2012-04-02
老公上次去食過話幾好食, 佢唔甘心上次去食時啲辣油冇渣(我老公係一個辣精), 之前聽朋友講要自己出去攞先有渣, 所以今次特地去試多一次, 因為我老公實在太欣賞啲辣油啦!我住咗大埔咁多年都係第一次去食, 2點去到滿晒座, 不過好快就有位. 我叫咗個牛筋河, 老公叫魚蛋河, 跟住佢二話不說就衝出去攞辣油啦! 我咁啱喉嚨唔舒服, 所以兩碟俾晒佢食.我本人食河粉有三大原則: 一、河粉要薄身及完整, 唔好碎濕濕. 二、湯頭要夠濃, 因為河粉本身好索湯, 如果個湯淡, 食到咁上吓成碗粉變得冇味. 三、碗粉要夠熱. 主角到啦! 個賣相都幾好, 覺得個湯應該幾濃味, 一試, 唉! 啖湯唔熱又淡味, 河粉厚度還可接受, 但一束束唔散開, 失望到極.老公嗰碗魚蛋河落咗兩碟辣油, 我只係試咗粒魚蛋, 唉! 冇味, 失望.總括而言, 佢碗河粉除咗個公雞碗可取之外, 我真係唔認為要再去食囉!
我住咗大埔咁多年都係第一次去食, 2點去到滿晒座, 不過好快就有位. 我叫咗個牛筋河, 老公叫魚蛋河, 跟住佢二話不說就衝出去攞辣油啦! 我咁啱喉嚨唔舒服, 所以兩碟俾晒佢食. 我本人食河粉有三大原則: 一、河粉要薄身及完整, 唔好碎濕濕. 二、湯頭要夠濃, 因為河粉本身好索湯, 如果個湯淡, 食到咁上吓成碗粉變得冇味. 三、碗粉要夠熱. 主角到啦! 個賣相都幾好, 覺得個湯應該幾濃味, 一試, 唉! 啖湯唔熱又淡味, 河粉厚度還可接受, 但一束束唔散開, 失望到極. 老公嗰碗魚蛋河落咗兩碟辣油, 我只係試咗粒魚蛋, 唉! 冇味, 失望.