最近睇過條ig reels見到大排檔做任食?! 連忙search下喺邊度, 原來係好耐之前有fd帶過我去食, 一直都想再去嘅新肥泉, *是日留肚😂*今晚終於齊腳黎食.•$288@見menu其實同平時散叫嘅大排檔菜色一樣, 佢寫住份量係例牌, 所以我地4個真係perfect, 我覺得最正係連砂鍋煲都包喺任食menu呢! 每人每轉可以嗌2款勁開心.•沙嗲金菇肥牛煲濃濃沙嗲味, 滾住上桌!! 足料地超多塊肥牛, 而且肥牛塊塊厚切, 索滿沙嗲汁, 我覺得最讚一定係每一箸都好多粉絲同金菇, 好好食.•黃金有機茄子必叫x100之: 好邪惡, 好好食, 茄子大大件, 每件都被薄薄而勁脆嘅鹹蛋黃醬包住, 然後大滾油炸起, 推介!•菠蘿拔絲咕嚕肉大排檔style咕嚕肉正a, 鐘意同菠蘿🍍, 燈籠椒, 洋葱炒起黎酸酸甜甜嘅味道, 好開胃呀.•椒鹽雞軟骨好大碟雞軟骨!! 每一粒均勻地包住一層薄薄椒鹽味道炸漿超級惹味.•嘩!! 任食仲有2款啤酒揀, 可樂, 雪碧, 忌廉, 芬達… 大紅袍茶, 水實在太抵食了😍, 食食下, 吹下水, 大家都覺得90分鐘超滿足!

黃金有機茄子

1918 views

2024-09-23
$288 (Dinner)
  • 黃金有機茄子
黑椒薯仔牛柳粒 ($138)牛柳粒煮得啱啱好淋,肉質鮮嫩,口感滑。黑椒醬汁味道濃郁,帶有一點微辣,非常入味。薯仔煮得軟滑,吸收咗醬汁,味道更濃,份量都好多。🌟 評分: 8.5/10鮑魚雞煲 ($188)鮑魚好新鮮,肉質彈牙,仲有4隻大鮑魚。雞肉煮得軟嫩,配料好多,增加層次感。🌟 評分: 8.5/10黑松露帶子炒飯 ($118)炒飯粒粒分明,唔油膩,口感極佳。黑松露嘅香氣撲鼻。帶子煮得剛好,保持咗鮮甜,咬落非常滿足。🌟 評分: 8.5/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8.5/10🧡 環境: 7/10💛 服務: 7/10💙 性價比: 7.5/10 📍 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

黑椒薯仔牛柳粒 ($138)
🌟 評分: 8.5/10

鮑魚雞煲 ($188)
🌟 評分: 8.5/10

黑松露帶子炒飯 ($118)

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8.5/10
🧡 環境: 7/10
💛 服務: 7/10
💙 性價比: 7.5/10

📍 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
🐟椒鹽九肚拼魷魚可以兩拼,一次過滿足晒兩個願望🫢九肚非常鮮嫩,口感滑順,魷魚的肉質細膩,鮮嫩多汁,咬下去時有著彈牙的口感,兩樣都炸得色澤金黃,外層撒上香脆既香蔥及蒜片,口感一流🥰.🐚招牌豉椒炒大蜆蜆每粒都大大粒,肉質飽滿多汁,醬汁香濃,完美襯托蜆的鮮味👍🏻.🥔黑椒薯仔牛柳粒牛柳炒得好金香好有穫氣,黑椒香氣濃郁,薯仔外皮酥脆,內裏軟嫩,口感極佳,遠超出平時食既水準🫣.大排檔黎講環境好乾淨!人流好多~呢到係同一班朋友聚餐好選擇✨今次同朋友食叫得唔多 但每樣都好好食😆啱晒鍾意食海鮮嘅朋友~會再encore😗
🐟椒鹽九肚拼魷魚
可以兩拼,一次過滿足晒兩個願望🫢
🐚招牌豉椒炒大蜆
🥔黑椒薯仔牛柳粒
大排檔黎講環境好乾淨!
人流好多~呢到係同一班朋友聚餐好選擇✨
今次同朋友食叫得唔多 但每樣都好好食😆
啱晒鍾意食海鮮嘅朋友~會再encore😗
2025-03-03 0 views
今晚去咗佐敦搵個地方食飯,當然要搵平靚正既地方☺️竟然見到呢間新肥泉大排檔😍 食物種類多,有海鮮,肉類,蔬菜,粥粉麵飯等…應有盡有😎 小妹覺得食大排檔最緊要食物夠穫氣+惹味😋 呢種地道風味真係得大排檔先有😙 重點係呢間大排檔係室外,唔係街邊,所以最少地下唔會濕漉漉感覺,覺得好污糟…呢度地方光猛,坐位間寬闊,坐得舒服😌廚房屬半開放式,所以可以望住廚司整,過程衛生~肥泉小炒王🥬呢款小炒王分別有韭菜花、蝦乾🦐、魷魚🦑腰果、紅椒🌶️配搭,味道好香口😝食落相當惹味,份量亦不少,用黎送飯一流💕西蘭花炒花姿片🥦西蘭花🥦炒得好爽口,能鎖住爽口感覺😊花姿片食到新鮮味道👅兩款配搭感覺清新不油膩,幾健康😁千島醬蝦球🦐呢款蝦球即叫即炸,蝦肉彈牙爽口,配搭埋千島醬好好味🤤 無論細路或大人都一定愛吃😆👍🏻雖然邪惡但點都要一試!可愛BB乳鴿🦢好少地方有BB乳鴿叫,呢款燒乳鴿外皮少少酥脆,肉質鮮嫩,食落口都有種散發乳鴿香氣,旁邊仲配有幾塊蝦片做點綴🤭呢度地點算幾方便,雖然晚市相當旺場,但總會搵到位坐🤭 仲有特色小炒,每碟大大份,絕對係一個好地方比大家邊傾計,邊食野既好地方🤩留意有加一服務費~

肥泉小炒王🥬

西蘭花炒花姿片🥦
西蘭花🥦炒得好爽口,能鎖住爽口感覺😊花姿片
食到新鮮味道👅兩款配搭感覺清新不油膩,幾健康😁

千島醬蝦球🦐

可愛BB乳鴿🦢

2025-03-03 0 views
有中國朋友來咗香港玩,喺高鐵站接佢,再經柯士甸站F出口,只需3分鐘,就去到香港超地道嘅官涌街市及熟食中心大排檔食嘢。上湯龍蝦伊麵上湯龍蝦伊麵真係無得頂!熱騰騰的伊麵,麵條彈牙,吸滿了濃郁的上湯,每一口都充滿鮮味。湯底清甜,帶有海鮮的鮮香,完美襯托出龍蝦的鮮味。龍蝦用熱油燙過,肉質鮮嫩,咬下去彈牙又多汁,令味蕾瞬間被征服。再加上一些香蔥,味道更加豐富。不僅是視覺上的享受,更是味覺的盛宴!無論是與朋友聚餐還是獨自享用,都特別適合,絕對值得一試,讓人回味無窮。上湯浸豆苗上湯浸豆苗簡直是清新之選!豆苗鮮嫩,浸在清湯裡,吸收了湯底的味道,口感滑順,令人欲罷不能。湯底清甜,帶著少許的海鮮香,讓整道菜味道更加豐富。每一口豆苗都充滿了鮮味,簡單卻非常美味。這道菜不僅健康,還能消化油膩,多纖維幫助排毒。
官涌街市及熟食中心大排檔食嘢。

上湯龍蝦伊麵

上湯浸豆苗

2025-02-24
  • 上湯龍蝦伊麵
2025-03-02 0 views
係官涌體育館打完球出來,直接係隔離嘅熟食中心醫肚餓。好少來呢頭,入到來見到熟食中心有間勁火爆嘅大排檔,一於食佢。👌肚餓來食飯一個唔小心點多佐,兩個人點佐四味餸,上餸先知份量都幾多。香芋雞煲,奶香四溢,大芋頭經過燜煮,部分芋頭溶入湯汁再和椰奶做結合,形成奶香芋濃的湯汁,味道香滑順口。魚香茄子煲,送飯一流,開胃到不得了。蒜蓉通菜、味菜炒鮮魷,好夠鑊氣啊,正!來大排檔食嘢就係為佐呢下鑊氣啊。鑊氣足,炒乜都香口。哈哈男朋友話樣樣都好好食,500蚊食得甘滿足真係好。(但其實我覺得我地點嘅份量四個人都夠食)

魚香茄子煲,送飯一流,開胃到不得了。

香港🇭🇰搵食 《佐敦港式傳統好味大排檔@新肥泉海鮮大排檔》佐敦美食Hong Kong Food @Jordan前排去西九高鐵站附近接呀囡放工去食飯,呀囡話想食大排檔小炒,佢就介紹我去佐敦官涌市政大樓一間大排檔,佢朋友食過話好正,加上喺西九高鐵站過去好方便,好快就到,我哋轉的士5-7分鐘就到,真係好快好方便。大排檔位於市政大樓既2樓,一上到去見到~嘩~係開放式廚房 ,全程見到廚師喺度炒餸,啲鑊氣真係好勁🔥。以大排檔嚟講環境算Ok架。今次我哋叫咗1個小食+3個餸~🫚酸薑皮蛋 $38皮蛋入口又鹹又香,加上一點點酸酸的味道和一點點辣辣的薑片,超級開胃呢。🦑椒鹽九肚拼鮮魷 $168呢味椒鹽九肚拼鮮魷用嚟送酒真係一流!你想像一下,那些炸得酥脆的九肚和嫩滑的鮮魷,裹著椒鹽的香氣,一口咬下去,香脆鹹香,超級適合搭配冰冰的啤酒或者清涼的汽水!吃完一口又想吃第二口,完全停不下來!🐓鮑魚雞煲 $188超級大隻嘅鮑魚,仲要有成六隻咁多,雞肉又多又嫩滑,味道超級惹味,超級抵食。這道菜有著濃濃的鮑魚和雞湯香氣,每一口都是滋味濃郁,讓人吃了舒服又滿足!🥬上湯浸豆苗 $118這碟嫩綠的豆苗,浸在清澈的上湯裡,一口咬下

🫚酸薑皮蛋 $38

🦑椒鹽九肚拼鮮魷 $168

🐓鮑魚雞煲 $188

🥬上湯浸豆苗 $118

這碟嫩綠的豆苗,浸在清澈的上湯裡,一口咬下去,豆苗脆嫩多汁,湯汁清甜鮮美,吃起來超舒服!搭配白飯還是清淡的湯品,讓人吃了舒心又開胃!
嚟到專食海鮮嘅大排檔,🐟蒸白鱔屬熱門菜式,爽口彈牙冇腥味,大家最鍾意呢味菜🥰。😋豆苗翠綠鮮甜,瑤柱汁好多偏濕潤。忍唔住叫吓香口餸—薯仔牛柳粒,薯仔外脆內軟有咬口😍,如果加啲青椒紅椒仲正。侍應姐姐有禮貌又細心,仲發現到我QR code未落到單,好彩有佢幫手🥺🙏🏻。➥ 豉汁蒸白鱔 Steamed Eel in Black Bean Sauce $168➥ 黑椒薯仔牛柳粒 Black Pepper Beef Fillet with Potato $138➥ 瑤柱扒豆苗 Dried Scallop Braised Pea Sprouts $138•——————•°•✿•°•——————•✿ 新肥泉海鮮大排檔佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心Cooked Food Centre, 2/F, Kwun Chung Municipal Services Building, 17 Bowring Street, Jordan#新肥泉 #大排檔 #佐敦美食 #daipaidong #jordan #hongkongfood

•——————•°•✿•°•——————•
✿ 新肥泉海鮮大排檔
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

• 豉汁蒸白鱔
2025-02-25 0 views
係街市熟食中心裡面嘅大排檔😆 仲可以望住啲廚師煮,超級好鑊氣🤩 餐廳嘅食物都好多,決定試下佢哋嘅海鮮😍 海鮮好有驚喜🤩 不單只新鮮,而且好大隻🥰 好滿足❤️🔸 金銀蒜蒸大元貝 ($198)有六隻大大隻嘅元貝✨ 好多蒜蓉、蔥、粉絲係上面💕 好夠味😋 元貝蒸得剛剛好👍🏻🔸 果皮蒸游水鮑魚 ($198)同樣都係六隻🫶🏻 果皮好香,令鮑魚嘅味道提升✨ 鮑魚蒸完都唔細,好鮮味🥰🔸 翡翠帶子蛋白炒飯 ($108)超級大碟嘅炒飯,帶子都好多❤️ 飯炒到粒粒分明✨🤩 估唔到熟食市場嘅大排檔都可以咁出色✨

🔸 金銀蒜蒸大元貝 ($198)

🔸 果皮蒸游水鮑魚 ($198)

🔸 翡翠帶子蛋白炒飯 ($108)
超級大碟嘅炒飯,帶子都好多❤️ 飯炒到粒粒分明✨🤩

估唔到熟食市場嘅大排檔都可以咁出色✨
2025-02-24 0 views
有朋自遠方來,好想食香港嘅海鮮餐,今晚專登到高鐵站接好友到佐敦食晚飯。由柯士甸F出口到佐敦寶靈街17號觀官涌市政府大樓2樓熟食中心的新肥泉海鮮大排檔,只需5分鐘!佢哋嘅小炒出名夠鑊氣,魚蝦蟹海鮮夠新鮮👍👍兩個人撐枱腳,來個三送兩飯,一定夠飽!想食海鮮同菜蔬,所以叫咗呢個 碧綠炒象拔蚌花姿片!西蘭花夠林,象拔蚌夠爽唔會好硬,又夠趙口,熱辣辣夠鑊氣,配蝦醬送飯一齊食好正👍再來係,金銀蒜蒸海大蝦🦐係用粉絲加蒜蓉香蔥開邊大蝦一齊清蒸, 蒜蓉粉絲送飯熱辣辣非常好食,唔食會後悔👍😂唔夠喉,來多一個椒鹽鴨舌🦆用椒鹽炸鴨舌非常惹味,送飯頂呱呱👍👍佢哋用心製作,每一味都係即叫即煮,所以上菜快,而且熱辣辣絕不欺場,老友食完都讚不絕口👍#新肥泉大排檔
佢哋嘅小炒出名夠鑊氣,魚蝦蟹海鮮夠新鮮👍👍
兩個人撐枱腳,來個三送兩飯,一定夠飽!
想食海鮮同菜蔬,所以叫咗呢個 碧綠炒象拔蚌花姿片!

再來係,金銀蒜蒸海大蝦🦐

唔夠喉,來多一個椒鹽鴨舌🦆
用椒鹽炸鴨舌非常惹味,送飯頂呱呱👍👍

#新肥泉大排檔

2025-02-17
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 椒鹽鴨舌
  • 金銀蒜蒸海大蝦
  • 碧綠炒象拔蚌花姿片
  • 椒鹽鮮魷
人氣港式風味傳統大排檔👨‍🍳提供多元化小炒、煲仔菜及生猛海鮮🐟即叫即炒,口味相當地道,鑊氣十足😙椒鹽鴨舌份量好多,美味可口🦆炸成金黃色,熱辣辣,外脆內嫩🔥加上濃郁的椒鹽香味🧂口感鮮嫩,味道香辣很惹味🌶️象拔蚌及花枝片薄片入味,爽脆好吃🐚鮮甜又厚肉,非常煙韌,味道十分鮮美😙西蘭花加蒜頭一起爆香,咬落非常爽口🥦中蝦鮮嫩彈牙,營養豐富,高蛋白質🥚粉絲吸收了蝦子及醬汁的精華,送飯一流🍚
人氣港式風味傳統大排檔👨‍🍳
提供多元化小炒、煲仔菜及生猛海鮮🐟
即叫即炒,口味相當地道,鑊氣十足😙

椒鹽鴨舌份量好多,美味可口🦆
炸成金黃色,熱辣辣,外脆內嫩🔥
加上濃郁的椒鹽香味🧂
口感鮮嫩,味道香辣很惹味🌶️

象拔蚌及花枝片薄片入味,爽脆好吃🐚
鮮甜又厚肉,非常煙韌,味道十分鮮美😙
西蘭花加蒜頭一起爆香,咬落非常爽口🥦

中蝦鮮嫩彈牙,營養豐富,高蛋白質🥚
粉絲吸收了蝦子及醬汁的精華,送飯一流🍚
  • 椒鹽鴨舌
  • 西蘭花象拔蚌花枝片
  • 金銀蒜蒸海蝦
2025-02-23 0 views
魚香茄子煲這道魚香茄子煲色香味俱全,茄子經過烹調後口感軟腍,搭配濃郁的魚香醬汁,吸滿醬汁,讓人不禁多吃幾口,配上白飯一起吃味道就剛好金銀蒜蒸粉絲大元貝大元貝很厚肉,肉質還可以,搭配香濃的蒜香,粉絲吸收了元貝的海鮮鮮甜,唯一可以改善的是可以少放一點調味黑椒薯仔牛柳粒黑椒薯仔牛柳粒一定是去吃大排檔必點的一道菜,牛柳粒肉質鮮嫩多汁,搭配黑椒的惹味,令人吃上隱,薯仔則煮至軟軟的恰到好處地吸收了醬汁的精華,令口感更豐富新肥泉海鮮大排檔
魚香茄子煲

黑椒薯仔牛柳粒

新肥泉海鮮大排檔
魚香茄子煲
黑椒薯仔牛柳粒
金銀蒜蒸粉絲大元貝
夜幕低垂,這間隱身在街市上的大排檔便開始上演一場鑊氣十足的馬拉松。五道招牌料理,道道都是功夫菜,LIKE!🐦《炸BB鴿》驚艷開場乳鴿size精緻卻肉質飽滿,外皮炸得金黃酥脆,咬落去真係有「咔嚓」聲!秘製醃料,連骨頭都入味,肉汁被完美鎖住,蘸上特製椒鹽粉,鹹香惹味,讓人連手指都要吮乾淨。🦑🐟《椒鹽鮮魷拼九肚魚》雙重享受鮮魷裹上濕粉炸至外酥內嫩,九肚魚則用乾粉走油,展現了師傅的精準火候掌控——外皮酥脆如紙,魚肉卻嫩滑如豆腐。椒鹽同蒜香撲鼻而來,鹹香微辣,是絕佳的下酒良伴。🐟《油浸筍殼魚》火候極致這道考驗師傅功力的料理,在這裡得到完美演繹。筍殼魚肉超嫩仲有汁,外皮金黃酥脆,魚肉卻保持著驚人的嫩滑度。淋上甜豉油,香氣四溢,每一口都是極致的鮮美。🐸《啫啫田雞煲》鑊氣十足上桌時還在滋滋作響的砂鍋,光是聲音就讓人食指大動!田雞腿肉飽滿彈牙,裹上濃郁的醬汁,搭配蒜頭與薑片爆香,香氣撲鼻。最驚喜的是加入的豬潤,吸飽醬汁後Q彈入味。🥬《啫啫通菜》完美收尾看似簡單卻最見功夫!通菜翠綠爽脆,以蝦醬爆炒,香氣逼人。啫啫做法讓菜梗保持爽脆,菜葉卻充分吸收醬香,鹹香中帶著鮮甜,是解膩的最佳選擇。🌟大排檔魅力- 半開

🐦《炸BB鴿》驚艷開場

🦑🐟《椒鹽鮮魷拼九肚魚》雙重享受

🐟《油浸筍殼魚》火候極致

🐸《啫啫田雞煲》鑊氣十足

🥬《啫啫通菜》完美收尾

🌟大排檔魅力
- 半開放式廚房,睇得見師傅的烹飪絕活
- 鑊氣十足,每道菜都熱騰騰上桌
- 員工熱情好客,用餐氛圍輕鬆自在

2025-02-12
Type of Meal
Dinner
2025-02-21 0 views
咁今日嚟到位於佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心 - 新肥泉海鮮大排檔(佐敦)食野本人有少少選擇困難症,咁佢都好多選擇朋友想食炸嘢,咁就見到有個蝦嘅圖片好似好正 - 邪惡黃金大蝦球 大蝦都好新鮮,個炸皮唔會話太厚食落都有少少脆口不錯👍🏻可以食到好多隻(同埋都好大碟) - 鮑魚雞煲都好大煲,本身以為得三隻鮑魚,點知原來最底仲有多一隻即係有四隻,啲雞肉都好嫩口,啲肉就唔係太多(其實真係大滿足,送飯一流) - 虾醬炒通菜都幾有驚喜,佢唔係太鹹,又好大碟~都算係炒得唔錯咁我就剩係叫咗一支啤酒,同埋一碗白飯都大滿足都係二百幾蚊,一個人唔錯,正常價呀,最緊要係好味

本人有少少選擇困難症,咁佢都好多選擇
朋友想食炸嘢,咁就見到有個蝦嘅圖片好似好正

- 邪惡黃金大蝦球
大蝦都好新鮮,個炸皮唔會話太厚
食落都有少少脆口
不錯👍🏻可以食到好多隻(同埋都好大碟)

- 鮑魚雞煲

- 虾醬炒通菜
都幾有驚喜,佢唔係太鹹,又好大碟~都算係炒得唔錯

咁我就剩係叫咗一支啤酒,同埋一碗白飯都大滿足

都係二百幾蚊,一個人唔錯,正常價呀,最緊要係好味
2025-02-11
2025-02-20 0 views
得閒食下大排檔又幾好,呢間之前食過,實在係值得一食再食,今天再次帶朋友去呢間大排檔,佢喺高鐵嗰邊,走到大排檔路程都係幾分鐘😀海味雜菜煲雜菜煲好足料,基本上係够曬蔬菜量,如果係二人分量的話都幾足下,實在值得點個讚👍🏻蒸白鱔白鱔够淋,再加上醬汁既調配,又少少鹹味,又加上新鮮既白鱔,為整道菜添加了滿足感😊黑松露帶子炒飯魚肉鮮嫩多汁,外層酥脆可口,帶有恰到好處的椒鹽香,令人一食難忘好味指數:8/10 性價比指數:8/10餐廳名稱:新肥泉大排檔 餐廳地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈熟食中心 2樓

海味雜菜煲

蒸白鱔