5 day(s) ago 0 views
員工自己落錯單,仲要態度極差呢間嘢座位不多 ,所以如果人少嘅話要搭枱.今日去到同阿姐講兩位,但係朋友未到,所以阿姐叫我坐咗一張圓枱。 後來有一男一女入來, 阿姐就叫佢哋坐我嗰張圓枱, 之後冇耐我朋友先到。但係嗰個阿姐竟然將個男人食嘅嘢計埋落我同我朋友張單度。 而果一男一女,係個男人離開先, 之後個女人埋單。到我哋走嗰陣個阿姐要我哋畀埋個男人食嗰碗麵嘅錢。我同佢講話個男人我哋唔識㗎喎, 佢係同另一個女人一齊嚟。 個阿姐自己mark錯單仲要惡人先告狀。今日叫小籠包同埋豬扒拉麵, 其實又唔係特別好食。 點解仲要受你哋阿姐嘅氣,畀你哋屈?結果浪費差唔多十分鐘時間, 解釋咗無數次 ,個阿姐先肯收返我哋兩位嘅價錢。大家入去食嘢真係小心搭枱,畀阿姐mark錯單,到時又屈你俾錢。以後會blacklist呢間嘢唔會再來,大家小心!
員工自己落錯單,仲要態度極差
呢間嘢座位不多 ,所以如果人少嘅話要搭枱.
到我哋走嗰陣個阿姐要我哋畀埋個男人食嗰碗麵嘅錢。
以後會blacklist呢間嘢唔會再來,大家小心!
6 day(s) ago
$58 (Lunch)
2025-03-03 0 views
這是一間舊舊小區內的小店,充滿時代痕跡既店面和有溫度有效率的店員聲音,好幸運坐了最後一個空位子上,我order了一碗豬扒湯拉麵和一支豆漿,豆漿是膠樽裝的那種沒什麼特別,看著目測只有一般水吧大小的位置內,傳出一陣陣滾油炸物的聲音,隱約看到有位廚師哥哥手起刀落,一碗熱騰騰的湯麵就上枱了,塊豬扒超級驚喜地好食,Juicy非常呢~~~可恨當時只有自己一個人,胃部空間有限所以沒能點更多的東西呢,所以必定會mark起在 encore 的 list 內
好幸運坐了最後一個空位子上,
我order了一碗豬扒湯拉麵和一支豆漿,
豆漿是膠樽裝的那種沒什麼特別,
看著目測只有一般水吧大小的位置內,
傳出一陣陣滾油炸物的聲音,
隱約看到有位廚師哥哥手起刀落,
一碗熱騰騰的湯麵就上枱了,
塊豬扒超級驚喜地好食,Juicy非常呢~~~

可恨當時只有自己一個人,
胃部空間有限所以沒能點更多的東西呢,
所以必定會mark起在 encore 的 list 內
豬扒湯拉麵
小籠包基本上是每間上海菜館的必備菜式😋亦是盡顯廚師功架的考牌之作👨🏻‍🍳新蒲崗有一間小店,就是以爆汁小籠包打出名堂💥成為不少區外客到該區的必食之選🔥———————————————————————小籠包外形十分巨大😳目測是一般小籠包的兩倍🫨外皮堅挺不易破爛,即使是筷子功力較淺的我也不用擔心湯汁泄漏👌🏻但相應地外皮亦因而較為厚實😐小籠包內的湯汁一如傳聞所說的多🤩海量湯汁在口腔內爆發的確暢快🥳但肉汁味道略嫌調味較重,肉鮮味稍為不足🧐另外豬肉餡料亦比較鬆散😕口感欠奉,無論是「皮薄」和「餡靚」兩方面都未夠出色😗正如餐廳名字所述,這裡的拉麵主打人手拉製🤘🏻在輪候入座時亦能從門口玻璃見識到師傅的功架🫡手拉拉麵每條粗幼不一,口感煙韌有彈性🍜即使在湯內浸泡一段時間亦不易軟爛👍🏻担担湯質地濃稠,味道濃厚得來不會過鹹過辣😋花生醬比例十分之多😎令湯底充滿花生香氣🥰唯一缺點是熱度不足🥲上枱時都只是微暖,令湯底香氣未能充分發揮🤨豬頸肉方面份量充足🐖十分厚肉,口感爽彈😋有油香,豬肉表面尤其是邊位香脆可口😚頗為高質👍🏻———————————————————————手拉麵小廚的小籠包湯汁量果然名不虛傳🫡但在味道和口感方
———————————————————————
招牌小籠包

豬頸肉担担湯拉麵

———————————————————————
手拉麵小廚的小籠包湯汁量果然名不虛傳🫡但在味道和口感方面個人就認為只屬一般👌🏻其他上海餐廳的小籠包可能更合本人心水🤣
豬頸肉担担湯拉麵
2025-02-17 734 views
#pb食在新蒲崗 #pb中式系列 新蒲崗人氣抵食上海菜🍜今次想介紹一間超抵食上海菜😋 佢位於新蒲崗 店外可以望到師傅整小籠包、手工麵👍🏻 店內環境唔大 座位之間有少少逼🤪 平日夜晚去到滿哂座 等20分鐘左右就有位 相信唔少街坊去食😍.佢主打小籠包、手工麵😋 晚市自選2人套餐有4款食物、2碗飯 / 拉麵、2杯熱飲 價錢$258 幾抵食👍🏻 散叫亦有湯麵、冷麵、炒麵、年糕、客飯等選擇 價錢$56-$75不等😍🔹自選2人套餐 ($258)🍽️🔸雞絲粉皮🐣雖然係小食 但比想像中大份👍🏻 粉皮口感夠滑 唔會好厚身😍 花生醬份量足夠 可以啖啖都撈到😋🔸回鍋肉🌶️幾大碟👍🏻 五花肉唔係好鞋 不過整體味道偏鹹 略嫌重口味左少少🤪🔸小籠包🥟推介❤️ 好大粒、好飽滿嘅小籠包 拎起都冇爛😍 入面有好多湯汁 外皮好薄 食落啖啖肉汁😋🔸蝦米津白🥬有好多蝦米👍🏻 味道正常發揮🤪🔸担担麵🍜推介❤️ 套餐加$10就可以轉担担麵👍🏻 師傅係門口整嘅手打麵 麵質彈牙😋 佢嘅担担麵味道偏辣 有微微嘅花生味 愈食愈上癮😍🔹豆沙鍋餅🥠豆沙餡好足、好厚身👍🏻 口感幾脆 但有少少油膩🤪.整體✨ 呢間位於新蒲崗嘅上海菜主打小籠包、手工麵 店
#pb食在新蒲崗 #pb中式系列

🔸蝦米津白🥬
有好多蝦米👍🏻 味道正常發揮🤪

🔸担担麵🍜

🔹豆沙鍋餅🥠
豆沙餡好足、好厚身👍🏻 口感幾脆 但有少少油膩🤪

整體✨ 呢間位於新蒲崗嘅上海菜主打小籠包、手工麵 店內環境唔大 而且幾逼🤪 食物好高質 特別係小籠包 又飽滿又多汁😍 而且價錢好抵食 難怪平日夜晚都要排隊等位👍🏻

手拉麵小廚 (新蒲崗)
新蒲崗衍慶街48號衍慶大廈地舖
食小籠包,除咗多汁之外,佢個靈魂就係醋同薑絲一齊食!已經唔係第一次執漏俾我,幾次外賣都執漏咗!有次外賣返到屋企先知冇跟到,其實都覺得愕然,因為嗰陣時都見到好多客人食,諗住佢地忙執漏咗!第二次打電話嗰陣有講,去到拎外賣嗰陣又冇,即時叫姐姐俾返我!第三次就係打電話嗰陣都有講,但今次唔係我本人去拎,幫我拎外賣果個人,話去到即刻包好灑,門口交收!佢話見到餐廳都冇人咁制,重點係餐廳多客小客與否,即係唔係忙先執漏咗!我打返電話去問其實外賣係咪唔跟,佢哋話唔係,俾漏咗!其實一打開個外賣真係好失望,仲要係唔止一次啦!其實呢個小籠包都唔平,都要平均10幾蚊一個!真心想問一句小籠包跟醋同薑絲,不是基本嘢嘛?!真係食到好失望,我諗下次外賣小籠包唔會再考慮食呢間.

TakeAway
2025-01-23 1281 views
山長水遠就係為咗食個小籠包,但係呢一間真係好食得食。 雖然佢價格係有少少貴$66/ 1籠。但係佢真係粒粒都好大粒,同埋入邊係滿滿嘅湯, 每一啖食落去都好滿足,絕對係可以留黎再encore另外仲叫咗一個雞扒擔擔麵,一碗嘅份量足夠兩個人食,雞扒大大塊仲要肉質鮮嫩唔嚡! 呢間小店真係好出色

呢間小店真係好出色
2025-01-20 1627 views
聞名不如見面超巨型小籠包嚟了!算係味道幾正完嘅一間上海舖,有酸辣湯、擔擔麵、小龍包等等。可惜就係無菜飯、栥飯,同雲吞變咗廣東皮🤔🤔➊ 雞排擔擔面🍜冇諗過塊雞扒咁大塊!而且都炸得非常之香~湯汁唔會話太油膩 調味都啱啱好 會想一啖接一啖咁食➋ 多湯小籠包 🌟 (五粒)有料到!啲湯真係鎖晒喺入邊好夠湯汁 同埋肉餡都超大粒 不過皮就唔算係勁薄~➌ 酸辣雲吞🥟酸辣湯嘅味道都尚算幾正宗 不過唔知點解雲吞用咗廣東皮。搞到嗰個酸辣湯食落去好似稀咗 同埋雲吞就唔係上海feel 不過overall都OK整體嚟講味道上面都係一間 我會再返去食嘅餐廳~但係就預咗要排隊、會坐得迫啲、同埋唔可以坐太耐啦。

➊ 雞排擔擔面🍜
冇諗過塊雞扒咁大塊!而且都炸得非常之香~
湯汁唔會話太油膩 調味都啱啱好 會想一啖接一啖咁食

➋ 多湯小籠包 🌟 (五粒)
有料到!啲湯真係鎖晒喺入邊好夠湯汁
同埋肉餡都超大粒 不過皮就唔算係勁薄~

➌ 酸辣雲吞🥟
酸辣湯嘅味道都尚算幾正宗 不過唔知點解雲吞用咗廣東皮。
搞到嗰個酸辣湯食落去好似稀咗 同埋雲吞就唔係上海feel
不過overall都OK

整體嚟講味道上面都係一間 我會再返去食嘅餐廳~
但係就預咗要排隊、會坐得迫啲、同埋唔可以坐太耐啦。
📍手拉麵小廚(新蒲崗)新蒲崗既小店❤️本身想食cafe但呢間既豬頸肉太吸引所以就bookmark咗呢間🙉🩵豬頸肉擔擔麵🩵豬扒清湯拉麵🩵招牌小籠包豬頸肉同豬扒都係即炸 超級juicy 豬頸肉有焦香味 豬扒厚身 浸湯好食😆拉麵彈牙 索湯 睇得出係手工製作🤣小籠包一上到嚟就wow wow聲👍🏻$55 有5粒 粒粒拳頭咁大✊咬開爆汁 肉汁好正🙌🏻見到隔離左右都有叫羊肉湯拉麵 同 回鍋肉炒拉麵下次再嚟都想試吓~~
📍手拉麵小廚(新蒲崗)

🩵豬頸肉擔擔麵
🩵豬扒清湯拉麵
🩵招牌小籠包

小籠包一上到嚟就wow wow聲👍🏻
招牌小籠包

$55 有5粒 粒粒拳頭咁大✊咬開爆汁 肉汁好正🙌🏻
見到隔離左右都有叫羊肉湯拉麵 同 回鍋肉炒拉麵
下次再嚟都想試吓~~
  • 招牌小籠包
  • 豬頸肉担担湯拉麵
2024-12-26 1283 views
今日專程嚟到新蒲崗嘅手拉麵小廚,呢間小店好出名,食完之後覺得味道對得住名氣,係值得試嘅餐廳。麵條係由師傅即場手拉出嚟,粗幼均勻,彈牙而有嚼勁,烤雞排非常香,雞皮烤得香脆,係近來食過最好食嘅雞排。擔擔麵湯底好濃,不過唔算好香,但手拉麵掛汁能力好強,成碗嘢都好夾。小籠包好大粒飽滿,非常多湯汁,好食
2024-11-24 2140 views
住喺香港咁耐真係好少去新蒲崗,今日去Mami間公司度,順便經過見到呢一間小店,環境真係好平民好地道,冇話特別裝修得好光鮮,但係呢啲大概就係香港小店嘅特色,食地道風味。叫咗碗豬扒拉麵,好值得讚賞,個豬扒做得好入味,軟硬度適中。另外叫咗個羊面,個羊肉蘇味係我女朋友最鍾意食嘅感覺,所以兩個面都做得好出色!另外再叫咗個小籠包,個小籠包都等咗一陣,證明真係即叫即整,熱辣辣,好難唔好食!食物係好出色嘅,不過服務員長期都好似唔喺位咁,好多人都想叫佢埋單或者叫食物嘅時候佢都唔知去咗邊。

2024-11-22 2000 views
又一間新蒲崗名物,食上海菜既小店,地方雖然唔大,但都企理乾淨,姐姐都好好禮貌。豬扒担担湯拉麵,一上枱都忍唔住嘩一聲,塊豬扒成碗麵咁大,仲要係有番咁上下厚度,夠入味又唔會柴,担担湯帶有花生醬香味帶微辣,好啱送麵。拉麵唔係條條一樣粗幼,睇得出係人手拉先做到,食落係微微彈牙既口感。雲吞湯拉麵,雲吞都好大粒,滿滿既餡料,女仔淨係食雲吞已經飽左7成。小籠包好誇張,真係有女仔拳頭咁大一隻,而且外皮都係做得好薄,一口係放唔入成粒小籠包,食既時候要有 d 技巧先得。整體係份量極大又好味,絶對係可以 encore 既餐廳。

整體係份量極大又好味,絶對係可以 encore 既餐廳。
2024-10-06 3251 views
係bookmark咗好耐嘅餐廳,前排又係threads見到post話好好食,於是咁啱行開新蒲崗就決定試下。當日係星期日下晝兩點半,都有兩三個人排隊,真係人氣街坊餐廳。價錢比其他上海菜館貴啲,湯麵大概係$65一碗,不過係師傅即場手打,同埋味道好,都值得一試。我地兩個人叫咗一碗雞扒擔擔麵($65)同埋5個小籠包($55)。小籠包比以前食過嘅巨型好多,皮厚度適中,但係入面裝咗超多超多湯汁 (男朋友話太多lol),而且小心啲夾係唔容易爛,我覺得師傅工藝真係值得讚。至於雞扒擔擔麵,個雞扒有驚喜,烤得非常香,肉質嫩﹐手拉麵粗細不一有口感。個擔擔湯就比較杰身,相比起雞扒嚟講就中中挺挺。唯一要彈嘅係環境比較污糟
2024-09-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2024-09-30 3613 views
本來滿心期待嚟呢間試佢個小籠包,拖住小朋友都要過嚟入到去地方淺窄,環境有點污糟,本身見到有張枱吉咗出嚟想坐低,點知個阿姐立即叫我搭枱去隔離個男人張枱度,樓面兩個阿姐態度都唔係太好,之後對其他客人啲語氣都唔好佢餐牌啲價錢都唔算平叫咗個小籠包食,係呀上枱嗰陣時係真係嘩咗一聲,但食落口裏面啲湯汁係鹹嘅,唔係肉汁嘅鮮味,係豉油味,調味過重,個感覺好似食緊蒸肉餅有啲豉油咁樣,完全唔係嗰回事,出面求其一間都好食過佢,真係得個“大”字 $55
本來滿心期待嚟呢間試佢個小籠包,拖住小朋友都要過嚟
佢餐牌啲價錢都唔算平

2024-09-18 4001 views
唔知點解咁難食都咁多人推🙃唔洗特登第二度走黎食!唔洗專登排隊食!!!豬扒擔擔麵BB辣:上到黎同我講BB辣=無辣 自己加辣(唔係化,你落少啲辣咪得囉)啲麵唔熱,一早碌定,加湯底,所以好難食,個麵碌定仲要唔洗咬就斷,老人家好岩食。。小籠包:啲皮厚過我面厚,仲要個湯汁入肉一堆豬肉糊 唔會飲到純肉汁,勁勁勁難食。(好咸,食唔到質素)羊肉抄拉麵:鹼水味極重,如果接受唔到就唔好叫。雖然話要支持小店,但都要有質素,同埋都唔平,其他連鎖店好食啲,不會有下次,因為太難,所以啲相都見到我碗麵整係食咗啲豬扒。

唔知點解咁難食都咁多人推🙃
唔洗特登第二度走黎食!
唔洗專登排隊食!!!

羊肉抄拉麵:鹼水味極重,如果接受唔到就唔好叫。

2024-08-31 4022 views
同事經社交平台介紹呢間食小籠包出名兼且佢當日要到附近買嘢所以同佢唻食由地鐵站出發行去都幾遠𠺢但為左搵嘢食無辦法啦😉果然無令我哋失望尤其小籠包真係好好味呀😋😋😋😋😋😋😋😋Send啲相比我老公睇佢話下次一定要帶佢唻食因為呢啲都係佢至❤️🤣😂🤣😂
同事經社交平台介紹呢間食小籠包出名
佢話下次一定要帶佢唻食
因為呢啲都係佢至❤️
🤣😂🤣😂
雞絲粉皮
招牌小籠包(5隻)
羊肉湯拉麵
2024-08-29
$100 (Lunch)
雞絲粉皮
招牌小籠包(5隻)
羊肉湯拉麵
  • 招牌小籠包(5隻)