2023-03-09 192 views
路過見到啲蛋撻同椰撻,好耐冇食呢啲嘢,所以買嚟試下啲撻皮食落係曲奇混合酥皮嘅感覺,都幾得意,蛋撻嘅蛋漿都香,唔會太甜,椰撻就好夠椰絲,而家好似好少喺坊間見到椰撻,有機會經過嘅,可以買嚟試下
路過見到啲蛋撻同椰撻,好耐冇食呢啲嘢,所以買嚟試下

雖然熊貓超喜歡煙韌軟糯的食物,但由於本身不是椰絲派,所以平時即使見到麵包店賣的椰絲糯米糍再大粒都不會有動力去吃。但自從早前公司到會吃過一次香芒糯米糍,覺得真的很不錯,結果對它總是念念不忘,想再品嚐一次。有次經過這家麵包店,見到超大一粒香芒糯米糍,所以買來試試。🥭 椰絲香芒糯米糍 - HK$5芒果餡本身很香甜,但糯米皮做功真心很一般:外觀非常扁塌,整個外型其實hold不住。這有可能2個原因:1️⃣ 水份比例過多,令糯米皮失去應有的彈性2️⃣ 糯米糍放室溫而非雪櫃,令產品外型不能固定總之整件口感軟耙耙的,無咋口感可言。但椰絲下超多,入口裡裡外外都是椰絲,椰絲派可能會喜歡。至於熊貓個人感觀:5蚊可以有其他選擇,我就不會翻買了 🙈推薦指數(5分為滿):🐼🐼營養估值:93Kcal / 件 🌟 他們也有賣花生、紅豆餡的椰絲糯米糍;同時也有賣白糖糕跟黃糖糕等純素者可食的產品,個人覺得黃糖糕ok📍 新樂富麵包美食 🇭🇰地址:九龍長沙灣青山道271號地舖

有次經過這家麵包店,見到超大一粒香芒糯米糍,所以買來試試。

🥭 椰絲香芒糯米糍 - HK$5
這有可能2個原因: