2007-10-28 15 views
係元朗如果想食清湯牛腩除了彪記之外, 就要數呢間如果比埋湯底, 就肯定係文記嬴晒平時食魚蛋, 雲吞, 牛什河等基本上湯底都係一啖起, 兩啖止但文記既湯底做得好靚清得來唔會過咸, 又唔油膩值得再來試
係元朗如果想食清湯牛腩
除了彪記之外, 就要數呢間

如果比埋湯底, 就肯定係文記嬴晒
平時食魚蛋, 雲吞, 牛什河等
基本上湯底都係一啖起, 兩啖止

但文記既湯底做得好靚
清得來唔會過咸, 又唔油膩
值得再來試

2007-07-06 9 views
30-6-2007 1435以你地咁識得食及見識廣博,一問到係元朗邊度食牛腩出名,通常頭三位指定建議一定係嘉麗園、彪記或學記,不過我個人來說有另一個推介,就係呢間,特別在用中藥藥材為湯底,睇下有乜咁巴閉。位置並不起眼,其實佢就係乳豬大王後面。入到舖時剛剛落大雨,裡面只係得一檯客,真係好彩。黎到當然要試佢地既湯腩,但想要既爽腩及邊腩今日冇貨,唯有叫坑腩,又想試佢地既白蘿蔔,侍應話可以用蘿蔔代替粉麵,唔駛俾多成倍錢叫碟剩坑腩。上到檯後,絕對係一碗平平無奇的白蘿蔔坑腩,份量亦唔多,湯幾乎沒有肥油。第一時間係試佢個湯,果然有好香及濃味的藥材味湯底;然後再試牛腩,亦有鹵水香味,沒有渣,在左面亦有兩舊牛脂肪(如圖示),望落好肥,食落唔肥,比起九記肥到怕既脂肪感覺好得多。雖白蘿蔔食落有少少渣又冇天然清甜,但藥材湯底同牛腩味道混埋一齊夾到個味又好食,絕對值得再來,當然係試下佢個咖喱。連喜歡食湯粉麵的曾蔭權特首也到此一遊(有相貼左係舖),可想而知質素去到邊。
30-6-2007 1435

2007-06-01 3 views
今日下晝同同事lunch去試, 入到去店鋪環境可以,感覺唔錯。自己叫左最standard的清湯腩河,另外有同事叫左邊腩粉腸河,同事話D粉腸唔OK,我覺得清湯腩幾好食,會再去。
2007-02-23 6 views
這裡我之前也食了幾次,就清湯腩來說這裡算整得幾好食。上星期我和女友到此食晏,女友照舊要了碗清湯腩河,我喜歡試新野,於是叫了這裡聲稱的另一招牌菜:紅咖哩腩河。紅咖哩腩河是分開上的,即腩一碗,河另一碗的。不知為何,伙計捧來一碗紅咖哩腩來之後便好像忘記了我碗河,直至我問他們是否漏了碗河之後,他們才急急忙忙捧碗河來。紅咖哩腩和河捧來的時間相差最少7、8分鐘,伙計的質素有待改善。講番食物,清湯腩河算保持一貫水準,牛腩既嫩且腍,但又不會失去咬口;湯底清而不淡;河粉則無甚特別,算是不過不失。至於我碗紅咖哩腩,紅咖哩的確幾香,可是內裡的牛腩卻頗為硬身,若果閉上眼睛食,無論質感與味道都以為自己食緊罐頭回窩肉。總而言之,下次都係叫番清湯腩河算了,唔好亂試新野。
2006-12-13 18 views
前幾日媽咪介紹國記之時路經此店,被佢傳來既陣陣藥材香味所吸引,所以第二日就拉埋男朋友黎陪我試。佢呢度個名係sell清湯同咖哩腩,就2款都叫黎試下。先講咖哩腩,係紅咖哩,味香,食落口你會慢慢食到佢既辣味,同埋佢冇椰汁(因為有椰汁我唔食的),入面有onion and potato,吸收哂佢既咖哩味,牛腩係半肥瘦(小妹對牛腩既認識唔算太多,唔知佢係咩位),入口甘香而滑,個人好鍾意。至於清湯,有淡淡既藥材香味,牛腩都係半肥瘦,咬落有陣好香既牛油味係個口度,不過最吸引我都係個藥材湯,飲落有陣陣既藥材味,另外再加多一個清湯蘿蔔,甜而冇渣,好好味。鋪面光猛,加上四人位比起一般粉麵鋪大,坐得幾舒服,食野途中,老闆娘仲走黎傾計講笑,老闆都係可以說笑之人,食得好開心,服務方面超讚。絕對有下次。
絕對有下次。