(Non-member)
2009-04-08 21 views
平時學校測驗考試早放都會去呢到食Lunch,我覺得小食館既食物普通得黎好有特色-3-我同班朋友成日都會叫或者係碗仔翅做湯底既粉麵,加d沙爹醬落去好好食=D仲有炸魚蛋.有分炸蛋/中年蛋/老蛋`老蛋係最脆但好熱食.豆腐花係蜜瓜味好少見`仲有o者喱冰都幾好飲.
平時學校測驗考試早放都會去呢到食Lunch,
我覺得小食館既食物普通得黎好有特色-3-
我同班朋友成日都會叫[翅米]或者[翅粗]
係碗仔翅做湯底既粉麵,加d沙爹醬落去好好食=D
仲有炸魚蛋.
有分炸蛋/中年蛋/老蛋`老蛋係最脆但好熱食.

豆腐花係蜜瓜味好少見`仲有o者喱冰都幾好飲.
$20 (Other)
2009-03-25 22 views
慈雲山小食館 聽個 比大我n年既朋友講佢話開左好多年係wong tai sin好出名下我1個月都會食4~5次水準keep 得好好唔會有咩大分別而炸彈(魚彈)係推介($5)不過比較油d~~有分 ,bb彈 ,中年彈 , 老彈bb彈 : 炸左冇耐中年彈 : 外翠內軟,,比較特別正!老彈 : 成粒都成左實實地,,,未必個個岩可以 加 :沙茶,or黑招 翅公加腸 : 面的生熟掌撐十分好over all 推介菜式;魚彈 翅公加腸(碗仔翅公仔面加豬腸)
慈雲山小食館
聽個 比大我n年既朋友講
佢話開左好多年
係wong tai sin好出名下

我1個月都會食4~5次
水準keep 得好好唔會有咩大分別
而炸彈(魚彈)係推介($5)
不過比較油d~~
有分 ,bb彈 ,中年彈 , 老彈
bb彈 : 炸左冇耐
中年彈 : 外翠內軟,,比較特別
正!
老彈 : 成粒都成左實實地,,,未必個個岩

可以 加 :沙茶,or黑招
翅公加腸 : 面的生熟掌撐十分好
over all 推介菜式;魚彈
翅公加腸(碗仔翅公仔面加豬腸)

2009-03-23
  • 翅公加腸
  • 炸彈
2K
10-3-2009記得之前睇過關於呢度碗仔翅食評, 趁今日好 random 咁0黎到從未去過的慈雲山,「到此一遊」入0黎止止口癮. 碗仔翅 (細碗 $8), 質地唔會好杰, 配料 (冬菇, 肉絲, 木耳, 粉絲 etc) 好多, 咬口十足,「MSG 度」亦比想像中低好多, 仲帶點清甜, 意料之外! 繼車品品 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=152557) 後又一0岩口味碗仔翅, 好0野. 另外叫了碟「煎墨魚鬚」($7)... 話就話「煎」, 質地其實似「煨魷魚」多 d, 雖然食落凍凍的,「尾」部分又有點硬, 但「頭」部分彈牙又帶點鮮甜味, 蘸上帶點蒜味的甜豉油食, 都 ok 的.食店做街坊生意, 衛生比想像中好好多, weekday 3:xx pm 呢 d 騎呢時間仍然好多人, 唔通係「慈雲山名店」? 放低 $15 離開, 係時候搵地方止止口渴了.
10-3-2009

放低 $15 離開, 係時候搵地方止止口渴了.
2009-03-10
2009-03-09 9 views
$8炒麵 – 好似貴左d, 好多地方都係五六蚊不過試過之後會覺得與別不同--油得來好滑, 精粹(個人猜測)係落左豬油來炒--鍾意此種麵條, 幼身得來有韌度, 炒極都唔會過稔唔會碎; 朋友仔最怕食過稔的粉麵飯, 此炒麵正合佢心水, 貴一兩蚊佢都話值--芽菜舖面, 無連麵一同炒, 可能又無點灼d芽菜, 有d生生地的感覺不過炒麵的質素無碗仔翅咁穩定, 有時唔好彩會食到d較乾的炒麵, 所以叫之前最好睇一睇佢既賣相會唔會太乾, 剛剛炒起一大盆還是賣剩所餘無幾
$8炒麵 – 好似貴左d, 好多地方都係五六蚊
不過試過之後會覺得與別不同

--油得來好滑, 精粹(個人猜測)係落左豬油來炒

2009-03-06 368 views
今日又去幫襯 , 2個人食大既魚肉碗仔翅 $17炸蛋 $5鹵水雞翼尖 45牛柏葉 $7今次特登叫鹵水雞翼尖試下我見之前有食評話好味 , 於是買一份黎試下d翼尖煮到好淋 , 可惜冇咩鹵水味
今日又去幫襯 , 2個人食

大既魚肉碗仔翅 $17
炸蛋 $5
鹵水雞翼尖 45
牛柏葉 $7

今次特登叫鹵水雞翼尖試下
我見之前有食評話好味 , 於是買一份黎試下
d翼尖煮到好淋 , 可惜冇咩鹵水味

2009-03-02 3 views
糖水好鍾意食芝麻糊因為食落有浸芝麻香, 問老闆至知係用石磨磨成架, 好似人地磨豆咁好原始風味至於凍綠豆沙用臭草煮夠原味, 食完熱氣野整返碗清熱氣小食 1) 至愛炸墨魚丸, 外層脆卜卜, 入口彈牙, 食黑椒汁好惹味, 鍾意食辣可以加沙嗲汁2) 雞翼尖夠林又入味, 食食下唔覺唔覺又一碟, 買返屋企一路睇波一路食, 一流豬腸食過咁多間, 最乾淨呢到, 所以放心食唔驚食到污漕野P.S.: 我見好多人鍾意食碗仔翅加魚肉, 而本人鍾意加豬腸食或者加米線, 冬天食真係暖笠笠
糖水好鍾意食芝麻糊因為食落有浸芝麻香,
問老闆至知係用石磨磨成架, 好似人地磨豆咁好原始風味

至於凍綠豆沙用臭草煮夠原味, 食完熱氣野整返碗清熱氣

小食

豬腸食過咁多間, 最乾淨呢到, 所以放心食唔驚食到污漕野

P.S.: 我見好多人鍾意食碗仔翅加魚肉,
而本人鍾意加豬腸食或者加米線, 冬天食真係暖笠笠

$40 (Lunch)
  • 碗仔翅
  • 豬腸
  • 炸墨魚丸
  • 雞翼尖
  • 芝麻糊
  • 綠豆沙
2009-03-01 11 views
朋友介紹這間小食館 , 今日終於可一試 碗仔翅 (小$8 , 大$13)幾足料 , 有豬肉絲 , 冬菇絲 , 粉絲芡汁OK , 唔算好稀炸魚旦 $5幾有魚味 , 好好咬 , 好煙韌牛柏葉 $7細舊左d , 不過個汁辣辣地 , 好好味 !東風螺 $5幾爽口 , 個汁辣辣地 , 好好味 !
朋友介紹這間小食館 , 今日終於可一試

碗仔翅 (小$8 , 大$13)
幾足料 , 有豬肉絲 , 冬菇絲 , 粉絲
芡汁OK , 唔算好稀

炸魚旦 $5
幾有魚味 , 好好咬 , 好煙韌

牛柏葉 $7
細舊左d , 不過個汁辣辣地 , 好好味 !

東風螺 $5
幾爽口 , 個汁辣辣地 , 好好味 !

• 碗仔翅
2009-02-07 31 views
今天再去食, 要update下食物的質素 碗仔翅, 炸旦, 炸紅腸: 仍然保持一貫質素--翅有足料肉絲,冬菇絲,粉絲, 芡仍不會太杰 ($8)--炸旦: 夠熱, 魚旦脹卜卜, 好煙韌 ($5)--炸紅腸: 比以前大塊左, 不會炸得太燶, 配埋d醬汁好好食 ($7) 生菜魚肉 ($8)--上個月食過都ok, 但今日就走晒樣, 魚肉好稔, 無打到起膠, 又無魚味, 可能混了太多水
今天再去食, 要update下食物的質素

碗仔翅, 炸旦, 炸紅腸: 仍然保持一貫質素
--翅有足料肉絲,冬菇絲,粉絲, 芡仍不會太杰 ($8)
--炸旦: 夠熱, 魚旦脹卜卜, 好煙韌 ($5)

生菜魚肉 ($8)
2009-01-11 7 views
女朋友住哩頭 , 佢帶我食下佢兒時既回憶.小食店環境一般但係都幾好坐.食左炸蛋 ! 重有分老蛋中年蛋等等 .. 好攪笑我發覺後生果d蛋係好食d咖 ! 好有咬口 , 唔可以話好好食 , 但好特別出面應該無乜地方食倒 . 重有食左生菜魚肉 , 正常街邊水準 ~
女朋友住哩頭 , 佢帶我食下佢兒時既回憶.

小食店環境一般但係都幾好坐.
食左炸蛋 ! 重有分老蛋中年蛋等等 .. 好攪笑
出面應該無乜地方食倒 .
重有食左生菜魚肉 , 正常街邊水準 ~
  • 炸蛋
2008-12-17 3 views
一路住慈雲山區所以成日都會黎食早兩日一坐低...就林番以前中學既野lu...時間真係過得快...好...講番野食先我同bb唔太肚餓淨係叫左菜肉翅+什錦...我覺得今日既菜肉翅比較稀..以前食既都係好杰~好濃味但係唔知係咪失左手呢?bb就覺得...無特別得黎仲有少少難食..什錦無咩特別...都係為左食個沙嗲汁...又係比以前稀左...要講既就係呢間野加價貴左好多唔太抵食...不過佢唔仇無生意做...周圍咁多中學
一路住慈雲山區
所以成日都會黎食
早兩日一坐低...
就林番以前中學既野lu...
時間真係過得快...

好...講番野食先
我同bb唔太肚餓
淨係叫左菜肉翅+什錦...
我覺得今日既菜肉翅比較稀..
以前食既都係好杰~好濃味
但係唔知係咪失左手呢?
bb就覺得...無特別得黎仲有少少難食..
什錦無咩特別...
都係為左食個沙嗲汁...又係比以前稀左...
要講既就係呢間野加價貴左好多
唔太抵食...
不過佢唔仇無生意做...
周圍咁多中學

$27 (Tea)
2008-11-04 9 views
這店子的碗仔翅一直以來都是在我記憶中既模範, 不過已是多年前事, 印象也模糊了, 好幾次有機會, 總也是望門輕歎, 亦不曾在坊間找到相似的味道!直至車品品出現, 再燃起我找回回憶中的味道!昨日趁運動計劃失敗, 便專成再去, 決定再完夢!魚肉碗仔翅(兩溝) - 用料十足, 有粉絲, 肉絲, 冬菇絲, 魚肉, 味道亦對版. 不過湯底比較稀, 杰一點會可口些, 魚肉都彈牙,但無什味道!炸魚蛋 - 因為切開黎炸, 裡面也炸得乾乾的, 好似食柴皮!東風螺 - 廷大粒, 咬落亦爽口, 不過只配上甜豉油怪怪的~~後來發現要沙嗲是要事先張揚!整體來講, 小食都可以! 不過專程再來應該不會, 因為用料,味道, 心思都不及印象中的從前!離開十分鍾後發覺出事了, 口乾了- 味精應該下了不少! 究竟是人大了再承受不起, 定一話味精比從前多了,真的不知道! 只知道人大了不應再追回舊夢, 還是找尋新的便可以了! 起碼尋夢不成, 至少都不會傷及情感, 回憶幻滅. 輕輕傷一傷荷包, 這個我比較付得起!
直至車品品出現, 再燃起我找回回憶中的味道!
昨日趁運動計劃失敗, 便專成再去, 決定再完夢!

味道還是不錯的
好乾
唔錯~~唔錯
$20 (Tea)
2008-10-30 2 views
上慈雲山時經過這間小店,就入內食個午餐。叫左一個牛腩麵同炸紅腸。個牛腩麵不過不失,d醬算幾香口,牛腩就同其他店既水準幾唔多,無乜特別。但個炸紅腸就幾好,炸得剛剛好,食落幾可口。似乎來呢間店,的確係來食小食比較好。
上慈雲山時經過這間小店,就入內食個午餐。

當日叫既食物
  • 炸紅腸
2008-10-28 6 views
去之前其實真係冇乜信心~經某推介必叫炸蛋跟住佢話啲朋友一定食碗仔翅於是嗌咗一個炸蛋、一個碗仔翅、一個炒麵同一個什錦炸蛋果然不錯~雖然其貌不揚~哈哈~我本身唔鍾意食炒麵,但佢個炒麵真係好食唔知點解我就覺得啱啱好~又唔太乾good good下~個碗仔翅唔知咩特別,但我都覺得唔錯食得出唔係求其撈埋一堆嘢個什錦真係好普通不過整體幾好~下次去我想試個蜜瓜豆腐花哩~
去之前其實真係冇乜信心~
經某推介必叫炸蛋
跟住佢話啲朋友一定食碗仔翅
於是嗌咗一個炸蛋、一個碗仔翅、一個炒麵同一個什錦
炸蛋果然不錯~雖然其貌不揚~哈哈~

我本身唔鍾意食炒麵,但佢個炒麵真係好食
唔知點解我就覺得啱啱好~又唔太乾
good good下~
個碗仔翅唔知咩特別,但我都覺得唔錯
食得出唔係求其撈埋一堆嘢
個什錦真係好普通
不過整體幾好~
下次去我想試個蜜瓜豆腐花哩~
$25 (Lunch)
  • 炸蛋,炒麵
2008-10-05 11 views
由於今日要去拜山既關係,,重游中2-3最常到既慈雲山!!果陣,,放學就1定會到小食館食野吹水!!我最愛的就係炸蛋max炸老蛋!!好好味架!!哈哈*其實果d係炸魚蛋!!^^老蛋姐係炸到好老的魚蛋!重有!!每次去都會飲"聯合國"!其實係好多汽水媾埋1齊既野飲..唔知點解自己永遠都唔會媾到果種味道!!=0=豬紅羅白都好極品!!諗起都好想去食呀!!呢d野食全部都係比較香口的!!小食好妙,,今天1經過都好布有衝動入去坐坐,,可惜比家人阻止了!最後到了慈雲山既叙苑!!
由於今日要去拜山既關係,,重游中2-3最常到既慈雲山!!
果陣,,放學就1定會到小食館食野吹水!!
我最愛的就係炸蛋max炸老蛋!!好好味架!!
哈哈*其實果d係炸魚蛋!!^^老蛋姐係炸到好老的魚蛋!
唔知點解自己永遠都唔會媾到果種味道!!=0=
豬紅羅白都好極品!!諗起都好想去食呀!!

呢d野食全部都係比較香口的!!
小食好妙,,今天1經過都好布有衝動入去坐坐,,
可惜比家人阻止了!最後到了慈雲山既叙苑!!
$25 (Tea)
  • 炸蛋 & 老蛋
2008-08-20 8 views
黃大仙新街坊是也~專登去食伊間咁出名既小食感覺上都係見面不如聞名,兒時既炸魚蛋係咁既咩?車仔面真係好普通。炸柴(即係腸仔)完全唔知有咩好食,個翅都係麻麻地,可以係話多料囉,未食完已生晒水食完以上既野令我更想起兒時既小食,完全唔對板兩人消費左50蚊,去茶檔食個tea比較好一點大家話好有兒時風味,未知是否唔同年齡既關係?小弟已33了,完全沒有這種感覺,好抱歉
黃大仙新街坊是也~專登去食伊間咁出名既小食
食完以上既野令我更想起兒時既小食,完全唔對板
兩人消費左50蚊,去茶檔食個tea比較好一點

$25 (Tea)
  • 綠茶抵飲