2017-05-19 319 views
其實由細到大都好喜歡食潮州菜🙈 可能因為媽媽既影響 係openrice搵到呢間心夜來潮 個名就已經好有心思環境都好特別 仿中國客棧既設計擂茶 咁大個女第一次見到呢樣餸 將茶葉 炸米 花生 放埋一齊 再加熱水飲落 鹹鹹地 米通又脆脆地再多d茶葉香 其實幾得意 不過比較少飲鹹茶炸魚餅 裡面仲有冬菇 非常香口 煎香左 再加埋佢既醬 好夾😚薑汁芥蘭 都好有驚喜 芥蘭好新鮮 加埋老薑夠鑊氣 炒得非常香口 潮州菜 點可以冇鹵味 拼盤都好大碟不過可以再重味d 可能我比較重口味🙈胡椒豬肚雞湯 好香胡椒味 岩岩滾起就上盤 好熱香豬肚都好滑😍😍心血來潮 傳統潮菜之選😊
其實由細到大都好喜歡食潮州菜🙈

好香胡椒味 岩岩滾起就上盤 好熱香
豬肚都好滑😍😍

心血來潮 傳統潮菜之選😊
2017-04-11
$200 (Dinner)
2017-05-18 206 views
心夜來潮是我近日最常去的餐廳,因為香港實在太少地方有菜茶吃,自己煮又太多配料太麻煩,所以當我發現原來深夜來潮有菜茶,我一想起就會來吃。 每次來都會吃的菜茶,有大量蔬菜、粉絲、蝦米及脆米等,配料豐富爽口,湯底鮮味不錯,是讓人懷念的家鄉風味呀。 豬油渣炒菜心,非常大碟,炒得好香好有鑊氣,淡淡豬油香雖然有點肥膩,但真的好惹味。 家常牙籤雞,雞肉炸得好香口,外面脆卜卜吃起來口感好特別,也不會太乾身,是非常好的送酒小菜。

2017-05-16
$100 (Dinner)
  • 菜茶
2017-05-17 179 views
知道今日要同朋友去荃灣行街,就做定資料搜集睇下晚餐食咩,見到呢間餐廳d潮州菜好似幾吸引,就同朋友商量好食呢間門面幾有地道feel~餐牌設計特別,有古典味道餐牌內既食物望落非常吸引,同朋友諗左好耐先揀到食咩😂脆炸獅子頭:獅子頭都係第一次食,一食便愛上,好香菇味,而且炸得唔油膩,好彈牙。個人認為唔點個酸辣汁仲好食!燒牛肉餅:口感爽彈,孜然粉灑係d牛肉餅上面好香好,都幾爽幾惹味。南瓜烙餅: 個人最中意呢道食物,好多南瓜好足料,味道充足住南瓜既甜味,外脆內軟,唔會覺得油膩,正!石板醬香骨:啖啖肉好juicy,肉質好腍,一咬d肉就同d骨分開,好香南乳味。牙籤雞:好特別既一道小食,雞肉嫩滑,出面炸得好脆,調味唔錯。砂鍋粥: 我地揀左膏蟹、花甲同鮑魚,成個粥好鮮甜同入味個粥好足料,好多花甲同蟹膏😋食咁多野五百蚊都唔洗,仲有得打包,都幾抵~

門面幾有地道feel~

餐牌設計特別,有古典味道

餐牌內既食物望落非常吸引,同朋友諗左好耐先揀到食咩😂

砂鍋粥: 我地揀左膏蟹、花甲同鮑魚,成個粥好鮮甜同入味

個粥好足料,好多花甲同蟹膏😋

食咁多野五百蚊都唔洗,仲有得打包,都幾抵~
2017-05-17 4882 views
今晚同媽咪黎到呢一頭搵野食仲未諗到食咩之際行到附近search到呢間潮州新潮店, 二話不說就入左黎了今日6點9左右入內用膳, 入場既時候都唔算十分多人, 不過陸陸逐逐已經坐滿人呢度既店員好貼心, 唔會因為多人而黑面而且提議我地揀好材料就先落單因為每煲砂鍋粥都製作需時4-5個字知道呢個點子都馬上先落左單先之後再慢慢睇叫d咩野...不久, 已經黎左一碟香辣魚仔炒花甲王呢個豉椒汁相當惹味鮮甜而且冇沙👍🏻洋蔥、三色椒等等既配菜都炒得好香, 入晒味!!!!味道真係一流~~~如果叫上一碗白飯肯定正斗~ 不過我地要留肚等個粥, 所以最後冇叫到同媽咪傾多一陣偈潮州砂鍋海鮮粥已經送上枱砂鍋粥份量都幾多因為我地想多d鮮甜味所以叫左肉蟹一隻, 蜆一份 & 鮑魚一隻2個人食呢個粥真係要好大胃口先可以食得到!!不過唔係講笑, 食落認真好鮮甜👍🏻👍🏻 因為加左肉蟹&蜆既關係令粥底多左一份淡淡既鮮味如果多d人黎食的話再加多幾份海鮮呢個粥真係不得之了!!!蟹唔係冇肉食既水蟹, 而係肉蟹, 而且食到最後都仲有橙色蟹膏而且蟹膏未至於好有甘香味但有呢個質素真係相當抵食!!!!最後不知不覺我同媽咪2個人一共食左9碗粥, 真係
今晚同媽咪黎到呢一頭搵野食
呢度既店員好貼心, 唔會因為多人而黑面
而且提議我地揀好材料就先落單
因為每煲砂鍋粥都製作需時4-5個字
知道呢個點子都馬上先落左單先
之後再慢慢睇叫d咩野...

不久, 已經黎左一碟香辣魚仔炒花甲王
呢個豉椒汁相當惹味
鮮甜而且冇沙👍🏻
洋蔥、三色椒等等既配菜都炒得好香, 入晒味!!!!
味道真係一流~~~

同媽咪傾多一陣偈潮州砂鍋海鮮粥已經送上枱
砂鍋粥份量都幾多
2個人食呢個粥真係要好大胃口先可以食得到!!
不過唔係講笑, 食落認真好鮮甜👍🏻👍🏻
因為加左肉蟹&蜆既關係令粥底多左一份淡淡既鮮味
如果多d人黎食的話再加多幾份海鮮呢個粥真係不得之了!!!
而且蟹膏未至於好有甘香味
但有呢個質素真係相當抵食!!!!
最後不知不覺我同媽咪2個人一共食左9碗粥, 真係好多~~~~

因為係用砂鍋所以食到最後都仲keep到熱辣辣, 唔錯啊!!!
估唔到同媽媽行到黎呢度都可以食到呢間咁有驚喜既一餐晚餐, 真係相當之開心!!!!
2017-05-16
$170 (Dinner)
2017-05-16 191 views
平時真係好少食潮州菜,覺得好清淡唔係咁吸引咁,最近朋友仔介紹我去食呢間心夜來潮😆😆😆就即管去試試佢啦~呢間餐館入面既裝修好有中國古式風咁,幾特別👍🏻👍🏻個餐牌幾靚喎🙈🙈呢個係石板紅燒醬香骨,有好多舊呀!而且好淋啖啖肉🙈好中意食啲軟骨好爽口,啲醬汁似南乳味,但幾稀身🤔厭個味唔夠濃,啲肉唔夠入味~~呢個家常牙籤雞幾乎每枱客人都會叫😎啲雞肉皮有好多脆米包住黎炸,脆卜卜而入面啲雞肉幾滑👍🏻有啲香辣味,點泰式辣醬反而會蓋左個味,不過無咩驚喜🤔🤔呢個係手打牛肉餅,肉味幾重而且都有肉汁,食落有少少爽口👍🏻有啲調味粉都惹味~呢個炸獅子頭都有啲驚喜😎入面有啲菇粒咁幾香幾鮮味~叫左呢到既招牌砂鍋粥😝😝叫左膏蟹、花甲同鮑魚😎啲粥好鮮甜呀!呢個南瓜餅做甜品係perfect😆😆最滿意係呢個!有好多南瓜條同蕃薯條炸到好香脆,好甜呀😋😋會忍唔住係咁食🙈

呢間餐館入面既裝修好有中國古式風咁,幾特別👍🏻👍🏻

個餐牌幾靚喎🙈🙈

呢個炸獅子頭都有啲驚喜😎入面有啲菇粒咁幾香幾鮮味~

朋友帶我來到荃灣心夜來潮食潮州晚菜。 店以石磚牆裝潢,有木檯及椅,舒適溫馨感覺。* **【饅頭都有得炒】 $68 小小饅頭經油炸後變成金黃色的,之後炒埋,感吃起來非常酥脆內軟的口感,再加上辣辣的香氣, 十分惹味。***【脆炸潮式獅子頭】 $36 獅子頭口感香脆,內豬肉鬆軟彈牙, 加上有冬菇絲,令味道更美味而不鹹,可另沾點酸甜醬。***【砂煲生啫盤龍鱔】 $188 半條 啫啫煲上台,熱辣辣的鱔香氣逼人, 一咬下很肥味滑嫩夠多汁,加上豆豉、蔥、芫茜及惹味秘汁,可闢走鱔的腥味,可帶出其鮮甜味,令人愈食愈想食, 送飯一流。
朋友帶我來到荃灣心夜來潮食潮州晚菜。

店以石磚牆裝潢,有木檯及椅,舒適溫馨感覺。

* **
饅頭都有得炒 $68
小小饅頭經油炸後變成金黃色的,
之後炒埋,感吃起來非常酥脆內軟的口感,
再加上辣辣的香氣, 十分惹味。

***
脆炸潮式獅子頭 $36

獅子頭口感香脆,內豬肉鬆軟彈牙, 加上有冬菇絲,
令味道更美味而不鹹,可另沾點酸甜醬。

***
砂煲生啫盤龍鱔 $188 半條
啫啫煲上台,熱辣辣的鱔香氣逼人, 一咬下很肥味滑嫩夠多汁,
加上豆豉、蔥、芫茜及惹味秘汁,可闢走鱔的腥味,
可帶出其鮮甜味,令人愈食愈想食, 送飯一流。
Type of Meal
Dinner
2017-05-15 174 views
我係第一次因為呢間店舖先至寫食評!原本一心以為呢間潮州店咁多人讚好!肯定有好嘢食!但係佢都所有海鮮都係用好差 形容 ! 完全冇 鮮味嘅! 最慘係用豉油你煲粥 ,我永世都唔會再食呢間咁嘅嘢! 潮州舖頭當然最出名係鹵水食品,但係佢既鹵水我係完全冇味! 佢個地點位置其實只不過係 街市附近 又唔係話太高級嘅地方,其實佢價錢係偏貴! 我強烈話畀你哋聽佢砂煲粥真係有沙, 仲要係啖啖沙!呢個母親節真係最難忘!最難忘就係食咗呢一間又貴又唔好食又唔新鮮㗎 餐廳!
呢個母親節真係最難忘!
最難忘就係食咗呢一間又貴又唔好食又唔新鮮㗎 餐廳!
2017-05-14
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2017-05-12 248 views
每次聽到男朋友話要食宵夜我就怕怕,因為每餐跟他都食到超標,但男友叫到無得say no啦黎到三坡坊,食宵夜的店很多,就選了間坐滿客人的店就沒錯,等了會就有客人離開,很快我們就入坐看到poster 有蜆煲就嚷著要這個砂鍋卜卜蜆煲 小168超多的garlic 是我的大愛,蜆十分鮮甜而且大顆大顆,而肉也很飽滿,湯特顯得特別鮮甜,而這個只是小份量,份量很多,蠻好是宵夜沒叫太多其他餸,那就避免了浪費食物饅頭都有得炒 $68這饅頭的名字十分有趣,平時是簡簡單單的炸饅頭配鍊奶,但這個是鹹吃,小饅頭是脆脆的,而用了辣的調味醬又有另一滋味很細心有濕紙巾提供,加分份量十足,食品不錯,下次可以大顆人來聚餐
看到poster 有蜆煲就嚷著要這個砂鍋卜卜蜆煲 小168

饅頭都有得炒 $68
饅頭都有得炒

很細心有濕紙巾提供,加分
份量十足,食品不錯,下次可以大顆人來聚餐
2017-05-04 5391 views
今晚同兩老開飯預祝mothers day. 兩老係係汕尾人, 偶爾都會係屋企煮下菜茶. 香港潮州餐廳唔算多, 主打潮菜又坐得舒服既都係諗到心夜來潮, 所以帶佢地來試試 酸菜門鱔魚湯估唔到上來一大煲, 我地每人飲左3,4 碗都未飲哂. 酸菜既酸更加帶出鱔魚既鮮, 酸酸甜甜好開胃. 味道好天然, 似自家菜, 飲完一大煲都無口渴, 應該無落味精鴨蛋煎蠔烙, 蠔餅即叫即整, 煎到金黃香脆, 入面包著滿滿既蠔仔, 成塊蠔餅仲大塊過我個大頭. 天地一號個名夠哂型😎 原來係蘋果醋, 飲落酸酸好fresh, 配埋蠔餅食最岩 紅燒醬香骨冒住白煙, 係鐵板上滋滋滋響. 瘦肉帶點肥, 肥瘦相連令肉更加軟腍, 醃得香濃入味, 超下飯, 連我老豆都贊口不絕~ 😜手工捻面猴個名好特別, 其實texture似餃子皮, 湯底係潮州菜常見既菜料-蝦米, 魷魚, 花生, 冬菇,香蔥, 肉未... 呢個真係要趁熱快 d 食, 如果唔係好易糊哂埋單加埋一食左ard 360, 每樣大大碟其實都好夠飽

埋單加埋一食左ard 360, 每樣大大碟其實都好夠飽

2017-05-01 205 views
這間店服務態度好差,我們一行六人下菜後叫了十分鐘也沒給我們一杯水,之後店員上菜是但放上枱, 上菜上到第四碟直頭隊比我地,要我地用手接住之後走人,d汁差點倒落我朋友衣服,枱面明明有位,我唔明幫我地移一移有何困難!講到菜式,不過不失,我丈夫是汕尾人,所以我回鄕也吃過類似的家鄕菜,這店子菜式真的是有家鄕風味,但味道真的差很遠,如勝瓜湯味道好淡。價錢方面,小菜碟頭偏細,味道只是一般般,性價比低。總結,一試無妨。
2017-05-01 230 views
之前有朋友食過都話唔錯,今日終於有機會試下,果然味味都好夠獲氣我反而欣賞d 椒炒得好好味,蜆類就有小小腥以下呢個小炒皇好夠獲氣堅好味!唔算油膩送飯一流鐵板茄子,呢個一黎到吱吱聲好夠獲氣,但得兩個人最後都食唔哂,如果上面有魚香會更好味

我反而欣賞d 椒炒得好好味,蜆類就有小小腥

以下呢個小炒皇
好夠獲氣堅好味!唔算油膩
送飯一流

2017-04-26 4519 views
今晚放工決定約了男朋友食晚餐。。。男朋友說今晚不如食下潮州菜。。荃灣好多地道既潮州菜。。男朋友說之前跟朋友來過,覺得幾好食。。所以今次就帶我黎啦。。。行到三坡坊最入。。就會看到這間食店餐廳內佈置得很中國風。用木椅用木檯。。。古色古香。。很地道。。。餐牌都design得有點像武林秘笈一樣。。都幾得意入面有多種不同既潮州菜式。。。我對這款砂鍋粥很感興趣。。所以就算我們只得2人都點了一個小砂鍋粥來吃所以杯,碗,碟都是印上了心夜來潮。。。覺得這間餐廳別有用心。。很一致炒通菜。。。這裡的通菜較為嫩身。。。幼身。。而且調味得很好。。有淡淡的蒜蓉味。。因為我不吃辣的關係。。所以走了椒絲。。。如果愛吃微辣的 相信加上椒絲會更為惹味。。。不過現在都覺得好嫩滑,好爽脆一口小米餃十分得意,細細粒。。沾上蠔油來吃。。。米餃外皮十分煙韌。。入面有少少豬肉及其他配料。。味道很香。。而且沾上蠔油後。。帶點點鹹味。。跟一般的餃子口感不同。。小米餃會更有口感同彈牙滷水鵝掌。。size很大隻。。。我最欣賞的是十分入味。。。很香。。。濃濃的滷水汁滲入肉質內。。令人愈食愈想食。。不過我們食的時候難免有點不顧了儀態。。要用手來
行到三坡坊最入。。就會看到這間食店
餐廳內佈置得很中國風。用木椅用木檯。。。
古色古香。。很地道。。。
餐牌都design得有點像武林秘笈一樣。。都幾得意
入面有多種不同既潮州菜式。。。
炒通菜
不過現在都覺得好嫩滑,好爽脆
一口小米餃
十分得意,細細粒。。沾上蠔油來吃。。。
跟一般的餃子口感不同。。小米餃會更有口感同彈牙
鵝掌
滷水鵝掌。。size很大隻。。。我最欣賞的是十分入味。。。很香。。。濃濃的滷水汁滲入肉質內。。令人愈食愈想食。。不過我們食的時候難免有點不顧了儀態。。要用手來食。。
因為這樣會更滋味
砂鍋粥細
超愛的砂鍋粥。。可以自選自己喜歡的材料
我們點了一隻小膏蟹及兩隻象拔蚌。。。
蟹蓋
內裡仲有超多蟹件。。我們都是食完個粥再慢慢吃蟹件。。。蟹件已打碎了殼。。所以食起來時都十分方便。。
很愛這個粥。。因為很綿。。很香。。而且仲有超香既鮮甜味。。。粥身較綿而且杰杰地。。。仲有超多蟹膏。。。啖啖滋味。。。
其實一個小砂應該都夠4人食用了。。今次我們只得2人。。但都點了一個小砂。。。所以食得很飽。。但十分滿足。。。好味到就算吃不下都不想停。。
2017-04-25
$200 (Dinner)
炒通菜
鵝掌
砂鍋粥細
  • 潮汕砂鍋粥
2017-04-21 247 views
好耐好耐未食過潮州野喇! 係荃灣區搵到間! 好采去到就有位, 可能時間仲早唔洗等位~見到MENU都算好多食物選擇! 我地一行2人叫左3樣野食! 太多野揀花多眼亂吖!!!最後叫左砂鍋卜卜蜆煲$168, 醬鹵鵝件$108, ,饅頭都有得炒?$68砂鍋卜卜蜆煲一上枱就覺得好正! 蒜味勁香!用火一路煮住一路食! KEEP住D 湯熱~同埋佢都會慢慢開哂D 蜆! 蜆好鮮甜~ 湯都好甜呀! 好快我就清左佢! 醬鹵鵝件好入味呀! 而一D都唔會韌! 味道啱啱好唔會太濃! 因為我唔太鐘意鹵太過濃既! 最後一味饅頭都有得炒?個名好得意! 最鐘意佢既炒饅頭 好特別!辣辣地咁!饅頭脆脆咁!一啖一個! 好味呀!
好耐好耐未食過潮州野喇! 係荃灣區搵到間!
好采去到就有位, 可能時間仲早唔洗等位~

見到MENU都算好多食物選擇!
我地一行2人叫左3樣野食! 太多野揀花多眼亂吖!!!

砂鍋卜卜蜆煲

一上枱就覺得好正! 蒜味勁香!

用火一路煮住一路食! KEEP住D 湯熱~

醬鹵鵝件

好入味呀! 而一D都唔會韌!
味道啱啱好唔會太濃! 因為我唔太鐘意鹵太過濃既!
醬鹵鵝件
最後一味饅頭都有得炒?

個名好得意!
最鐘意佢既炒饅頭 好特別!辣辣地咁!饅頭脆脆咁!

一啖一個! 好味呀!

2017-04-12
2017-04-20 181 views
多年前,在深圳食過砂鍋粥,留下美好的印象,從此很想在香港食返那種鮮味,之前在葵芳食過,印象極差,從此就再也沒有試過了,這次因為有點感冒,口淡淡想食粥,又不想食傳統粥,於是朋友帶我來這里食。裡面座位有限,客人多還可以選擇坐到外面,有香港大排檔影子。門口左右玻璃貼滿剪報,全部是有關心夜來潮的採訪及報導,由於時間關係,只照了其中兩編,一編是介紹心夜來潮食物,另一編是有關心夜來潮的來源說明。餐牌充滿中國特色,印有古文古字。翻開餐牌,第一個就是潮汕沙鍋粥,今天有點不舒服,沒胃口大魚大肉,食粥正好。(小鍋:$180起,大鍋:$330起)二個人當然食小鍋了,價值都在材料中計算,今晚選了共值$190的材料,正好達小鍋價格標準。粥,在於時間及火候的掌握,要長時間開慢火烹調,令米開花,才能成就一綿密的感覺。從一端上枱的粥可見,粥的確綿密,裡面正是我們選擇的材料,包括:花甲王($60),蠔仔($60),皖魚片($30),2只鮑魚($40),合共$190元。還有香茜及西芹粒增加味覺,可以自己選擇自由添加。考慮週全,非常細心。另外侍應還呈上胡椒粉,可自行選用。盛好一碗,材料非常豐富,入口鮮甜美味,所有材料的鮮味
(小鍋:$180起,大鍋:$330起)
盛好一碗,材料非常豐富,入口鮮甜美味,所有材料的鮮味與粥溶為一體,粥感綿密,鮑魚有嚼勁,鯇魚片鮮甜,蠔仔雖小但味鮮,花甲王熟度剛好,不靱,各種食材令口感享受無比。
食材全部是新鮮海鮮,人均約$100,可以食飽,價錢貴否見人見智吧。

$104.5 (Dinner)
2017-04-17 388 views
潮州打冷對我而言是陌生的世界,雖然知道許多人都喜歡潮州大排檔吃飯或吃消夜,但是一般的冷菜式:例如滷水類,醃製類以及各類潮州粿品等也未必合家人的口味。這天晚上來到心夜來潮,叫的菜式也是偏廣東人口味,可能就感受不到餐廳真章呢。小米餃:餃子不是晶瑩剔透那種,但是小小的一隻也蠻趣致,內裡餡料說不上有什麼特別,但是饞嘴時上菜一口一隻很快就吃光了。膏蟹粥+蝦:澄黃的粥綿密不稀,用勺子一撈有很多分半的蝦和一塊塊蟹肉,伴著木桶粥上的還有芫茜和蔥,可以按喜好隨便添加。整晚最滿意的菜式莫過於這款,越吃到底下面海鮮味越濃,餐牌上面還有其他的海鮮選擇呢。鍋邊肉:上桌時有點嚇到了,竟然是全肥肉裹著粉漿炸!這麼邪惡的食物偶一為之好了。邪惡歸邪惡,香口惹味道是這的,豐腴的肉配泰式酸辣醬的組合讓老人家也吃了好幾塊。手打牛丸:富肉味而且彈牙,是簡單的美味。其他的菜的質素就稍遜,未必符合我們的口味了。杞子鮑魚:肉質偏硬,用牙也咬不開,有點失望。蠔絡:值得一提的是有很多蠔仔,新鮮的蠔仔沒有沙,所以吃的放心。唯有過分油膩也沒有試到蠔的鮮味。潮州炒飯:材料不多之餘,炒飯比較濕。如果炒飯乾身一點就好了!手工捻面猴:遺憾的是廚房出

蟹蝦粥
鍋邊肉
鍋邊肉
手打牛丸:富肉味而且彈牙,是簡單的美味。
手打牛丸
其他的菜的質素就稍遜,未必符合我們的口味了。

杞子鮑魚:肉質偏硬,用牙也咬不開,有點失望。
杞子鮑魚
蠔絡
潮洲炒飯
手工捻面猴:遺憾的是廚房出菜較慢,最後拿了回家第二天吃,師傅手工搓揉面團需時,這是可以諒解的。師傅用中筋麵粉搓成麵糰,再「捻」出片狀,放在湯內輕灼,伴以潮州蝦米、魷魚乾及菜脯等品嘗,充滿鮮香味。原來潮汕人愛將調皮小孩喚作猴子,捻麵皮的動作猶如捻小孩的臉,因此才有「捻面猴」之稱。我最欣賞伴麵團的魷魚和蝦乾,伴麵的湯也頗鮮甜,遺憾麵團調味不足,吃起來有一點寡,可能這是正宗味道吧~

個人欣賞心夜來潮的手工菜,尤其是捻面猴和蟹粥。可惜的是自己不太習慣其他食物,不需要手工的話可能會去其他餐廳吃比較好。總括來說還是值得一試的。
蟹蝦粥
手打牛丸