2024-04-28 325 views
只能夠話價錢好平好平,$168食兩個鐘,可以揀鱸魚或者雞,如果一張枱又食魚又食雞要另外加$20。我哋四個人食,叫咗兩煲都係雞,一煲辣一煲唔辣,唔辣嘅真係唔辣,辣嘅都係唔辣。食完雞煲打邊爐,配料自助,認真選擇唔係好多,質素亦都唔高,但係睇返個價錢,仲可以點。食完兩個鐘個場未滿客,所以阿姐冇趕我哋走,叫我哋可以繼續坐,嘢飲都可以繼續飲,呢個先係服務質素。

2024-04-16 311 views
原來北角開左間新餐廳係久違既雞煲同烤魚好記得有一排勁興雞煲,但熱潮過左又冇曬。。。依家又可以搵番從前回憶!懷住期待既心情黎試$148食1.5小時,多半小時收$20。香港地,任食雞煲打邊爐,價錢算係咁啦,係咪??我地首先去自助區拎住飲品等雞煲,飲品選擇都多,有啤酒有汽水,打邊爐點可以少得佢地呢姐姐好快預備左雞煲😉一上桌,已經見到大愛既生芫荽!雖然雞煲味道吾係話超級難忘,但一定足料,吾會係以前果種只食骨頭🦴其實見到咁多棵芫荽,我諗起呀媽煮飯時都係咁落足料,有種媽媽煮飯既feel….🥰食完雞煲,自己加湯同拎配料。配料同我自己屋企一般打邊爐既料都差吾多。個人覺得中規中矩今餐好滿足。臨走前仲有小驚喜!冇收加一$150都吾洗就食到咁多!真係要多啲留港消費啦
原來北角開左間新餐廳
係久違既雞煲同烤魚

姐姐好快預備左雞煲😉一上桌,已經見到大愛既生芫荽!

今餐好滿足。臨走前仲有小驚喜!冇收加一
$150都吾洗就食到咁多!真係要多啲留港消費啦
自助食物配料區
自助飲品區
  • 自助食物區
2023-11-01 837 views
在北角和富道探朋友,晚飯時份,朋友推介附近的成都小巷,有我最愛的酸菜魚,且價格極之超值,朋友既然如此推崇,當然奉陪。街坊生意,裝修簡單,通爽光猛。特色孤型梳化卡座,適合一家老少密密斟。雞煲及烤魚應該是招牌菜,二話不說點了酸菜烤魚1.5 小時 - 鱸魚放題 $138,這樣的價格竟有原條烤鱸魚,簡直超越想像 😍😍偌大的凍櫃,基本的火鍋配菜、料頭等都有提供,可隨意選取。旁邊有碟、烏冬、公仔麵及清湯,可自由享用。隨便拿了一點喜好的,西洋菜、粟米、南瓜、腸仔、金菇及枝竹,跟烤魚都甚為合襯。蔬菜外還取了些肉丸,如芝心丸、龍蝦丸、燒賣及獅子狗卷,都是大路食材,穩陣無甩拖🤣🤣🤣嘩!烤鱸魚出場了!這窩烤魚大得驚人,光是賣相已極吸引!很期待 😚除一條炸鱸魚外,還有不少配菜,當中的酸菜很出色,咸酸度適中,不錯不錯👍炸得香脆,魚肉保持結實,筷子夾起來依然保持整片魚肉不會散開,甚好!魚肉嫩滑一梳梳的,口感彈牙,份量十足,抵食!餐廳入口有大型飲品櫃,悉隨尊便。選了甚少碰到罐裝酸梅湯,甜甜酸酸的,合我口味。

街坊生意,裝修簡單,通爽光猛。

特色孤型梳化卡座,適合一家老少密密斟。

雞煲及烤魚應該是招牌菜,二話不說點了酸菜烤魚

魚肉嫩滑一梳梳的,口感彈牙,份量十足,抵食!

2023-11-01 531 views
北角「成都小巷米線雞煲」係一家以雞煲、椰子雞煲和烤魚為主打的餐廳,位於北角區的一條小巷中,環境舒適,夠光猛冷氣夠凍。今次我試嘅係招牌菜雞煲&烤魚,兩者都係以新鮮食材為基礎,配以獨特調味料和烹飪技巧,味道鮮美,令人回味無窮。雞煲係餐廳的招牌菜之一,使用嫩滑多汁的雞肉,搭配上鮮嫩的蔬菜和香濃的湯底,讓人垂涎欲滴。湯底的味道濃郁,帶有微辣的口感,讓人胃口大開。另外,烤魚都係依家餐廳特色之一。佢地使用嘅係新鮮的魚,經過特殊的烤製方式,魚肉保持了原汁原味的口感,外皮酥脆,內裡鮮嫩。配以獨特調味料和香料,讓整道菜色香味俱佳。除了雞煲和烤魚,這家餐廳還提供多種其他美食選擇,如炒飯、炒麵、湯品等。無論是單點還是套餐,價格都相當實惠,適合一家人或朋友聚餐。總的來說,值得一試的餐廳。仲要汽水啤酒任飲!

總的來說,值得一試的餐廳。仲要汽水啤酒任飲!
2023-10-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 雞煲
  • 烤魚
2023-10-29 407 views
今晚就嚟到北角食晚餐,行到呢間成都小巷附近已經聞到超香嘅雞煲味🐣🐣$138可以任食雞煲烤魚打邊爐個半鐘,真係超級抵食我哋就叫咗個小辣嘅雞煲,雞煲調味十足超級惹味🥰🥰雞肉分量十足,配合埋洋蔥芫荽呢啲香料,真係超級好味!食完雞煲之後😍😍呢度就可以自助咁樣拎清湯🤤🤤同埋配料開始打邊爐😆呢度配料種類都非常之多😍😍丸類肉類瓜菜類都應有盡有😋😋😋亦都有公仔麵同埋烏冬任君選擇🤪🤪雪櫃嘅飲品都係任飲㗎😚😚$138真係非常抵食🥳
$138可以任食雞煲烤魚打邊爐個半鐘,真係超級抵食

我哋就叫咗個小辣嘅雞煲雞煲調味十足超級惹味🥰🥰
雞肉分量十足,配合埋洋蔥芫荽呢啲香料,真係超級好味!

呢度配料種類都非常之多😍😍
雪櫃嘅飲品都係任飲㗎😚😚$138真係非常抵食🥳
$138 (Dinner)
  • 雞煲
秋意漸濃,最好就係約埋班friend一齊滾下滾下。之前唔小心經過比我發現到呢間仲停留係10年前價位既任食雞煲🤫 簡直抵到爛,諗都唔使諗,一於食佢。 $138起就可以以半自助火鍋形式任食雞煲烤魚。條魚大過我塊面。兩面煎香,勁脆皮,裏面滑捋捋。叫咗bb辣,食到我哋爽YY🤪🤪 雞煲仲正,超入味,味道比烤魚更濃。兩種唔同食法,各有千秋。 值得一提係佢哋午市粉麵都超級無敵宇宙級平!廿幾蚊有一碗米線,港島區喺邊度搵到?!你話我聽!仲要冷氣夠凍,一路食一路辣到流汗,但又雞皮直豎,$138送埋呢種體驗比你,邊度搵!

雞煲仲正,超入味,味道比烤魚更濃。兩種唔同食法,各有千秋。

2023-10-26 165 views
酸菜烤魚是朋友最喜歡,對住電子火煱爐,天氣凍冷吃很棒喔。朋友介紹的店子烤魚煎得很香,肉質鮮嫩,抵吃。有驚喜,價錢抵但食材品質亦高,有濃厚的魚味而且非常嫩口,確是棒的小店!雞煲之選擇也不錯,應該下回會和朋友一起吃的,今次試烤魚喔自助區的牛肉嫩滑,亦可以自己調汁醬,別人的乾鍋雞煲好像很棒~牛肉和蔬菜肉丸任吃,有多個飲品任飲成都小巷米線雞煲#成都小巷米線雞煲火鍋放題多,成都味道的較少吃到,感覺不棒, 店子在北角,方便到。賣點必試牛丸呢,口感鬆化配以醬汁絕配,任飲任吃,無敵。店員亦友善,第一次到訪已經好像很熟,愛熱鬧朋友要去喔!自助區及飲品區任吃~配料任吃任飲~成都廚主理之烤魚火鍋!豬血等,吸引喔,推出雞煲火鍋放題,棒,任吃多款火鍋料
酸菜烤魚是朋友最喜歡,對住電子火煱爐,天氣凍冷吃很棒喔。
牛肉和蔬菜肉丸任吃,有多個飲品任飲
成都小巷米線雞煲
#成都小巷米線雞煲
自助區及飲品區任吃~配料任吃任飲~
2023-10-21 126 views
放工之後想同同事食番個飯 傾下計😚之後係附近見到成都小巷米線雞煲😝初頭以為只係食米線原來係有得食雞煲😝見好耐無食 所以就決定食下雞煲啦😚餐廳係有得選擇唔同嘅時數我哋最後食左3個鐘😂性價比好高😝😝😝本身提供嘅雞煲份量都已經有好多如果唔夠嘅話可以另外加錢😋而且雞煲嘅辣度 亦都可以選擇今次我哋要左小辣😚唔算好辣 調吓味道 令到啲雞肉好入味之後食完雞煲 就可以係自助bar拎啲丸同埋菜等等😚食物新鮮 refill嘅速度仲好快添!
放工之後想同同事食番個飯 傾下計😚

今次我哋要左小辣😚
唔算好辣 調吓味道 令到啲雞肉好入味
之後食完雞煲
就可以係自助bar拎啲丸同埋菜等等😚
食物新鮮 refill嘅速度仲好快添!
2023-10-15 122 views
仼食雞煲、打邊爐,食1.5小時只需$138,比個價錢吸引咗,二話不說就入咗餐廳。雞煲好香,秘製醬汁加不少分,惹味又好吃。雞件煮得好入味,而且好滑,帶少少香辣麻香,最開心有雞髀、雞翼,有啲餐廳淨係比晒雞胸肉好多骨,呢到就不會,食到啖啖肉!之後加湯打邊爐,值得一讚係我加咗3次湯,湯仍然係咁濃,味道似沙爹汁咁!仼食配料以丸類、蔬菜為主。你諗到嘅丸類基本上都有,例如:墨魚丸、魚蛋、貢丸、芝士丸、龍蝦丸。蔬菜有娃娃菜、生菜、白蘿蔔、蓮藕等,仲有牛栢葉、芝士腸、豬紅等呢啲火鍋必食配料。肉類都有豬肉片。性價比高,平靚正!飲品都好多選擇,呢個價錢啤酒🍻都有,當然有啲下火飲料,如菊花茶、甘蔗汁,連特色飲品仙草爽、馬蹄爽都有,打住邊爐一點都不覺得熱,反而冰涼爽快😛

雞煲好香,秘製醬汁加不少分,惹味又好吃。

肉類都有豬肉片。性價比高,平靚正!

2023-10-13 131 views
之前已經嚟過成都小巷食雞煲,好味又抵食今日一個人到北角整野,順道再嚟成都小巷試埋佢地嘅酸辣米線先湯底有麻醬酸辣、麻辣、重慶酸辣、噴火麻辣、清湯等口味一睇到已經流口水,最終揀左佢地既麻醬酸辣小窩米線感覺上麻醬喺其他食店比較小有。今次揀咗BB辣湯底非常濃郁,酸酸辣辣好惹味,加上麻醬,增添味道層次感,個人好鍾意呢款湯底。豬軟骨夠腍又入味。三個餸已經好夠飽,大滿足麻醬酸辣小鍋米線 $47豬軟骨 墨魚丸 菜心 跟凍咖啡
之前已經嚟過成都小巷食雞煲,好味又抵食
今日一個人到北角整野,順道再嚟成都小巷試埋佢地嘅酸辣米線先

湯底有麻醬酸辣、麻辣、重慶酸辣、噴火麻辣、清湯等口味
一睇到已經流口水,最終揀左佢地既麻醬酸辣小窩米線
感覺上麻醬喺其他食店比較小有。今次揀咗BB辣

麻醬酸辣小鍋米線 $47
豬軟骨 墨魚丸 菜心 跟凍咖啡

2023-10-10
Type of Meal
Lunch
餐廳:成都小巷米線雞煲地點:北角和富道菜式:川菜餐牌:米線,小食,飲品,火鍋配料,單叫,成都小菜,每日套餐,川味套餐。用QR code落單。蟲草花鮮滑雞湯米線 $45蟲草花鮮滑雞湯米線有好多件雞胸肉,有好多肉食,肉質偏硬。食到蟲草花幾條。加$3轉左水晶紅薯粉,質感非常彈牙,正。湯底變左辣,少少辣食到我標汗,多左好多肉碎,非常豐富。仲可以加料。豬軟骨 加$8豬軟骨真係有軟骨食,啖啖脆口。肉偏硬。份量好多。牛腩 加$8牛腩味道入味,肉質偏硬。鮮冬菇 加$6鮮冬菇都有好幾隻,好鮮味。紫菜 加$6紫菜一細底,已經調味,好掛湯。紅豆冰 加$10紅豆冰叫左少冰少甜,甜度適中夠解渴,好似食左甜品,紅豆份量都唔少,呢個價錢抵呀。食完成碗粉好飽足。平日午市非常多人。
餐廳:成都小巷米線雞煲

水晶紅薯粉

仲可以加料。
豬軟骨

豬軟骨 加$8
豬軟骨真係有軟骨食,啖啖脆口。肉偏硬。份量好多。
牛腩 加$8
牛腩味道入味,肉質偏硬。
鮮冬菇

鮮冬菇 加$6
鮮冬菇都有好幾隻,好鮮味。
紫菜

紫菜 加$6
紫菜一細底,已經調味,好掛湯。
紅豆冰

紅豆冰 加$10

食完成碗粉好飽足。平日午市非常多人。
2023-10-10
$90 (Lunch)
水晶紅薯粉
紅豆冰
2023-10-08 82 views
收工同朋友一齊試吓呢間任食雞煲,任食兩個鐘都係得$158,好平😂佢其實仲有烤魚,但係問過老闆佢哋推介雞煲,所以就試吓雞煲先~講真,食物種類唔算好多,但係傳統飲品反而好多選擇,成2個櫃都係,好多嘢飲都係好少見但又幾好飲,例如甘蔗汁同埋馬蹄爽雞煲都幾好食,有好多舊唔會話食幾舊就食晒,雞同醬汁越煲越濃,好入味。全晚都見到入面廚房個姐姐不停斬雞(應該係🤣任食食物嚟講都係啲大路嘢,冇乜特別,菜有啲黃,牛柏葉最好食,全晚啲食物都不斷refill得好快,呢個價錢嚟講,如果要求唔高,又叫做食得飽嘅話,都可以一試😂。

2023-10-07 95 views
今日去左北角和富中心附近食飯,見到有任食雞煲,百零蚊已經可以任食個半鐘,就入去食飯。店員問我要辣定唔辣,辣係可選擇大、中、小、BB辣或唔辣,我揀左BB辣。呢段時間我就攞嘢飲,有汽水、烏龍茶、啤酒、清涼爽……跟住店員將個雞煲擺喺平面爐上,雞煲都有幾多雞,有雞脾、雞翼、雞尖、雞胸、雞屁股。試過食其他店的雞煲,成煲都係雞脾肉,真係食到口都寡埋。除咗雞件,仲有洋蔥片、蒜頭粒和芫茜。雞肉都算嫩滑,而且好入味,醬汁有啲似沙嗲醬和有啲甜味,都幾好食。但BB辣對我來講都係辣,雖然係辣,但個種麻辣會慢慢係喉嚨出嚟,都可以接受。食完雞煲,就自己加湯,等到湯滾起就打邊爐。用呢個雞煲加湯打邊爐,味道唔錯。加左油麥菜、生菜、冬瓜、南瓜滾滾下都幾入味,南瓜仲好腍甜,冬瓜更加係必食。第一次用魚肉燒賣打邊爐,魚肉燒賣唔會淨係一嚿粉,實實淨帶甜,味道又幾夾喎!貢丸大大粒仲有冬菇粒。啲配料和飲品係自己去自助區攞,而配料和飲品係任食任飲。食雞煲,我覺得飲汽水係最夾呀!📍成都小巷米線雞煲 (和富道) (北角)北角和富道85-86號地舖電話:92677752

呢段時間我就攞嘢飲,有汽水、烏龍茶、啤酒、清涼爽……
食完雞煲,就自己加湯,等到湯滾起就打邊爐。
啲配料和飲品係自己去自助區攞,而配料和飲品係任食任飲。
雞煲,我覺得飲汽水係最夾呀!
📍成都小巷米線雞煲 (和富道) (北角)
北角和富道85-86號地舖
電話:92677752
朋友帶路,糧尾恩物! 大癲! ! $138 竟然有雞煲烤魚任食(≧∇≦)街坊價平靚正雞煲~ 雞煲調味不錯,雞煲份量適中,大概有半隻,重點是不太肥! 兩個女仔未食完雞,已經飽了一半😂點了小辣,煮越入味🧅 配上香到爆的芫荽,非常惹味,老少咸宜(´ºωº`)而且不會死咸,我們都很喜歡! 吃得差不多便可加清湯吃火鍋,餐廳提供的都是家常配料:芝士腸、牛丸、芝士丸、多款不同蔬菜、或牛、豬肉等等! 我們最喜歡金菇、鮮枝竹、公仔面! 都是能夠給滿湯頭精華的食品(≧∇≦)正正子! 飲品任飲,有齊多款不同汽水、奶茶、啤酒🍻真是糧尾必吃! 餐廳環境乾淨企理,即使食雞煲,也不會佈滿油煙,地面乾爽,環境不錯~

街坊價平靚正雞煲雞煲調味不錯,雞煲份量適中,大概有半隻,重點是不太肥! 兩個女仔未食完雞,已經飽了一半😂點了小辣,煮越入味🧅 配上香到爆的芫荽,非常惹味,老少咸宜(´ºωº`)而且不會死咸,我們都很喜歡!

飲品任飲,有齊多款不同汽水、奶茶、啤酒🍻真是糧尾必吃!

2023-10-05 80 views
支持香港嘅小店,有佢哋嘅堅持,我哋先會有嘢食。成都小巷店內裝飾有香港地情懷,以往獅子山下嘅照片⋯⋯令人回憶。主打滇菜(雲南)川菜(四川)麵線,雞煲。經典梅菜扣肉飯梅菜一定要夠多,扣肉炆得好淋,食落唔油膩,肉夠入味,而且重好大碟。熱門水煮魚飯魚片上還有芫荽、花生、葱粒,魚片湯夠濃,湯都可以飲埋,魚肉滑。水煮魚係呢度嘅招牌菜。例湯木瓜花生蟲草花煲雞腳茶餐廳飲老火湯,夠火候,連湯渣都食晒。凍飲紅豆冰(小甜)粒粒紅豆,唔會爛晒,甜度適中。
支持香港嘅小店,有佢哋嘅堅持,我哋先會有嘢食。
主打滇菜(雲南)川菜(四川)麵線,雞煲

經典
梅菜扣肉飯

熱門
水煮魚飯

例湯
木瓜花生蟲草花煲雞腳
茶餐廳飲老火湯,夠火候,連湯渣都食晒。

凍飲
紅豆冰(小甜)
粒粒紅豆,唔會爛晒,甜度適中。