2022-12-22 658 views
每逢到灣仔,就會想起這間店,外賣琵琶豆腐,例湯+熱杏霜,一盒有八件豆腐,芡汁有絲絲瑤柱,味道適中不會過咸,例湯(唔知係咩)超甜,杏霜亦都落足份量,絕對超值。反而小菜唔見有琵琶豆腐賣!
TakeAway
其实不仅仅是味道好,更多的是人情味我不吃猪肉,记得第一次去的时候是点的鸡煲套餐,其中确认例汤有🐷就没要,结果上来的鸡煲里面有五花肉,再次跟跟老板确认之后,我还没有说要他重做一份给我,他当时没有任何不悦,马上把鸡煲端走然后帮我重做了一份,这次的鸡肉特别多,味道也特别好吃😋,事后还特别客气问我味道怎么样,当时心里暖暖的这次又去吃,老板居然还记得我,特别nice,其他的服务员应该是他的家人,都很客气,希望他的生意越来越好!
其实不仅仅是味道好,更多的是人情味

2022-11-18
Dinner
2022-10-12 614 views
"2022·5·15難得過開湾仔,搵下呢頭有咩好嘢食先!唔睇由自可,一睇🤨其實湾仔唔算多嘢食!而今次揀嘅呢間茶記,係要行到去如意冰室私房菜!茶餐原本茶餐係跟叉燒麵,但我唔係咁想食叉燒,多口問姨姨可唔可以轉餐肉😗姨姨話OK😎餐肉麵味道正常~火腿奄列90分👍🏼係舊式嗰種味道🙂多士烘得超好!!好香好脆!!!識食一定係加啲砂糖係上面食😜熱檸茶不得了!呢杯茶好飲!!有一種我找到了的感覺😇下次,或者會試乾粉牛河😋整體評分:⭐️⭐️⭐️⭐️如意冰室私房菜湾仔轩尼诗道38-46号地舖
"2022·5·15
難得過開湾仔,搵下呢頭有咩好嘢食先!
唔睇由自可,一睇🤨其實湾仔唔算多嘢食!
而今次揀嘅呢間茶記,係要行到去如意冰室私房菜!

茶餐
餐肉麵味道正常~

火腿奄列
90分👍🏼係舊式嗰種味道🙂

多士
烘得超好!!好香好脆!!!
識食一定係加啲砂糖係上面食😜

熱檸茶
不得了!呢杯茶好飲!!
有一種我找到了的感覺😇

下次,或者會試乾粉牛河😋

整體評分:⭐️⭐️⭐️⭐️

如意冰室私房菜
湾仔轩尼诗道38-46号地舖
2022-10-10 463 views
菠蘿油&熱奶茶Mini size 乾炒牛河&熱奶茶 好似約XO醬炒蘿蔔糕不能錯過的小點之一,港式蘿蔔糕本身香氣夠足,糕體的軟綿配上鹹香的紅蔥與肉末,這樣的組合就已經停不下筷,何況是加入XO醬拌炒後的香氣,瞬間已空盤。
菠蘿油&熱奶茶
Mini size 乾炒牛河&熱奶茶 好似約

XO醬炒蘿蔔糕
2022-09-18 586 views
今日避過高峰人流,係呢間良心茶餐廳食返個late breakfast💛係門面已經貼咗好多空白彩色便利貼📋即刻翻起好多回憶 值得支持態度堅定既小店,入面仲有好多可愛精品可以選購😍晚市就主要係做小菜,可以因應客人預算調整好最適合既餐單🤭 早餐選擇都幾多📒有歐陸式、麥皮、豬仔包同三文治等等,我就叫咗款沙爹牛肉包,平時配麵就見得多,唔知同包又夾唔夾呢 一上檯就見到烘過既包幾脆🍔汁仲要滿瀉埋出黎,掀開就見到5塊好似浸完沙爹温泉既牛肉肉質有嚼勁唔會太鬆散🥓唔似有d餐廳拿到爛哂,同香脆既麵飽好夾,沙爹味濃而不鹹

2022-07-23
$30 (Breakfast)
2022-08-27 526 views
我哋一家三口叫左兩個小炒 加一個蒸餸, D小炒夠鑊氣、味道亦剛好~ D 腐乳通菜 炒得夠火喉、牛肉亦油泡得剛好~南乳齋 個味道較得好味, 餸飯一流。 個例湯好好味、冇乜味精, 因為飲完 夜晚唔頸渴, 老闆見我隻仔 鍾意食煲湯豬骨, 仲專登撈起一大碗畀佢。服務非常好, 老闆兩公婆 好nice, 健談。好人 一世好運😌
2022-08-03 650 views
老闆是一對超級熱愛香港的夫婦, 店舖內都滿佈了他們的情懷, 店舖還有樓上坐位, 環境是一般茶餐廳, 他們是很有心去搞呢間茶餐廳, 不過廚師質素參差, 所以食物未能達到水準, 今晚特意去幫襯晚飯小菜, 食物是有點失望, 味道一般, 煮法也不合格, 付錢時也有和老闆反應了, 他們都樂意接受意見, 希望下次有所改善, 地點實在是很方便, 有路過附近可以去幫襯一下
2021-12-08 2192 views
兩點半黎到見有下午茶餐本如仲想叫做午餐原來至到1430STAFF都好好幫手入廚房睇下仲有無呀結果兩個下午茶餐~肉絲炒麵個麵底好脆呀個肉絲汁好濃郁加落麵度好夾材料都多本人好鍾意芽菜九王啱晒我呀(肉絲都唔少架)~炒貴刁即炒黎到熱辣辣幾有穫氣呀材料又唔吝嗇呀會再來呀
兩點半黎到
加落麵度好夾
材料都多
本人好鍾意芽菜九王
啱晒我呀
(肉絲都唔少架)

~炒貴刁
即炒黎到熱辣辣
幾有穫氣呀
材料又唔吝嗇呀
會再來呀
2021-12-07
$50 (Tea)
2021-12-01 1143 views
係灣仔商業區一間特色港式餐廳小店。店內座位唔多。好彩唔係好多人,可以即刻入座 。叫咗個常餐。沙嗲牛肉公仔麵配餐肉煎蛋。沙嗲味正宗,牛肉滑溜。配既麵包係厚多士比起其他餐廳嘅厚同軟身。整體質素係灣仔區黎講算好好。

2021-10-06 1578 views
建議:落單即整,小心睇熱下午茶時段係灣仔又想食少少野,就醒起過幾個街口就係如意冰室。入去過冷河,順便食個Tea 🤤💛 之前既月餅Post 都有介紹過如意冰室X樂手作既聯乘,有興趣可以睇番 #fifthfloor_節慶🥮 如果去開食野,亦可以留意舖面有好多手作周邊。今次試左:▫️「黃藍是政見」懷舊西多 (走牛油 HK$30) 睇餐牌西多都有成3️⃣款,仲有一款黑白多士。係選擇困難之下,最後#花生醬控 揀番花生西多🥜上枱時既西多,黃金色真係好吸引🤤 切開時花生醬仲有啲流心。另外,麵包食落都幾新鮮,好軟熟之如仲好厚身🍞 口感完全唔會柴 👍下次會試下「黑白是良知」黑白多士,唔知係咪黑芝麻配白芝麻呢⁉️ 之前上網睇過仲有芒果西多🥭,不過睇餐牌見今期已經變左做紅豆西多。唔知下期會係咩呢😎
建議:落單即整,小心睇熱

🥮 如果去開食野,亦可以留意舖面有好多手作周邊。

今次試左:
▫️「黃藍是政見」懷舊西多 (走牛油 HK$30)

2021-09-30 985 views
一個人平日lunch time 去食,午餐餐牌有七八個選擇,仲有常餐可以揀。叫咗一個午餐嘅鹹蛋肉餅飯,有例湯又凍飲,一碟好足料嘅肉餅,都係$60,覺得好抵食。🤩肉餅夠滑唔鞋口,又唔會太肥膩,夠肉味,鹹蛋撈飯好好食,我一個女仔就食唔晒,巳經好飽,男仔應該啱啱好。🤤叫咗個凍奶茶少甜,不過都係甜咗少少,唔緊要啦。見到旁邊有個男仔叫左個炒飯,食到一粒飯都無淨🤡應該都唔錯,下次可以試吓。店員好細心,好nice ,主動幫手跟下啲餐飲,又同客傾下計。見佢舖頭細細,原來有樓上,晚市有烤魚有乳鴿食,下次再試。💛
叫咗個凍奶茶少甜,不過都係甜咗少少,唔緊要啦。

見佢舖頭細細,原來有樓上,晚市有烤魚有乳鴿食,下次再試。💛

2021-09-30
Lunch
2021-09-22 829 views
主打私房菜小店 平時就係一間茶餐廳 今日試下小菜 涼瓜炆倉魚 涼瓜即苦瓜,炆到倉魚好入味煎至魚身兩面金黃色 苦瓜切成薄片更容易入口炆煮過既苦瓜已經無咁重苦澀味 先煎炸後炆煮  魚肉仍然好嫩滑 西檸脆雞 無骨雞扒上粉炸至黃金色 個外皮好脆身 再淋上一層檸檬醬汁酸酸甜甜配上嫩滑雞肉 係大人細路都岩食既小菜 老火靚湯 每位都包一碗老火湯 黃瓜排骨湯夠下火清熱消費$200灣仔軒尼詩道46號地下
主打私房菜小店 平時就係一間茶餐廳
今日試下小菜
涼瓜炆倉魚 涼瓜即苦瓜,炆到倉魚好入味
煎至魚身兩面金黃色 苦瓜切成薄片更容易入口
酸酸甜甜配上嫩滑雞肉 係大人細路都岩食既小菜
老火靚湯 每位都包一碗老火湯 黃瓜排骨湯夠下火清熱

消費$200
灣仔軒尼詩道46號地下
原本lunch time想黎食,但經常都好多人排隊,所以直接book夜晚算😂,同埋佢都適合夜晚叫小菜幾個人share食。冰室有2層,樓上靜啲方便傾計所以就揀左樓上坐。Menu都係好多選擇睇到花多眼亂,最尾叫左幾個晚市必食既小菜。①蜜椒薯仔牛柳粒薯仔爆得好香,加埋黑椒,少少燶好正。牛柳粒都算多,啱啱好一啖食到,唔韌無乜筋超級正😋!②椒鹽豬扒個人好鐘意食椒鹽豬扒,平時呢個餸意外地都會中伏,但呢間唔錯。佢份量都多,有好多炸蒜好正,食開濃味既我就覺得唔錯,撈飯一流。豬扒有口感,無乸到啲肉質散晒。③黃金鮮魷平時最怕食到無味魷魚,但佢啲魷魚都算大碟,幾彈牙,好鮮,炸得好香,幾濃鹹蛋香氣🤤 👍🏻!④粟米魚塊啲魚塊炸得幾滑,唔會乾柴柴,炸粉唔厚。同埋佢係炸起先加汁,所以炸皮唔會上碟已經俾啲粟米汁浸到個腍晒。呢個係相當大路,萬無一失既菜色。⑤鹹魚雞粒炒飯同行朋友都好鐘意食鹹魚雞粒炒飯所以就叫,不過原本已經跟左飯,其實都好夠飽。對比起小菜呢個就普通啲,雞粒無乜味,無乜鹹魚😂,但勝在夠大碟。💬好值得推介既💛餐廳,夜晚小菜好野味,暫時未食到伏野👍🏻,會encore。
①蜜椒薯仔牛柳粒

②椒鹽豬扒

③黃金鮮魷

④粟米魚塊

⑤鹹魚雞粒炒飯

Dinner
2021-07-22 1201 views
已經幫襯過好幾次 完全值得支持!除左味道高質 店員態度非常好!!! 有家庭式個種溫暖 黎到食野係覺得開心同舒服!☺️平日午餐外賣重有折扣我自備左膠盒+暖水壺買外賣 店員好nice好幫手重問埋我係咪要走餐具張單打左「自來合」再手寫走餐具 great~成個過程好順利 不過我都盡量避開繁忙時間減少製造麻煩~🙏🏻叫左個午餐:梅菜蒸肉餅飯 配老火湯+餐飲堂食$55 外賣$50唔係講笑塊肉餅勁大塊 梅菜都勁足料!肉質鬆軟嫩滑完全唔嚡口 好juicy 加埋梅菜好perfect!送飯勁正真係忍唔住爬哂個飯份量同味道都無得彈! 好高質!而熱檸茶檸檬比足4片 夠哂味!👍🏻👍🏻👍🏻會繼續幫襯!!!
已經幫襯過好幾次 完全值得支持!
除左味道高質 店員態度非常好!!!
有家庭式個種溫暖 黎到食野係覺得開心同舒服!
☺️
平日午餐外賣重有折扣
張單打左「自來合」再手寫走餐具 great~
成個過程好順利 不過我都盡量避開繁忙時間減少製造麻煩~
🙏🏻
叫左個午餐:
梅菜蒸肉餅飯 配老火湯+餐飲
堂食$55 外賣$50

唔係講笑塊肉餅勁大塊 梅菜都勁足料!
送飯勁正真係忍唔住爬哂個飯
份量同味道都無得彈! 好高質!
而熱檸茶檸檬比足4片 夠哂味!
👍🏻👍🏻👍🏻
會繼續幫襯!!!
2021-07-14 855 views
平時午市見到咁多人排隊,都心郁郁想試好耐,趁住今日相對少人啲就同個同事去中午飯。鍾情於茄牛通嘅我,第一眼已經被餐牌個常餐C吸引左,決意一試~ 配煎太陽蛋、餐肉同埋蒜蓉包,最後食落居然係蒜蓉包最驚喜!!佢唔係普通茶記果種硬身嘅蒜蓉包片,而係軟綿綿嘅方包,咬落去非常香口!不過,茄牛通就令我有啲失望,因為牛肉幾乎無味,同埋湯底嘅蕃茄味唔多夠,雖然份量幾多,但係單論味道就好一般......整體而言,呢個常餐算係不過不失嘅~

整體而言,呢個常餐算係不過不失嘅~
2021-07-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)