2010-09-21 1002 views
趁有空檔時間,約食友走出九龍城透透氣。心想買點金糰給大家晚上享用,便一齊去了新三陽。太遲了,金糰已售罄,反而食友就買到了想要的上海月餅,有玫瑰和棗泥兩款口味。我唯有也要些花生糖慰勞一下辛苦的同事。酥皮很不錯,一咬散開,是真正的酥香鬆化,絕不會死實實咁。內心粉紅色的正是玫瑰味道,清香之餘,也滿載蜜餞的味道,層次豐富;棗泥口味則相對單純,不過甜甜的,味道也不差。其實上海月餅還有好幾款口味,下次要再買些來吃。今次人家不收我錢,實在不好意思。

TakeAway
2010-04-23 864 views
試了一盒24粒既芝麻和花生湯丸, 皮薄, BUT芝麻和花生味好似麻麻咁..人地說大粒會有口感D, 下次試大粒及豆沙餡
人地說大粒會有口感D, 下次試大粒及豆沙餡
2010-04-23
2010-04-09 834 views
食左無數咁多次,剛好今次記得影相,係時候寫返d野啦... 今日一早就係九龍城,於是就一次過去哂平日夜左買唔到我心頭好既地方買小吃,呢度係第一站!黃豆糯米糍 - 呢度既糯米糍係必食架!因為佢個皮做得好煙un,又夠薄,最緊要係個餡香得黎唔會過甜!不過好搶手架!夜d去都無... 買左返黎要儘快食,千其唔好放到夜晚,唔係個皮會硬哂,唔好食呢!有三種味道選擇:紅豆、黃豆 (有紅點)、黑芝麻 (只係假期先有機會有)鴨腎 - 又係另一樣我勁鍾意食既小吃,味道好香,但係又唔會話好乾好硬,個口感好適中,不過都係手快有手慢無!第時有大閘蟹先再放上黎俾大家睇!
食左無數咁多次,剛好今次記得影相,係時候寫返d野啦...

黃豆糯米糍 - 呢度既糯米糍係必食架!

第時有大閘蟹先再放上黎俾大家睇!
黃豆糯米糍
鴨腎
2010-04-09
黃豆糯米糍
鴨腎
呢間野 我從來也喜歡黎比番次gd佢 算合理吧我最鐘意食 年糕 $11/9條海哲 10 0r 12? 加佢d麻油仲正 粽 ??? 好香架 d米用sop sauce 調味的x米慈 $6 好香架 d黑芝麻食蟹就會有一個專人同你一齊挑選 証明佢冇昆你新年個陣 有一條好長既魚掛係門口 個d就係(善) 段舊計-0- 可以蒸0r恰黎食做小食一流a_a鮮肉月餅好多汁$12????><佢d服務態度好好架^^一年總恬而言真係比到一個好大surprise我
呢間野 我從來也喜歡黎
佢d服務態度好好架^^
一年總恬而言
真係比到一個好大surprise我
2009-10-03
$50 (Other)
  • 月餅
  • 年糕
  • 麻油
  • 海哲
2009-10-10 545 views
聽聞今年因為陽澄湖同太湖0既水質有改善, 所以d蟹0既質素都好過舊年, 我地一家滿心歡喜去安排大閘蟹, 因為我同奶奶都好鍾意食... 滿有計劃咁買左三種唔同level0既蟹公, 有25蚊1隻, 60蚊1隻同100蚊1隻, 總共買左10隻, 由最平0既開始食起, 咁就越食越開心!! $25 - 呢d蟹係岩岩開籮紥出黎0既, 蒸完隻隻都有膏流左出黎, 好担心入面會唔會少左膏呢...其實25蚊一隻我地又冇乜期望, 點知雖然細細隻, 但好多膏, d膏亦非常甘香!!! $60 - 呢d係佢介紹我地買0既, 响雪柜入面揀, 頭先25蚊0個d咁正, 當然會對呢種60蚊蟹有期望啦... 點知, 雖然膏未致於好少, 但真係要慢慢嗒先感覺到少少甘香, 但係真係好少, 呢隻真係令我地好失望... $100 - 呢d一樣係响雪柜0既, 食過60蚊0個隻之後, 心情己經有d低落, 只能對呢隻有少少期望, 話哂都100蚊1隻喎, 點都唔會太差卦~~~ 嘿嘿.. 一開, d膏0既色一d都唔金黃, 啡色0既膏好稀, 完全冇味, 唯一可取少少0既係呢隻都有少少"笠"口0既感覺, 但冇味0既幾"笠"都冇用啦....

一開, d膏0既色一d都唔金黃, 啡色0既膏好稀, 完全冇味, 唯一可取少少0既係呢隻都有少少"笠"口0既感覺, 但冇味0既幾"笠"都冇用啦.... 當時大家心情直插谷底, 好後悔响呢間買, 從未試過食大閘蟹食得咁唔開心架!!!
2009-10-08
$140 (Dinner)
2009-10-07 554 views
個日出到九龍城.......一想看大閘蟹立刻有個店員出來sell.二隻270元....返到屋企的味道.羔不太多..而味道好一般大閘蟹最好食..都係多羔最正.............而肉質鮮甜度不足.....但都叫好食的
個日出到九龍城.
......一想看大閘蟹
立刻有個店員出來sell.
二隻270元....
返到屋企的味道.羔不太多..而味道好一般

大閘蟹最好食..都係多羔最正.............
而肉質鮮甜度不足.....但都叫好食的
無煮
2009-07-12 446 views
(1) 即食鴨腎 - 邊街邊食, 好味, 一包小的兩人分(2) 麻蓉湯丸 - 個皮好味, 質感perfect, 麻蓉好濃味及不太甜(3) 金針及雲耳 - 個friend買來煮齋, 靚到冇修(4) 百頁 - 好靚好新鮮, 用來煮小唐菜
(1) 即食鴨腎 - 邊街邊食, 好味, 一包小的兩人分

• 即食鴨腎
  • 麻蓉湯丸
  • 百頁
2009-06-24 403 views
九龍城係我由細到大常到, 差唔多係每個星期必到既地方 !!新三陽除左大閘蟹季節, 係我必到搵阿伯幫我揀靚蟹外,其實仲有好多寶 !!! 我喜歡這裡既醬料, 麵豉醬夠香不死鹹, 蒸排骨炒菜上選 !! 擔擔麵醬懶懶既時候, 煮個麵, 簡單的落一兩羹, 又是簡單快捷好味既一餐喇 !! 還有鴨腎, 要趁下午時買, 太遲好快賣晒, 還有冬筍, 酒釀圓子, 華腿, 毛豆.........太多太多喇 , 又點可以數得晒呢 !!!! 如不懂, 可問問阿伯, 佢地好樂意教導教導 !!!
九龍城係我由細到大常到, 差唔多係每個星期必到既地方 !!

2009-01-24 403 views
主人與奴隸獸辦年貨,『新三陽』是其中必然光顧的一間店。但今次遇上了陳慧琳小姐及 TVB 攝影隊大軍殺到,我們只好匆匆購買了紅、黃豆沙糕餅(HK$6.0)各一件就離開了。此糕餅其實是洒上了黃豆粉的糯米糍,餡料是黃豆沙及紅豆沙,食落頗為煙韌。紅豆沙的味道只屬一般貨色。黃豆沙則口感粗糙,味道難以形容,不過我們覺得,試過就算了。

黃豆沙糕餅有紅點為記
紅豆沙糕餅
黃豆沙糕餅
$6 (Other)
2008-11-05 227 views
去年第一次吃大閘蟹就愛上了蟹膏那陣甘香 在口腔慢慢融化的感覺今年不去東海吃昨天來到著名的新三陽買回友人家試試第一次買蟹自己做就買$100 元 4隻的來試試好了但手忙腳亂之後實在太感動了雖然蟹公的蟹黃不多但肉質都很鮮甜而雌蟹 就讓人感動鮮紅的蟹膏 還有一直在流的蟹油XD 今天朋友都打來說想要再吃呢PS. 店裡的伯伯都好友善有位伯伯還跟我聊相機經呢
去年第一次吃大閘蟹

呵呵 見到都流口水啊
迷之音 : 喂!! 你影完未啊!! 好肚餓啊
呢隻係公
呢隻係雌蟹
$50 (Dinner)
呵呵 見到都流口水啊
迷之音 : 喂!! 你影完未啊!! 好肚餓啊
呢隻係公
呢隻係雌蟹
  • 大閘蟹
2008-10-23 167 views
睇相就知啲大閘蟹有幾咁正啦 蟹公:$50隻蟹毑:8隻共$566
$120 (Other)
2008-09-17 225 views
再訪龍城自然不會忘記這里,尤愛這里親切的氛圍,你剛入鋪子,門口的一個老伯就對入面的老板說:“老板呀,北京小姐來買月餅啦!”哈哈,“北京小姐”當然這次除了月餅,又被出面的各式調料醬吸引,不如買來一試?于是揀了極品擔擔面醬($28),很港式的擔擔面醬,不辣不花生,咸度合適,拌了自己煮的面十分好味。配料都幾豐富,有金華火腿、蝦米、蒜頭、紅蔥頭、花生醬、辣椒醬、生油、砂糖,其中蝦醬與火腿的味道很出眾。不正宗?好吃就得順帶提一下『大上海』牌子的酥皮月餅吧,留待以后中秋節作reference好了。今次揀了玫瑰餡酥皮月餅,著實叫人失望的,酥皮是死實的,用手捏都化不開;倒是玫瑰餡不賴,果仁與蜜餞很豐富,甜美亦富有松脆口感。又買了『小寧波』椒鹽餡蘇式月餅,酥皮水準依舊出色,而椒鹽餡其實叫黑芝麻餡更為妥當,芝麻香濃郁過椒鹽,鮮甜交加,都算好吃啦。下次再回到這里,為食的“北京小姐”應該還是會買熱騰騰的咸酥皮月餅吧

港式擔擔面辣醬
不甚理想的大上海…
椒鹽?黑芝麻?
  • 極品擔擔面醬
2008-09-13 206 views
奴隸獸兒時,在中秋佳節,家中除了有廣東月餅外,還有潮式及蘇式月餅。蘇式月餅有些人會叫做寧波月餅,但是一般都稱之為上海月餅。已經很久沒有食喇!今次被食家小漏漏勾起了『為食筋』,所以與主人專程前往『新三陽』購買。我們買了玫瑰、豆沙及棗泥口味(每款兩件一包,HK$15 )。每款月餅的酥皮一吃即散(可想像其鬆化的程度),所以食時確是有小小狼狽。玫瑰餡是漂亮的粉紅色,內有合桃、桔子皮,糖冬瓜,味道清香,口味獨特。至於豆沙及棗泥的味道雖然較為單純,但尤如廣東月餅的蓮蓉一樣,百吃不厭。

蘇式月餅
玫瑰
棗泥
豆沙
$30 (Other)
2008-09-13 191 views
多謝為食奴隸獸和它的主人,當我萬分思念蘇式月餅的時候,給為食小漏漏點燃一盞明燈,把我帶到這間親切可愛的熟食小店。其實破舊的小店里吸引我的遠不止是蘇式月餅,綠豆糕呀雲片糕呀粽子呀大白兔呀…不過今次都還是先試蘇式月餅,一來還了愿,二來都可以試試店鋪水準如何。蘇式月餅亦有兩個牌子,『小寧波』與『老上海』,價錢都是$15一對,買哪個牌子好呢?大叔說都是『小寧波』出名些,那好精挑細選出『小寧波』豆沙棗泥玫瑰蘇式月餅各一對,朋友又加多對豆沙味,就這樣,8件可愛的酥皮月餅就到手。就味道來講,最出色毫無疑問是豆沙餡,真材實料又不會過甜;玫瑰味很清香,充滿蜜餞碎,頗為甜美;只是棗泥頗為中庸,棗味不夠又甜得單調。其實我最欣賞還要屬酥脆松化的酥皮!臨走時和Levy一人又買了一件咸酥皮月餅,Levy的火腿酥皮月餅($17)風味頗似金鳳茶餐廳的雞批,肉味很勁很香。我的鮮肉酥皮月餅($15),就很像是小時候姥姥家包的熱包子的餡料,十分香口,也比較肥膩。相同的是二者酥皮皆是酥脆飽滿、層次分明,放在紙袋里,暖暖的…想吃蘇式月餅而求助于食友,即得到了為食奴隸獸和它的主人的熱忱相助;落了小巴找不到侯王道,好彩有友善的路人

想吃蘇式月餅而求助于食友,即得到了為食奴隸獸和它的主人的熱忱相助;落了小巴找不到侯王道,好彩有友善的路人幫忙帶路;入了店鋪,又有幾位好客的大叔講著親切的普通話同你聊家鄉…愈發覺得,香港,還真是個可愛的地方。
心動酥皮
甜美清香
$50 (Tea)
心動酥皮
甜美清香
  • 火腿酥皮月餅;鮮肉酥皮月餅;豆沙餡蘇式月餅;玫瑰餡蘇式月餅
2K
2008-03-24 114 views
早幾日食過勁得麻蓉湯圓, 今日0黎買豆沙餡(大粒裝一盒9 粒, $16) 試試.今次層皮比上次的厚, 但一樣又香又黏又煙韌, 好好咬! 豆沙餡甜度剛好, 豆味夠濃, 幾好食. 不過我都係鍾意麻蓉多d =P見有隻湯圓寫住「黑糯米」(皮?) , 下次又會買0黎試試.

見有隻湯圓寫住「黑糯米」(皮?) , 下次又會買0黎試試.
大粒裝一盒 9 粒