今日經過灣仔見到呢間新開嘅米線餐廳入左去試, 超有驚喜🌟🌟🌟滇池酸菜魚米線首先點左店員推介嘅酸菜魚米線, 辣度BB辣, 湯底辣味比較出最好食得辣先點😋 主角魚塊數量好多仲要每舊都大大塊, texture都嫩滑無咩腥味, overall非常惹味~豆花炸醬撈米線(三餸)另一款試特別啲嘅豆花炸醬撈米線, 配三餸彈牙大蝦球、蔬菜、腐皮, 一上枱呆左超大碗🤣 無諗過豆花mix米線都幾好味, 米線硬度岩岩好唔好煮到漲曬/一pat pat, 炸醬味濃粒粒肉碎分明, 而其他配料都新鮮, 大滿足!!!氣鍋雞另一款主打氣鍋雞, 一人份量來的, 湯嘅雞味超濃, 飲得出係用真材實料而煲成, 除左雞仲有竹笙同菇等, 天氣凍一人飲番一鍋即刻暖曬👍🏻風味涼菜(雙拼)小食風味涼菜,雙拼涼拌皮蛋+陳醋雲南小耳,雲耳醋味好出偏酸,口感都爽脆,而皮蛋就重椒麻味,幾開胃~百香果蘆薈檸檬梳打勁大杯,百香果唔似用糖水沖都fresh,mix埋蘆薈有啲咬口,食完重口味野飲啖balance番😋

百香果蘆薈檸檬梳打
依家啲米線舖開到梗有一間喺附近今次又喺灣仔搵到間新嘅米線小店米線湯底除左基本嘅蕃茄 清湯 招牌之外仲有豆花撈米線同涼拌米線最吸引嘅莫過於氣鍋雞米線隨時都食到但氣鍋雞就好似唔係度度都有香噴噴熱騰騰嘅雞湯上檯咩都唔好講即刻嘆番碗暖下身先裡面嘅雞肉仲係保持嫩滑有彈性金黃順喉嘅湯頭令人好想一啖接一啖唔怪得基本每檯都係必點之選套餐除左有氣鍋雞仲有小食主菜同甜品爽脆海蜇幾時都係至愛小食真係估唔到一個套餐竟然可以揀酸菜魚酸菜魚都好大碗嫩滑無骨嘅魚片配上滑溜薯粉同爽口芽菜 正試左個招牌米線酸酸辣辣開胃之選甜品有充滿豆香嘅豆腐花同滿滿花香嘅玫瑰冰粉兩樣感覺都係解辣之選—————————————————————⦾ 氣鍋雞二人套餐 $238
依家啲米線舖開到梗有一間喺附近
—————————————————————
⦾ 氣鍋雞二人套餐 $238
2023-12-20
2023-12-21 55 views
小瑪哥米線 今日同朋友去灣仔行街,到食晚飯時個朋友提議去食米線,就在附近都有幾間米線舖,但有一間好特別,除咗有米線食外,仲有氣鍋雞食,睇到即刻入去食。這間店舖叫小瑪哥米線,位於灣仔莊士敦道211號地下A-B舖,店內裝修簡單整潔,枱椅排列整齊,令人坐得舒服。小瑪哥米線的二人氣鍋雞套餐十分抵食,有一款頭盤小食,一款主菜,兩款米線,兩款甜品或飲品,還有一人一壺氣鍋雞。而頭盤小食有九款由我哋來選,有手拍青瓜拼雲南小耳、涼拌魚皮、涼拌皮蛋、涼拌金耳、涼拌海蜇、麻辣豬耳、金奬涼白肉、召通醬雞翼、蒜蓉孜然烤茄子,真係樣樣都好味,最終由店員介紹涼拌金耳。這個涼拌金耳是一新穎款式,金耳好爽滑,加上用芥末點味,真係好似食魚生一樣,非常特別。主菜亦有五款選擇,有金牌口水雞、皮蛋嘶嘶雞、滇池酸菜魚、哈利牛肉、香茅豬扒,店員話樣樣都好食,我哋就選香茅豬扒。這個香茅豬扒煎炸得好香口又唔油膩,鬆脆好味,用來配合米線吃,非常一流。至於我哋選擇米線,有四大特色米線,金牌小鍋湯米線、鮮菌蕃茄湯米線、香辣涼拌撈米線、豆花炸醬撈米線,又係好難選因為款款都好吸引,最後選咗兩款鮮菌番茄湯米線同埋香辣涼拌撈米線。鮮菌蕃茄湯米線個湯
小瑪哥米線

至於我哋選擇米線,有四大特色米線,金牌小鍋湯米線、鮮菌蕃茄湯米線、香辣涼拌撈米線、豆花炸醬撈米線,又係好難選因為款款都好吸引,最後選咗兩款鮮菌番茄湯米線同埋香辣涼拌撈米線。鮮菌蕃茄湯米線個湯底超濃郁,湯底以新鮮蕃茄打爛煮成,仲有粒粒蕃茄肉伴湯,其他配料有菇菌、洋蔥、蒜頭等,配合煙韌爽滑嘅米線一齊食,好味可口。而香辣涼拌撈米線個炸醬好正,有粒粒花生、雪耳等配料一齊撈米線食,辣得黎又涼快。

招牌氣鍋雞就有兩盅,每人一盅,湯底味道非常鮮甜,真係好好味,見到嘅材料有竹笙、冬菇、雞肉,竹笙吸曬雞肉嘅精華,雞肉件件嫩滑,雞湯點解超好飲,因為飲得出系真材實料嘅燉雞湯,啖啖精華,最後將所有雞肉、竹笙同冬茹全部湯渣也掃清。

這裡還有其他特別的小食提供,風味小食同風味涼菜,我哋都叫兩款來食,秘製醬蘿蔔和金獎涼白肉,秘製醬蘿蔔酸酸甜甜小小咸味,口感夠哂爽脆,令人吃得開胃,而金獎涼白肉夠薄又有肉味,加埋蒜蔥配合來吃非常好味,這兩個小食都很夾我哋個兩杯飲品,鹹檸七和百香果蘆薈檸檬梳打。

這間小瑪哥食物質素高,價格便宜,非常抵食,我哋下次一定再來試其他款式,亦好值得推介俾大家。
2023-12-21 56 views
本身見到朋友去食呢間餐廳嘅招牌山珍氣鍋雞,但係下午茶時段去好似冇咗呢個選擇,反而比我食到佢哋更加好食嘅!皮蛋嘶嘶雞飯嘶嘶係形容緊食完之後嗰種辣,之後自己會發出嘅聲音,我自己本身都唔食得辣,但係覺得佢哋嘅辣都幾符合香港人嘅口味。佢嘅皮蛋加加埋埋應該有一隻咁多,而雞肉全部好滑身,皮同肉之間仲有層啫喱,配飯一流,我幾乎食晒成碗飯 涼拌海蜇 原味涼拌海蜇有得揀原味同辣味,佢哋嘅海蜇煙靭爽口,涼拌完之後唔會好鹹,都幾開胃。召通醬雞翼3隻呢一款雞翼應該係我記憶中食過最好食嘅雞翼之一,佢哋嘅醃製醬料好惹味,自己食三隻完全唔夠喉,啲肉亦得醃得好入味。

皮蛋嘶嘶雞飯

涼拌海蜇 原味

召通醬雞翼3隻
2023-12-20 52 views
灣仔新式舒適打卡米線近灣仔地鐵站 入到去 環境設計清新 位置好闊落😃👏至岩朋友一齊食飯 好好坐既聚腳點 📌鮮菌蕃茄湯米線+蔬菜+鴨紅+雞肉蕃茄🍅湯底清👏天氣凍熱辣辣🤤好味📌豆花炸醬米線+麻辣肥腸豆花撈米線幾有特色👏幾足料😆飽📌氣鍋雞招牌湯👍幾滋味甜品📌玫瑰冰冰粉白涼粉📍 灣仔莊士敦道211號地下AB號舖🏷️小瑪哥米線 (灣仔)#灣仔 #米線 #氣鍋雞湯
灣仔新式舒適打卡米線

甜品
📌玫瑰冰冰粉
白涼粉

📍 灣仔莊士敦道211號地下AB號舖
🏷️小瑪哥米線 (灣仔)

#灣仔 #米線 #氣鍋雞湯
人氣老牌阿詩瑪轉身射返個三分波,係灣仔舉旗進駐灣仔開米線鋪「小瑪哥米線」,佢地米線除左有小鍋系列之外,仲有番茄野菌、豆花炸醬呢D特色口味,呢d風味絕對係要撐,否則買少見少呀!👇🏻📌招 牌 推 介 -▪️ 金 牌 小 鍋 湯 米 線 - $79▪️ 鮮 菌 蕃 茄 湯 米 線 - $79▫️ 我試左個招牌「金牌小鍋湯米線」,揀左四個配菜,包括鴨紅、魚蛋、豆卜、麻辣肥腸,米線非常大碗,米線量極多,米線煙韌有咬口,湯頭濃郁而且中辣黎講岩岩好,加上有d酸菜、芽菜,整體幾有驚喜;我朋友就揀左「鮮菌蕃茄湯米線」,蕃茄湯底夠哂濃郁,加上大量鮮菌將成個湯底更加突出,同樣四個配菜,呢個價錢黎講相當公道。▪️ 山 珍 氣 鍋 雞 - $88▪️ 紅 油 水 餃 - $36/6隻▫️ 呢個招牌菜「山珍氣鍋雞」又係必試,用上新鮮雞熬製,入口極度鮮甜,加上有D竹笙、野菌、筍、真係飲到停唔到口;而「紅油水餃」入口夠滑溜,紅油夠惹味,一定要試!
人氣老牌阿詩瑪轉身射返個三分波,係灣仔舉旗進駐灣仔

開米線鋪「小瑪哥米線」,佢地米線除左有小鍋系列之外,

仲有番茄野菌、豆花炸醬呢D特色口味,

呢d風味絕對係要撐,否則買少見少呀!👇🏻

📌招 牌 推 介 -
▪️ 金 牌 小 鍋 湯 米 線 - $79

▪️ 鮮 菌 蕃 茄 湯 米 線 - $79
鮮菌蕃茄湯米線

▫️ 我試左個招牌「金牌小鍋湯米線」,揀左四個配菜
包括鴨紅魚蛋豆卜麻辣肥腸米線非常大碗,
金牌小鍋湯米線

米線量極多,米線煙韌有咬口,湯頭濃郁而且中辣黎講岩岩好,
加上有d酸菜芽菜,整體幾有驚喜;我朋友就揀左
金牌小鍋湯米線

鮮菌蕃茄湯米線」,蕃茄湯底夠哂濃郁,加上大量鮮菌
鮮菌蕃茄湯米線

將成個湯底更加突出,同樣四個配菜,呢個價錢黎講相當公道。

▪️ 山 珍 氣 鍋 雞 - $88

▪️ 紅 油 水 餃 - $36/6隻
紅油水餃

▫️ 呢個招牌菜「山珍氣鍋雞」又係必試,用上新鮮雞熬製,
入口極度鮮甜,加上有D竹笙野菌、真係飲到停唔到口;
山珍氣鍋雞

而「紅油水餃」入口夠滑溜,紅油夠惹味,一定要試!
2023-12-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2023-12-19 35 views
位於灣仔的雲南米線店,主打湯米線及氣鍋雞,還有供應飯類。地方寬敞,燈光明亮。以電子掃碼下單,十分便利。招牌:山珍氣鍋雞一盅一人份量,以一個個陶瓷鍋盛載湯,氣嘴讓湯汁以蒸氣凝成,減少在烹煮過程中失去鮮味。湯底更加鮮甜,雞湯味尤其濃郁,湯頭食材有竹笙、雞件、菇菌類等,真材實料。天氣寒冷時喝這個湯,相當暖胃。米線四小龍:金牌小鍋湯米線配菜:魚腐、白菜餃、雞肉、腐皮配菜份量由兩款至四款起,本身每碗米線裡已有酸菜、芽菜及豬肉碎。小鍋米線湯底濃郁帶酸,十分開胃。魚腐及腐皮吸收了湯底精華,十分入味。白菜餃有三大粒;雞肉嫩滑。米線相對較軟腍,也很掛湯。指定湯底:滇池酸菜魚米線酸菜魚湯底也是跟小鍋米線一樣,有大量酸菜及魚片,酸菜令湯底酸香,而湯則微微帶辣。飲品:糯米香茶跟米線的免費飲品,熱糯米茶跟平日喝到的中國茶多一股糯米香。
位於灣仔的雲南米線店,
主打湯米線及氣鍋雞,還有供應飯類。地方寬敞,燈光明亮。
以電子掃碼下單,十分便利。
招牌:山珍氣鍋雞

天氣寒冷時喝這個湯,相當暖胃。
米線四小龍:金牌小鍋湯米線
配菜:魚腐、白菜餃、雞肉、腐皮

白菜餃有三大粒;雞肉嫩滑。
米線相對較軟腍,也很掛湯。
指定湯底:滇池酸菜魚米線

酸菜魚湯底也是跟小鍋米線一樣,有大量酸菜及魚片,
酸菜令湯底酸香,而湯則微微帶辣。
飲品:糯米香茶

跟米線的免費飲品,熱糯米茶跟平日喝到的中國茶多一股糯米香。
最近灣仔附近有一間新開的米線🍜餐廳燈光明亮 座位多以卡位為主 舒適感提升選擇困難症的我在菜單上看見有二人套餐於是便點了二人套餐簡單方便二人氣鍋雞套餐 $238(頭盤小食+氣鍋雞+主菜+甜品或飲品)招牌氣鍋雞熱騰騰的氣鍋雞十分足料配上竹笙冬菇和雞件 十分濃郁新鮮香甜保留原汁原味不是味精的湯底 因為飲完一整鍋也不會口渴適合最近開始寒冷的天氣 絕對是冬日保暖佳品涼拌魚皮麻辣感十足 作為前菜 大大提升食慾滇池酸菜魚 配白飯選擇了這個做主菜 分量頗多酸辣度適中 當中有薯粉和萵筍湯汁撈上白飯同樣一流玫瑰冰粉冰涼清甜爽口 初時可能會有點苦 但試真一點有玫瑰的味道小瑪哥米線灣仔莊士敦道211號地下A-B鋪
最近灣仔附近有一間新開的米線🍜
餐廳燈光明亮 座位多以卡位為主 舒適感提升

選擇困難症的我在菜單上看見有二人套餐
於是便點了二人套餐簡單方便

二人氣鍋雞套餐 $238
(頭盤小食+氣鍋雞+主菜+甜品或飲品)

招牌氣鍋雞

但試真一點有玫瑰的味道

小瑪哥米線
灣仔莊士敦道211號地下A-B鋪

2023-12-15 58 views
📍香港📍灣仔📍小瑪哥米線📍灣仔莊士敦道211號地下A-B號舖📍星期一至日 11:30~22:00🦄 二人氣鍋雞套餐$238,包「頭盤小食,氣鍋雞两盅,主菜,主食两份,甜品或飲品」。套餐勁抵食,份量好足两個人食到好飽咁走。🦄 星期五晚嚟到幾乎滿座,見到每台都必叫佢個氣鍋雞。店員服務態度好好,上菜收碟嗰個姨姨真係好Nice,你係會想同佢傾偈個種😂🦄 原味涼拌海蜇香醋調味適中,爽口彈牙。唔辣香口,仲有少量青瓜絲。🦄 氣鍋雞一上枱已經聞到好香!打開系奶白色既湯。氣鍋嘅意思係用蒸氣凝成湯汁,同時鎖住雞既精華,減少佢係蒸既過程中鮮味流失,保持原汁原味,所以湯底係好鮮甜濃郁,不知不覺就飲晒。仲有唔少滑雞件,竹笙,菇菌。必試。🦄 滇池酸菜魚辣得過癮,食完一啖會想再食多啖!鐘意佢唔會辣到香腸嘴。魚肉大件。仲有萵筍同薯粉😍🦄 金牌小鍋米線味道偏酸不過好開胃。辣辣地好惹味。🦄 鮮菌蕃茄湯米線唔會過酸。大量新鮮蕃茄蓉系湯入面。比起小鍋米線冇咁Heavy。份量都好多。🦄 玫瑰冰冰粉冰粉系啫喱狀,好滑身,上邊大量玫瑰醬同芝麻。口感幾特別甜甜地。🦄 百香果盧薈檸檬梳打食完餐飯唔會好口渴!!呢個真係值得一讚!#foo
📍香港📍灣仔
📍小瑪哥米線
📍灣仔莊士敦道211號地下A-B號舖
📍星期一至日 11:30~22:00

🦄 原味涼拌海蜇
香醋調味適中,爽口彈牙。唔辣香口,仲有少量青瓜絲。

🦄 氣鍋雞

🦄 滇池酸菜魚

🦄 金牌小鍋米線
味道偏酸不過好開胃。辣辣地好惹味。

🦄 鮮菌蕃茄湯米線

🦄 玫瑰冰冰粉

🦄 百香果盧薈檸檬梳打
百香果蘆薈檸檬梳打

食完餐飯唔會好口渴!!呢個真係值得一讚!

#foodieschu灣仔
2023-12-15
Type of Meal
Dinner
  • 涼拌海蜇
2023-12-15 162 views
忽然好想食米線,搵到呢間新開小店。上網睇睇原來大有來頭。原店開業23年,位於太古。名為「阿詩瑪雲南風味軒」,主打正宗雲南菜。但於7月宣布結業,近日係灣仔開設返呢間米線專門店。The original shop, with a history of 23 years in Taikoo, specializes in authentic Yunnan cuisine.🏔️環境:店內的環境光猛、寬敞,不會俾人感到擁擠,而且重有一d卡位。Ambiance: The interior of the restaurant is bright and spacious, along with some booth seat options🍜主食:米線專門店嘅主食分為雞鍋雞和米線四小龍兩種選擇。foodmate今次點左米線四小龍中嘅「金牌小鍋湯米線」&「鮮菌蕃茄湯米線」。Main Dishes: The main dishes are divided into two options: chicken pot and rice noodle dishes. We chose the “Spicy &

Main Dishes: The main dishes are divided into two options: chicken pot and rice noodle dishes. We chose the “Spicy & Sour Minced Pork w/ Rice Noodle in Broth and Tomatoes & Mushroom w/ Rice Noodle in Broth.

🥚配菜:呢間店嘅配菜非常豐富,比一般米線店更多樣化。Foodmate推薦「麻辣肥腸」&「麻辣腩肉」呢兩款配菜。
Side Dishes: The restaurant offers a wide variety of side dishes, more diverse than typical rice noodle shops. I recommended the "Spicy Chitterlings” and “Spicy Pork Belly".

💰 價格:配菜價格根據你選擇嘅數量而定。兩款配菜係$63,三款係$72,四款係$79。如果你想追加配菜,每款係$10。
Prices: The price for two choices is $63, three choices is $72, and four choices is $79. If you wish to add more side dishes, each additional choice costs $10.
米線四小龍-鮮菌蕃茄湯米線
米線四小龍-金牌小鍋湯米線
米線四小龍-金牌小鍋湯米線 大腸一流, 鴨血一般
2023-12-02
米線四小龍-鮮菌蕃茄湯米線
米線四小龍-金牌小鍋湯米線
米線四小龍-金牌小鍋湯米線 大腸一流, 鴨血一般
2023-12-14 67 views
本來以為來<小瑪哥>食個米線,點知原來呢道仲有個招牌滋補氣鍋雞,甘當然要品嘗新菜式啦!~我哋打開餐牌,見到有二人套餐,已經包括小食,招牌氣鍋雞兩盅,仲有兩個主菜米線,同埋飲品及甜品,價格都係二百幾蚊,見咁多嘢食又咁抵食,絕對值得試下。水果茶入面有西瓜、檸檬、橙等等,都好多生果,味道清而不太甜。頭盤叫咗<金獎涼白肉>,原味用上大量蒜頭蒜蓉作為配料,再加上青蔥同埋醬油,蒜香味道配白肉非常美味。主角<氣鍋雞湯>出場,氣鍋雞用料十足,餐廳用上好多靚滑雞腿肉,竹笙等來煮成,而呢個氣鍋雞嘅特色就係將雞湯嘅精華完完全全咁喺蒸氣度凝聚返落湯入面,所以我哋飲緊嘅每一啖雞湯,都絕對係精華所在,又濃又香甜。淆過雞湯嘅雞肉,都依然嫩滑好食,非常驚喜。<金牌小鍋湯米線>米線入口帶有雲南香料嘅風味,味道屬於微辣香濃。<鮮菌蕃茄湯米線>呢個蕃茄湯米線,蕃茄蓉非常之多,每一啖入口嘅米線都充滿蕃茄濃湯嘅味道。<哈尼牛肉>牛肉份量都好多,入口感覺有點像牛腩肉,帶有香濃嘅香料味道,炆得入味,非常好食。<香芧豬扒>

淆過雞湯嘅雞肉,都依然嫩滑好食,非常驚喜。

<金牌小鍋湯米線>
米線入口帶有雲南香料嘅風味,味道屬於微辣香濃。

<鮮菌蕃茄湯米線>

<哈尼牛肉>
<香芧豬扒>
豬扒入口外脆內軟,非常鬆軟嘅感覺,而且個人最鍾意佢帶有香茅嘅風味。

最後甜品我哋食咗玫瑰豆腐花,入口帶有清清甜甜嘅玫瑰花香味道,因為太好食,所以連相都冇影。

以灣仔地段來講,二百幾蚊就食到咁多味唔同嘅小菜,仲要有招牌氣鍋雞,咁好味嘅燉湯,個人覺得絕對值得推薦。

Type of Meal
Dinner
  • 香茅豬扒
  • 哈尼牛肉
  • 鮮菌蕃茄湯米線
  • 氣鍋雞
店員服務💯!!當我行入舖頭嘅時候已經feel到啲店員好友善滿臉笑容嗰種好welcoming嘅vibe,到我坐低咗揀嘢食嘅時候又有個姐姐過嚟介紹佢地嘅招牌菜式,真係好熱情!❤️‍🔥呢度嘅米線選擇都幾多,本身見招牌氣鍋雞幾吸引好想試,但嗰日我去到已經售罄😭 最後點咗份金牌小鍋湯米線(四餸起),加埋杯蜜語水果茶,身為譚仔fans嘅我都完全折服於小瑪哥嘅魅力😳四款餸我分別叫咗彈牙大蝦球、肥牛、鴨紅、同埋香茅豬扒。想講呢度嘅香茅豬扒真係我近幾年食過最高質嘅,雖然要加錢睇落好似好貴,但係你試完一定唔會後悔!😤

2023-12-06 188 views
見到開咗咁耐試過,就去試下。入坐時已經聽到有人等咗一段時間嘢食都未到。已經唔係啲咩繁忙時間,叫一碗普通兩餸米線,等咗半個幾鐘都未到,決定唔等就埋單,嚟咗嘅凍飲照比原價,個阿姐仲話做唔切。眼見得一個阿姐前台(出入廚房送菜好忙,想叫都叫唔切),一個收銀,可能廚房跟本都做唔切,但又係咁做外賣,堂食一味要等。平時普通米線都唔洗等咁耐。算新開,啲坐位都乾淨,未食到也唔知好唔好食。但要等咁耐服務又差,就唔會有下次喇。
🌸《小瑪哥米線 · 米線· 灣仔》❗️❗️❗️HIGHLY RECOMMEND❗️❗️❗️-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐤氣鍋雞 $88勁濃郁氣鍋雞湯,濃濃既雞味,入面除左雞之外仲有竹笙,菇菌,非常足料‼️-🍜金牌小鍋湯米線 (四餸) $79(麻辣肥腸、肥牛、竹笙、鴨紅)湯底好好味!比起其他連鎖店仲更加香濃‼️所有材料都無揸流攤,肥腸好肥美,肥牛有牛味,竹笙索湯汁,鴨紅就正正常常,小編除左今次堂食,仲叫左幾次外賣返屋企食添❣️-🥗雙拼涼菜(金獎涼白肉 拼 涼拌海蜇)$78白肉配上蒜蓉醬汁,好惹味,海蜇都好爽口,好味😋-📍 小瑪哥米線@siumagornoodles 灣仔莊士敦道211號地下A-B號舖-環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸🌸Revisit:❤️‍🔥-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_wanchai #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食

🌸
《小瑪哥米線 · 米線· 灣仔》
❗️❗️❗️HIGHLY RECOMMEND❗️❗️❗️

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🐤氣鍋雞 $88

🍜金牌小鍋湯米線 (四餸) $79
(麻辣肥腸、肥牛、竹笙、鴨紅)
🥗雙拼涼菜(金獎涼白肉 拼 涼拌海蜇)$78
白肉配上蒜蓉醬汁,好惹味,海蜇都好爽口,好味😋

📍 小瑪哥米線
服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

Revisit:❤️‍🔥
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_wanchai #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #englishreview #luxurylifestyle #灣仔美食 #灣仔好去處

2023-12-03 48 views
一家米線店最重要的就是湯底,我最愛吃的是金湯小鍋米線,它的酸度、辣度、麻度都剛剛好符合我的口味。酸菜好爽甜!是日米線配菜:𠃋竹笙𠃋豆卜𠃋雞肉蜜糖水果茶食評:湯底除了酸甜之外,會有一陣香味在個口腔迴盪。酸菜韭菜配上熱呼呼的米線,個人覺得是絕配,再配上豆卜吸收湯底精華,一口吃落就是滿足,所以每次必點。每款餸菜飲品+ $10,飲品簡直是必叫,大大杯,清甜解渴,重點是內裏多款水果,全部都去皮可直接放入口,水果新鮮~不得不提這個二人氣鍋雞套餐,非常抵常,份量非多,上菜又快!每人先來二份氣鍋雞湯。氣鍋雞本來是雲南省建水縣的一道特色名菜,用汽鍋蒸制而得名,藥饍效果極佳。有補虛養身、補血、健脾開胃的功效。由於湯汁是蒸汽凝成,雞肉的鮮味在蒸的過程中喪失較少,所以基本上保持了雞的原汁原味,令湯極為鮮甜。內裏仲有冬菇、竹笙、鮑魚片,非常足料。前菜選了海蜇,爽口彈牙,香醋的調味令到十分開胃,配上少少微辣,更香口。主菜有蒜尼白肉及哈尼牛肉,味道很像巴東牛肉,牛肉做得很嫩一點,還有很香的香料味,味濃但吃完不會渴喉 ,好食

是日米線配菜:
𠃋竹笙
𠃋豆卜
𠃋雞肉

糖水果茶

食評:
湯底除了酸甜之外,會有一陣香味在個口腔迴盪。

不得不提這個二人氣鍋雞套餐,非常抵常,份量非多,上菜又快!