2016-06-27 638 views
星期六,一起身就好想食四川麻辣去左屋企附近都幾出名(彭仔話)既川粵叫了酸辣粉、酸辣土豆絲、麻辣牛𨫀酸辣粉叫了小辣 黎到尤如一碗普通公仔面不夠酸不夠辣 味道尚可並不是我想像中的「酸辣粉」我亦無意再黎試中辣酸辣土豆絲 叫了中辣 有驚喜呢度價錢比出邊便宜之外 還加了蒜頭調味條條爽脆有力 而且很入味 夠辣食到停唔到我不過可以再酸多一點點麻辣牛𨫀 又係叫了中辣除左油之外 其實無咩味可以skip#好味glo 睇佢酸辣土豆絲咁好食而其他咁一般,我決定下次係夜晚黎試下d小菜,應該好夠鑊氣
星期六,一起身就好想食四川麻辣
去左屋企附近都幾出名(彭仔話)既川粵
叫了酸辣粉、酸辣土豆絲、麻辣牛𨫀
酸辣粉叫了小辣
黎到尤如一碗普通公仔面
不夠酸不夠辣 味道尚可
並不是我想像中的「酸辣粉」
我亦無意再黎試中辣

酸辣粉
酸辣土豆絲
  麻辣牛展
2016-06-25
$60 (Lunch)
酸辣土豆絲
2014-08-10 312 views
今晚同係外國返黎既呀哥出去紅磡行街順便食埋夜晚,行過一間米線見冇乜人又肚餓就入去食啦見到有雙送面自己選 雙送都係29 再加多一送就加4蚊 我就要左個炸醬豬大腸酸辣米線 呀哥係腐竹 魚皮餃 腩片拉麵 估唔到仲有送杯野飲 都幾抵食個湯底唔錯幾入味 大腸同魚皮餃就麻麻 唔會再試見到有個38蚊既大王米線望落幾好 下次會去試下
個湯底唔錯幾入味 大腸同魚皮餃就麻麻 唔會再試
見到有個38蚊既大王米線望落幾好 下次會去試下
2014-03-20 554 views
在忙得不可開交的工作壓力下,一頓好的晚飯是必須的。明天天氣轉涼,跟同事想吃點辣的東西暖暖身子。一踏進門口,一股酸辣味直攻進來,我等啫辣之徒當然口水直流。一口氣叫了四樣東西。重慶酸辣紅薯粉(少辣)同事轉了紅薯粉,雖然是少辣,但同事卻只是逐條逐條放入口中咀嚼,不到一會他已面紅耳熱,冷汗直冒,此等凡物他竟駕御不了。因為不是我點,但同事表示味道還不錯,越辣越想吃。酸辣魚角米線(少辣)魚角店員說是魚肉與豆腐的混合物,但吃起來像魚蛋,米線只是普通貨色,跟譚仔/香港仔南記米線一樣,真章在於湯底及何種辣椒,但令我失望的原來只是清湯底加上麻辣辣椒油,湊拼成一碗麻辣米線,我只吃了一半。焓炒土豆絲(中辣)值得驚喜的是這碟不起眼的土豆絲,能用有鑊氣來形容,跟辣椒一起炒,又香又辣很惹味,吃過一口接一口,值得推介。宮寶雞丁(中辣)材料有雞肉粒,大量花生,蔥頭,爆香一起炒,雞肉很香滑非常香口,但此物如能伴飯為佳,需要加$7一碗飯,但不足之處是太多油,小弟不想中年發福只能少吃多滋味。總括來說,食物質量不過不失。

重慶酸辣紅薯粉(少辣)

酸辣魚角米線(少辣)

焓炒土豆絲(中辣)

宮寶雞丁(中辣)

總括來說,食物質量不過不失。
Other Info. : 上菜前發生一段小插曲,我等一行二人一進小店後,立即有一位畫了濃眉及紅唇的女侍幫我們落了order,閒聊期間朋友玩手機遊戲,濃眉女侍應竟過來撘訕,朋友被迫與之閒聊一番,女侍應年過四十,帶一bingbing髮圈,擠眉弄眼的,烈焰紅唇,如此攻勢,如何扺擋,我靜靜的看著朋友與之糾纏,掩著內心的狂喜,這頓飯,有意思。
2014-03-20
2014-03-16 801 views
口水雞米線的雞非常鞋口,湯底與黃埔街本店完全不同味,沒有一點麻/酸辣味,只有一陣化學味。而蒜泥白肉,根本是煙肉與蒜粒浸在黃色的油裡,沒有麻辣香味也沒有蒜香,那層油也只是黃油沒半點香味!川粵的本店與分店雖然餐牌相似但造出來的食品賣相和味道完全不同!以後一定不會再幫襯機利士南路分店。
蒜泥白肉?!

2014-03-10
TakeAway
$40 (Tea)
2011-09-04 140 views
剛剛搬來紅磡住的朋友請我們今天中午在川粵米線大王吃飯,本不想光顧,卻不想壞了朋友的興致,果然又是一次糟糕的用餐體驗,不知道openrice可否刊登這篇食評,住在這家川粵米線大王的附近,卻幾乎不想光顧,不如就事論事,說說今天的午餐。我們點了水煮牛肉、酸菜魚、酸辣土豆絲、紅燒豆腐,且待小俠逐一評判。首先是水煮牛肉,分量很大,却只有表面的一層寥寥地分佈了幾片牛肉,味道不算很差,卻讓食家有被欺騙的感覺,牛肉不夠爽滑,整盆的芽菜,又過了火候,咬起來口感大喇喇的,70多塊並不算便宜,卻買來糟糕的用餐體驗和心情。再來是酸菜魚,同樣的問題,魚片少之又少,還有很多魚骨尾貨,厚厚的一層油,吃不出魚肉的鮮香,酸菜不酸,大量不知所謂的芽菜,不如更名作“酸菜芽菜”,沒有好的食物,大家的心情也漸漸如屋外的天氣,下起了大雨。紅燒豆腐和酸辣土豆絲還算可以,未至於需要批評。另外就是服務員的態度,其實很少在乎服務員,因為有時他們只是木訥或者態度欠佳,畢竟人心肉長,七情六欲,彼此體諒就好,然而這家的服務員卻讓人覺得很勢力,如果你點了很便宜的菜或是不是一人一碗飯,他們會明顯露出怨氣,讓食家覺得不舒服,原本豐儉由人,憑什麼要受

紅燒豆腐和酸辣土豆絲還算可以,未至於需要批評。

另外就是服務員的態度,其實很少在乎服務員,因為有時他們只是木訥或者態度欠佳,畢竟人心肉長,七情六欲,彼此體諒就好,然而這家的服務員卻讓人覺得很勢力,如果你點了很便宜的菜或是不是一人一碗飯,他們會明顯露出怨氣,讓食家覺得不舒服,原本豐儉由人,憑什麼要受到苛責呢。

唉~總不想對任何餐廳有太過嚴厲的批評,願意多多和大家分享美好的食物,幸福的用餐體驗,不過這一家真的三番幾次讓人生氣,實在不吐不快,希望大家原諒心直口快的小蘑菇,完畢!
2011-09-04
2010-10-05 58 views
甚少留下足跡晌紅磡,過親哩都係去大酒店兜個轉!今晚,雨大大,要出席朋友媽咪嘅追思會,開始時間晌8:00pm,所以約好個老死一齊食完先去,老死介紹去川粵,原因有二:有啲人氣、夠晒就腳!不過自己有啲搞錯,「盲蹤蹤」去咗舊鋪,諗住會係哩間,原來老死心想嘅係「新店」,好彩兩者都係隔條街啫,當然「新店」仲近大酒店,就係惠康隔離,行過去都唔使5分鐘,絕對唔怕遲到!因為晌舊鋪過哩,見到個邊人山人海,仲有人等緊位。相反,新鋪都人多,但就未至於人頭湧湧,都係七乘幾滿,而環境、裝修都比舊店好,大家都係同一個老細,出品應該同源,真係唔知點解食客人數差一截,唔通真係新不如舊,定抑或啲人食開有感情?我就無食過舊鋪,所以比較唔到,有機會走過去試吓,睇吓係真唔係真。為求快靚正,點咗個肉碎豬腩米線$24,加多$6要杯凍奶茶。例牌大大碗米線,豬腩肉亦都唔少,因為唔好辣,揀咗酸辣,所以辣度溫和,唔使靠杯凍奶茶救火,志在消消暑氣,湯底帶少少酸味,令人感覺開胃啲,幾啱我胃口。豬腩肉唔算肥,都算炆得入味,肉質雖未志咬落鬆化,但唔韌唔嚡我OK架喇!老死揀咗口水雞米線$26,口水雞同米線係分開上,雞件浸在辣油上,比起將口水雞同米線

老死揀咗口水雞米線$26,口水雞同米線係分開上,雞件浸在辣油上,比起將口水雞同米線放在一齊視覺好好多。為咗試吓個口水雞嘅味道,我都黐咗兩舊哩食,唔好見佢啲「辣油」泛光,查實都唔係點辣,帶點點麻,絕對唔使搵凍飲哩救火,我覺得比溫和辣少少,但啲雞肉就好嫩喇。故此,我都覺得個口水雞米線幾唔錯喎!飲埋嘢,都係三十鬆啲,好過晌火車站食美心啦,晌個邊食多算仲貴!
肉碎豬腩米線 $24
口水雞米線 $26
口水雞,「辣油」泛光,查實都唔算辣
2010-09-20
$30 (Dinner)
口水雞,「辣油」泛光,查實都唔算辣
2010-06-19 38 views
次次北上都會食四川菜....好似上左隱咁! 不過自從大陸有坑渠油事件之後我地就卻步.....因為四川菜要用好多油...d奸商通常都用係味重ge四川菜里面! 搞到我地再冇北上搵食~好彩比我發現左e間唔多覺眼ge小店....新舊店我地都有去過~自從開左e間新店都泥左幾次!因為e間都算係香港難得ge好味得泥又正宗ge重慶+四川菜!!每次都好滿意~價錢又合理~去親都聽見好多講國語ge客人......可想而之佢ge味道係受到食慣辣ge同胞所肯定中意食e度ge水煮魚~大大窩味道一流都係70幾銀~d魚都幾鮮甜...不過多骨....仲有每次泥都食ge口水雞同炒四季豆~炒土豆絲好地道! 不過都幾多油~仲有一樣要注意ge就係唔好比佢ge名厄左>< 其實佢d米線係最唔好食ge~
可想而之佢ge味道係受到食慣辣ge同胞所肯定
仲有每次泥都食ge口水雞同炒四季豆~
炒土豆絲好地道! 不過都幾多油~
2010-05-13
$70 (Dinner)
2010-03-24 36 views
係川粵米線大王試咗一餐下午茶,點了一碗魚鬆肉燥米線,湯底配料都很普通。至於附送嘅小食,應是麻醬豬耳/肉,口感味道怪怪,唔好食。同行好友的口水雞,質素亦未見突出,而且非常油膩,不甚吸引。另外,餐廳洗手間及舖中都頗濕滑,要留意。

另外,餐廳洗手間及舖中都頗濕滑,要留意。

[22/3/2010; Mon]
魚鬆肉燥米線
麻醬豬耳/肉
口水雞
2010-03-22
$25 (Tea)
2010-01-23 17 views
試左個23蚊下午茶,紅薯粉都好滑,d送有魚鬆炸醬,都OK!仲有小食有飲品連埋,小食好似係泡椒雞腳,小小既雞腳,佢個種麻辣,攪到滿頭大汗,所有野食都無曬味。我一直都諗,d野無曬鮮味,仲有乜好食?唔食得辣最好唔好入,因為都唔知食乜好,不過好似有豬軟骨同埋油菜係唔辣。Menu裡面講午市同晚市都有每人最低消費,分別係30蚊同埋50蚊,注意!

$23 (Tea)
2010-01-11 27 views
最近女友的紅薯粉癮起,提議去川粵吃酸辣粉,於是一收工就出發去紅磡,由金鐘去紅磡,不用迫過海巴士,搭港鐵只需約二十分鐘,比以往直接方便。跟女友一直走,發覺走錯方向,不是去川粵嗎?女友答:「今次想去新店!」,原來川粵在機利士南路 (即惠康超級市場旁) 開了分店,位置鄰近大酒店,行過都覺陰風陣陣。新店的門面光鮮,裝修新淨,冷氣足,但座位相隔的空間不大,坐落仍是覺得有點迫夾,環境也很嘈吵,定價亦比老店的貴,難怪大多街坊都寧願留在老店幫襯,門外仍然人流不絕。我不好酸辣,獨愛麻辣,故點了牛腩魚腐小麻辣紅薯粉 ($32),牛腩肉炆得軟腍,魚腐則入口淡如無味,毫無咬口,湯底更是失望,上一次在老店的小麻辣吃得我咀唇震動,充滿麻而不辣的快感,這次卻完全無料到,應是花椒下得不夠多吧。女友的魚角菜心小酸辣紅薯粉 ($24) 明顯比較對辦,湯底味道夠酸,同時也下了不少辣椒油,將辣油連著滑溜的紅薯粉吃,入口刺激,配料的炸魚角和菜心也可以,評價不錯。另外點了餐牌上推介的宮廷豬軟骨 ($32),以為是濃味的小吃,事實比想像中來得淡味,幸好肉質不韌不鞋,軟骨口感仍在,只是價錢比較貴,不太抵吃。本來叫定杯凍奶茶救火的,最

本來叫定杯凍奶茶救火的,最後得物卻無所用,今趟麻得不夠盡情,實在心有不甘,不如過對面的聯記川王溝溝貨...
不麻辣的湯底
酸辣湯底正常
宮廷豬軟骨,價錢昂貴
2010-01-07
$40 (Dinner)
2010-01-07 13 views
在"陰陽路"邊緣新開的川粵,與那些賣花圈,擺解穢酒的酒家為鄰,百無禁忌.一個人只能吃到一碗米線,其他的川味小吃如皮蛋,蒜泥白肉等等,唯有望門輕嘆.此店主打紅薯粉,但是大王米線又是此店之推介,見到此味便一試,究竟有幾"大王".這個大王米線,我要中辣程度,首先試一口麻辣湯底,得個麻而不夠香,結尾頗弱,麻味完全不能到尾.大王米線材料有腩肉等等,雖然配料不俗,但是湯底的膚淺,已經不能補救.如果想在同區,在麻辣味道上得到快感,首選還是聯記川王,不過其行蹤頗為飄忽,隨時放個長假也不出奇.結果專程去川王,而摸門釘的朋友,到最後便益了川粵.

好耐都食川粵喇~~ 畢左業幾個月,再冇係紅磡食飯,連開左新分店都唔知…新舖同舊舖隔左一條街,係大馬路邊。招牌同舖面都靚左,不過中午時候都冇咩客.. 同舊舖既長龍相差好遠…搬遠左HALL少少就差咁遠???例牌叫左口水雞紅薯粉,麻辣小辣 X 3魚鬆紅著粉,麻辣小辣夫妻肺片豆角炒肉末(好似係咁既名)口水雞KEEP到舊店既滑,但係鮮味就差D~~~紅薯粉既湯就依然好好味!! 果然係令人食上癮既湯底~ 友人既魚鬆都唔錯! (不過都係口水雞好D)夫妻肺片好鮮好味,例牌之一!! 豆角炒肉末賣相冇咩特別,但係四川朋友話係家鄉名菜,所以一試。味道唔係好特別,好似屋企餸~新店乾淨D,坐得舒服D,上菜又快D~~如果佢早一年開分店就好喇…

例牌叫左口水雞紅薯粉,麻辣小辣 X 3
魚鬆紅著粉,麻辣小辣
夫妻肺片
豆角炒肉末(好似係咁既名)

新店乾淨D,坐得舒服D,上菜又快D~~

如果佢早一年開分店就好喇…
新舖店面靚左好多~~~
MEUN
口水雞紅薯粉
魚鬆紅薯粉
家鄉豆角炒肉末
$44 (Lunch)
新舖店面靚左好多~~~
MEUN
口水雞紅薯粉
家鄉豆角炒肉末
  • 口水雞紅薯粉、夫妻肺片、豆角炒肉末