》$120
餐廳設有雙拼、三拼和四拼的燒味拼盤,任君選擇!

飯餐更有老火湯附上。