2019-04-02
近期聽得多四川菜,收工約咗兩位朋友去食川菜食下辣野,見到公司附近有間四川菜,問下同事原來佢地有人食過一次都啱錯,咁我就帶埋兩位朋友去食下。一入鋪頭,已經有陣陣嘅辣椒香味,同埋間鋪係私房菜,我對呢樣野覺得幾好,因為聽聞私房菜都幾好食。 職員都好好招呼,即刻介紹有咩巧手小菜好食。我地叫咗主要係四個菜,有肉有菜有火鍋。分別係麻辣炒豬肝、辣酒煮花螺、重慶野菌雞煲、同埋四川回鍋肉。第一味炒豬肝。豬肝香脆,辣味適中,因為職員有問到我地食唔食得辣,我地揀咗小辣,應該係最唔辣嘅。我覺得小辣適合普遍嘅香港人口味。我覺得可以叫中辣應該啱啱好,依家小辣係好香好易入口,接住一舊又一舊咁食。第二味雞煲真係不得了,基本上係必叫嘅,個湯底有加入一種特別嘅豆類醬,有別於市面嘅豆瓣醬。完全可以帶到陣陣辣味。第三味就係酒煮花螺,花螺一隻字,大。呢份真係好抵食。第四味係最正最正嘅回鍋肉,肥瘦各半,不油膩,香噴噴,配飯真係一流無得頂。