2023-06-10 525 views
港人吃茶餐廳必須要快,靚,正,不過味道隨意便可🤣但這間位於元朗的老字號茶餐廳,菜式不但豐富,而且味道十分不錯,大家一定要來試試😆香脆炸大腸🐖炸大腸乾身,顏色像燒肉皮一樣,外面表皮脆口,內裡肉也嫰滑,有咬口,脆卜卜,爽酥炸魷魚鬚🦑又是上火菜式🤣不過魷魚鬚不會太厚太多炸粉在表面,顏色雖然像炸濃了一樣,但也不會影響味道,一樣鬆軟香口海蜇八爪魚🐙這個是日本料理的芝麻八爪魚🤣海蜇就是燒味海蜇燻蹄飯那些海蜇,很小會不好吃呢🫡XO醬叉燒炒蛋飯🥚這個炒蛋嫰滑,叉燒甜甜的,肉質不會鞋口痴牙,XO醬份量多,但不會太辣,適合怕辣的大家享用,棒新記煲仔雞粥元朗又新街60號地下D2號舖

香脆炸大腸🐖

香脆炸大腸
海蜇八爪魚
XO醬叉燒炒蛋飯
2023-05-04 388 views
收工有嘢做入咗元朗,諗住搵下新嘢試,見到係老字號黎試試,估唔到剛到就有位,比預期中少人。貴妃雞(例牌):味道唔錯,肉質嫩滑,值得一試脆皮乳鴿:味道一般,肉質一般(唔係咁新鮮),唔值哩個價蜆介鯪魚球:熱辣辣,夠彈牙,蜆介好味道火腿炒米粉:中規中矩其他熱門例如雞粥,炸魷魚,炸大腸…見到都多人叫,可以試下既,乳鴿真係唔好了

貴妃雞(例牌):味道唔錯,肉質嫩滑,值得一試

脆皮乳鴿:味道一般,肉質一般(唔係咁新鮮),唔值哩個價

蜆介鯪魚球:熱辣辣,夠彈牙,蜆介好味道

火腿炒米粉:中規中矩

2023-04-09 341 views
港鐵半價,作為南區人梗係去下大西北啦🤣 前一晚喺openrice碌下碌下見到呢間粥舖,評論又唔算差,就決定要外賣呢間返屋企食😙5:22pm落單,諗住呢個鐘數冇乜人買會好快有,最後都係等左25分鐘先有🙁 openrice啲code冇個用到,得餐廳提供嘅9折,都ok嘅,🥲🐔貴妃雞粥 $50🐔平時食粥淨係會嗌艇仔,所以冇得用一般滑雞粥比較。有一層雞油喺面,好容易撇得走🤣 粥好有雞味,又唔會覺得咸🥰而雞嘅份量都唔算少,唔係得啲骨嗰啲,不過碎骨多要小心啲食😬 好味😆😆🦀海鮮粥 $69🦐有蟹,蝦,元貝,魚,粥好鮮甜,同雞粥有鮮明嘅對比😀 連殼蝦有2隻,肉質唔係爽彈又唔係霉,重點係甜嘅😆 蟹仔細細應該都有半隻,有2隻鉗仔🤣 元貝食極仲有🤣 好味😆😆😆

🐔貴妃雞粥 $50🐔

🦀海鮮粥 $69🦐
2023-04-08
  • 馳名海鮮粥
  • 貴妃雞粥
2023-03-26 355 views
好少粥店好食到要介紹吓😋.▪️馳名海鮮粥($77)用瓦煲裝住超熱🔥要攤凍一陣先食得粥煲到軟綿綿,好足火喉食落好濃味!有蟹肉、帶子、魚肉、蝦▪️馳名貴妃雞粥($56)好多塊雞!而且碗粥好有鮮味✨▪️海蜇手撕雞($55)呢碟涼菜好香麻油味,而且雞肉同海蜇都好入味而且好大碟😍▪️七喜龍眼冰($25)只係七喜加咗啲龍眼而七喜係冇龍眼味架~😆.✍🏻整體:粥同小食小菜嘅選擇十分多🥰好多樣都想試~而且而家冬天令我想再訪😋
好少粥店好食到要介紹吓😋
▪️馳名海鮮粥($77)
用瓦煲裝住超熱🔥要攤凍一陣先食得
粥煲到軟綿綿,好足火喉
食落好濃味!有蟹肉、帶子、魚肉、蝦

▪️馳名貴妃雞粥($56)
好多塊雞!而且碗粥好有鮮味✨

▪️海蜇手撕雞($55)
呢碟涼菜好香麻油味,而且雞肉同海蜇都好入味
而且好大碟😍

▪️七喜龍眼冰($25)
只係七喜加咗啲龍眼
而七喜係冇龍眼味架~😆
✍🏻整體:
粥同小食小菜嘅選擇十分多🥰
好多樣都想試~而且而家冬天令我想再訪😋
2023-02-08 379 views
聽講元朗又新街出名食粥,點知一個路口有兩間粥舖,兩間都有香甜既米香,而且好多人排隊,唯獨新記煲仔雞粥除左米香,仲有香噴噴既油炸味。👍🏻🙈紅燒脆皮乳鴿 🐦 $73未食已經聞到隻乳鴿勁香(唔知大家對於乳鴿有咩印象,我自己就硬係覺得細細個食嘅炸乳鴿,好似特別好食,講緊可能真係20年前,嗰陣好興搵個發泡膠盒裝住隻乳鴿,再喺個發泡膠盒頂開個窿,然後個鼻就可以隊落個窿度聞,超級香!😂坐住老竇架車返屋企,仲會成架車都係乳鴿味~🙈)OK,廢話講完!新記呢一隻乳鴿,睇得出炸之前乳鴿風得夠乾身,所以外皮炸到非常鬆脆,食落脆卜卜,點埋准鹽一人食晒一隻真係唔過分!不過乳鴿嘅大細就真係睇彩數,咁啱我呢隻比較瘦,我望到隔籬枱嗰隻就肥啲~🤨🤨艇仔粥 🍲 $34第一啖,唔知我有錯覺定係真,粥底除左香棉之外,仲有份豆香,似係加咗腐竹落去煲。雖然呢個唔係我食過最好味既粥,但加左腐竹將成個粥提升好多(大家喺屋企煲粥都不妨試吓,將腐竹壓碎,加少少落去煲粥)。粥料份量都好多,特別值得一提嘅係呢度啲艇仔粥嘅魷魚唔係平時粥舖用開嘅水魷,質地比較特別彈牙啲🦑。佢哋仲要係用瓦煲上,保溫做得特別好,食到最後一啖都仲係熱辣辣,呢一個粥三十

紅燒脆皮乳鴿 🐦 $73

艇仔粥 🍲 $34
第一啖,唔知我有錯覺定係真,粥底除左香棉之外,仲有份豆香,似係加咗腐竹落去煲。雖然呢個唔係我食過最好味既粥,但加左腐竹將成個粥提升好多(大家喺屋企煲粥都不妨試吓,將腐竹壓碎,加少少落去煲粥)。粥料份量都好多,特別值得一提嘅係呢度啲艇仔粥嘅魷魚唔係平時粥舖用開嘅水魷,質地比較特別彈牙啲🦑。佢哋仲要係用瓦煲上,保溫做得特別好,食到最後一啖都仲係熱辣辣,呢一個粥三十零蚊,性價比又幾高喎~
艇仔粥 🍲
紅燒脆皮乳鴿 🐦
艇仔粥 🍲
紅燒脆皮乳鴿 🐦
2023-01-28 299 views
雞粥小食一樣出色-元朗新記煲仔雞粥呢間有好多分店,今次黎到元朗試試,下午時間唔使點等位就入得😙最出名係貴妃雞粥,梗係要試吓啦😂仲點左幾樣小食,估唔到都好有驚喜🤪大滿足😋貴妃雞粥: 粥底好綿,唔會太稀,而且雞都好滑,無介紹錯🤪酥炸魷魚鬚: 新鮮炸起架🤩好香脆,粉唔會太厚同離罩🤣魷魚都好爽口炸大腸: 外脆內軟,大腸好厚身😂加埋酸甜醬更加惹味,送酒正😚豉油王炒麵: 炒得好乾身,唔會太鹹炸豆沙丸: 唔記得個名😅炸得好香脆,又唔會太甜
雞粥小食一樣出色-元朗新記煲仔雞粥

貴妃雞粥: 粥底好綿,唔會太稀,而且雞都好滑,無介紹錯🤪

豉油王炒麵: 炒得好乾身,唔會太鹹
炸豆沙丸: 唔記得個名😅炸得好香脆,又唔會太甜
$150 (Lunch)
  • 酥炸魷魚鬚
2023-01-24 175 views
年初三晚上去叫外賣自取等咗35分鐘,我只係叫咗炸大腸,豉油王炒麵。最後一樣係肉丸排骨粥。我單號係824,827到咗,我仲要等成15分鐘。咁大間舖頭唔係應該順序出餐嘅咩?
2023-01-16 262 views
去完屯門做野冇理由唔入埋元朗野嫁...難得入左去大西北~天氣涼涼地揀左食雞粥...之前都幫襯過旺角分店...已經覺得好食...今次係老舖可以坐係街度食...另有一番風味!!!貴妃雞粥,粥底好綿,濃濃嘅雞油香味,份量足!海鮮粥,有蟹仔...蝦仔...魚片同帶子...蟹肉帶膏,成碗粥都好鮮甜。耐唔耐去食一次都好滿足~!
貴妃雞粥,粥底好綿,濃濃嘅雞油香味,份量足!
耐唔耐去食一次都好滿足~!
香脆油條
蒜泥汁脆皮豆腐
貴妃雞田雞粥
豉油皇炒麵
2023-01-07
$100 (Dinner)
2023-01-09 133 views
呢間老字號粥鋪已經係元朗又新街屹立多年 住元朗咁耐一直都無留意到呢個寶藏 試過一次之後就變成飯堂(定應該叫粥堂呢😆) 有種相逢恨晚既感覺先講招牌既貴妃雞粥 雞油令到本身已經綿滑既粥底更添風味 每啖都有淡淡雞油香 好邪惡 仲可以雙拼其他餸 例如蠔仔 豬肝等 材料俾得慷慨 食到底都仲啖啖有料除左粥之外 呢到既炸野更加邪惡 特別推介炸魷魚鬚同炸大腸 前者炸漿夠薄 外皮香脆 內裡唔靭 後者處理得當 無異味但保留左裡面既肥膏其他炒粉麵都好有鑊氣 見到佢而家愈黎愈多分店 諗唔到食咩既時候又可以食佢

2022-12-18 170 views
元朗不嬲都出名多嘢食今次去咗元朗搵食😚網上見人講話元朗新記都幾出名熱辣辣嘅粥啱晒凍冰冰嘅天氣叫咗一碗艇仔一碗皮蛋瘦肉粥再加多份炸兩都係一百有找價錢都幾抵食而且份量都多啲粥煲得幾綿滑幾入味😚😋✨
元朗不嬲都出名多嘢食
再加多份炸兩都係一百有找
價錢都幾抵食而且份量都多
啲粥煲得幾綿滑幾入味😚😋✨
2022-12-13 187 views
〰️貴妃雞粥 ($58)新記嘅貴妃雞粥元朗人一定都識~專揀新鮮滑嫰嘅母雞,再加上多種藥材、香料、蝦乾同瑤柱。食落唔會話有好明顯嘅藥材味,有嘅係濃濃嘅雞油香味,仲有微微嘅酒香味。粥底唔會太水而係軟綿綿。到新記每次必叫!!下午茶餐仲可以配小食,選擇都幾多,今次就揀左炸兩,入面嘅油炸鬼仲係脆脆,所以好明顯唔係一早整定~〰️馳名海鮮粥 ($77)海鮮有帶子、蟹、魚片、蝦等等。魚片無骨唔腥👍🏻,蟹肉仲帶膏,成碗粥充滿住海鮮嘅鮮甜味。〰️海蜇手撕雞 ($55)雞肉涼拌後肉質更緊實,啖啖肉。海蜇爽爽彈彈,沾滿麻油香,做小食用嚟送粥唔錯。😝〰️〰️📍 新記煲仔雞粥 (元朗)元朗又新街60號地下D2號舖

〰️貴妃雞粥 ($58)

〰️馳名海鮮粥 ($77)

〰️海蜇手撕雞 ($55)

〰️〰️📍 新記煲仔雞粥 (元朗)
元朗又新街60號地下D2號舖
2022-11-15 1051 views
【元朗老字好🍲新記煲仔雞粥】-最近好似食咗好多肥膩野😂想食粥清淡啲於是男朋友就帶我去佢細個食開嘅粥店🍲🤤新記煲仔雞粥🤤🍲佢係元朗開咗好多年😙享負勝名😚甚至仲有新聞報道過添,味道到底係點呢?-😋馳名貴妃雞粥🐓$56第一樣要介紹嘅梗係佢嘅雞粥❗️果然名不虛傳🤩粥軟綿綿唔會太稀而且非常鮮味帶着濃濃的雞肉清香再咬一啖嫩滑鹹香的雞件🤤好味!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖-😋馳名海鮮粥🦀$77呢個粥入面有魚肉、蝦🦐同埋蟹🤩啲蟹仲有膏😝成碗粥好鮮甜啲蝦都幾大隻仲要幾彈牙😜可以一試好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋酥炸魷魚鬚🦑 $58魷魚鬚新鮮熱辣🔥外焦裏嫩炸衣唔會太硬太厚😝入面嘅魷魚爽口點埋醋食就perfect 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋涼拌皮蛋$36皮蛋味道唔錯😜不過個醬就淡咗啲如果濃味啲就更加惹味啦~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋泰式青檸冰🍋$25酸酸甜甜好開胃好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑-😋七喜龍眼冰🧊 $25顏色係好鮮艷嘅綠💚入面仲有啲龍眼肉好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑-總括而言😎新記煲仔雞粥認真唔錯🥹小編好後悔自己咁遲先發現佢🤪有興趣嘅朋友快啲bookmark咗佢啦~-🍲新記煲仔雞粥 📍元朗:元朗又新街60號地下D2號舖📍元朗:元朗元
【元朗老字好🍲新記煲仔雞粥】

最近好似食咗好多肥膩野😂想食粥清淡啲
於是男朋友就帶我去佢細個食開嘅粥店
🍲🤤新記煲仔雞粥🤤🍲
佢係元朗開咗好多年😙享負勝名😚
甚至仲有新聞報道過添,味道到底係點呢?

馳名貴妃雞粥

😋馳名貴妃雞粥🐓$56
第一樣要介紹嘅梗係佢嘅雞粥❗️
果然名不虛傳🤩粥軟綿綿唔會太稀
而且非常鮮味帶着濃濃的雞肉清香
再咬一啖嫩滑鹹香的雞件🤤好味!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

😋馳名海鮮粥🦀$77
呢個粥入面有魚肉、蝦🦐同埋蟹🤩

啲蟹仲有膏😝成碗粥好鮮甜

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

涼拌皮蛋

😋涼拌皮蛋$36
皮蛋味道唔錯😜不過個醬就淡咗啲
如果濃味啲就更加惹味啦~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

📍旺角:旺角花園街1號鴻禧大廈地下5號舖
📍筲箕灣:筲箕灣筲箕灣道307號地下及1樓
📍佐敦:佐敦吳松街123號地舖
💸人均消費:$140
$140 (Lunch)
馳名貴妃雞粥
涼拌皮蛋
呢排想清清地食下粥,即刻諗起新記雞粥😋成日都聽朋友講話佢嘅粥好食!🔹貴妃雞粥 $56一上檯就聞到好香嘅雞粥味,粥底夠綿,d雞油佈滿粥底,好香雞味!佢成碗雞粥份量好大碗,雞嘅數量好多,係必食之選!🔹酥炸魷魚酥 $58魷魚酥🦑大大條,炸到勁香脆!一向都鍾意食魷魚酥嘅我,真係食到停唔到!佢咬落好彈牙,係新鮮嘅感覺!🔹紅燒元朗脆皮乳鴿 $73乳鴿都係我嘅最愛,佢嘅外皮炸到好脆,食落脆卜卜,配上准鹽真係好味道😋乳鴿唔會好細隻,食落都幾多肉。🔹海哲手撕雞 $55呢個冷盤大大碟,海哲爽口入味,配上手撕雞,成個配搭都好夾😆成碟海哲手撕雞嘅醬汁都好足,食落好香麻油味、雞絲肉質唔會好鞋👍

🔹貴妃雞粥 $56

• 貴妃雞粥
  • 酥炸魷魚鬚
  • 紅燒脆皮乳鴿
2022-10-25 353 views
間唔中食下粥配小食都係個唔錯嘅選擇 聽聞新記雞粥都幾出名就試試啦😂😂間鋪唔大有d似大排檔feel 嘅茶餐廳但我覺得咁先有香港特色😂😂而且都幾企理乾淨貴妃雞黃鱔粥用砂鍋裝住嘅粥2個人share配小菜岩岩好😙d粥幾綿 雞同黃鱔都幾多舊 抵食👍🏻而且都幾嫩滑 食落仲有少少酒味酥炸魷魚鬚呢個真係邪惡之選😈😈炸得幾香口 皮薄彈牙 新鮮出爐又熱辣辣 正😋海蜇手撕雞份量都幾多 除咗手撕雞、海蜇仲有d醃瓜都幾入味 好香麻油味 味道一流 配粥岩晒😂XO醬拍拍瓜同平時d涼拌青瓜味道上有d唔同 可能係用咗XO醬幾好食但唔辣 值得一試泰式青檸冰酸酸地幾開胃 但記得要撈勻d糖漿😂豆漿豆味香濃 唔會太甜岩岩好

泰式青檸冰

2022-10-22
Type of Meal
Lunch
豆漿+泰式青檸冰
上次堂食完覺得好好食,專登叫老公去拎外賣,提提大家openrice 外賣自取功能仲有折扣,仲平過就咁打去嗌外賣,好方便!外賣返屋企,溫度仲好熱,個粥一如既往好味,醃得入味,份量又多,2個人share就岩岩好~如果一個人食個碗就會飽晒唔洗試其他野,所以我覺得同人share最好,想讚下個粥既溫度保持得好好,果然係最受歡迎既食品。炸魷魚酥拎返屋企,都仲係熱嘅,不過脆度就差少少。上次都講過希望可以用大條少少嘅魷魚去炸,口感會最好啲,細細條我嫌唔夠正,不過都已經好好食啦!炒米粉,我就覺得有啲伏,好濕又無味,料又唔夠多,係有少少失望嘅,嚟新記雞粥,真係食返雞粥就一定最好味,最正。另外仲叫左個海蜇雞絲,味道都唔錯,入味,而且用來「餸粥」就好好味,推介。