2010-05-06 71 views
經朋友介紹到小食館試吓,買左炸蛋、墨鬚同涼粉冰﹗食完個炸蛋同墨鬚後,我就明點解D人話好好食﹗我估佢地用豬油,無錯,D豬油係好香,令到D平平無奇嘅食物都變得好好食,不過我成日下午就慘,啖豬油味係喉嚨到kick住kick住,好辛苦﹗老實講,d魚蛋都有豬油香味頂住,但d墨鬚就完全唔掂,un到不得了,都食唔到﹗我睇好多食評都話由細食到大,畢左業都心思思要返黎食吓,約埋d舊同學黎個集體回憶……咁我呢d閒人,唔使製造任何回憶啦﹗

2010-05-04
由細食到大既一間老舖,每次都必點 : 炸魚蛋, 紅腸, 牛丸同炒面! 除咗野食香口外當要食炒面既時候沙爹醬 佢呢度既特色係每款小食都有個nick name 如 : 炸魚蛋會分為 : BB蛋 (炸完一陣即撈既一種) 粒粒佬 (每一粒都炸到有d皺皮既一種) 老蛋 (每一粒都炸到脆bob bob外層乾乾既一種) - 我既至愛 炸紅腸 - 又名 "炸老布" - 炸到d紅腸乾乾咁好好味再配上黑椒汁 炸牛丸 - 又名 "火牛" ........... 但佢既碗仔翅就無以前咁好味喇....好似食緊面粉水咁! 但就算佢再退步我亦會KEEP住去食,原因好簡單 - 就係想食回憶!

佢呢度既特色係每款小食都有個nick name 如 :

炸魚蛋會分為 : BB蛋 (炸完一陣即撈既一種)
粒粒佬 (每一粒都炸到有d皺皮既一種)

炸牛丸 - 又名 "火牛" ...........

但佢既碗仔翅就無以前咁好味喇....好似食緊面粉水咁!

粒粒佬
車仔面
火牛
炸老布
2010-05-01 44 views
返完教會崇拜,立刻上路去這兒吃午餐.由於落雨關係,沒有太多人,也有好多位剩,可以安安落落地吃碗仔翅(細)$9,碗仔翅偏向稠身,唔會太過稀.翅內有粉絲,冬菇的味道好香和肉絲切得好幼,材料豐富,好好味道炸旦$8,咦,一送到來望下點解同以前食的唔同,炸過旦的無乜魚味,又攤凍左麻麻地.炸墨魚$8,墨魚好味道似煨魷魚,幸好唔算乾.有魷魚味,唔錯牛腩豬腸$15,豬腸洗得乾淨無異味,也夠入味.相反牛腩炆得唔夠淋也唔夠入味後記:偷聽到老闆同人講起今的炸旦炸唔起,唔怪得個樣唔同左,老闆一講終於明白了
炸墨魚$8,墨魚好味道似煨魷魚,幸好唔算乾.有魷魚味,唔錯

超好味的碗仔翅
炸旦
2010-04-02
$20 (Lunch)
超好味的碗仔翅
炸旦
2010-04-22 19 views
前天我經過小食館時,我走進去。我坐下時,叫了一碗牛腩米粉,一杯凍奶茶。當服務員把食物端過來時,我就心知不妙。我一嘗,牛腩和米粉根本就不match,一吃就feel到牛腩還牛腩,米粉還米粉。還有,牛腩很咸。之後就是凍奶茶,就像奶水,一點茶味都沒有。總之,這間店鋪我永遠都不會去的!!!!!!!
之後就是凍奶茶,就像奶水,一點茶味都沒有。
總之,這間店鋪我永遠都不會去的!!!!!!!
2010-01-17 17 views
食左咁多年水準有番咁上下,冇麥點變但係間唔中次落order外賣都會錯。今次本來想食豬腸米點知返到屋企打開個蓋變左翅腸米(翅+豬腸+米粉)感覺原全失望...上一次本是叫炸老旦點知個阿姐落左咩"卜卜脆"食落原全係炸過龍ge魚蛋....失望!!
食左咁多年水準有番咁上下,冇麥點變
但係間唔中次落order外賣都會錯。
感覺原全失望...
上一次本是叫炸老旦點知個阿姐落左咩"卜卜脆"
食落原全係炸過龍ge魚蛋....失望!!
$20 (Lunch)
2009-12-10 60 views
一切也是由一個誤會開始吧那次,她突然說希望吃到那種細細粒的魚旦我腦中第一個想法就是:細粒、乾身、老、炸就是這樣,在一輪搜索後,找到了這間出名炸老旦的小店一個人到了慈雲山毓華里,找了一輪也找不到看著openrice的地圖,正一頭霧水間,決定打電話問一問出奇地,那名哥哥很有耐性地指示我,服務不錯(又一次證明openrice的地圖指示經常被人設定錯誤,但我每次更改,編輯也不理會/接受)總算經過一輪後,終於可以坐下來吃個午餐午飯時間,這裡的情況只有一個 -- 爆,附近的學生都會來吃飯本行的目的只有一個,就是買炸老旦外賣給她所以,第一時間先點了一份試試,另外加一份雜會(包括豬紅、蘿蔔、豬皮、生菜)給自己醫肚先說雜會,材料極之簡單,但很豐富,最出色的是豬紅,味道突出,不會散其後,就是久仰的炸老旦了一放進口,腦裡充滿著一種幻想,就好像把一舊大大舊而又硬了的熱油,塞進口對不起,實在是不太懂得欣賞,但對我來說,依然是一種頗有趣的嘗試這裡還有很多小食的選擇,但時間關係,留待有機會再試吧最後,還是外賣了這炸老旦給她,然後加上一份正常炸魚旦給她有後備所有加起上來,也只是HK$25,抵到無什可說,或許是因為要做
一切也是由一個誤會開始吧
那次,她突然說希望吃到那種細細粒的魚旦
我腦中第一個想法就是:細粒、乾身、老、炸
就是這樣,在一輪搜索後,找到了這間出名炸老旦的小店
一個人到了慈雲山毓華里,找了一輪也找不到
看著openrice的地圖,正一頭霧水間,決定打電話問一問
出奇地,那名哥哥很有耐性地指示我,服務不錯
總算經過一輪後,終於可以坐下來吃個午餐
本行的目的只有一個,就是買炸老旦外賣給她
其後,就是久仰的炸老旦了
這裡還有很多小食的選擇,但時間關係,留待有機會再試吧

所有加起上來,也只是HK$25,抵到無什可說,或許是因為要做街坊學生的生意吧
半小時的車程後,炸老旦 已變成 炸硬老旦 了,而正常炸魚旦,味道又不錯喎

後記:
給她試了一試後,才知道她一直所說的不是「炸」魚旦
噢,一場誤會
但就是這場誤會,亦令我找到了另一間街坊風味又不錯的小食館
而且知道了
原來我已不知不覺地喜歡上尋找不同風味美食的經歷
2009-12-04
$15 (Lunch)
2009-09-14 22 views
男朋友買的豐富早餐吃得太飽,突然想吃點小吃當午餐.其實之前我已看過openrice,慈云山區就算是小食館最有名,於是抱著極期待的心情,要介紹男朋友試!記得第一次我試了炸墨丸+魚肉翅,不俗.而今次兩個人就點了:大魚肉翅>> 跟上一次差不多,好味道炸老旦>> 幸好有介紹過才知道是怎麼一會事.沒有魚味,只剩一堆油,很油~(下次我會試炸旦)雜錦拼>> 就是蘿白,豬紅,豬皮,生菜+辣.是ok的,反正就是普通煮熟之後加點秘制醬可能期望太高,當然失望越大.又因為這天實在太熱太熱,坐正門前時冷時熱...吧★
男朋友買的豐富早餐吃得太飽,突然想吃點小吃當午餐.
於是抱著極期待的心情,要介紹男朋友試!
記得第一次我試了炸墨丸+魚肉翅,不俗.

而今次兩個人就點了:
大魚肉翅>> 跟上一次差不多,好味道

2009-09-12
$16 (Lunch)
2009-09-11 17 views
我好細個已經成日幫襯呢間小食店每次去一定會點辣魷、炸蛋、豆腐花、魚肉翅今次都係一樣, 不過就點多左個淨豬腸 辣魷魚, 我最鐘意佢啲辣汁, 真係難以形容架!!!一碟都唔夠我食 炸蛋(大), 自從男朋友食過一次之後就已經迷上了, 讚不絕口架, 如果撞正佢岩岩炸起大大粒會仲好味!! 魚肉翅, 以前得一個size, 依家有兩個, 不過相差都頗大下..嗌大一定食唔晒!!(依家仲有得加豬腸tim喎) 料多...好難o係出面食到同一質素!! 淨豬腸, 貪佢夠爽口...唔會好"漏"..兩個人食左$46左右...好抵!
我好細個已經成日幫襯呢間小食店
每次去一定會點辣魷、炸蛋、豆腐花、魚肉翅

今次都係一樣, 不過就點多左個淨豬腸
辣魷魚, 我最鐘意佢啲辣汁, 真係難以形容架!!!
一碟都唔夠我食
, 如果撞正佢岩岩炸起大大粒會仲好味!!
) 料多...好難o係出面食到同一質素!!
淨豬腸, 貪佢夠爽口...唔會好"漏"..

兩個人食左$46左右...好抵!
2009-09-05
  • 炸蛋,辣魷魚、豆腐花
2009-07-08 30 views
我習慣六點左右DINNER,而他習慣七至八點。他說沒有去過慈云山,那就帶他一去吧。當然要到在黃大仙蠻有名的小食館。五點九到了。點了1.炸老旦 2.炸墨丸 3.煎魷魚 4.大魚肉翅 5.牛柏葉 6.生菜  7.炸旦  8.豆花多奶深信炸魚旦是必食之一。我喜歡炸老旦(炸很久的魚旦)因為吃起來,已經沒有魚旦味,但口感超有趣。而他吃了2種的炸旦,也比較喜歡炸老旦。炸墨丸的水準加味道還在!但魚肉翅味道好像沒有昔日的好。我不太好牛。所以沒有去吃柏葉。而我太好甜食。豆腐花就是每次必食!淡淡的花奶.清清的蜜瓜味(蜜瓜味豆腐花)一流!!!!幾抵食,每樣幾蚊就有交易。結帳時,爭比錢…六十七元正。PS.各位食完.或許要飲杯涼茶下下火。附近有一間的
我習慣六點左右DINNER,而他習慣七至八點。

他說沒有去過慈云山,那就帶他一去吧。
當然要到在黃大仙蠻有名的小食館。

五點九到了。
點了
1.炸老旦 2.炸墨丸 3.煎魷魚 4.大魚肉翅
5.牛柏葉 6.生菜  7.炸旦  8.豆花多奶

深信炸魚旦是必食之一。
而他吃了2種的炸旦,也比較喜歡炸老旦。

炸墨丸的水準加味道還在!

但魚肉翅味道好像沒有昔日的好。

我不太好牛。所以沒有去吃柏葉。

而我太好甜食。豆腐花就是每次必食!
淡淡的花奶.清清的蜜瓜味(蜜瓜味豆腐花)
一流!!!!

幾抵食,每樣幾蚊就有交易。

結帳時,爭比錢…
六十七元正。

PS.各位食完.或許要飲杯涼茶下下火。附近有一間的
2009-07-08
$33.5 (Tea)
  • 炸墨丸
  • 炸魚旦
  • 蜜瓜味豆腐花
2009-07-07 20 views
補返之前既食評~係慈雲山返左一年工而家先試叫左個翅針~其實係碗仔翅+銀針粉 ($13)碗仔翅有冬菇, 蛋絲, 雞絲, 粉絲, 份量足, 食完唔口渴d銀針粉又唔會lam bat bat, 份量都多加埋麻油, 胡椒粉, 醋 仲正我同事叫翅河(碗仔翅+河粉) ($13), 都唔錯, 河粉滑d 吧
補返之前既食評~

係慈雲山返左一年工而家先試

叫左個翅針~
其實係碗仔翅+銀針粉 ($13)

d銀針粉又唔會lam bat bat, 份量都多

加埋麻油, 胡椒粉, 醋 仲正

• 碗仔翅
2009-06-28 24 views
懶洋咩的星期六, 3:30去鑽石山睇TRANSFORMER2,所以近近地去左小食館食個BRUNCH,男友掛住墨鬚, 我好想食碗仔翅, 好少可同佢同一諗法.粉仔- 其實係味精湯銀針粉, 有冬菇絲, 冬菜, 蔥花, 清清地飽肚之選.碗仔翅- 呢世人食過最多料既碗仔翅, 唔會熙了了, 啖啖粉絲, 肉絲, 冬菇絲, 木耳絲, 唔係溝水, 好味!煎墨鬚- 微熱, 又唔係凍, 唔辣口囉, 一咬就開, 連埋D唔辣既豉椒沙嗲汁, 男友想ENCORE~火牛- 即炸牛丸, 香口, 大粒, 勁熱(氣)炸腸- 炸腸仔囉, 好好味架!雜綿走辣- 即係豬姐, 豬皮, 蘿蔔, 生菜樣樣有D, 豉油汁.道X蜂蜜綠茶- $5, 最適合配以上味精食品.黎呢度食野, 有好多暗號, 唔識唔緊要, 可以昅下人地食緊乜野照叫, 或者叫番你想要既"材料", 例如:炸魚旦- 有分BB旦, 炸旦, 老旦, 鴛鴦旦, 講緊係炸既時間, 老旦...堅硬...炸腸仔- 水槍, 炸腸, 老柴, 同上, 水槍冇炸過只係淥熟, 老柴又係炸到黑晒咁樣...生菜魚肉/ 碗仔翅- COMBINATION極多, 兩溝, 三溝, 翅公, 翅針...呢樣等大
所以近近地去左小食館食個BRUNCH,
男友掛住墨鬚, 我好想食碗仔翅, 好少可同佢同一諗法.

火牛- 即炸牛丸, 香口, 大粒, 勁熱(氣)
炸腸- 炸腸仔囉, 好好味架!
道X蜂蜜綠茶- $5, 最適合配以上味精食品.

生菜魚肉/ 碗仔翅- COMBINATION極多, 兩溝, 三溝, 翅公, 翅針...呢樣等大家諗諗喇~ 好易估架咋!
2009-06-27
$25.5 (Lunch)
(Non-member)
2009-06-12 15 views
:最鍾意黎呢度食佢既炸魚旦$5我bf鍾意食老旦我就覺得太脆,我至愛係中年旦真係超好正我bf每次必食翅河(碗仔翅+河粉)佢話又好味又飽肚炸墨丸都好好味$7不過上次食過大腸就真係麻麻,無乜味
:最鍾意黎呢度食佢既炸魚旦$5
我bf鍾意食老旦
我就覺得太脆,我至愛係中年旦

真係超好正
我bf每次必食翅河(碗仔翅+河粉)
佢話又好味又飽肚

炸墨丸都好好味$7
不過上次食過大腸就真係麻麻,無乜味
$25 (Other)
  • 炸魚旦一定要食!!!!!推介
2009-06-10 42 views
每次口痕,都會想約番兩三知己上小食館最難得呢度人情味照舊,小食多又滋味以前成日都食炸蛋(魚蛋再炸),睇住佢由大變細,非常過隱,不過味道水準不及以前,魚蛋愈來愈細粒啦!@!!@食唔到魚蛋應有的口感到而家情迷足料碗仔翅同雜錦(豬腸、豬紅、蘿蔔),呢兩款食物好比街邊檔的風味但又相對比較衛生,所以值得推介@@仲有佢特製辣醬,一家要配埋一齊先食~差d唔記得仲有炸牛丸同墨丸tim!!依然諗起就想食~!!雖然每樣食物都係幾蚊幾蚊,但每次都要食到四、五十蚊先至捨得走~!!
每次口痕,都會想約番兩三知己上小食館
最難得呢度人情味照舊,小食多又滋味
以前成日都食炸蛋(魚蛋再炸),睇住佢由大變細,
但又相對比較衛生,所以值得推介@@
仲有佢特製辣醬,一家要配埋一齊先食~
差d唔記得仲有炸牛丸同墨丸tim!!
依然諗起就想食~!!雖然每樣食物都係幾蚊幾蚊,
但每次都要食到四、五十蚊先至捨得走~!!

$30 (Lunch)
  • 雜錦
2009-05-24 6 views
平時都入慣去tea下,好有親切感例行都係一份老旦,老柴,撈麪d伙計一見到我就問同我講:例行嗎~好nice連d野食都特別好味老旦脆卜卜的..不過不是人人都鐘意中年旦識縮水,好得意,而且口感唔錯老柴其實係炸腸仔,不過炸左好耐..個表面有少少脆入面就好入味,食耐左都唔係好咸撈麪都係傳統蠔油撈麪但係就加左少少水係底咁會容易撈d總括而言lunch同tea都係一個唔錯既choice一試便知龍與鳳。
平時都入慣去tea下,好有親切感
例行都係一份老旦,老柴,撈麪
d伙計一見到我就問同我講:例行嗎~好nice
連d野食都特別好味
老旦脆卜卜的..不過不是人人都鐘意
中年旦識縮水,好得意,而且口感唔錯
老柴其實係炸腸仔,
不過炸左好耐..個表面有少少脆
入面就好入味,食耐左都唔係好咸
撈麪都係傳統蠔油撈麪
但係就加左少少水係底
咁會容易撈d
總括而言
lunch同tea都係一個唔錯既choice

一試便知龍與鳳。
2009-05-19
$25 (Tea)
  • 老旦
(Non-member)
2009-04-24 9 views
我住在慈雲山.每次肚子餓.我都想到小食館吃東西.那裡很多東西都要油炸的.愛吃煎炸食物的朋友一定要吃.而且那裡就算是外賣都不用加一.很便宜.
我住在慈雲山.每次肚子餓.我都想到小食館吃東西.
那裡很多東西都要油炸的.愛吃煎炸食物的朋友一定要吃.
而且那裡就算是外賣都不用加一.很便宜.
2009-04-24
$18 (Lunch)
  • 碗仔翅
  • 炸魚旦